Dunaújváros Hetilap

Milliárdok szolgálják a gyógyítást

2019. május 20. (hétfő) 8:39 - doszerk

Nincs oka panaszra a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórháznak,  2010 óta több, mint 7 milliárd forint értékben tudtak az uniós, a  kormányzati a fenntartói pályázatok  és az önkormányzati támogatások lehetőségeivel élni. Időközben a fenntartó a város helyett magyar állam lett, ettől függetlenül Dunaújváros kórházát továbbra is támogatja a városunk.

Az új épület-blokk felépítése lehetőséget teremtett a korszerű műtők, intenzív osztály, vizsgálati helyiségek kialakítására. S a diagnosztikai lehetőségeket forradalmasította a rendkívül korszerű új CT beszerzése. Így mára már a betegek rendelkezésére áll a saját működtetésű, korszerű, 128 szeletes, gyors és jó felbontású CT készülék, amely jól kiszolgálja a diagnosztikus igényeket a sürgősségi és a tervezett ellátásokban.

Dr. Mészáros Lajos főigazgató a mérlegkészítéshez még azt is hozzáteszi, hogy az egészségügyi technológiai fejlődés viszont egyre inkább szükségessé teszi, hogy kórházunkban is működjön egy-két éven belül MR vizsgáló készülék. 

- Nagyon fontosak a nagy beruházások, de hogy áll a kórház a különböző területek fejlesztésével?

- Valóban mindezen milliárdos, sok százmillió forintos fejlesztések mellett csak az utóbbi 2 évben közel 300 millió forint uniós forrást nyertünk a járóbetegellátás fejlesztésére, melyből jelentős műszerbeszerzés mellett megvalósítjuk a diabetológiai gondozó felújítását, a tornaterem méltó körülmények közé helyezését, a már nagyon időszerű rendelői lift cseréjét, a rendelő akadálymentesítését és mosdóinak felújítását. Ehhez a pályázathoz Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata 70 millió forint forrás kiegészítést biztosított.

De folytatnám a sort. Az ÁEEK támogatásából 30 millió Ft összegből a kórházi „D” szárny nyilvános mosdói felújítása és a kórházi aulai személyzeti mosdók átalakítása, nyilvánossá tétele valósulhatott meg, ezek átadása is megtörténik 1-2 héten belül.

A szülőszoba és a szülészeti műtők teljes felújítása, komfortosítása, az apás szülések feltételeinek javítása nagyrészt jótékonyságból, a város és környéke lakosságának, vállalkozásainak és önkormányzatainak támogatásából valósult meg az elmúlt évben, idén pedig a vizesblokkok teljes felújítása, burkolatcsere és az osztály szellőzőrendszerének felújítása fog megvalósulni a megnyert „Családbarát szülészet” pályázatnak köszönhetően.

 A kormányzati hatékonyságnövelést elősegítő pályázaton nyert 73 milliós összegből két éve sikerült megoldani a rendelőintézet fő homlokzatán az ablakcseréket, a rendelői és kórházi külső üvegfalak cseréjét, a rendelői melegvízellátás korszerűsítését, valamint a radiológiai távleletezéshez szükséges szerver beszerzését.

Tavaly a fenntartó ÁEEK több mint 20 millió Ft-os támogatásából a kórházi „A” szárny déli oldal kórtermeinek ablakcseréjét és kőzúzó lézer berendezés beszerzését sikerült megvalósítanunk. Egy ÁEEK által nyert országos pályázat eredményeképpen patológiai osztályunk műszerparkja is bővült két nagy értékű mikroszkóppal és egy szövettani indítóasztallal.

Tavaly év elején a megelőző év jótékonysági bál bevételéből, magángyűjtésből, a FIDESZ helyi szervezete jótékonysági forraltbor- és tea árusításából, valamint önkormányzati segítséggel újszülött élesztő- és melegítőasztalt tudtunk beszerezni. Az idei beszerzésünk ugyanezen forrásokból és az Önkormányzat támogatásából egy nagy értékű fül-orr-gégészeti kezelőegység volt.

Saját forrásból bővítettük a nagy lakossági igényt kielégítő krónikus belgyógyászati és a mozgásszervi rehabilitációs osztályainkat. Ápolási eszközök beszerzésére irányuló fenntartói pályázatot is nyertünk, ennek keretében új ágyak, kórtermi ülőkék, infúziós állványok, újszülött ágyak érkeztek.

- Ezek mind-mind jelentős fejlesztések, de milyen a kórház szakmai megítélése?

 - Ezen a téren sincs okunk panaszra. Két egymást követő évben is elnyertük a Medicína 2000 Fórum „Kiváló Városi Kórház” címét. A Magyar Kórházszövetség által meghirdetett pályázaton pedig már három osztályunk is, a fül-orr-gégészet, a szülészet-nőgyógyászat után idén az urológia is megnyerte a „Családbarát Kórházi Osztály 2018” címet, melyet ünnepélyes keretek között vehettek át a Kórházszövetség idei kongresszusán.  

Kórházunk a Semmelweis Egyetem gyakorló kórháza, valamennyi osztályunk akkreditált képzőhely.

- Orvos és szakdolgozó-hiány?

- Szerencsére ez a működésünket nem veszélyezteti, de természetesen igyekszünk mindent megtenni, hogy hozzánk jöjjenek és itt is maradjanak fiatal kollegáink. Éppen ezért humánerőforrás fejlesztésére közel 150 millió forintot nyertünk, melyet szakorvosok, szakdolgozók bérezésére, szakmai teamek felállítására, többletteljesítményt, plusz kompetenciaköröket felvállalók támogatására használhatunk. Képzési programokra közel 39 millió forintot nyertünk, melyből hiányszakmákban dolgozni szándékozók képzése valósulhat meg. Gyakorló kórház lévén nagyon örülünk a rezidenseknek, s jó kapcsolatunk a Lorántffy középiskolával is. Célunk, hogy egy fejlődő, korszerű igényes kórháza legyen Dunaújvárosnak és környékének.

- Fekete Györgyi -

A rovat további hírei: Közélet

D+ Híradó - Autómentes nap, idősek támogatása

D+ Híradó - Autómentes nap, idősek támogatása

2019. szeptember 20. (péntek)

Autómentes nap idén is, idősek támogatása, új parkolók a Gábor Áron utcában - egy csokorban a nap legfontosabb eseményei a D+TV Híradójában.

Támogatás az időseknek

Támogatás az időseknek

2019. szeptember 20. (péntek)

Cserna Gábor polgármester kezdeményezésére az önkormányzat az Idősek Világnapja alkalmából az idén is egyösszegű, ötezer forintos támogatással segíti a dunaújvárosi nyugdíjas polgárokat. A polgármester tisztelete jeléül otthonában látogatta meg Bognár Miklósnét és férjét, akiknek emléklappal és ajándékkosárral, a város borával és virággal kedveskedett, kiemelve, hogy a városvezetés lehetőségéhez képest támogatja a város idős polgárait.

A lakók már birtokba is vették az új parkolóhelyeket

A lakók már birtokba is vették az új parkolóhelyeket

2019. szeptember 20. (péntek)

Pénteken a Technikum városrészben a Gábor Áron utcában és a Vörösmarty Mihály utcában visszaállt az eredeti forgalmi rend a 21 új parkolóhely építési munkálatainak lezárultával.

Novák Katalin: valódi igényekre reagál a családvédelmi akcióterv

Novák Katalin: valódi igényekre reagál a családvédelmi akcióterv

2019. szeptember 20. (péntek)

Már több mint ötvenezer család igényelte a családvédelmi akcióterv valamelyik elemét, az intézkedések valódi igényekre reagálnak - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán.

D+ Híradó - Közgyűlés, kupakgyűjtő

D+ Híradó - Közgyűlés, kupakgyűjtő

2019. szeptember 19. (csütörtök)

Rendkívüli közgyűlést tartottak, újabb kupakgyűjtőt helyeztek ki, premierre készülnek a Bartókban - egy csokorban a nap legfontosabb eseményei a D+TV Híradójában.

Légy szíves! a Béke városrészben is

Légy szíves! a Béke városrészben is

2019. szeptember 19. (csütörtök)

A Béke városrész is gazdagodott egy szív alakú kupagyűjtővel, amelyet a Március 15. téren állítottak fel. Sztankovics László, a 8-as számú választókerület képviselője elmondta, nagy sikere van ezen gyűjtőknek, és több lakó kérte, legyen náluk is.

Folytatódik az Otthon Melege program

Folytatódik az Otthon Melege program

2019. szeptember 19. (csütörtök)

Indulása óta már 310 ezer család kapott támogatást az Otthon Melege programban, a program újabb kiírással folytatódik - tájékoztatott Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.