Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Forgó, két szálon

2019. június 14. (péntek) 15:02 - Molnár Emese

Forgó címmel nyílt kiállítás Zsedrovits Enikő munkáiból a Bartók színház aulájában.

Enikő a Hírlap fotóriportere, ám a mostani tárlat anyag művészi sorozatot vonultat fel. Két szálon igyekezett bemutatni az állandóságot és az azt körülvevő változást. Az egyik egy pingpongasztal-sorozat. Ezt az asztalt látja ugyanis minden reggel, ha letekint Batsányi utcai otthonának erkélyéről. Azt próbálta megörökíteni, hogy már évtizedet óta ott van, de körülötte változik a világ. Akárcsak a fák esetében, amely a kiállítás másik központi témája. Ahol kinőnek a fák, ott is maradnak, nem mozdulnak el, csak a körülöttük lévő világ változik.

Azt gondolná az ember, hogy egy fotóriporter, aki eseményről eseményre siet, állandó nyüzsgésben, rohanásban van, a szabadidejében inkább leteszi az objektívet. Enikőnél viszont nem így van, hiszen mint mondta, pont ebben pihen meg a napi forgatag után. Hétvégén, vagy amikor hazaér, amikor hajnalban kel, szívesen előveszi a fényképezőgépét, megihleti őt a naplemente, a napnyugta. A családdal sokat járnak kirándulni, általában az erdei túrákat szeretik, és innen valók például a fás fotói. Enikő 18 évesen gondolkodott el először azon, hogy fotós szeretne lenni. Az élet ezután némi kitérőre vitte, ám öt-hat évvel ezelőtt tért vissza, azóta ténylegesen ezzel foglalkozik.

- Nagyon szeretek fotóriporterként dolgozni, ugyanakkor a művészeti vonala is nagyon tetszik. Nem tudom, hogy a jövőben melyik lesz erősebb. Most nyilván a szakmám, mert ezt csinálom reggeltől estig, és a művészetben pihenem ki magam - mondta mosolyogva Enikő.

A tárlatot Páhi-Fekete Noémi fotóművész nyitotta meg. Szerinte ez egy rendkívül meditatív anyag, ami az idő múlását mutatja be és a világban rejlő állandóságot. Úgy fogalmazott, ez a csendes, nyugalmat sugárzó kiállítás számára az időtlenségről és az idő múlásáról szól.

Érdekes volt az a választott „hangulatzene”, amely a megnyitót végigkísérte. Ugyanis ha már pingpongasztal, akkor miért ne lehetne a pingponglabda pattogása? Ez a monoton zaj a képeken látható pingpongasztal állandóságával függ össze. Enikő elmesélte, hogy a labdahangokat a DASE asztalitenisz egyesület edzésén rögzítette. A megnyitó műsorban Schneider Vilmos zenélt nagybőgőn, performanszában egy pingponglabdával.

Enikőnek ez már a második önálló kiállítása. Az elsőt is itt, a Bartók színház aulájában rendezték meg, amelynek szervezője, koordinátora Rohonczi István képzőművész. Rohó annak idején még tanította Enikőt a gimiben, ám mint mondta, már régen nem mester-tanítvány viszonyról van szó, hanem pályatársak, kortársak.

Enikő fotóriporteri munkáival tulajdonképpen nap, mint nap találkozhatunk, de szerettem volna egy lelki mélységeket bemutató tárlatot, hogy megismerhessék ezt az oldalát is. Mosolygós, tettre kész alkotó, de nehezen enged a belső területekre. Ám a mostani kiállítás anyagában, képeiben teljes feltárulkozás van, mélységes hitről, végtelen tiszta egyszerűségről, őszinte szeretetről tesznek tanúbizonyságot. Úgy érzem, hogy egy kicsit meditációs teremmé varázsolta a színház auláját- mondta Rohó a tárlattal kapcsolatban.

A színházi évadhoz igazodva, ez az utolsó kiállítás a szezonban, így Zsedrovits Enikő tárlatát szeptemberig lehet megtekinti a Bartók színházban.

A rovat további hírei: Kultúra

Ha nem megy élőben – dróton jön a BakElit

Ha nem megy élőben – dróton jön a BakElit

2020. június 04. (csütörtök)

A BakElit Zenecentrum kibővült csapata az országban kialakult krízishelyzet miatt a városunkban elmaradó nagyrendezvények helyett online zenei fesztivált szervez öt helyi zenekar részvételével a nagy közösségi felületeken június 20-án, azaz jövő szombaton. Irány a web!

Könyvtár helyett KönyvTerasz – és színes online színes kínálat

Könyvtár helyett KönyvTerasz – és színes online színes kínálat

2020. június 03. (szerda)

Sikerrel debütált kedden a József Attila Könyvtár szabadtéri könyvkölcsönző szolgáltatása, emellett színes kínálattal várja (online is) a betű barátait az intézmény.

 Könyvtár: könyvterasz üzemel keddtől

Könyvtár: könyvterasz üzemel keddtől

2020. május 29. (péntek)

Új rendszert vezet be az olvasói könyvéhség csillapítására a József Attila Könyvtár: keddtől kezdődően az intézmény előtti könyvterasz várja szolgáltatásaival a betűk barátait.

ICA-D: nyitásra készen, tervekkel telve

ICA-D: nyitásra készen, tervekkel telve

2020. május 22. (péntek)

Játék és múltidézés, webes tárlatvezetés és online társművészeti program – a járványhelyzet ellenére gazdag menüt kínál a művészet híveinek, de már nagyon készül a reménybeli újranyitásra is a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D). 

ICA-D: még néhány napon át látható A monostor gyermekei

ICA-D: még néhány napon át látható A monostor gyermekei

2020. május 13. (szerda)

Folytatódott a Kortárs Művészeti Intézet online KineDok Filmklubja, péntekig mindenki láthatja a dokumentumfilmes sorozat friss darabját! Látta, láttad már Bhutánt? Itt az alkalom!

KarantÉNpercek – online programpaletta

KarantÉNpercek – online programpaletta

2020. május 12. (kedd)

Bár az intézmények a kialakult járványhelyzet miatt bezárták kapuikat, nem hagyják kultúra nélkül a városlakókat. Legyen szó gyermekekről vagy felnőttekről,online programjaik között mindenki megtalálja a kedvére valót. Ugyanakkor a mozogni vágyók sem maradnak sport nélkül! KaranÉNpercek máris itt!

Nagy csatában lett közönségdíjas Amerika Kapitány

Nagy csatában lett közönségdíjas Amerika Kapitány

2020. május 11. (hétfő)

Dunaújvárosi hallgató nyert közönségdíjat a Ceglédi Filmfesztiválon – az utolsó pillanatig kiélezett csatában futott be győztesként a "Captain America – Soldier Wars". Utórezgés, köszönet, hála és kulisszatitkok máris itt.