Új könyvsarok az egyetemen

2019. május 4. (szombat) 11:16 - Vass Ádám

Közel százötven új könyvvel bővült a Dunaújvárosi Egyetem könyvtárának gyűjteménye, aminek nagy része az azerbajdzsáni hallgatók tanulmányait segítik majd.

Az Azerbajdzsáni Nagykövetség és az Azerbajdzsáni Magyar Ifjúsági Szervezet segítségével a Dunaújvárosi Egyetem könyvtára több száz könyvvel gyarapodott, az azerbajdzsáni külön gyűjteménnyel. Ez alkalomból rendeztek a könyvtárban avató ünnepséget az egyetem könyvtárában pénteken délelőtt. A könyvsarok átadóján részt vett Dr. Rajcsányi-Molnár Mónika Oktatási és Általános Rektorhelyettes, Dr. Ágoston György Tudományos és Kutatási Rektorhelyettes, Dr. Vilayet Quliyev nagykövet, az Azerbajdzsáni Nagykövetségről és Murad Aslanli, az Azerbajdzsáni Magyar Ifjúsági Szervezet tagja. Dr. Rajcsányi-Molnár Mónika elmondta, Komoly megtiszteltetés számukra, hogy a vendégek elfogadták a meghívásukat és tovább folytatódik az azerbajdzsáni egyetemekkel kötött együttműködési megállapodás, ami rengeteg előnnyel jár mind a dunaújvárosi, mind pedig a közel-keleti hallgatók és dolgozók számára. Dr. Vilayet Quliyev nagykövet is megjegyezte, hogy az újonnan átadott könyvsarok sokat segíthet majd az azeri diákoknak tanulmányaik elvégzésében és a tudományok megismerésében, ő maga pedig nagyon boldog, hogy az elmúlt évek során megismerhetett egy olyan országot, aminek gazdag történelme, kultúrája van, ahol több barátra is lelt.

Dr. Ágoston György Tudományos és Kutatási Rektorhelyettes kifejtette, már közel öt éve tart az együttműködésük két azerbajdzsáni egyetemmel is, aminek része a hallgatók, oktatók és dolgozók csereprogramja is. A könyvsarok az Azerbajdzsáni Magyar Ifjúsági Szervezet javaslatára, és a nagykövet úr támogatásával jött létre. Ezentúl az azeri hallgatók közel százötven, új kiadású, főleg angol és magyar nyelvű kötetet találhatnak majd néhány orosz és német nyelvű kötet mellett. A könyvek nagy része szakirodalmi, főleg a Dunaújvárosi Egyetem népszerű képzéseihez igazodva informatikai és műszaki tankönyvek, de akadnak irodalmi és kulturális témájú könyvek is.

Murad Aslanli, az Azerbajdzsáni Magyar Ifjúsági Szervezet tagja bevallotta, hogy három évvel ezelőtt, amikor először találkozott a Dunaújvárosi Egyetem képviselőivel, nem gondolta volna, hogy egy nap létrejöhet egy ilyen szintű azeri könyvsarok az intézményben, azt pedig főleg nem, hogy egyike lehet azoknak, akik összeállították, megszervezték a könyvsarkot és az átadó ünnepséget.

A rovat további hírei: Oktatás

A gárdonyisok is péknek álltak

A gárdonyisok is péknek álltak

2019. október 17. (csütörtök)

Tizennyolc éve ünnepeljük a kenyér világnapját október 16-án. Ez alkalomból szerte a világon különböző programok várják a kicsiket és a nagyokat is. Városunkban többek közt a Gárdonyi iskolában süthettek a diákok saját kenyeret.

Megkezdődött az utolsó felvételi, amihez még nem kell nyelvvizsga

Megkezdődött az utolsó felvételi, amihez még nem kell nyelvvizsga

2019. október 17. (csütörtök)

Megkezdődött az idei keresztféléves felsőoktatási felvételi, a ponthatárokat 2020. január 20-án hirdetik ki. A februárban induló képzések választéka jóval szűkebb az őszi kínálatnál, alapszakokat például kizárólag fizetős formában érhetnek el a felvételizők - írja a Magyar Nemzet.

Jubilál a Dózsa iskola

Jubilál a Dózsa iskola

2019. október 16. (szerda)

A mostani tanév az ünnep jegyében fog telni a Dózsa iskolában. Rengeteg kisebb és nagyobb programmal készülnek a jelenlegi és az egykori diákok számára.

Változnak a felvételi pontok

Változnak a felvételi pontok

2019. október 15. (kedd)

Alacsonyabb pontszámokkal fognak bekerülni 2020-tól a felsőoktatásba a fiatalok, mert a nyelvvizsga és az emelt szintű érettségi kötelezővé tétele miatt a többség elesik a pluszpontjainak jó részétől. Vannak azonban kiskapuk, amelyeket kihasználhatnak a felvételizők, továbbá megúszhatják a szigorítást azok is, akik még idén novemberben beadják jelentkezésüket a keresztféléves képzésekre - írja a Magyar Nemzet.

A „Világ Legnagyobb Tanórája” a Gárdonyiban

A „Világ Legnagyobb Tanórája” a Gárdonyiban

2019. október 15. (kedd)

A Dunaújvárosi Gárdonyi Géza Általános Iskola az idei tanévben is csatlakozott a Világ Legnagyobb Tanórája, azaz a „Project Everyone” kampányához.

A gazdaság igényeihez kell igazítani a szakképzést

A gazdaság igényeihez kell igazítani a szakképzést

2019. október 15. (kedd)

A magyar gazdaság kiemelkedő teljesítményének megőrzéséhez, illetve fokozásához szükség van változtatásokra az oktatásban, a szakképzést a gazdaság igényeihez kell igazítani - mondta Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára (ITM) az Európai Szakképzési Hét magyarországi megnyitóján.

Jövőre már minden diák ingyen kapja a tankönyveket

Jövőre már minden diák ingyen kapja a tankönyveket

2019. október 04. (péntek)

Augusztusban 13 millió tankönyvet szállítottak ki több mint 4000 iskolába, a tanévkezdés rendben zajlott - erről a köznevelésért felelős államtitkár számolt be.