Új könyvsarok az egyetemen

2019. május 4. (szombat) 11:16 - Vass Ádám

Közel százötven új könyvvel bővült a Dunaújvárosi Egyetem könyvtárának gyűjteménye, aminek nagy része az azerbajdzsáni hallgatók tanulmányait segítik majd.

Az Azerbajdzsáni Nagykövetség és az Azerbajdzsáni Magyar Ifjúsági Szervezet segítségével a Dunaújvárosi Egyetem könyvtára több száz könyvvel gyarapodott, az azerbajdzsáni külön gyűjteménnyel. Ez alkalomból rendeztek a könyvtárban avató ünnepséget az egyetem könyvtárában pénteken délelőtt. A könyvsarok átadóján részt vett Dr. Rajcsányi-Molnár Mónika Oktatási és Általános Rektorhelyettes, Dr. Ágoston György Tudományos és Kutatási Rektorhelyettes, Dr. Vilayet Quliyev nagykövet, az Azerbajdzsáni Nagykövetségről és Murad Aslanli, az Azerbajdzsáni Magyar Ifjúsági Szervezet tagja. Dr. Rajcsányi-Molnár Mónika elmondta, Komoly megtiszteltetés számukra, hogy a vendégek elfogadták a meghívásukat és tovább folytatódik az azerbajdzsáni egyetemekkel kötött együttműködési megállapodás, ami rengeteg előnnyel jár mind a dunaújvárosi, mind pedig a közel-keleti hallgatók és dolgozók számára. Dr. Vilayet Quliyev nagykövet is megjegyezte, hogy az újonnan átadott könyvsarok sokat segíthet majd az azeri diákoknak tanulmányaik elvégzésében és a tudományok megismerésében, ő maga pedig nagyon boldog, hogy az elmúlt évek során megismerhetett egy olyan országot, aminek gazdag történelme, kultúrája van, ahol több barátra is lelt.

Dr. Ágoston György Tudományos és Kutatási Rektorhelyettes kifejtette, már közel öt éve tart az együttműködésük két azerbajdzsáni egyetemmel is, aminek része a hallgatók, oktatók és dolgozók csereprogramja is. A könyvsarok az Azerbajdzsáni Magyar Ifjúsági Szervezet javaslatára, és a nagykövet úr támogatásával jött létre. Ezentúl az azeri hallgatók közel százötven, új kiadású, főleg angol és magyar nyelvű kötetet találhatnak majd néhány orosz és német nyelvű kötet mellett. A könyvek nagy része szakirodalmi, főleg a Dunaújvárosi Egyetem népszerű képzéseihez igazodva informatikai és műszaki tankönyvek, de akadnak irodalmi és kulturális témájú könyvek is.

Murad Aslanli, az Azerbajdzsáni Magyar Ifjúsági Szervezet tagja bevallotta, hogy három évvel ezelőtt, amikor először találkozott a Dunaújvárosi Egyetem képviselőivel, nem gondolta volna, hogy egy nap létrejöhet egy ilyen szintű azeri könyvsarok az intézményben, azt pedig főleg nem, hogy egyike lehet azoknak, akik összeállították, megszervezték a könyvsarkot és az átadó ünnepséget.

A rovat további hírei: Oktatás

Szekeres Huba ismét bizonyított!

Szekeres Huba ismét bizonyított!

2019. május 24. (péntek)

A Dózsa György Általános Iskola diákja hatalmas sikert ért el az Országos Curie Kémia Emlékversenyen, majd a Lila vegyészbajnokságon.

Indul a Paks II. Akadémia

Indul a Paks II. Akadémia

2019. május 22. (szerda)

Újabb együttműködési megállapodást kötött a Dunaújvárosi Egyetem és Paks II. Zrt., ezzel pedig egy olyan szakirány indulhat el, ami segíti az atomerőművi szakemberek képzését.

Gergő Panni országos sikere

Gergő Panni országos sikere

2019. május 20. (hétfő)

A Dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákja első helyezést ért el a Kutató Gyermekek Tudományos Konferenciáján.

Győzteseket hirdetett a MEKH!

Győzteseket hirdetett a MEKH!

2019. május 16. (csütörtök)

A korábbi évek sikerére tekintettel, idén is meghirdette pályázatát a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a felsőoktatási intézményekben természettudományos tárgyakat hallgató diákok számára.

Tehetségnap az egyetemen

Tehetségnap az egyetemen

2019. május 16. (csütörtök)

Lezajlott a kilencedik alkalommal megrendezett Tehetségnap az egyetemen, az előadások közül pedig több is eséllyel indulhat az őszi diákköri konferencián.

A DUE is részt vesz Paks II. szakemberinek képzésében

A DUE is részt vesz Paks II. szakemberinek képzésében

2019. május 14. (kedd)

Paks II. Akadémia elnevezéssel két szemeszteres atomerőmű-üzemeltetési szakmérnöki képzés indul ősztől hat magyar egyetemen.

Búcsúztak az egyetemisták is

Búcsúztak az egyetemisták is

2019. május 11. (szombat)

Lassan leteszik a záróvizsgát a Dunaújvárosi Egyetem hallgatói, de előtte elbúcsúztak az alma matertől és a várostól is.