Dunaújváros Hetilap

Varga Judit: A Facebook demokratikus felhatalmazás nélkül beavatkozik a politikába

doszerk - 2019. május 8. 8:09

Hatalmas sértés volt a Néppárt csúcsjelöltje részéről, amikor azt mondta, nem akar magyar szavazatokkal az Európai Bizottság elnöke lenni – jelentette ki Varga Judit, a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. 

A Néppárttal tárgyaló fideszes delegáció tagja szerint ezért Orbán Viktor egyértelmű üzenetet fogalmazott meg Weber számára akkor, amikor alkalmatlan jelöltnek nevezte a csúcsjelöltet.

Reagált a Néppárt a miniszterelnök Manfred Weberre tett kijelentésére. Varga Judit a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkárát a műsorvezető Földi-Kovács Andrea a Jean-Claude Juncker keddi „önértékeléséről” is kérdezte.

Mérleget vont kedden az EB élén történt vezetői munkájáról Jean-Claude Juncker, amire reagálva Varga Judit úgy fogalmazott: „A brüsszeli retorikához hozzátartozik, hogy pozitívumként emlegetjük a múltat, még ha abban nem is volt sok pozitívum. Mindig jó az önkritika, de Jean-Claude Juncker elegánsan átsiklott az a hatalmas hiba felett, hogy alapvetően politikai bizottságként definiálta a 2014-ben hivatalba lépő új bizottságot, aminek ő volt a vezetője, az elnöke és így kezdődött minden probléma”. Két hatalmas hibát is elkövetett: a migránsokat nem tudta kívül tartani Európán, a briteket meg hagyta kilépni az Unióból – mutatott rá a felelős államtitkár.

Megint nem abból a leckéből tanult az EB vezetője, hogy mit akartak a brit állampolgárok, nem az elégedetlen polgárok mellett állt a csúcsvezető, hanem „ugyanazt a mantrát tudta csak fújni, amit több évtizede”: „Több Európát” minden válságos helyzetben és ez nem kellett a briteknek – fogalmazott Varga Judit.

A nagyszebeni uniós csúcsról szólva Juncker megjegyezte, hogy mindenkinek el kéne gondolkodnia azon, mi lenne Európával, ha a májusi szavazás másnapján a „szélsőséges erők” kerülnének hatalomra. Az EB elnöke valószínűleg ilyen felütéssel akarta a választások tétjét megemelni. Az átlag európai választópolgár két erős pólust lát, amelyek egymás hatalomra jutásával riogatnak. Az európai választók elsődleges aggodalma – minden felmérés ezt igazolja – a migráció sorskérdése, és az ezzel kapcsolatos biztonsági kihívás. A magyar választópolgárok is kinyilvánították erre való akaratukat, és az államtitkár szerint Jean-Claude Junckernek is inkább meg kéne várnia május 27-ét, és a választók akaratát figyelembe véve kell majd cselekedni.

Varga Judit egy kérdésre válaszolva kiemelte: a kampányban felértékelődik a média, különösen a közösségi oldalak szerepe. Kiderült, hogy a Facebook képes mindenféle kontroll nélkül irányítani a politikai napirendet és a kampányokat. Egészen elképesztő és ez nagyon nagy aggodalomra okot adó jelenség. Egy magántulajdonban lévő vállalat felállít egy központot, ahol a választásokkal kapcsolatos információkat negyven ember dolgozza fel. „Ők, akik eldöntik, mely tartalmak jelenthetnek veszélyt, vagy mely tartalmak veszélyesek a választások tartalmára. Gyakorlatilag demokratikus felhatalmazás nélkül” – szögezte le Varga Judit.

A Néppárt csúcsjelöltjével kapcsolatban Varga Judit úgy fogalmazott: a Fidesz következetesen azt mondja, hogy a Néppártnak vissza kéne térnie a gyökerekhez. Weber nem elég bátor, hogy például a keresztény gyökereket felvállalná. „Ő is beszállt ebbe a liberális versenybe”, mivel a Néppárt is folyamatosan a liberális kisebbségének akar megfelelni – húzta alá az államtitkár. Ezért a Fidesz kiáll Manfred Weber mögül és új jelöltet keresnek, mert aggályosnak tekintik a jelenlegi elnökjelölt személyét, aki egyértelműen nagykoalícióban akar kormányozni, ami azt jelenti, hogy a bevándorláspárti európai baloldallal már most meg akarná kötni a koalíciót – fejtette ki Varga Judit.

„Politikában nem feltétlenül kell megsértődni, de itt a választók szemével kell nézni” – mondta Varga Judit, majd hozzátette: egyértelmű üzenet a Fidesz részéről, jó lenne már ha a Néppárt a sorok között is tudna olvasni és ismét a jobboldali jellegét erősítené, nem pedig a liberális versenyfutásban folyamatosan balra tolódna. Ne hagyja a Néppárt, hogy a liberális média nyomása egyfajta buborék világban tartsa. Az osztrák példa igazolja: létezhet együttműködés a Néppárt és a tőle jobbra található, hazafiasabb pártokkal – szögezte le az államtitkár.

- hirtv.hu -

A rovat további hírei: Közélet

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.