György László: Most ez volt a realitás

2019. május 29. (szerda) 7:37 - spigott

Voltak szép sikerek és kudarcok is, de reálisnak tartja a bajnokságban elért kilencedik helyezést György László, a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia felnőtt csapatának vezetőedzője.

Kemény szezont hagyott maga mögött a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia felnőtt együttese, mely végül a kilencedik helyen fejezte be az NB I-es pontvadászat küzdelmeit. A szezon végén természetesen már meg lehet vonni a mérleget, vissza lehet tekinteni, s éppen ezért arra kértük György László vezetőedzőt, hogy értékelje az együttes 2018/2019-es szezonját.

A DKKA szakvezetője szokásához híven ezúttal is őszintén beszélt a gárda idei teljesítményéről, nem hallgatva el a nehézségeket sem, melyekkel sajnos már rögtön a szezon elejétől meg kellett küzdeniük.

- Kezdjük a visszatekintést az előző szezon végével, mikor pár játékos távozott a csapattól, s próbáltunk egy új csapatot kialakítani, de ilyenkor a gazdasági háttér azért nagyban meghatározhatja azt, hogy milyen erősségű keretet sikerül az új szezonra kiállítani. Így volt ez nálunk is, ennek függvényében próbáltuk kialakítani a játékoskeretet, s úgy gondolom, hogy hellyel-közzel azért sikerült is, mert Erdősi Ildikóval, Ferenczy Fruzsinával és Sirián Szederkével próbáltuk stabilizálni a csapat helyzetét. Nem határoztunk meg számszerű helyezést a szezon előtt, s ezt tudatosan is tettük, mert láttuk azt is, hogy a többi csapat miként erősödött. Fortuna sajnos nem volt kegyes hozzánk az idei évben, elsősorban a sérülések miatt nagyon sok meghatározó játékosunkat veszítettük el. Kezdődött mindjárt a dunaújvárosi nevelésű Erdősi Ildikóval, aki mindenképpen erősítésnek számított nekünk, ám már egy vállsérüléssel érkezett, majd egy betegség miatt nemhogy elkezdeni nem tudta a felkészülést, hanem sajnos abba is kellett hagynia a sportot.

Camila Micijevic mindössze egyetlen meccsen léphetett pályára a szezonban!

Aztán következett Camila Micijevic sajnálatos sérülése a felkészülésünk elején, keresztszalag-szakadása miatt hosszú időre kivált a csapatból. Az ő személye, játéka meghatározó volt az előző szezonban is, biztos vagyok benne, hogy most is az lett volna. Tavaly százötven gólt szerzett, ez nagyon hiányzott idén is, borzasztóan sajnáltuk a sérülését. Aztán, ahogy haladt az idő előre, a franciaországi Európa-bajnokságon megsérült másik külföldi játékosunk, Katarina Tomasevics is, így rá sem számíthattunk már idén, majd Klujber Katrin eligazolt, ami szintén nem tett jót a csapat szerkezetének. Ha csak ezt nézem, négy meghatározó ember esett ki a csapatból a szezonban, s ez nem magyarázkodás, de úgy gondolom, bárhol, bármelyik csapatból kiesik négy ilyen meghatározó játékos, az alaposan megviselte volna azt az együttest.

György László szerint a nehézségek ellenére igyekeztek kihozni magukból a maximumot, s akadtak azért szép periódusai is ennek a viszontagságos szezonnak.

- Az értékelést ennek függvényében kell tehát folytatnunk. A számok alapján 26 bajnoki mérkőzésből 10-et nyertünk meg, 16 alkalommal vereséget szenvedtünk, s húsz szerzett ponttal végül a kilencedik helyen zártunk. Fel lehet tenni a kérdést, hogy ez siker, kudarc, vagy a realitás, de én úgy gondolom, hogy az utóbbi. Meg lehet nézni, hogy kik végeztek előttünk és mögöttünk, milyen játékosállománnyal, s ha ezt is látjuk, akkor ez a kilencedik hely reálisnak tekinthető. Ugyanakkor el kell mondani azt is, hogy voltak szép pillanataink, gondolok itt például arra, hogy a Kisvárda, vagy a Fehérvár és a Vác hazai legyőzése igenis sikernek számított, ahogy az is, hogy fennállásunk óta másodszor jutottunk be a Magyar Kupa négyes döntőjébe úgy, hogy többek közt legyőztük a végül EHF Kupát nyert Siófok gárdáját is. Voltak jó egyéni teljesítmények is. Ferenczy Fruzsinát például kiegészítő játékosnak hoztunk Camila Micijevic és Szalai Babett mögé/mellé. Ennek ellenére első számú balátlövőnek kellett előre lépnie úgy, hogy tavaly Siófokon csak epizódszereplő volt, s közel száz gólt szerzett a szezonban, s védekezésben és támadásban is meghatározó emberré lépett elő, csakúgy, mint Sirián Szederke, de említhetném Grosch Vivient is, aki gyakorlatilag egyedül vitte el a jobbszélső pozíciót, s egyre jobban és szebben lépegetett előre a szezonban.

Szekerczés Luca volt a DKKA egyik vezére a szezonban!

Pozitívum volt idén az is, hogy több fiatal játékos felkerült az utánpótlásból a felnőtt csapathoz. Mi nem tehettük meg azt, hogy a sérült játékosaink helyére meghatározó felnőtt játékosokat igazoljunk, így az utánpótláshoz nyúltunk. Mihály Petra 2001-es születésűként, Jovovity Jovana szintén 2001-es születésűként került a felnőttek közé, s előbbi igen sok szerepet is kapott az NB I-ben. Említhetném Koronczai Petrát is, aki a felnőttek között van, de Husti Hannát is, aki együtt edz a felnőttekkel, s a jövőre nézve talán ezek a játékosok már több szerepet kaphatnak az első csapatban. Emellett folyamatosan négy-öt játékost adtunk az "A", vagy a "B" válogatott keretnek, Szalai Babett és Kazai Anita tagjai voltak az Európa-bajnokságon szerepelt nemzeti csapatnak, amire méltán lehetünk büszkék mindannyian. Külön ki szeretnék térni Szekerczés Lucára, aki idén is remekül szerepelt, a bajnokság góllövőlistáján a második helyen végzett 183 találattal, ami szintén remek egyéni teljesítmény.

Szakvezetőnk nem feledkezett meg a gyengébb eredményekről sem, ám mint azt elmondta, ezekből a kudarcokból is lehet meríteni ahhoz, hogy a jövőben sikeresebbek legyenek.

- Emellett persze nem szabad elmennünk a kudarcok mellett sem, amiket nem könnyű megemészteni, mint például az európai kupapárharcunk hazai meccsét a Bera Bera ellen, vagy a Budaörs elleni hazai vereséget. Nehéz ezeket hova tenni, de ezek azok a mérkőzések, amelyekből lehet tanulni, s szintén tanulságos volt a mosonmagyaróvári egygólos vereségünk, az, hogy itthon és idegenben is egy találattal kaptunk ki a Debrecentől, vagy éppen az MTK otthonában elszenvedett kétgólos vereség, de ezekből is lehet építkezni. Hogy miért? Mert azok a fiatal játékosaink, akik ezeken a meccseken a rutintalanságuk miatt rossz döntéseket hoztak, ezekből okulva jövőre már biztos, hogy képesek lesznek megfelelően reagálni a kritikus játékhelyzetekben. Összességében azt kell mondanom, hogy nagyon tisztességesen és becsületesen dolgoztunk zömében, mint játékosok, mint vezetők, mint szakemberek.

György Lászlónak nem volt könnyű dolga a 2018/2019-es szezonban (Képek: DO-archív)

Sok munka van bennünk, úgy érzem, hogy nem biztos, hogy ez a kilencedik hely tükrözi is azt, hogy mi mennyit dolgozunk, de ha figyelembe vesszük, hogy az előttünk lévő csapatokban kik játszanak, melyik együttes mennyi külföldit szerepeltet, s azok mennyiben járulnak hozzá az eredményességükhöz, akkor azt kell mondanom, hogy a tizennégy csapatos bajnokságban a kilencedik hely reális. Ez az év így alakult, így kell tudomásul vennünk, s okulnunk belőle.

Ami pedig a közeljövőt illeti, György László elmondta, hogy a felnőtt csapat tagjai a hónap végéig edzenek még, majd a nyári szünetet követően július 8-án állnak újra edzésbe a keret tagjai.

- Csütörtökig, a hónap végéig edzünk, különböző teszteken és felméréseken veszünk részt. Ezt követően jön a passzív pihenés, mely a július 8-i újrakezdés előtt két héttel véget ér, onnantól egyéni felkészülési terv szerint dolgoznak a csapat tagjai, mindenkinek személyre szabva. Július 8-ától már közösen készülünk majd, még hazai környezetben, folyamatosan zajlanak majd az edzések, természetesen lesznek felkészülési mérkőzéseink is, s augusztus végén, szeptember elején kezdődik a bajnokság.

A rovat további hírei: Sport

Augusztusban kell csúcsformában lenni

Augusztusban kell csúcsformában lenni

2020. május 27. (szerda)

Némi meglepetést azért okozott kenusaink számára a szolnoki tesztviadal, ám ettől még nem alakítják át felkészülésüket, mert a nyár végére kell időzíteni a versenyformát.

Van idő a munkához!

Van idő a munkához!

2020. május 27. (szerda)

Csak a délelőtti edzések maradnak el a dunaújvárosi vízilabdázóknál, akiknek bőven lesz idejük felkészülni nyáron az új szezon küzdelmeire.

Duplázások napja Szolnokon!

Duplázások napja Szolnokon!

2020. május 26. (kedd)

Hüttner Csaba szövetségi kapitány szerint sok kérdést megválaszolt a kajak-kenusok első edzésversenye.

Rövidebb szezon jöhet!

Rövidebb szezon jöhet!

2020. május 26. (kedd)

Boda Gábor szövetségi elnök szerint akár már augusztus 20-án elkezdődhet az amerikai focisták bajnoki szezonja.

A munka nem állt meg

A munka nem állt meg

2020. május 26. (kedd)

Legközelebb csak július 6-án, a 2020/2021-es szezon első edzésén dolgoznak közösen a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia felnőtt csapatának játékosai.

A sportorvosi alkalmasságnak nem feltétele a virológiai vizsgálat

A sportorvosi alkalmasságnak nem feltétele a virológiai vizsgálat

2020. május 25. (hétfő)

Dr. Kiss Marianna, az Országos Sportegészségügyi Hálózat (OSH) vezetője kijelentette, hogy Magyarországon a sportorvosi alkalmasságnak nem feltétele a virológiai vizsgálat.

Párizs 2024 - Kiújultak a viták a rendezésről

Párizs 2024 - Kiújultak a viták a rendezésről

2020. május 25. (hétfő)

A koronavírus-járvány okozta válsággal és a tokiói nyári játékok elhalasztásával feléledtek a viták Párizsban a 2024-es olimpiarendezésről.