György László: Most ez volt a realitás

2019. május 29. (szerda) 7:37 - spigott

Voltak szép sikerek és kudarcok is, de reálisnak tartja a bajnokságban elért kilencedik helyezést György László, a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia felnőtt csapatának vezetőedzője.

Kemény szezont hagyott maga mögött a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia felnőtt együttese, mely végül a kilencedik helyen fejezte be az NB I-es pontvadászat küzdelmeit. A szezon végén természetesen már meg lehet vonni a mérleget, vissza lehet tekinteni, s éppen ezért arra kértük György László vezetőedzőt, hogy értékelje az együttes 2018/2019-es szezonját.

A DKKA szakvezetője szokásához híven ezúttal is őszintén beszélt a gárda idei teljesítményéről, nem hallgatva el a nehézségeket sem, melyekkel sajnos már rögtön a szezon elejétől meg kellett küzdeniük.

- Kezdjük a visszatekintést az előző szezon végével, mikor pár játékos távozott a csapattól, s próbáltunk egy új csapatot kialakítani, de ilyenkor a gazdasági háttér azért nagyban meghatározhatja azt, hogy milyen erősségű keretet sikerül az új szezonra kiállítani. Így volt ez nálunk is, ennek függvényében próbáltuk kialakítani a játékoskeretet, s úgy gondolom, hogy hellyel-közzel azért sikerült is, mert Erdősi Ildikóval, Ferenczy Fruzsinával és Sirián Szederkével próbáltuk stabilizálni a csapat helyzetét. Nem határoztunk meg számszerű helyezést a szezon előtt, s ezt tudatosan is tettük, mert láttuk azt is, hogy a többi csapat miként erősödött. Fortuna sajnos nem volt kegyes hozzánk az idei évben, elsősorban a sérülések miatt nagyon sok meghatározó játékosunkat veszítettük el. Kezdődött mindjárt a dunaújvárosi nevelésű Erdősi Ildikóval, aki mindenképpen erősítésnek számított nekünk, ám már egy vállsérüléssel érkezett, majd egy betegség miatt nemhogy elkezdeni nem tudta a felkészülést, hanem sajnos abba is kellett hagynia a sportot.

Camila Micijevic mindössze egyetlen meccsen léphetett pályára a szezonban!

Aztán következett Camila Micijevic sajnálatos sérülése a felkészülésünk elején, keresztszalag-szakadása miatt hosszú időre kivált a csapatból. Az ő személye, játéka meghatározó volt az előző szezonban is, biztos vagyok benne, hogy most is az lett volna. Tavaly százötven gólt szerzett, ez nagyon hiányzott idén is, borzasztóan sajnáltuk a sérülését. Aztán, ahogy haladt az idő előre, a franciaországi Európa-bajnokságon megsérült másik külföldi játékosunk, Katarina Tomasevics is, így rá sem számíthattunk már idén, majd Klujber Katrin eligazolt, ami szintén nem tett jót a csapat szerkezetének. Ha csak ezt nézem, négy meghatározó ember esett ki a csapatból a szezonban, s ez nem magyarázkodás, de úgy gondolom, bárhol, bármelyik csapatból kiesik négy ilyen meghatározó játékos, az alaposan megviselte volna azt az együttest.

György László szerint a nehézségek ellenére igyekeztek kihozni magukból a maximumot, s akadtak azért szép periódusai is ennek a viszontagságos szezonnak.

- Az értékelést ennek függvényében kell tehát folytatnunk. A számok alapján 26 bajnoki mérkőzésből 10-et nyertünk meg, 16 alkalommal vereséget szenvedtünk, s húsz szerzett ponttal végül a kilencedik helyen zártunk. Fel lehet tenni a kérdést, hogy ez siker, kudarc, vagy a realitás, de én úgy gondolom, hogy az utóbbi. Meg lehet nézni, hogy kik végeztek előttünk és mögöttünk, milyen játékosállománnyal, s ha ezt is látjuk, akkor ez a kilencedik hely reálisnak tekinthető. Ugyanakkor el kell mondani azt is, hogy voltak szép pillanataink, gondolok itt például arra, hogy a Kisvárda, vagy a Fehérvár és a Vác hazai legyőzése igenis sikernek számított, ahogy az is, hogy fennállásunk óta másodszor jutottunk be a Magyar Kupa négyes döntőjébe úgy, hogy többek közt legyőztük a végül EHF Kupát nyert Siófok gárdáját is. Voltak jó egyéni teljesítmények is. Ferenczy Fruzsinát például kiegészítő játékosnak hoztunk Camila Micijevic és Szalai Babett mögé/mellé. Ennek ellenére első számú balátlövőnek kellett előre lépnie úgy, hogy tavaly Siófokon csak epizódszereplő volt, s közel száz gólt szerzett a szezonban, s védekezésben és támadásban is meghatározó emberré lépett elő, csakúgy, mint Sirián Szederke, de említhetném Grosch Vivient is, aki gyakorlatilag egyedül vitte el a jobbszélső pozíciót, s egyre jobban és szebben lépegetett előre a szezonban.

Szekerczés Luca volt a DKKA egyik vezére a szezonban!

Pozitívum volt idén az is, hogy több fiatal játékos felkerült az utánpótlásból a felnőtt csapathoz. Mi nem tehettük meg azt, hogy a sérült játékosaink helyére meghatározó felnőtt játékosokat igazoljunk, így az utánpótláshoz nyúltunk. Mihály Petra 2001-es születésűként, Jovovity Jovana szintén 2001-es születésűként került a felnőttek közé, s előbbi igen sok szerepet is kapott az NB I-ben. Említhetném Koronczai Petrát is, aki a felnőttek között van, de Husti Hannát is, aki együtt edz a felnőttekkel, s a jövőre nézve talán ezek a játékosok már több szerepet kaphatnak az első csapatban. Emellett folyamatosan négy-öt játékost adtunk az "A", vagy a "B" válogatott keretnek, Szalai Babett és Kazai Anita tagjai voltak az Európa-bajnokságon szerepelt nemzeti csapatnak, amire méltán lehetünk büszkék mindannyian. Külön ki szeretnék térni Szekerczés Lucára, aki idén is remekül szerepelt, a bajnokság góllövőlistáján a második helyen végzett 183 találattal, ami szintén remek egyéni teljesítmény.

Szakvezetőnk nem feledkezett meg a gyengébb eredményekről sem, ám mint azt elmondta, ezekből a kudarcokból is lehet meríteni ahhoz, hogy a jövőben sikeresebbek legyenek.

- Emellett persze nem szabad elmennünk a kudarcok mellett sem, amiket nem könnyű megemészteni, mint például az európai kupapárharcunk hazai meccsét a Bera Bera ellen, vagy a Budaörs elleni hazai vereséget. Nehéz ezeket hova tenni, de ezek azok a mérkőzések, amelyekből lehet tanulni, s szintén tanulságos volt a mosonmagyaróvári egygólos vereségünk, az, hogy itthon és idegenben is egy találattal kaptunk ki a Debrecentől, vagy éppen az MTK otthonában elszenvedett kétgólos vereség, de ezekből is lehet építkezni. Hogy miért? Mert azok a fiatal játékosaink, akik ezeken a meccseken a rutintalanságuk miatt rossz döntéseket hoztak, ezekből okulva jövőre már biztos, hogy képesek lesznek megfelelően reagálni a kritikus játékhelyzetekben. Összességében azt kell mondanom, hogy nagyon tisztességesen és becsületesen dolgoztunk zömében, mint játékosok, mint vezetők, mint szakemberek.

György Lászlónak nem volt könnyű dolga a 2018/2019-es szezonban (Képek: DO-archív)

Sok munka van bennünk, úgy érzem, hogy nem biztos, hogy ez a kilencedik hely tükrözi is azt, hogy mi mennyit dolgozunk, de ha figyelembe vesszük, hogy az előttünk lévő csapatokban kik játszanak, melyik együttes mennyi külföldit szerepeltet, s azok mennyiben járulnak hozzá az eredményességükhöz, akkor azt kell mondanom, hogy a tizennégy csapatos bajnokságban a kilencedik hely reális. Ez az év így alakult, így kell tudomásul vennünk, s okulnunk belőle.

Ami pedig a közeljövőt illeti, György László elmondta, hogy a felnőtt csapat tagjai a hónap végéig edzenek még, majd a nyári szünetet követően július 8-án állnak újra edzésbe a keret tagjai.

- Csütörtökig, a hónap végéig edzünk, különböző teszteken és felméréseken veszünk részt. Ezt követően jön a passzív pihenés, mely a július 8-i újrakezdés előtt két héttel véget ér, onnantól egyéni felkészülési terv szerint dolgoznak a csapat tagjai, mindenkinek személyre szabva. Július 8-ától már közösen készülünk majd, még hazai környezetben, folyamatosan zajlanak majd az edzések, természetesen lesznek felkészülési mérkőzéseink is, s augusztus végén, szeptember elején kezdődik a bajnokság.

A rovat további hírei: Sport

Hibátlan szezonnyitó

Hibátlan szezonnyitó

2020. szeptember 29. (kedd)

Szettet sem veszített első három bajnoki mérkőzésén a DSE Röplabda Akadémia U19-es együttese.

Nem lehet olimpiai kvótákat szerezni a kontinensviadalokon

Nem lehet olimpiai kvótákat szerezni a kontinensviadalokon

2020. szeptember 29. (kedd)

Nem lehet majd olimpiai kvótákat szerezni a decemberre halasztott férfi és női torna Európa-bajnokságokon, melyeket egyformán Bakuban rendeznek majd meg a tervek szerint.

Döntetlenek napja az élvonalban

Döntetlenek napja az élvonalban

2020. szeptember 29. (kedd)

Senki sem örülhetett győzelemnek a városi kispályás labdarúgó bajnokság Acerbis osztályának hétfői rangadóin.

Keretet hirdetett a szövetségi kapitány

Keretet hirdetett a szövetségi kapitány

2020. szeptember 29. (kedd)

Kijelölte a magyar labdarúgó válogatott keretét a soron következő októberi mérkőzésekre Marco Rossi szövetségi kapitány.

Hazai mezőnnyel terveznek!

Hazai mezőnnyel terveznek!

2020. szeptember 29. (kedd)

Idén csak magyar csapatok részvételével rendezik meg Európa egyik legnagyobb utánpótlás jégkorong tornáját Dunaújvárosban.

Tokió 2020 - Március 25-én rajtol a váltófutás az olimpiai lánggal

Tokió 2020 - Március 25-én rajtol a váltófutás az olimpiai lánggal

2020. szeptember 28. (hétfő)

Az olimpiai fáklyafutás rajtjára a jövő évi tokiói nyári játékok előtt március 25-én kerül sor Fukusima prefektúrában - tudatta honlapján a japán szervezőbizottság hétfőn.

Vereséggel kezdtek a Gorillák

Vereséggel kezdtek a Gorillák

2020. szeptember 28. (hétfő)

Hiába volt három és fél negyeden át esélye a győzelemre is, végül kikapott idei első bajnoki mérkőzésén a DAK Acél Dunaújváros Gorillaz amerikai futball csapata.