Új könyvsarok az egyetemen

2019. május 4. (szombat) 11:16 - Vass Ádám

Közel százötven új könyvvel bővült a Dunaújvárosi Egyetem könyvtárának gyűjteménye, aminek nagy része az azerbajdzsáni hallgatók tanulmányait segítik majd.

Az Azerbajdzsáni Nagykövetség és az Azerbajdzsáni Magyar Ifjúsági Szervezet segítségével a Dunaújvárosi Egyetem könyvtára több száz könyvvel gyarapodott, az azerbajdzsáni külön gyűjteménnyel. Ez alkalomból rendeztek a könyvtárban avató ünnepséget az egyetem könyvtárában pénteken délelőtt. A könyvsarok átadóján részt vett Dr. Rajcsányi-Molnár Mónika Oktatási és Általános Rektorhelyettes, Dr. Ágoston György Tudományos és Kutatási Rektorhelyettes, Dr. Vilayet Quliyev nagykövet, az Azerbajdzsáni Nagykövetségről és Murad Aslanli, az Azerbajdzsáni Magyar Ifjúsági Szervezet tagja. Dr. Rajcsányi-Molnár Mónika elmondta, Komoly megtiszteltetés számukra, hogy a vendégek elfogadták a meghívásukat és tovább folytatódik az azerbajdzsáni egyetemekkel kötött együttműködési megállapodás, ami rengeteg előnnyel jár mind a dunaújvárosi, mind pedig a közel-keleti hallgatók és dolgozók számára. Dr. Vilayet Quliyev nagykövet is megjegyezte, hogy az újonnan átadott könyvsarok sokat segíthet majd az azeri diákoknak tanulmányaik elvégzésében és a tudományok megismerésében, ő maga pedig nagyon boldog, hogy az elmúlt évek során megismerhetett egy olyan országot, aminek gazdag történelme, kultúrája van, ahol több barátra is lelt.

Dr. Ágoston György Tudományos és Kutatási Rektorhelyettes kifejtette, már közel öt éve tart az együttműködésük két azerbajdzsáni egyetemmel is, aminek része a hallgatók, oktatók és dolgozók csereprogramja is. A könyvsarok az Azerbajdzsáni Magyar Ifjúsági Szervezet javaslatára, és a nagykövet úr támogatásával jött létre. Ezentúl az azeri hallgatók közel százötven, új kiadású, főleg angol és magyar nyelvű kötetet találhatnak majd néhány orosz és német nyelvű kötet mellett. A könyvek nagy része szakirodalmi, főleg a Dunaújvárosi Egyetem népszerű képzéseihez igazodva informatikai és műszaki tankönyvek, de akadnak irodalmi és kulturális témájú könyvek is.

Murad Aslanli, az Azerbajdzsáni Magyar Ifjúsági Szervezet tagja bevallotta, hogy három évvel ezelőtt, amikor először találkozott a Dunaújvárosi Egyetem képviselőivel, nem gondolta volna, hogy egy nap létrejöhet egy ilyen szintű azeri könyvsarok az intézményben, azt pedig főleg nem, hogy egyike lehet azoknak, akik összeállították, megszervezték a könyvsarkot és az átadó ünnepséget.

A rovat további hírei: Oktatás

Útkeresés: gyűjtést kezdtek – mindenki tanszerekkel segíthet!

Útkeresés: gyűjtést kezdtek – mindenki tanszerekkel segíthet!

2020. július 08. (szerda)

Idén is meghirdették az Útkeresés Segítő Szolgálat Család- és Gyermekjóléti Központ tanszergyűjtő akcióját – egészen szeptemberig várják az adományokat. A gyűjtés eredményét a tanévkezdésre időzítve osztják szét a hátrányos helyzetű családok között.

Dunaújvárosi Egyetem: elmaradt a diplomaátadó

Dunaújvárosi Egyetem: elmaradt a diplomaátadó

2020. július 05. (vasárnap)

Az idei évben elmaradt a hagyományos diplomaátadó ünnepség a Dunaújvárosi Egyetemen. Az okleveleket postán kapják meg a végzett hallgatók.

Iskolakezdési támogatást nyújt az önkormányzat

Iskolakezdési támogatást nyújt az önkormányzat

2020. június 28. (vasárnap)

Az önkormányzat a 2020-as évben is iskolakezdési támogatást nyújt azon dunaújvárosiaknak, akiknek gyermeke az induló tanévben először kezdi meg az általános vagy a középiskolát.

Gárdonyi: siker az online viadalon

Gárdonyi: siker az online viadalon

2020. június 11. (csütörtök)

Bekerült az országos döntőbe, és végül tárgyjutalomban részesült a Gárdonyi iskola csapata az "Innováció a fogyasztóvédelemben  – A tudatos fogyasztóvá válás útjai" elnevezésű országos megméretésen.

Rangos országos elismerés a Gárdonyinak

Rangos országos elismerés a Gárdonyinak

2020. június 05. (péntek)

Eredményesen alkottak a Gárdonyi Géza Általános Iskola – Örökös Ökoiskola diákjai, akik részt vettek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és az Agrárminisztérium által kiírt Maradék nélkül program „Alkoss a bolygódért!” elnevezésű rajzpályázatán. 

GVI: itt az Iskolapad 2020 felmérés!

GVI: itt az Iskolapad 2020 felmérés!

2020. június 03. (szerda)

Dunaújvárosi diákok válaszait is várják arra a kérdőíves felmérésre, amelyet végzős szakközépiskolások és szakgimnáziumi tanulók körében kezdett a kamarai kutatóintézet. A cél a munkaerőpiaci pálya feltérképezése. 

Bánki: mesterien terveztek – online is remekeltek

Bánki: mesterien terveztek – online is remekeltek

2020. május 21. (csütörtök)

Járványhelyzet ide, digitális átállás oda, sikerrel rendezte meg a 28. Charles Babbage AutoCAD és Inventor Versenyt a Dunaújvárosi SZC Bánki Donát Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája. Az online megméretésen az ország 9 iskolájának összesen 80 diákja vett részt, végül újra izgalmas, komoly színvonalas döntő kerekedett.