Még több hallgató érkezik

2019. július 25. (csütörtök) 13:36 - Vass Ádám

Az általános felsőoktatási felvételi időszak tegnap este lezárult, így kiderülhetett az is, hányan nyertek felvételt a Dunaújvárosi Egyetemre.

Kiemelkedő eredménnyel zárta a Dunaújvárosi Egyetem az idei felvételit, hiszen az előző évekhez hasonlóan ebben az évben is az országos átlag feletti növekedéssel számolhatnak. A számokról dr. Rajcsányi-Molnár Mónika Oktatási és Általános Rektorhelyettes és dr. András István, az egyetem rektora beszélt csütörtök délelőtt. Utóbbi elmondta, a négy százalékos országos növekedéshez képest a Dunaújvárosi Egyetem 13 százalékkal tudta növelni a hallgatók létszámát, így összesen 499 hallgató érkezik szeptemberben. Minden meghirdetett szak elindul, ezek mellett pedig szakot is indíthattak idén a jelentkezéseknek köszönhetően.

Folytatódik tehát a javuló tendencia, ami a rektor szerint elsősorban az egyetem imidzsének, megítélésének köszönhető, valamint annak, hogy bevált a pályaorientációs megközelítés, vagyis, hogy az érdeklődőkkel egyesével, személyesen is elbeszélgettek. Ezért elmondható, hogy továbbra is igen népszerű felsőoktatási intézménynek számít a Dunaújvárosi Egyetem. Hangsúlyozta azonban, hogy a most induló pótfelvételi eljárás kiemelten fontos lehet azok számára, akik valamilyen képzésre jelentkeznének a jövőben, hiszen legközelebb már egy emelt szintű érettségire és egy nyelvvizsgára is szükség lesz hozzá. Aki ezeket a feltételeknek nehezen teljesítené, annak erősen ajánlott kihasználni a lehetőséget és még időben tud jelentkezni egy képzésre.

dr. Rajcsányi-Molnár Mónika Oktatási és Általános Rektorhelyettes konkrét számokat is megosztott a csütörtök délelőtti sajtótájékoztatón. Mint mondta, a nappalis hallgatókat tekintve megközelítőleg 18 százalékkal több hallgató nyert felvételt, míg a levelezősök esetén ez az arány 10,5%. Az abszolút hiányszakmának számító anyagmérnöki képzésre jelentősen nőtt a nappali tagozatra felvettek száma, a gépészmérnöki képzésen pedig 22 százalékkal növekedett, melynek jelentős része nappali képzési formában kezdheti meg tanulmányait. Az informatika képzési terültre felvételt nyert hallgatók száma a tavalyi évhez hasonló, míg a mérnökinformatikus alapképzésre megközelítőleg száz hallgató nyert felvételt. Mindezek mellett növekedett a Társadalomtudományi Intézethez tartozó szakokra érkező hallgatók száma is és fontos megemlíteni, hogy rövidesen indul a Paks II Akadémia is, méghozzá ösztöndíjas támogatásokkal.

A rovat további hírei: Oktatás

"... szó szerint gyászos..." – első kézből a pedagógustüntetésről!

"... szó szerint gyászos..." – első kézből a pedagógustüntetésről!

2019. december 03. (kedd)

Részletes összegzéssel lepte meg a DO műhelyét Czoborné Asztalos Borbála, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ )Dunaújvárosi Városi és Járási Szervezetének titkára a szombati országos pedagógustüntetésről. Az alábbiakban a summázat szerkesztett változatát közöljük!

Több tantárgyból lehet majd előrehozott érettségit tenni

Több tantárgyból lehet majd előrehozott érettségit tenni

2019. november 26. (kedd)

Bővül azoknak a tantárgyaknak a köre, amelyekből előrehozott érettségit lehet tenni. A döntéssel szeretnék elősegíteni, hogy a diákok hatékonyabban készülhessenek fel a felvételire - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden az MTI-vel.

Tudásmegosztás határon túl

Tudásmegosztás határon túl

2019. november 25. (hétfő)

A közelmúltban rendezték meg a Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon azt a módszertani konferenciát, melynek fő témája a mobilitás volt.

Meghosszabbított határidő

Meghosszabbított határidő

2019. november 21. (csütörtök)

Az Oktatási Hivatal péntek éjfélig meghosszabbította a felsőoktatási jelentkezések hitelesítési határidejét.

Átalakul a szakképzés

Átalakul a szakképzés

2019. november 20. (szerda)

Teljesen átalakul a szakképzés jövőre: változik az iskolák megnevezése, a képzés hossza, az oktatók jogállása, a diákok a cégeknél munkaviszony keretében vesznek részt a gyakorlaton, az általános iskolát be nem fejezőket pedig „dobbantóprogram” segítségével próbálják meg szakmához juttatni. A szülő kötelessége lesz gyermekét 18 éves koráig vagy egy részszakma megszerzésig taníttatni.

„GPSZ” kilencedszer, a Gárdonyi először

„GPSZ” kilencedszer, a Gárdonyi először

2019. november 19. (kedd)

Kilencedik alkalommal adott otthont a Dunaújvárosi SZC RUDAS Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma a „GPSZ” névre keresztelt informatikai vetélkedőnek, amelyet városi és városkörnyéki általános iskolások csapatai számára szerveztek meg.

Hétfőn kezdődnek a középszintű szóbeli érettségik

Hétfőn kezdődnek a középszintű szóbeli érettségik

2019. november 14. (csütörtök)

Befejeződtek az emelt szintű szóbeli érettségik, hétfőtől elkezdődnek a középszintű vizsgák országszerte - közölte az Oktatási Hivatal (OH) csütörtökön az MTI-vel.