Dunaújváros Hetilap

Új parkolóhelyek építéséről döntöttek

Brousil Csaba - 2019. június 20. 17:03

Negyvenöt napirendi pont megtárgyalása várt a képviselőkre a csütörtöki közgyűlésen. Az ülés elején egyperces néma főhajtással emlékeztek meg a közelmúltban tragikusan elhunyt dr. Gyöngyösi Pál főorvosról, aki önkormányzati képviselőként is szerepet vállalt. Aztán elismerések átadására is sor került, a „Dunaújváros Ifjúságáért” díjat idén Lászlóné Durecz Andrea pedagógus és Gyenes Józsefné, a Dunaújvárosi Óvoda vezetője vehette át.

Ezt követően megkezdődött a döntéshozói munka.

Módosították a szociális ellátásokról szóló rendeletet oly módon, hogy az idősek világnapja alkalmából újabb ötezer forintos támogatást biztosítanak a dunaújvárosi nyugdíjasoknak. Ezt a pénzbeli juttatást évente legalább kétszer (húsvét és karácsony alkalmával) biztosítják az időseknek, ám ahogy Cserna Gábor polgármester korábban többször is elmondta, a gazdasági lehetőségek függvényében igyekeznek a tisztelet és megbecsülés jeleként ilyen formában is segíteni városunk idős polgárainak, így idén az idősek világnapja, október 1-je előtt is 5.000 forintot visz a postás a nyugdíjasoknak.  

A helyi roma nemzetiségi önkormányzat kérelemmel fordult az önkormányzathoz. Közfoglalkoztatási programot bonyolítanak le, több városüzemeltetési feladatot is ellátnak, a nyári szünetben korrepetálást, pótvizsgára való felkészítést és diákmunkát is biztosítanak a hátrányos helyzetű gyerekeknek. Vannak előfinanszírozási, járulékos költségei ennek a munkának, és az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan, ebben kérte a szervezet most is az önkormányzat segítségét. A képviselők 7,2 millió forint vissza nem térítendő, valamint 4,8 millió forint visszatérítendő támogatást szavaztak meg a nemzetiségi önkormányzatnak.

Két TOP-os pályázat (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) kapcsán kellett döntést hozni engedélyes- és kiviteli tervek elkészítéséről. Az egyik a nyugati gazdasági terület, a másik pedig a Kandó Kálmán téri közlekedésbiztonsági fejlesztésre irányul: előbbi a Budai Nagy Antal út felújítását, utóbbi pedig egy körforgalmi csomópont kialakítását fogja jelenteni. A legkedvezőbb ajánlatot tevő Szabolcs Mérnökiroda Kft-t bízták meg a feladattal, a szükséges forrást biztosítja hozzá a város.

Önkormányzati tulajdonú épületek felújításáról is döntöttek a képviselők. A polgármesteri hivatal „C” szárnyán a tető hő- és vízszigetelését újítják fel, a Bóbita Tagóvodában a gyermekmosdó szennyvízvezetékét cserélik, az idősek otthona Magyar úti telephelyén pedig korszerűsítik a villamos- és fűtési rendszert. A munkálatokkal a DVG Zrt-t bízták meg, összesen 19,3 millió forintos költségvetéssel.

A DVG-vel szolgáltatási keretszerződés van érvényben többek között a parkfenntartási feladatokra (ez a közterületek, parkok fenntartását, gondozását jelenti). Az idei évre meghatározott munkálatokon kívül plusz feladatokat is kellett végezni, például a volt vidámparki területen kaszálás, gallyazás, így a cég kérésére mintegy 19 millió forint többletforrást biztosítanak az előzetes keretösszeghez.

Egy korábbi közgyűlési döntés értelmében jelenleg is felújítást végeznek a gyepmesteri telepen, de a mostani ülésen is kapcsolódott két napirend a további fejlesztéshez. Az egyik a telep kerítésének cseréjét tartalmazza, mintegy 172 méter hosszan javítják-újítják majd fel. A másik pedig egy korszerűbb autó vásárlását biztosítja a gyepmesteri feladatok elvégzése érdekében. Összesen mintegy 12 millió forintot szavaztak meg a képviselők.

Ahogy arról Sztankovics László, a 8-as számú választókörzet Fideszes képviselője beszélt nekünk múlt héten, bővítik a parkolókat a Lajos király körút 9-11. előtt. Ezen első ütemű munkálatok elvégzésével a DVG-t bízták meg, a kivitelezést várhatóan szeptemberben kezdhetik meg, amint végleges lesz az építési engedély.

Új parkolókat építenek a Gábor Áron utcában is. Még az előző esztendőben rendelte meg az önkormányzat a hivatal szakembereitől, hogy mérjék fel városszerte, hol és hogyan lehet újabb férőhelyeket kialakítani. Az elkészült dokumentum alapján került napirendre most ez a technikumi fejlesztés is. A tervek szerint az óvoda udvara előtti járda áthelyezésével huszonkét darab merőleges és két darab párhuzamos parkolóhely alakítható ki. A kivitelezéssel a DVG-t bízták meg, mintegy 37 millió forintos költségvetéssel.

Még 2012-ben kötött az önkormányzat és a Kegyelet Kft. kegyeleti közszolgáltatási szerződést a dunaújvárosi köztemető üzemeltetéséről. A cég májusban kérelmezte a szerződés közös megegyezéssel való megszüntetését, az azóta megváltozott, és a temető üzemeltetés szempontjából kedvezőtlen irányú temetkezési szokások megjelenése miatt.  A képviselők ezt jóváhagyták. Most új közbeszerzési eljárást fognak kiírni az üzemeltetésre, de ez idő alatt a Kegyelet Kft. ellátja a feladatot.

Tóth Kálmán, a 9-es számú választókörzet Mszp-s képviselője egyéni indítványt nyújtott be annak érdekében, hogy kérjenek árajánlatot a Csillagdomb (Baracsi út - Toldi köz - Szent György út - Szilágyi Erzsébet út – Gőzmalom utca által határolt terület) útépítési terveire, kivitelezésére. Ezt el is fogadták az ülésen.

Egy napirendet tárgyaltak a képviselők zárt ülésen, mégpedig (közeledve a köztisztviselők napjához, július 1-jéhez) a „Dunaújváros Közszolgálatáért” díj adományozásáról szólót.

A rovat további hírei: Közélet

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

2024. ápr. 16.

Nyár elején újra választ az ország, méghozzá egy időben az Európai Parlament (EP) tagjaira, a települési polgármesterekre, valamint az önkormányzati képviselőkre, továbbá a nemzetiségi önkormányzatok tagjaira voksolhatunk.

Szakmai értekezlet a rendőrségen

Szakmai értekezlet a rendőrségen

2024. ápr. 16.

A Dunaújváros és Környéke Közbiztonságáért Közalapítvány és Dunaújváros Önkormányzata szervezésében létrejövő Rendvédelmi hónap részeként, illetve annak megnyitójaként szerveztek konferenciát a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságon a napokban.

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

2024. ápr. 15.

Nagyszabású szerszámkiállításnak ad otthont az Innopark szerdán: a Hoffmann Group kiállítására 10-15 óra között várják az érdeklődőket – meghívó és regisztrációs űrlap máris itt!

Tájékoztatás a pótfűtés igényléséről

Tájékoztatás a pótfűtés igényléséről

2024. ápr. 14.

A szolgáltatói összegzés szerint a fűtési idény végeztével még egy hónapon át, május derekáig tart a pótfűtési időszak. DVG-tájékoztató itt!

Saját alapszabályát is megsérti a KDNP a szocialista jelölt érdekében?

Saját alapszabályát is megsérti a KDNP a szocialista jelölt érdekében?

2024. ápr. 13.

Egy volt fideszes képviselő szerint a KDNP soha, semmit sem csinált Dunaújvárosban.

A fűnyírás rendben lesz, több ember és gép dolgozik a köztereken

A fűnyírás rendben lesz, több ember és gép dolgozik a köztereken

2024. ápr. 13.

Már jó ideje igazi tavasz van, és ez látszik a növényeken is, minden kizöldült. Természetesen nő a fű is. Éppen ezért már jó ideje dolgoznak és nyírják a füvet a szakemberek Dunaújvárosban. Az idei évben több emberrel és több géppel történik a fűnyírás.

Már biztos: önálló marad a Rosti és a Széchenyi gimnázium is! (FRISSÍTVE)

Már biztos: önálló marad a Rosti és a Széchenyi gimnázium is! (FRISSÍTVE)

2024. ápr. 12.

"... előterjesztéséiben részletezett új tagintézmény létrehozása nem kerül felterjesztésre" – a tankerület a magyar nyelv szabályait megcsúfoló mondattal fújt visszavonulót. Győzelem a hajtás után. (FRISSÍTVE: Pintér Tamás polgármester is reagált a döntésre)