Dunaújváros Hetilap

Vukovár város napján, dunaújvárosi küldöttséggel

doszerk - 2019. május 7. 10:50

Dunaújváros horvátországi testvérvárosának, Vukovárnak a városnapját minden évben május 3-án ünneplik. Ezen a napon nyerte el a szabad királyi város státuszt, valamint e nap a város védőszentjeinek, Szent Filipnek és Jakabnak a napja is. A két szent nevét viseli a vukovári római katolikus templom is, már 1723 óta.

A vukováriak sok színes programmal ünnepelték városuk napját. Az eseményt megtisztelték a horvát állam legmagasabb tisztségviselői is, élükön Kolinda Grabar–Kitarović, elnök asszonnyal, Horvátország államfőjével. A szomszédos ország majdnem teljes kormánya is együtt ünnepelt a Duna parti város lakosaival, az eseményen részt vett Andrej Plenković miniszterelnök is, valamint Marija Balić, a Horvát Szábor (Parlament) elnökének küldöttje is.

Ivan Penava Vukovár polgármestere az ünnepségre meghívta Dunaújváros küldöttségét is, melyet Gombos István a humán ügyekért felelős alpolgármester vezetett. Városunkat Gombos alpolgármesteren kívül, Farkas Márta, a Szabó Magda Református Általános Iskola igazgatója, valamint Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója is képviselte.

Az ünnepi közgyűlésre délben került sor a színházteremben, ahol az ünnepi műsor keretén belül felszólalt a horvát államfő, valamint a horvát miniszterelnök is. Mindketten kihangsúlyozták, hogy Vukovár nem egy egyszerű horvát város, hanem a horvát nemzet szíve és szimbóluma. A délszláv háború során a földig rombolt város, folyamatos fejlesztése nemzeti ügy és nincs olyan kormányülés, melyen ne kerülne szóba valamilyen vukovári fejlesztés. Most a dunai kikötő bővítése a legfontosabb feladat, hangsúlyozta a miniszterelnök, mert egy korszerű és nagy kapacitással bíró kikötő, kapocs lenne Magyarország és Szerbia irányába.

Kitarović államfő beszédében pedig kiemelte a Rijeka (Fiume) és Budapest közötti kereskedelmi forgalom fokozását, jelezve ezzel is, hogy Zágráb számára nagyon fontos a magyar kapcsolat.

Az ünnepi fogadáson Kolinda Grabar-Kitarović államfőnek, a házigazdák bemutatták a dunaújvárosi küldöttséget is, akikkel egyébként a gyönyörű és rendkívül kedves horvát elnök asszony szívélyesen elbeszélgetett.

Örülök, hogy Vukovárnak magyar testvérkapcsolata van – jelentette ki Horvátország első embere. Farkas Márta iskolaigazgató elmondta, hogy a Szabó Magda Református Iskolában már évek óta folyik horvát nyelvoktatás, mire Kitarović elnök asszony meghívta a horvát nyelvet tanuló dunaújvárosi diákokat, hogy látogassanak el zágrábi elnöki rezidenciájába.

A dunaújvárosi küldöttséget lépten-nyomon nagyon barátságosan és kedvesen fogadták a vukovári házigazdák, így városunk képviselői úgy érezték magukat, mintha otthon lennének. Gombos István alpolgármester ki is jelentette, hogy remek ötlet volt Dunaújváros és Vukovár közötti testvérkapcsolat kialakítása.

Hazafelé menet, a magyar küldöttség még horvát területen, megnézte a karancsi református templomot, melyet a magyar és a horvát kormány közösen újított fel. Itt találkoztak Hájek János református püspök- helyettessel, aki egyébként Farkas Márta igazgatónő édes testvére. Az egyházi vezető tájékoztatta a dunaújvárosi vendégeket, hogy néhány nappal ezelőtt egy rangos konferenciát szerveztek, az egyházkerületükhöz tartozó Kórógyon és Kopácson, melyen jelen volt Balogh Zoltán az EMMI volt minisztere, Hoppál Péter volt kulturális államtitkár, valamint Szászfalvi László református lelkész, országgyűlési képviselő, Orbán Viktor miniszterelnök, közeli munkatársa.

A rovat további hírei: Közélet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.