Hónapok óta támadja Brüsszel a magyar családtámogatási rendszert

2019. május 13. (hétfő) 13:52 - doszerk

Ha migránsok kapnák a pénzt, nem lenne gond - írja a 888.hu.

Az Európai Bizottság (EB) hónapok óta támadja a magyar kormány családtámogatási politikáját – erről írt hétfőn a Magyar Nemzet. A lap (cáfolva az EB hétvégi közleményét) szerint a brüsszeli testület szakmai háttértárgyalásokon jelezte, hogy eljárást fog indítani Magyarország ellen, ha a kormány nem változtat a februárban bejelentett családtámogatási politikáján, legfőképp a babaváró hitel konstrukcióján.

A bizottság eddig nem adta előzetes jóváhagyását a júliusban induló program elindításához, hiányzik az úgynevezett megerősítő levél. Ha ez nincs, az a hitelt folyósító bankok számára visszatartó tényező – akadályozza a program elindítását.

A lap hétfői cikke szerint dokumentumok, jegyzőkönyvek és telekonferenciákon rögzített beszélgetések igazolják, hogy Brüsszel kifogásokat emelt a babaváró támogatás megvalósítása ellen. A magyar kormány február 27. óta egyeztet Jean-Claude Junckerékkel, azonban a brüsszeli migránssimogató testület eddig hajthatatlannak tűnik.

Az EB-nek legfőképp versenypolitikai aggályai vannak a családtámogatási rendszer konstrukciója kapcsán. Egy brüsszeli válaszlevél szerint a bizottság úgy érvelt: a bankok szintjén akkor tekinthető kizárhatónak az állami támogatás, ha a hitelt nyújtó pénzügyi intézményeket versenyeztetés útján választják ki. Junckerék szerint a százszázalékos kamattámogatás és kezességvállalás visszafogná a piaci versengést az ügyfelekért, a konstrukció igénybevételéhez szabott, az ügyfelek által viselendő költségek rögzítése pedig nem ösztönözné a programban részt vevő hitelezőket, hogy azok minél kedvezőbb ajánlatokkal igyekezzenek az érintetteket meggyőzni.

A magyar kormány szerint a brüsszeli kifogásoknak nincs alapja. A Magyar Nemzet azt írta: a maximális kamattól lefelé eltérhet a bank, vagyis van tér a versenyre, továbbá nem jut senki versenyelőnyhöz, mivel a programban való részvétel minden piaci szereplő számára adott lehetőség. Brüsszel azonban inkább azt szorgalmazza, hogy a lehető legélénkebb banki verseny biztosítása érdekében a kamattámogatás és a kezességvállalás is álljon meg 80 százaléknál.

Az EB később azt a lehetőséget is aggályosnak találta, hogy egy nyílt versenyeljárás eredményeként válasszák ki a babaváró támogatást terjeszteni jogosult hitelintézetet, amiben csak a nyertes forgalmazhatná a terméket. Brüsszeli szakértők véleménye szerint ezzel az adott hitelintézet „kimazsolázhatná” az ügyfeleket, ráadásul nehéz megítélni, hogy az igénylők milyen hitelportfóliót képeznének, mivel nehezen becsülhető meg a felvevők összetétele. Így a bizottság szerint egy nyílt versenyeljárás eredményeként kialakuló árnál sem látható garantáltnak, hogy a nyertes ár piaci lesz.

Az ügy tehát még nem rendezett, lapinformációk alapján csak annyit lehet tudni, hogy az EB egy érdekelt panasza esetén köteles lenne eljárni, érdekelt fél pedig lehet például bármelyik pénzpiaci szereplő.

- 888.hu -

A rovat további hírei: Politika

Ellenzéki hitelvesztés a Jobbik miatt

Ellenzéki hitelvesztés a Jobbik miatt

2019. augusztus 20. (kedd)

Angela Merkel mondataival kiállt Orbán Viktor politikája mellett. Ezzel egyértelművé vált, hogy a magyar ellenzék reménye a külső segítségről, a kormány nemzetközi ellehetetlenülése zsákutca.

Orbán Viktor: Mi szabadságharcosok tudtuk, csak egy Európa van

Orbán Viktor: Mi szabadságharcosok tudtuk, csak egy Európa van

2019. augusztus 19. (hétfő)

Ökumenikus istentiszteletet tartottak hétfőn, a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulója alkalmából a soproni Evangélikus templomban Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár részvételével.  A Páneurópai Pikniket 1989. augusztus 19-én tartották a magyarországi Sopronpusztán, a magyar-osztrák határ közvetlen közelében. Az ideiglenesen megnyitott határon több száz NDK-állampolgár jutott Ausztriába.

Merkel: a németek mindig hálásak lesznek Magyarországnak

Merkel: a németek mindig hálásak lesznek Magyarországnak

2019. augusztus 18. (vasárnap)

A németek mindig hálásak lesznek Magyarországnak a német újraegyesítéshez nyújtott hozzájárulásért - mondta Angela Merkel német kancellár szombaton megjelent szokásos hétvégi videóüzenetében, amelyben ezúttal a Sopron mellett harminc éve tartott úgynevezett páneurópai pikniket idézte fel. 

Csak tartózkodási helyre lehet átjelentkezni az önkormányzati választáson

Csak tartózkodási helyre lehet átjelentkezni az önkormányzati választáson

2019. augusztus 16. (péntek)

Szigorúbbak az átjelentkezés feltételei az önkormányzati választáson, mint a többi voksolás esetében: a választópolgár nem jelentkezhet át tetszőleges magyarországi településre, csak arra, ahol a választás kitűzése előtt 30 nappal már tartózkodási helyet létesített.

Toronyóra lánccal

Toronyóra lánccal

2019. augusztus 15. (csütörtök)

Vajon mit köszönhet Fejér megye 04-es számú választókerülete Pintér Tamásnak? A válasz nem meglepő és elfér egy szalvétán is, mert bizony semmit.

Márki-Zay jobboldalinak próbálta eladni magát, de a valóságban Gyurcsányékkal szövetkezik

Márki-Zay jobboldalinak próbálta eladni magát, de a valóságban Gyurcsányékkal szövetkezik

2019. augusztus 15. (csütörtök)

Választási szövetséget kötött a Gyurcsány Ferenc-féle Demokratikus Koalíció és Márki-Zay Péter Hódmezővásárhelyen - a napokban erről írt Mucsi Tamás, a DK választókerületi elnöke közösségi oldalán. Ezzel a magát minden fórumon jobboldalinak való politikus újabb dermesztő hazugsága dőlt meg - írja az Origo.

Orosházán borította az ellenzéki összefogást az MSZP

Orosházán borította az ellenzéki összefogást az MSZP

2019. augusztus 14. (szerda)

Elunta az MSZP az "ellenzéki dagonyázást", régi-új polgármesterjelölttel rukkoltak elő - írja a hvg.hu.