Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

A család után a mosoly lesz a középpontban

2019. június 15. (szombat) 8:29 - Molnár Emese

Hivatalosan is lezárult a Családok évada a Bartók színházban, ezzel egy időben Őze Áron igazgató meghirdette a Mosoly évadát. A díjátadó után este 8 órakor kezdődött az évad utolsó előadása, a Terminál című táncjáték. A liget pedig június 30-án nyit egy családi rendezvénnyel.

A hagyományokhoz híven egy kis ünnepségre hívta pénteken este a színház vezetése a művészeit, valamennyi dolgozóját, a Zsölye-tulajdonosokat, támogatóit, hogy lezárják, értékeljék az elmúlt évadot. Elsőként Izsák Máté, az önkormányzat oktatási, kulturális, ifjúsági és sportbizottságának elnöke köszönte meg az intézmény eddigi munkásságát, színvonalas produkciót, szakmai sikereit, amellyel színesítik városunk kulturális életét.

Őze Áron, a színház igazgatója pedig megköszönte a fenntartó önkormányzat támogatását, amellyel biztonságban működhetnek, s végezhetik művészi munkájukat. Mint mondta, ebben még kiemelkedő szerepe van a gazdasági osztályuk teljes csapatának, így feléjük is köszönettel szólt. Az évad értékelésével kapcsolatban elmondta, tíz saját rendezésű darabot tudhatnak maguk mögött, amelyek közül nem is lehetne kiemelni, hiszen mindegyik a maga műfajában, a közönségtől, illetve a szakma részéről kapott visszajelzés alapján sikeres volt. A Valahol Európában című musicalt, amelyben dunaújvárosi gyermekek is játszottak, ebben az évadban is szerepelt a repertoárban, a Ványa bácsi című koprodukciós színmű meghívást kapott a POSZT-fesztiválra, a Lélekharang című dráma a Keresztény Színházi Fesztivál programjában szerepelt.

Az igazgató arról is beszámolt, hogy sikerült egy újabb kisbuszt vásárolniuk, megújul a kezelésükben lévő pentelei klubház (az önkormányzat támogatásával), kiépült az ügyeleti hívórendszer, valamint egy megújult szervezési osztály fog „belecsapni a lecsóban” augusztus elején. Most ugyanis egy kis nyári szünetre mennek a művészek, után augusztus 20-tól már munkába állnak, hiszen következik a mosoly évada, amelyben tizenkét bemutatót terveznek. Természetesen a köztes időben megnyitja kapuit a Petőfi Művészeti Liget heti három kulturális esttel.

A pénteki ünnepségen díjazták a kiváló kollégákat is. A Teátrista-díjat a Zsölye-tulajdonosok szavazatai alapján kapja a színház egyik kollégája, idén Dunaveczki Éva, a tánccsapat tagja vehette át ezt az elismerést. A Társulati-díjat egyik évben a színészek, a másik évben a táncosok szavazzák meg. Ezúttal a táncosokon volt a sor, akik Simon Gergőnek ítélték oda az elismerést. A Kulissza-díjat olyan kolléga kapja a társulat egészének szavazata alapján, aki a reflektorfény mögött dolgozik, de igen fontos háttérmunkát végez. Idén Palkó Panka érdemelte ki ezt a díjat. Végül a Bartók-díjat a színház vezetőségének döntése alapján Szendreyné Dani Melinda gazdasági vezető vehette át.

A díjátadó után este 8 órakor kezdődött az évad utolsó előadása, a Terminál című táncjáték. A liget pedig június 30-án nyit egy családi rendezvénnyel.

A rovat további hírei: Kultúra

Ha nem megy élőben – dróton jön a BakElit

Ha nem megy élőben – dróton jön a BakElit

2020. június 04. (csütörtök)

A BakElit Zenecentrum kibővült csapata az országban kialakult krízishelyzet miatt a városunkban elmaradó nagyrendezvények helyett online zenei fesztivált szervez öt helyi zenekar részvételével a nagy közösségi felületeken június 20-án, azaz jövő szombaton. Irány a web!

Könyvtár helyett KönyvTerasz – és színes online színes kínálat

Könyvtár helyett KönyvTerasz – és színes online színes kínálat

2020. június 03. (szerda)

Sikerrel debütált kedden a József Attila Könyvtár szabadtéri könyvkölcsönző szolgáltatása, emellett színes kínálattal várja (online is) a betű barátait az intézmény.

 Könyvtár: könyvterasz üzemel keddtől

Könyvtár: könyvterasz üzemel keddtől

2020. május 29. (péntek)

Új rendszert vezet be az olvasói könyvéhség csillapítására a József Attila Könyvtár: keddtől kezdődően az intézmény előtti könyvterasz várja szolgáltatásaival a betűk barátait.

ICA-D: nyitásra készen, tervekkel telve

ICA-D: nyitásra készen, tervekkel telve

2020. május 22. (péntek)

Játék és múltidézés, webes tárlatvezetés és online társművészeti program – a járványhelyzet ellenére gazdag menüt kínál a művészet híveinek, de már nagyon készül a reménybeli újranyitásra is a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D). 

ICA-D: még néhány napon át látható A monostor gyermekei

ICA-D: még néhány napon át látható A monostor gyermekei

2020. május 13. (szerda)

Folytatódott a Kortárs Művészeti Intézet online KineDok Filmklubja, péntekig mindenki láthatja a dokumentumfilmes sorozat friss darabját! Látta, láttad már Bhutánt? Itt az alkalom!

KarantÉNpercek – online programpaletta

KarantÉNpercek – online programpaletta

2020. május 12. (kedd)

Bár az intézmények a kialakult járványhelyzet miatt bezárták kapuikat, nem hagyják kultúra nélkül a városlakókat. Legyen szó gyermekekről vagy felnőttekről,online programjaik között mindenki megtalálja a kedvére valót. Ugyanakkor a mozogni vágyók sem maradnak sport nélkül! KaranÉNpercek máris itt!

Nagy csatában lett közönségdíjas Amerika Kapitány

Nagy csatában lett közönségdíjas Amerika Kapitány

2020. május 11. (hétfő)

Dunaújvárosi hallgató nyert közönségdíjat a Ceglédi Filmfesztiválon – az utolsó pillanatig kiélezett csatában futott be győztesként a "Captain America – Soldier Wars". Utórezgés, köszönet, hála és kulisszatitkok máris itt.