Fölényes győzelemről álmodozik az ellenzék

2019. május 10. (péntek) 14:03 - doszerk

Az EP-választáson elnyerhető huszonegy mandátum több mint felét, jobb esetben pedig majdnem kétharmadát jósolják maguknak az ellenzéki pártok — derül ki a Magyar Nemzet összeállításából. Eszerint a Jobbik és a Momentum bizonyult a legoptimistábbnak, előbbi minimum négy, utóbbi pedig akár három EP-képviselői helyet is elképzelhetőnek tart.

Bár valamennyi közvélemény-kutatás a Fidesz–KDNP fölényes győzelmét prognosztizálja a május 26-i európai parlamenti (EP-) választáson, kifejezetten ambiciózus válaszokat adtak az ellenzéki pártok a Magyar Nemzet azon körkérdésére, hogy milyen minimum, illetve ehhez képest mennyivel jobb eredményt tartanak elképzelhetőnek a maguk részéről.

Érdekes módon éppen azok a pártok tettek a legnagyobb magabiztosságról tanúságot, amelyek részéről kétséges, hogy egyáltalán bejutnak az EP-be.

A Jobbiktól az MSZP-n át a Momentumig fejben már mindenki megnyerte az EP-választást
Fotó: Havran Zoltán

Az egyik ilyen a Momentum, amely a listavezető Cseh Katalin személyében egy brüsszeli mandátumot biztosra vesz – tudtuk meg a párt szóvivőjétől.

Németh Gyöngyös szerint ugyanakkor két EP-képviselői helyet sem tartanak esélytelennek, sőt mint fogalmazott: a következő hetekben azért dolgoznak, hogy végül három mandátumot szerezzenek.

Az áprilisi országgyűlési választás óta a helyét kereső, a felmérések alapján az eddig egyetlen brüsszeli mandátumát is bukó LMP sajtóosztályától pedig azt a választ kaptuk: a párt továbbra is azt tartja reálisnak, hogy két mandátumot szerez májusban.

Sokkal józanabbul tekint az EP-választásra a Mi Hazánk, amelynek elnöke, Toroczkai László úgy nyilatkozott: egyszázalékos eredmény esetén átgondolná a folytatást, négyszázalékos támogatottsággal már elégedett lenne, azt pedig a 2022-es ország­gyűlési választás szempontjából is óriá­si lökésnek tartaná, ha listavezetőként mandátumot szerezne Brüsszelben.

A jelenleg három EP-képviselővel rendelkező, a közvélemény-kutatások szerint viszont most csak kettőre esélyes Jobbik frakcióvezető-helyettese, Gyöngyösi Márton úgy fogalmazott: azon dolgoznak, hogy minimum négy mandátumot szerezzenek.

A baloldali ellenzéki pártok közül a Demokratikus Koalíció mérsékelt bizakodással tekint az EP-választásra. Gréczy Zsolt, a párt országgyűlési képviselője, a frakció szóvivője a jelenlegi két mandátumuk újbóli megszerzését nevezte biztosnak. Gréczy szavai alapján a „többit meglátják”, szerinte ennél jobb eredmény ugyanis más tényezőktől, például a részvételi aránytól is függ.

A Bangóné Borbély Ildikó fideszes szavazókat lepatkányozó kijelentése miatt kommunikációs összeomlást és általános elutasítást elszenvedő MSZP viszont arra számít, hogy jobb eredményt ér el a 2014-es EP-választáshoz képest, amikor is két mandátumot szereztek.

Ujhelyi István, a párt kampányfőnöke, EP-képviselője lapunknak úgy fogalmazott, hogy „az MSZP–Párbeszéd listája, mint a legerősebb Európa-párti közös lista több szavazatot fog kapni, mint az előző választásokon. Célunk, hogy jobb eredményt érjünk el, mint öt évvel ezelőtt, vagyis több szavazót állítsunk magunk mellé.

Ez bizonyosan sikerülni is fog.” – Magyarország jövőjét illetően fontos cél, hogy az Euró­pa-ellenes szélsőségekkel szövetségre lépő Fideszt az ellenzéki pártokkal közösen kisebbségbe szorítsuk – tette hozzá Ujhelyi. Összességében tehát az ellenzéki pártok az EP-választáson elnyerhető huszonegy mandátum minimum több mint felére (12-13) számítanak, jobb esetben pedig majdnem kétharmadát (15-16) jósolják magunknak.

A Nézőpont Intézet legutóbbi, a Magyar Nemzetnek készült közvélemény-kutatása szerint az 54 százalékos támogatottságú Fidesz–KDNP lehet Európa legsikeresebb pártja, így a jelenleginél kettővel többet, 14 mandátumot szerezhet. A Jobbik legfeljebb három, a MSZP–Párbeszéd pedig két mandátumban reménykedhet.

Utóbbi esetében a párbeszédes Jávor Benedek nem jutna ki Brüsszelbe. A DK és az LMP egy-egy mandátumra esélyes, míg a Momentum, a Kétfarkú Kutyapárt és a Mi Hazánk közvetlenül az ötszázalékos küszöb közelében áll.

- magyarnemzet.hu -

A rovat további hírei: Politika

Merkel: a németek mindig hálásak lesznek Magyarországnak

Merkel: a németek mindig hálásak lesznek Magyarországnak

2019. augusztus 18. (vasárnap)

A németek mindig hálásak lesznek Magyarországnak a német újraegyesítéshez nyújtott hozzájárulásért - mondta Angela Merkel német kancellár szombaton megjelent szokásos hétvégi videóüzenetében, amelyben ezúttal a Sopron mellett harminc éve tartott úgynevezett páneurópai pikniket idézte fel. 

Csak tartózkodási helyre lehet átjelentkezni az önkormányzati választáson

Csak tartózkodási helyre lehet átjelentkezni az önkormányzati választáson

2019. augusztus 16. (péntek)

Szigorúbbak az átjelentkezés feltételei az önkormányzati választáson, mint a többi voksolás esetében: a választópolgár nem jelentkezhet át tetszőleges magyarországi településre, csak arra, ahol a választás kitűzése előtt 30 nappal már tartózkodási helyet létesített.

Toronyóra lánccal

Toronyóra lánccal

2019. augusztus 15. (csütörtök)

Vajon mit köszönhet Fejér megye 04-es számú választókerülete Pintér Tamásnak? A válasz nem meglepő és elfér egy szalvétán is, mert bizony semmit.

Márki-Zay jobboldalinak próbálta eladni magát, de a valóságban Gyurcsányékkal szövetkezik

Márki-Zay jobboldalinak próbálta eladni magát, de a valóságban Gyurcsányékkal szövetkezik

2019. augusztus 15. (csütörtök)

Választási szövetséget kötött a Gyurcsány Ferenc-féle Demokratikus Koalíció és Márki-Zay Péter Hódmezővásárhelyen - a napokban erről írt Mucsi Tamás, a DK választókerületi elnöke közösségi oldalán. Ezzel a magát minden fórumon jobboldalinak való politikus újabb dermesztő hazugsága dőlt meg - írja az Origo.

Orosházán borította az ellenzéki összefogást az MSZP

Orosházán borította az ellenzéki összefogást az MSZP

2019. augusztus 14. (szerda)

Elunta az MSZP az "ellenzéki dagonyázást", régi-új polgármesterjelölttel rukkoltak elő - írja a hvg.hu.

Továbbra is elképesztő ütemben nő a magyar GDP

Továbbra is elképesztő ütemben nő a magyar GDP

2019. augusztus 14. (szerda)

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a nyers adatok szerint 4,9 százalékkal, a szezonálisan, valamint naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 5,1 százalékkal nőtt a második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Brutálisan belehúzott az újvárosi ellenzék az összefogásosdiba, egymást golyózzák ki lelkesen

Brutálisan belehúzott az újvárosi ellenzék az összefogásosdiba, egymást golyózzák ki lelkesen

2019. augusztus 09. (péntek)

Mókás nézni, ahogyan az MSZP elnöksége kinyírja a saját tagságát. Csak kapkodom a fejem. Lehet, hogy Tóth Bertalan elfelejtette, melyik pártba lépett be, mert úgy segít szétzúzni az MSZP-t, ahogy az még egyetlen korábbi ellenfelének sem sikerült sikerült - írja a z Újvárosi Valóság.