Dunaújváros Hetilap

Dunaújváros tovább fejlődik

2019. május 30. (csütörtök) 18:11 - Brousil Csaba

Ötvenhárom napirendi pontot tárgyaltak a képviselők a csütörtöki rendkívüli közgyűlésen. Városfejlesztési, pályázati kérdésekről valamint beruházásokról és különböző támogatások odaítéléséről született döntés a Városházán.

 

A Hamburger Hungária Kft. vételi ajánlatot tett az önkormányzatnak egy, a tulajdonában lévő területre. A cég mintegy 14 milliárd forint értékű, gyártókapacitást érintő, a versenyképességet növelő beruházást fog megvalósítani, amelyhez a kormány 1,6 milliárd forintot biztosít. A vállalatnak ehhez kell az érintett területet. Az önkormányzat pedig el is fogadta a mintegy 237 millió forintos vételárat, így megkezdheti majd a kormány stratégiai partnere a munkálatokat. Ahogy arról korábban is írtunk, a költségvetés egyensúlyban tartásához 1,5 milliárd forint beruházási hitelt venne fel a város (fejlesztési és felújítási célra). A mostani ülésen az egyik bank ajánlata szerepelt, a jóváhagyott napirend a hitel 2022 szeptemberi lejárati idejét, valamint pénzügyi feltételeit rögzítette. Cserna Gábor polgármester elmondta, hogy ez egy elvi döntés csak, ha lehetőség nyílik a hitel felvételére, akkor annak tételeit közgyűlésen tárgyalják majd meg és a közgyűlés is szavaz majd róla,

Városfejlesztés

Módosították a helyi állattartásról szóló törvényt annyiban, hogy a Hengerész utcai kijelölt kutyafuttatót áthelyezik egy kicsivel arrébb, az utca és a Béke körút sarkán lévő nagy parkos területre. Ennek oka, hogy a jelenlegi helyszínen egy új játszóteret építenek a lakossági kérésnek eleget téve, a kisgyermekes családok kikapcsolódását szolgálva. Három játékeszközt telepítenek majd oda mintegy 1,7 millió forint értékben. A közgyűlés egy korábbi döntésével határozott tizenhat hirdető vitrinnel ellátott buszmegálló cseréjéről. Tizenhárom helyszínen az önkormányzat tulajdonában lévő várót részben vagy teljesen el kell bontani. Az ehhez kapcsolódó tereprendezésre 17,5 millió forintot biztosítanak a DVG Zrt-nek.

A Petőfi utca 13. számnál lévő, önkormányzati tulajdonban lévő terület romos, balesetveszélyes, elhanyagolt és leromlott állapotú. Évek óta illegális szemétlerakó helyként is működött, ezzel zavarva a környékbeliek nyugalmát, nem beszélve az állandóan újratermelődő szemét következtében megjelenő rágcsálók okozta kellemetlenségről. A mostani ülésen arról határoztak a képviselők, hogy a területen két épületet elbontanak, a telekhatárhoz pedig kerítést építenek. Szintén elbontanak több romos melléképületet a gyepmesteri telepen. A munkálatokra mintegy 50 millió forintot biztosítanak a DVG Zrt-nek.

Beruházás

A Modern Városok Program által egy komplex fürdő- és gyógyászati központot hoznak létre. Ennek következő eleme az élményfürdő és a sportuszoda felújítása után maga a fürdőpark kialakítása. A projekt támogatói okiratát hamarosan aláírják, közben most kijelölték a DVG Zrt-t a marketing feladatok ellátására. Szintén a Modern Városok Program keretében építenek egy szállodát- és rendezvényközpontot mintegy két milliárd forint értékben. A támogatói okirat megkötése folyamatban van, a közgyűlésen pedig megbízták a Vasmű út 41. Irodaház Kft-t a projektmenedzseri feladatokkal. Fejlesztik a Baracsi úti arborétumot, a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program által az erdészház mellé egy kiállító teret építenek. Az épületekhez új parkolókat is kialakítanak. A területhez most is aszfaltos út vezet a Baracsi út felől. Mivel az érintett területen önkormányzati és DVG-s tulajdonú részek vannak, a mostani ülésen átjárási szolgalmi jogot alapítottak a fejlesztés megvalósítása érdekében.

Pályázat

Az emberi erőforrások minisztere pályázatot írt ki a muzeális intézmények támogatására. Az Intercisa Múzeum jelezte az önkormányzatnak részvételi szándékát, a kormányzati támogatásból a „Város és városfejlesztés története” címmel új állandó kiállítást hozna létre. Ennek része lenne egy nagy 3D-s mappingelt makett és nagy képernyő, amin várostörténetet bemutató animációt lehet nézni. A Kubinyi Ágoston Programra június 7-ig lehet pályázni. 30 millió forintot lehet elnyerni, önrészként tíz százalékot kell biztosítania az önkormányzatnak hozzá. Ezt jóvá is hagyták a képviselők az ülésen.

Támogatás

Baltási Nándor, a római katolikus egyházközség plébánosa a polgármester úrral való egyeztetést követően kérelemmel fordult az önkormányzathoz. A dunaújvárosi Krisztus Király római katolikus főtemplomban már három gyönyörű, ólomüveg ablakot építettek be, melyek Bráda Tibor Munkácsy-díjas festőművész alkotásai. Ezekre a pénzt a hívek és a szponzorok gyűjtötték és adták össze. Az önkormányzat az értékteremtő munkához tízmillió forinttal járult hozzá, melyből a művész elkészítheti a negyedik ólomüveg ablakot. Mintegy 5,7 millió forintot biztosítanak a DVG Zrt-nek az országos strandröplabda bajnokság dunaújvárosi fordulójának lebonyolításához. A háromnapos verseny július 19-21. között lesz majd a Szalki-szigeten.Támogatást nyújtanak a Pentelei Mentálhigiénés Általános Iskola Szakképző Iskolának a villámvédelmi munkálatok elvégzésére, az ötszázezer forint költségű feladat kivitelezésével a DVG Zrt-t bízták meg.

A rovat további hírei: Közélet

Megújul a mozi!

Megújul a mozi!

2019. július 16. (kedd)

Az önkormányzat egy sikeres pályázatnak köszönhetően forrást nyert a Dózsa Mozicentrum felújítására. Az épület kívül-belül megszépül, a jelenlegi munkafolyamatokról bejárást tartottak ma délután.

Megkezdődött a Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem program

Megkezdődött a Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem program

2019. július 16. (kedd)

Megkezdődött a Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem jótékonysági kezdeményezés azzal a céllal, hogy a Kárpát-medence magyar gazdái búzájuk egy részét nemzeti összefogással a határon innen és túl élő, rászoruló magyar gyermekek ellátására adományozzák.

D+ Híradó: Magyarok kenyere és DLSZ évzáró

D+ Híradó: Magyarok kenyere és DLSZ évzáró

2019. július 15. (hétfő)

Búza a rászorulóknak, interaktív gyermekkönyvtár, előrébb lépett a DLSZ - egy csokorban a hét legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

MEKH: Tovább csökkentek a lakossági fogyasztók rezsiköltségei

MEKH: Tovább csökkentek a lakossági fogyasztók rezsiköltségei

2019. július 15. (hétfő)

A korábbi 4%-os értékről 3,4%-ra mérséklődött egy átlagos háztartás villamosenergia- és földgázköltsége 2019 júniusában, olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legújabb, júniusi nemzetközi árösszehasonlító vizsgálatában.

Hittantábor a Balatonnál

Hittantábor a Balatonnál

2019. július 15. (hétfő)

Nyári tábort szervezett a dunaújvárosi római katolikus plébánia általános iskolás gyermekeknek.

D+ Híradó - Heti hírösszefoglaló

D+ Híradó - Heti hírösszefoglaló

2019. július 14. (vasárnap)

Rendelőfelújítások, rock-esküvő, kézilabdás szurkolói ankét, kinevezés, holttestet találtak, buszöböl felújítás - egy csokorban a hét legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

Minden magyar ember asztalán legyen kenyér

Minden magyar ember asztalán legyen kenyér

2019. július 13. (szombat)

Szombaton tartották városunkban azt a Búzaösszeöntési ünnepséget, amivel kezdetét vette az idei Magyarok kenyere elnevezésű jótékonysági akció. Ennek célja, hogy lisztet és kenyeret juttassanak el minden rászorulónak.