Dunaújváros Hetilap

Milliárdok szolgálják a gyógyítást

2019. május 20. (hétfő) 8:39 - doszerk

Nincs oka panaszra a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórháznak,  2010 óta több, mint 7 milliárd forint értékben tudtak az uniós, a  kormányzati a fenntartói pályázatok  és az önkormányzati támogatások lehetőségeivel élni. Időközben a fenntartó a város helyett magyar állam lett, ettől függetlenül Dunaújváros kórházát továbbra is támogatja a városunk.

Az új épület-blokk felépítése lehetőséget teremtett a korszerű műtők, intenzív osztály, vizsgálati helyiségek kialakítására. S a diagnosztikai lehetőségeket forradalmasította a rendkívül korszerű új CT beszerzése. Így mára már a betegek rendelkezésére áll a saját működtetésű, korszerű, 128 szeletes, gyors és jó felbontású CT készülék, amely jól kiszolgálja a diagnosztikus igényeket a sürgősségi és a tervezett ellátásokban.

Dr. Mészáros Lajos főigazgató a mérlegkészítéshez még azt is hozzáteszi, hogy az egészségügyi technológiai fejlődés viszont egyre inkább szükségessé teszi, hogy kórházunkban is működjön egy-két éven belül MR vizsgáló készülék. 

- Nagyon fontosak a nagy beruházások, de hogy áll a kórház a különböző területek fejlesztésével?

- Valóban mindezen milliárdos, sok százmillió forintos fejlesztések mellett csak az utóbbi 2 évben közel 300 millió forint uniós forrást nyertünk a járóbetegellátás fejlesztésére, melyből jelentős műszerbeszerzés mellett megvalósítjuk a diabetológiai gondozó felújítását, a tornaterem méltó körülmények közé helyezését, a már nagyon időszerű rendelői lift cseréjét, a rendelő akadálymentesítését és mosdóinak felújítását. Ehhez a pályázathoz Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata 70 millió forint forrás kiegészítést biztosított.

De folytatnám a sort. Az ÁEEK támogatásából 30 millió Ft összegből a kórházi „D” szárny nyilvános mosdói felújítása és a kórházi aulai személyzeti mosdók átalakítása, nyilvánossá tétele valósulhatott meg, ezek átadása is megtörténik 1-2 héten belül.

A szülőszoba és a szülészeti műtők teljes felújítása, komfortosítása, az apás szülések feltételeinek javítása nagyrészt jótékonyságból, a város és környéke lakosságának, vállalkozásainak és önkormányzatainak támogatásából valósult meg az elmúlt évben, idén pedig a vizesblokkok teljes felújítása, burkolatcsere és az osztály szellőzőrendszerének felújítása fog megvalósulni a megnyert „Családbarát szülészet” pályázatnak köszönhetően.

 A kormányzati hatékonyságnövelést elősegítő pályázaton nyert 73 milliós összegből két éve sikerült megoldani a rendelőintézet fő homlokzatán az ablakcseréket, a rendelői és kórházi külső üvegfalak cseréjét, a rendelői melegvízellátás korszerűsítését, valamint a radiológiai távleletezéshez szükséges szerver beszerzését.

Tavaly a fenntartó ÁEEK több mint 20 millió Ft-os támogatásából a kórházi „A” szárny déli oldal kórtermeinek ablakcseréjét és kőzúzó lézer berendezés beszerzését sikerült megvalósítanunk. Egy ÁEEK által nyert országos pályázat eredményeképpen patológiai osztályunk műszerparkja is bővült két nagy értékű mikroszkóppal és egy szövettani indítóasztallal.

Tavaly év elején a megelőző év jótékonysági bál bevételéből, magángyűjtésből, a FIDESZ helyi szervezete jótékonysági forraltbor- és tea árusításából, valamint önkormányzati segítséggel újszülött élesztő- és melegítőasztalt tudtunk beszerezni. Az idei beszerzésünk ugyanezen forrásokból és az Önkormányzat támogatásából egy nagy értékű fül-orr-gégészeti kezelőegység volt.

Saját forrásból bővítettük a nagy lakossági igényt kielégítő krónikus belgyógyászati és a mozgásszervi rehabilitációs osztályainkat. Ápolási eszközök beszerzésére irányuló fenntartói pályázatot is nyertünk, ennek keretében új ágyak, kórtermi ülőkék, infúziós állványok, újszülött ágyak érkeztek.

- Ezek mind-mind jelentős fejlesztések, de milyen a kórház szakmai megítélése?

 - Ezen a téren sincs okunk panaszra. Két egymást követő évben is elnyertük a Medicína 2000 Fórum „Kiváló Városi Kórház” címét. A Magyar Kórházszövetség által meghirdetett pályázaton pedig már három osztályunk is, a fül-orr-gégészet, a szülészet-nőgyógyászat után idén az urológia is megnyerte a „Családbarát Kórházi Osztály 2018” címet, melyet ünnepélyes keretek között vehettek át a Kórházszövetség idei kongresszusán.  

Kórházunk a Semmelweis Egyetem gyakorló kórháza, valamennyi osztályunk akkreditált képzőhely.

- Orvos és szakdolgozó-hiány?

- Szerencsére ez a működésünket nem veszélyezteti, de természetesen igyekszünk mindent megtenni, hogy hozzánk jöjjenek és itt is maradjanak fiatal kollegáink. Éppen ezért humánerőforrás fejlesztésére közel 150 millió forintot nyertünk, melyet szakorvosok, szakdolgozók bérezésére, szakmai teamek felállítására, többletteljesítményt, plusz kompetenciaköröket felvállalók támogatására használhatunk. Képzési programokra közel 39 millió forintot nyertünk, melyből hiányszakmákban dolgozni szándékozók képzése valósulhat meg. Gyakorló kórház lévén nagyon örülünk a rezidenseknek, s jó kapcsolatunk a Lorántffy középiskolával is. Célunk, hogy egy fejlődő, korszerű igényes kórháza legyen Dunaújvárosnak és környékének.

- Fekete Györgyi -

A rovat további hírei: Közélet

D+ Híradó - Adomány, parkolók

D+ Híradó - Adomány, parkolók

2019. június 19. (szerda)

Adomány a kórház gyermekosztályának, tábor az MMK-ban, parkolóbővítés az új Vasmű úton - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

Új csecsemőágyak a gyermekosztálynak

Új csecsemőágyak a gyermekosztálynak

2019. június 19. (szerda)

Nagy segítséget nyújtott a Szent Pantaleon Kórház Gyermekosztályának a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara, amikor átadták a vadonatúj csecsemőágyakat.

Újabb árcsökkentés a kutakon

Újabb árcsökkentés a kutakon

2019. június 19. (szerda)

A Mol 2 forinttal csökkenti a 95-ös benzin nagykereskedelmi árát pénteken, a gázolajé nem változik - értesült az MTI szerdán piaci forrásból.

Több parkolóhely lesz az új Vasmű úton

Több parkolóhely lesz az új Vasmű úton

2019. június 19. (szerda)

Körülbelül két hete dolgoznak már a szakemberek a Vasmű út 47-57. előtti terülten az új parkolóhelyek kialakításán.

D+ Híradó - Csatornázás, évadzáró

D+ Híradó - Csatornázás, évadzáró

2019. június 18. (kedd)

Csatornázás az északi városrészben, évadzáró a Bartókban, megkezdődött a futsal tábor - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

Történelmi léptékű fejlesztés

Történelmi léptékű fejlesztés

2019. június 18. (kedd)

A Széchenyi 2020 program keretében hat önkormányzat, köztünk városunké is közel hatmilliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el az „Észak-és Közép-Dunántúli szennyvízelvezetési és -kezelési fejlesztés 2. (ÉKDU 2)” elnevezésű projekt megvalósítására. A projektindító rendezvényen Cserna Gábor, városunk polgármestere mondott beszédet.

A távfűtés korszerűsítésére jelent meg pályázat

A távfűtés korszerűsítésére jelent meg pályázat

2019. június 18. (kedd)

Távfűtéses épületekben lévő lakások fűtésének szabályozására, illetve korszerűsítésére jelent meg hétfőn kiírás az Otthon melege program keretében, a 2 milliárd forintos támogatási keretre lakásszövetkezetek és társasházak nyújthatnak be pályázatot szeptember 24. és 2020 március 31. között – jelentette be Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára.