Bravó Mirtill!

2019. június 28. (péntek) 16:30 - Szárszó Lajos

Kiválóan szerepelt az I. Junior Torna Világbajnokság csapatbajnokságában a magyar csapat, melynek legponterősebb embere a Dunaferr SE tornásza, Makovits Mirtill volt! Frissítés: megjöttek a végeredmények!

Hatalmas várakozás előzte meg a Győrben zajló I. Junior Torna Világbajnokság pénteki napját, melyen a Magyar Junior Válogatott női csapata szerepelt az összetett csapat, valamint az egyéni szerenkénti selejtezőben. A mieink a Makovits Mirtill, Szujó Hanna, Szilágyi Nikolett összeállításban szerepeltek, de mi azért – talán érthető módon – egy leányt, Mirtillt figyeltük megkülönböztetett figyelemmel. Ennek nem csak az az oka, hogy ő a Dunaferr SE versenyzője, hanem, mint azt Török Dániel edző elmondta az is az oka volt, hogy pont évvel ezelőtt, 2014-ben tűnt fel az Ifjúsági Európa bajnokságon egy kislány, vagyis Kovács Zsófia, aki akkor a csapatának a legjobbja lett. És ami miatt most hatalmas a boldogságunk, hogy ezt tudta Világbajnokságon megismételni Makovits Mirtill!

Nézzük a tényeket, az eredményeket:

  • Talaj: 12.500
  • Ugrás: 12.766
  • Felemás korlát: 12.500
  • Gerenda: 12.400
  • Összetett eredmény: 50.166

Ez Mirtill eddigi életének legjobb összetett pontszáma, melyet pont Világbajnokságon, hol máshol, tudott összetornázni! Ezzel pedig a magyar csapat legeredményesebbje lett, ráadásként az első kör után egyéni összetett versenyben úgy állt az ötödik helyen, hogy őt csak három amerikai és egy angol kislány tudta megelőzni! De ne felejtsük, hogy a verseny majd este 21 óra körül ér véget, ez viszont a teljesítményéből semmit nem von le.

Makovits Mirtill az I. Junior Torna Világbajnokságon egyéni összetettben a 22. helyen zárt, amely nem jelent egyéni döntős helyet. Sajnos az egyéni szerenkénti döntőben sem kap szerepet, így a folytatásban nem izgulhatunk Török Dániel és Badics Réka tanítványának, de ne felejtsük, hogy a magyar csapat legjobbjáról beszélünk, aki korosztályának legjobbjává vált!

Friss hír, hogy mivel a világbajnokság egyben válogató volt EYOF-ra, Draskóczy Imre szövetségi kapitány jelezése alapján Makovits Mirtill és Szujó Hanna fogják képviselni Magyarországot a fiatalok olimpiáján, mely csapatnak a vezetője Török Dániel lesz!

Eredmények:

Egyéni összetett:

1. Listunova Viktoriia 55.323 pont

2. Urazova Vladislava 55.298 pont

3. Ou Yushan 54.931 pont
.

22. Makovits Mirtill 50.166 pont

Csapat összetett:

1. Oroszország 111.654 pont

2. Kina 109.497 pont

3. USA 109.380 pont.

16. Magyarország 98.498 pont

- Mérhetetlenül boldog vagyok Mirtill miatt – nyilatkozta a verseny után meghatottan Török Dániel -, hiszen ő ma olyat mutatott, mely bizonyságot ad arra, hogy az évekkel ezelőtt megkezdett munka olyan édes gyümölcsöt termett, mely jól mutatja, milyen munka folyik a Dunaferr Tornacsarnokban! És ne felejtsük, hogy ott vannak mögötte a további tehetségek! Az pedig, hogy a jelen és a jövő tornászának, a fiataljaink példaképének, Kovács Zsófinak vannak követői, hosszú távra nyújthat boldogságot a torna sport szeretőinek.

Fotók: Magyar Torna Szövetség

Török Dániel, mivel ő volt a csapat vezetője, természetes módon a csapatot is értékelte:

- Nagyon büszke vagyok a lányokra, hiszen igazi csapatként, sportemberekként dolgoztak egymásért, nemzetükért egyaránt. És ez nem csak mára, hanem az utóbbi két napra is igaz. Felemelő érzés volt mindezt a hazai közönség előtt véghezvinni. Sajnos történtek rontások, de azok csupán az izgalomból, rutintalanságból adódtak. Ettől függetlenül nagyon jó hangulatú volt a verseny. Mosolygósak, határozottak voltak a lányok egész nap, mely még jobban ünneppé tette a napunkat.

- Térjünk át Mirtillre, aki fantasztikus volt!

- Teljesen oda vagyok, meg vissza, mert élete legjobb pontszámát tornázta. Ehhez pedig nem lehet mit hozzátenni. Ebből az szűrhető le, hogy kiváló versenyző típus, aki nagyon összeszedetten tud versenyezni. Azt, hogy a mai napból valami nagy eredmény jöhet ki már a reggeli előtt éreztem rajta, hiszen azt láttam a szeméből, hogy nagyon rendben van.

- Nézzük egy kicsit részletesebben a versenyzését.

- Nagyon jó volt a sorsolásunk, hiszen a nem túl rizikós talajon kezdtünk. Ott is szép gyakorlatot mutatott be, amely indulásnak rendben volt. Ezt követően mentünk át az ugrásra, ahol szintén szépen teljesített, de itt ki kell emelnem Szujó Hannát, aki csodálatosat ugrott. Ezt követően mentünk a felemáskorláthoz, ahol saját magához képest is remek gyakorlatot láttunk tőle, de azért voltak benne apró hibák. Befejezésül a gerenda következett, ahol izgult, és már érezhető volt rajta a fáradtság, hiszen voltak pontatlanságai, de a gyakorlatával meg lehetünk elégedve. Amit ki kell emelnem még az a közönség szeretete, akik minden egyes megmozdulásunk után vastapssal, sikoltozással ünnepelték a lányokat. Ezt átélni életre szóló élmény!

Makovits Mirtill boldogan értékelte a világbajnoki szereplését:

- Minden tőlem telhetőt megtettem, így nagyon örülök, hogy így sikerült a verseny. Büszke vagyok magamra, hiszen életem legjobb összetett eredményét értem el. Ehhez hozzátartozik, hogy a tegnapi pódium edzésen rá tudtam hangolódni a mai napra. Ott nagyon izgultam, bár annak igazán nincs tétje, de a gyakorlatainkat már ott is látják a bírók, akik leírják a látottakat. Ekkor talán túlságosan stresszeltem magam azon, hogy mi, hogyan fog sikerülni, de a mai napon ugyan izgultam, viszont ez nem hatott ki a gyakorlataimra, melyek jól sikerültek. Ez volt most a maximum, melyet ki is adtam magamból, mely nagyon megnyugtat. Az pedig, hogy az első kör után az ötödik helyen zártam nagy öröm számomra, bár a nagyágyúk még csak most következnek. Azt azonban, hogy ez mire lesz elég még nem tudhatom, ennek ellenére boldog vagyok. A szurkolótábor fantasztikus támogatást adott, akiket jól hallottam. Jó érzés volt, hogy családtagjaim és a Dunaferr tornászai közül is sokan eljöttek, mely sokat segített. Természetesen izgulok még azért, hogy esetleg korláton bekerülök-e a szerenkénti döntőbe, de ha nem, akkor az sem fog bántani, hiszen tudásom legjavát adtam ma ki magamból.

A rovat további hírei: Sport

Újra pont nélkül maradt a DPASE

Újra pont nélkül maradt a DPASE

2020. augusztus 09. (vasárnap)

Az első félidőben a pontossággal, a másodikban a hatékonysággal volt komoly problémája a Dunaújváros PASE labdarúgó csapatának az ESMTK elleni hazai bajnokin.

Budapesti központtal rendezik meg a FISU világfórumát

Budapesti központtal rendezik meg a FISU világfórumát

2020. augusztus 09. (vasárnap)

A Testnevelési Egyetem ad otthont a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) online hallgatói világfórumának, amelyre augusztus 12. és 14. között kerül sor.

70. évforduló Nagydíja - Bottasé a pole pozíció

70. évforduló Nagydíja - Bottasé a pole pozíció

2020. augusztus 09. (vasárnap)

Valtteri Bottas, a Mercedes finn versenyzője nyerte a Forma-1-es 70. évforduló Nagydíja szombati időmérő edzését Silverstone-ban, így a vasárnapi futamon ő rajtolhat az élről.

Tiszeker Ágnes: a vértranszfúzió a jelenlegi legnagyobb kihívás

Tiszeker Ágnes: a vértranszfúzió a jelenlegi legnagyobb kihívás

2020. augusztus 09. (vasárnap)

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője szerint a vérdopping maximálisan jelen van a világ sportjában, de a vértranszfúziós eljárások jelentik most a legnagyobb kihívást az ellenőrző szervezetek számára.

Történelmet írnának az U20-asok

Történelmet írnának az U20-asok

2020. augusztus 08. (szombat)

Elkezdte a felkészülést a decemberi, dániai divízió 1/A-s világbajnokságra készülő U20-as válogatott. Horváth András szövetségi kapitány munkáját Ladányi Balázs és Arany Máté segíti közvetlenül.

Elhunyt Kasziba István röplabdaedző

Elhunyt Kasziba István röplabdaedző

2020. augusztus 08. (szombat)

Hosszan tartó, súlyos betegség után, szombat hajnalban 74 éves korában elhunyt Kasziba István nyolcszoros bajnok röplabdaedző, a magyar női válogatott korábbi szövetségi kapitánya.

Gyulai Memorial - A 110 gát világbajnoka és Európa-bajnoka is indul a zártkapus viadalon

Gyulai Memorial - A 110 gát világbajnoka és Európa-bajnoka is indul a zártkapus viadalon

2020. augusztus 08. (szombat)

A férfi 110 méteres gátfutás lehet majd az augusztus 19-i Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíj egyik csúcsszáma, mivel a világbajnokság amerikai, illetve az Európa-bajnokság francia címvédője is rajthoz áll.