Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

A család után a mosoly lesz a középpontban

2019. június 15. (szombat) 8:29 - Molnár Emese

Hivatalosan is lezárult a Családok évada a Bartók színházban, ezzel egy időben Őze Áron igazgató meghirdette a Mosoly évadát. A díjátadó után este 8 órakor kezdődött az évad utolsó előadása, a Terminál című táncjáték. A liget pedig június 30-án nyit egy családi rendezvénnyel.

A hagyományokhoz híven egy kis ünnepségre hívta pénteken este a színház vezetése a művészeit, valamennyi dolgozóját, a Zsölye-tulajdonosokat, támogatóit, hogy lezárják, értékeljék az elmúlt évadot. Elsőként Izsák Máté, az önkormányzat oktatási, kulturális, ifjúsági és sportbizottságának elnöke köszönte meg az intézmény eddigi munkásságát, színvonalas produkciót, szakmai sikereit, amellyel színesítik városunk kulturális életét.

Őze Áron, a színház igazgatója pedig megköszönte a fenntartó önkormányzat támogatását, amellyel biztonságban működhetnek, s végezhetik művészi munkájukat. Mint mondta, ebben még kiemelkedő szerepe van a gazdasági osztályuk teljes csapatának, így feléjük is köszönettel szólt. Az évad értékelésével kapcsolatban elmondta, tíz saját rendezésű darabot tudhatnak maguk mögött, amelyek közül nem is lehetne kiemelni, hiszen mindegyik a maga műfajában, a közönségtől, illetve a szakma részéről kapott visszajelzés alapján sikeres volt. A Valahol Európában című musicalt, amelyben dunaújvárosi gyermekek is játszottak, ebben az évadban is szerepelt a repertoárban, a Ványa bácsi című koprodukciós színmű meghívást kapott a POSZT-fesztiválra, a Lélekharang című dráma a Keresztény Színházi Fesztivál programjában szerepelt.

Az igazgató arról is beszámolt, hogy sikerült egy újabb kisbuszt vásárolniuk, megújul a kezelésükben lévő pentelei klubház (az önkormányzat támogatásával), kiépült az ügyeleti hívórendszer, valamint egy megújult szervezési osztály fog „belecsapni a lecsóban” augusztus elején. Most ugyanis egy kis nyári szünetre mennek a művészek, után augusztus 20-tól már munkába állnak, hiszen következik a mosoly évada, amelyben tizenkét bemutatót terveznek. Természetesen a köztes időben megnyitja kapuit a Petőfi Művészeti Liget heti három kulturális esttel.

A pénteki ünnepségen díjazták a kiváló kollégákat is. A Teátrista-díjat a Zsölye-tulajdonosok szavazatai alapján kapja a színház egyik kollégája, idén Dunaveczki Éva, a tánccsapat tagja vehette át ezt az elismerést. A Társulati-díjat egyik évben a színészek, a másik évben a táncosok szavazzák meg. Ezúttal a táncosokon volt a sor, akik Simon Gergőnek ítélték oda az elismerést. A Kulissza-díjat olyan kolléga kapja a társulat egészének szavazata alapján, aki a reflektorfény mögött dolgozik, de igen fontos háttérmunkát végez. Idén Palkó Panka érdemelte ki ezt a díjat. Végül a Bartók-díjat a színház vezetőségének döntése alapján Szendreyné Dani Melinda gazdasági vezető vehette át.

A díjátadó után este 8 órakor kezdődött az évad utolsó előadása, a Terminál című táncjáték. A liget pedig június 30-án nyit egy családi rendezvénnyel.

A rovat további hírei: Kultúra

Szentmise és újmisés áldás

Szentmise és újmisés áldás

2019. július 18. (csütörtök)

Lindmayer Miklós atya július 20-án este ellátogat a dunaújvárosi Krisztus király főtemplomba, hogy a 18 órakor kezdődő szentmisét megtartsa, és újmisés áldást osszon.

Mesélő táborozók

Mesélő táborozók

2019. július 18. (csütörtök)

A nyári táborokból gyakran érkeznek csoportok a József Attila Könyvtár gyermekkönyvtárába. Így történt ez szerdán is, amikor együtt hallgattak mesét a gyerekek, és még egy kis játék is belefért.

Ványa bácsi a színházi fesztiválon

Ványa bácsi a színházi fesztiválon

2019. július 15. (hétfő)

Nyolc darabot válogattak be a Vidéki Színházak Fesztiváljára, köztük egy dunaújvárosi koprodukciós előadást is.

„Minden kreatív műfaj lényege a katarzis”

„Minden kreatív műfaj lényege a katarzis”

2019. július 07. (vasárnap)

A DUDIK utolsó napján Ákos is fellépett és össze is hozta a fesztivál legjobb előadását a látogatóknak. A koncert előtt velünk is beszélgetett a vasműs klipforgatásról, a zenéről és a világról.

Mesejáték gyerekeknek a szabadban

Mesejáték gyerekeknek a szabadban

2019. július 03. (szerda)

Harmadik hetéhez érkezett az Alkotás és játék a szabadban elnevezésű bejárós kézműves tábor a Munkásművelődési Központ udvarán. Mint minden szerda délelőtt, úgy most is egy meseelőadás várta a kicsiket.

Woodstockra emlékeznek Pakson

Woodstockra emlékeznek Pakson

2019. július 01. (hétfő)

A woodstocki fesztivál két legendás, brit szereplője, a Ten Years After (TYA) és Miller Anderson, valamint az amerikai bluesélvonalába tartozó Eric Gales is fellép Pakson, az idei 27. Nemzetközi Gastroblues Fesztiválon.

Mester és tanítványai

Mester és tanítványai

2019. június 28. (péntek)

Egyedi kiállítás nyílt a múzeum második emeleti kiállító termében. Az aktuális tárlat Barcsay Jenő festőművész és tanítványai képeiből áll.