Új könyvsarok az egyetemen

2019. május 4. (szombat) 11:16 - Vass Ádám

Közel százötven új könyvvel bővült a Dunaújvárosi Egyetem könyvtárának gyűjteménye, aminek nagy része az azerbajdzsáni hallgatók tanulmányait segítik majd.

Az Azerbajdzsáni Nagykövetség és az Azerbajdzsáni Magyar Ifjúsági Szervezet segítségével a Dunaújvárosi Egyetem könyvtára több száz könyvvel gyarapodott, az azerbajdzsáni külön gyűjteménnyel. Ez alkalomból rendeztek a könyvtárban avató ünnepséget az egyetem könyvtárában pénteken délelőtt. A könyvsarok átadóján részt vett Dr. Rajcsányi-Molnár Mónika Oktatási és Általános Rektorhelyettes, Dr. Ágoston György Tudományos és Kutatási Rektorhelyettes, Dr. Vilayet Quliyev nagykövet, az Azerbajdzsáni Nagykövetségről és Murad Aslanli, az Azerbajdzsáni Magyar Ifjúsági Szervezet tagja. Dr. Rajcsányi-Molnár Mónika elmondta, Komoly megtiszteltetés számukra, hogy a vendégek elfogadták a meghívásukat és tovább folytatódik az azerbajdzsáni egyetemekkel kötött együttműködési megállapodás, ami rengeteg előnnyel jár mind a dunaújvárosi, mind pedig a közel-keleti hallgatók és dolgozók számára. Dr. Vilayet Quliyev nagykövet is megjegyezte, hogy az újonnan átadott könyvsarok sokat segíthet majd az azeri diákoknak tanulmányaik elvégzésében és a tudományok megismerésében, ő maga pedig nagyon boldog, hogy az elmúlt évek során megismerhetett egy olyan országot, aminek gazdag történelme, kultúrája van, ahol több barátra is lelt.

Dr. Ágoston György Tudományos és Kutatási Rektorhelyettes kifejtette, már közel öt éve tart az együttműködésük két azerbajdzsáni egyetemmel is, aminek része a hallgatók, oktatók és dolgozók csereprogramja is. A könyvsarok az Azerbajdzsáni Magyar Ifjúsági Szervezet javaslatára, és a nagykövet úr támogatásával jött létre. Ezentúl az azeri hallgatók közel százötven, új kiadású, főleg angol és magyar nyelvű kötetet találhatnak majd néhány orosz és német nyelvű kötet mellett. A könyvek nagy része szakirodalmi, főleg a Dunaújvárosi Egyetem népszerű képzéseihez igazodva informatikai és műszaki tankönyvek, de akadnak irodalmi és kulturális témájú könyvek is.

Murad Aslanli, az Azerbajdzsáni Magyar Ifjúsági Szervezet tagja bevallotta, hogy három évvel ezelőtt, amikor először találkozott a Dunaújvárosi Egyetem képviselőivel, nem gondolta volna, hogy egy nap létrejöhet egy ilyen szintű azeri könyvsarok az intézményben, azt pedig főleg nem, hogy egyike lehet azoknak, akik összeállították, megszervezték a könyvsarkot és az átadó ünnepséget.

A rovat további hírei: Oktatás

Mennyit költünk az iskolakezdésre?

Mennyit költünk az iskolakezdésre?

2019. augusztus 16. (péntek)

A családok 33 százaléka 15-25 ezer forint közötti összeget költ az iskolakezdésre gyermekenként, 27 százalék 10-15 ezer forintot, míg 21 százalék akár 25-40 ezer forintot is hajlandó erre a célra fordítani a Vatera saját felhasználói körében végzett felmérése szerint.

Egyre népszerűbb a Diákhitel

Egyre népszerűbb a Diákhitel

2019. augusztus 13. (kedd)

Továbbra is nő a hallgatók hitelfelvételi hajlandósága a diákhitel konstrukciók rekordalacsony kamatozásának köszönhetően: júliusban másfélszeresére nőtt a szabad felhasználású Diákhitel1 új igénylőinek száma az egy évvel korábbihoz képest. A kizárólag képzési díjra fordítható Diákhitel2 felvételi aránya közel 20 százalékos növekedést mutat - közölte a DiákhitelKözpont.

Minden, amit a duális képzésről érdemes tudni

Minden, amit a duális képzésről érdemes tudni

2019. augusztus 12. (hétfő)

Hamarosan indul az újabb felsőoktatási félév, mindenki a ponthatárokról és a legnépszerűbb képzésekről beszél. A nappali és a levelező szakon kívül van egy olyan képzési forma is, amelyről méltatlanul kevés szó esik, ez pedig a duális képzés. Az esetek többségében indokolatlanul tartunk tőle, itt az idő lerombolni a mítoszokat.

Rugalmasabb rendszer jön a szakképzésben

Rugalmasabb rendszer jön a szakképzésben

2019. augusztus 10. (szombat)

A Szakképzés 4.0 elnevezésű stratégia a szakképzés megújulását foglalja magába. Rugalmasabb, a munkaerő-piaci igényekre gyorsan reagáló rendszert vezetnének be. A változás a most szeptemberi kezdéssel meghirdetett képzéseket még nem befolyásolja.

Paks II. Akadémia a Dunaújvárosi Egyetemen

Paks II. Akadémia a Dunaújvárosi Egyetemen

2019. augusztus 09. (péntek)

A Paks II. Akadémia keretében egy új képzést indít szeptembertől a Dunaújvárosi Egyetem. Elsősorban a felsőfokú mérnöki szakon végzettek jelentkezését várják az atomerőművi üzemeltetési szakmérnök képzésre.

Egyre népszerűbb a Diákhitel2

Egyre népszerűbb a Diákhitel2

2019. augusztus 01. (csütörtök)

Egy év alatt közel 34 százalékkal nőtt a tanulmányi költségek finanszírozására kialakított Diákhitel2 konstrukciót igénylők száma - közölte a Diákhitel Központ csütörtökön az MTI-vel. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a hallgatók egyszerűbben és gyorsabban igényelhetik a diákhiteleiket az elektronikus aláírással történő szerződéskötésnek köszönhetően, amely augusztus 1-jétől ismét elérhető.

Több mint 15 ezer diák műszaki és informatikai képzésekben tanul tovább

Több mint 15 ezer diák műszaki és informatikai képzésekben tanul tovább

2019. július 30. (kedd)

Több mint 6400-an folytathatják tanulmányaikat informatikai területen, 2016 óta itt 35 százalékos bővülés mutatható ki a felvételt nyertek számában. A legtöbb jelentkezőt felvett képzések összes dobogósa, az első tíz helyezett fele mérnöki vagy informatikusi képzés 2019-ben.