Még több hallgató érkezik

2019. július 25. (csütörtök) 13:36 - Vass Ádám

Az általános felsőoktatási felvételi időszak tegnap este lezárult, így kiderülhetett az is, hányan nyertek felvételt a Dunaújvárosi Egyetemre.

Kiemelkedő eredménnyel zárta a Dunaújvárosi Egyetem az idei felvételit, hiszen az előző évekhez hasonlóan ebben az évben is az országos átlag feletti növekedéssel számolhatnak. A számokról dr. Rajcsányi-Molnár Mónika Oktatási és Általános Rektorhelyettes és dr. András István, az egyetem rektora beszélt csütörtök délelőtt. Utóbbi elmondta, a négy százalékos országos növekedéshez képest a Dunaújvárosi Egyetem 13 százalékkal tudta növelni a hallgatók létszámát, így összesen 499 hallgató érkezik szeptemberben. Minden meghirdetett szak elindul, ezek mellett pedig szakot is indíthattak idén a jelentkezéseknek köszönhetően.

Folytatódik tehát a javuló tendencia, ami a rektor szerint elsősorban az egyetem imidzsének, megítélésének köszönhető, valamint annak, hogy bevált a pályaorientációs megközelítés, vagyis, hogy az érdeklődőkkel egyesével, személyesen is elbeszélgettek. Ezért elmondható, hogy továbbra is igen népszerű felsőoktatási intézménynek számít a Dunaújvárosi Egyetem. Hangsúlyozta azonban, hogy a most induló pótfelvételi eljárás kiemelten fontos lehet azok számára, akik valamilyen képzésre jelentkeznének a jövőben, hiszen legközelebb már egy emelt szintű érettségire és egy nyelvvizsgára is szükség lesz hozzá. Aki ezeket a feltételeknek nehezen teljesítené, annak erősen ajánlott kihasználni a lehetőséget és még időben tud jelentkezni egy képzésre.

dr. Rajcsányi-Molnár Mónika Oktatási és Általános Rektorhelyettes konkrét számokat is megosztott a csütörtök délelőtti sajtótájékoztatón. Mint mondta, a nappalis hallgatókat tekintve megközelítőleg 18 százalékkal több hallgató nyert felvételt, míg a levelezősök esetén ez az arány 10,5%. Az abszolút hiányszakmának számító anyagmérnöki képzésre jelentősen nőtt a nappali tagozatra felvettek száma, a gépészmérnöki képzésen pedig 22 százalékkal növekedett, melynek jelentős része nappali képzési formában kezdheti meg tanulmányait. Az informatika képzési terültre felvételt nyert hallgatók száma a tavalyi évhez hasonló, míg a mérnökinformatikus alapképzésre megközelítőleg száz hallgató nyert felvételt. Mindezek mellett növekedett a Társadalomtudományi Intézethez tartozó szakokra érkező hallgatók száma is és fontos megemlíteni, hogy rövidesen indul a Paks II Akadémia is, méghozzá ösztöndíjas támogatásokkal.

A rovat további hírei: Oktatás

Mennyit költünk az iskolakezdésre?

Mennyit költünk az iskolakezdésre?

2019. augusztus 16. (péntek)

A családok 33 százaléka 15-25 ezer forint közötti összeget költ az iskolakezdésre gyermekenként, 27 százalék 10-15 ezer forintot, míg 21 százalék akár 25-40 ezer forintot is hajlandó erre a célra fordítani a Vatera saját felhasználói körében végzett felmérése szerint.

Egyre népszerűbb a Diákhitel

Egyre népszerűbb a Diákhitel

2019. augusztus 13. (kedd)

Továbbra is nő a hallgatók hitelfelvételi hajlandósága a diákhitel konstrukciók rekordalacsony kamatozásának köszönhetően: júliusban másfélszeresére nőtt a szabad felhasználású Diákhitel1 új igénylőinek száma az egy évvel korábbihoz képest. A kizárólag képzési díjra fordítható Diákhitel2 felvételi aránya közel 20 százalékos növekedést mutat - közölte a DiákhitelKözpont.

Minden, amit a duális képzésről érdemes tudni

Minden, amit a duális képzésről érdemes tudni

2019. augusztus 12. (hétfő)

Hamarosan indul az újabb felsőoktatási félév, mindenki a ponthatárokról és a legnépszerűbb képzésekről beszél. A nappali és a levelező szakon kívül van egy olyan képzési forma is, amelyről méltatlanul kevés szó esik, ez pedig a duális képzés. Az esetek többségében indokolatlanul tartunk tőle, itt az idő lerombolni a mítoszokat.

Rugalmasabb rendszer jön a szakképzésben

Rugalmasabb rendszer jön a szakképzésben

2019. augusztus 10. (szombat)

A Szakképzés 4.0 elnevezésű stratégia a szakképzés megújulását foglalja magába. Rugalmasabb, a munkaerő-piaci igényekre gyorsan reagáló rendszert vezetnének be. A változás a most szeptemberi kezdéssel meghirdetett képzéseket még nem befolyásolja.

Paks II. Akadémia a Dunaújvárosi Egyetemen

Paks II. Akadémia a Dunaújvárosi Egyetemen

2019. augusztus 09. (péntek)

A Paks II. Akadémia keretében egy új képzést indít szeptembertől a Dunaújvárosi Egyetem. Elsősorban a felsőfokú mérnöki szakon végzettek jelentkezését várják az atomerőművi üzemeltetési szakmérnök képzésre.

Egyre népszerűbb a Diákhitel2

Egyre népszerűbb a Diákhitel2

2019. augusztus 01. (csütörtök)

Egy év alatt közel 34 százalékkal nőtt a tanulmányi költségek finanszírozására kialakított Diákhitel2 konstrukciót igénylők száma - közölte a Diákhitel Központ csütörtökön az MTI-vel. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a hallgatók egyszerűbben és gyorsabban igényelhetik a diákhiteleiket az elektronikus aláírással történő szerződéskötésnek köszönhetően, amely augusztus 1-jétől ismét elérhető.

Több mint 15 ezer diák műszaki és informatikai képzésekben tanul tovább

Több mint 15 ezer diák műszaki és informatikai képzésekben tanul tovább

2019. július 30. (kedd)

Több mint 6400-an folytathatják tanulmányaikat informatikai területen, 2016 óta itt 35 százalékos bővülés mutatható ki a felvételt nyertek számában. A legtöbb jelentkezőt felvett képzések összes dobogósa, az első tíz helyezett fele mérnöki vagy informatikusi képzés 2019-ben.