Dunaújváros Hetilap

Minden eddiginél több forrás jut honvédelemre

doszerk - 2019. július 11. 18:15

Jövőre 616 milliárd forintot fordít a kormány honvédelmi feladatokra, a legmagasabb összeget a rendszerváltás óta - közölte a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára

Németh Szilárd azt mondta: 2002 és 2010 között folyamatosan csökkent a honvédség költségvetése - ami kedvezőtlenül befolyásolta a haderőképességet -, a hivatásos katonák száma megfeleződött, a fegyvergyárakat felszámolták, megszüntették. Ezzel szemben 2010 óta megfordult a trend - mondta az államtitkár. A Zrínyi 2026 honvédelmi és haderő-fejlesztési program céljai között említette, hogy a honvédség létszámát 37 650-re növeljék és 20 ezer tartalékos katona legyen. Jelezte, hogy utóbbiak több mint 40 százaléka már rendelkezésre áll. Elmondta, hogy a szárazföldi egységeket és a légierőt egyaránt modernizálják.

Kép: MTI

Németh Szilárd emlékeztetett arra is, hogy a honvédség 2015 óta - amikor az országra óriási migrációs nyomás nehezedett - részt vesz a magyar határok védelmében. A schengeni határok védelmi európai feladat - tette hozzá -, erre Magyarország eddig több mint 330 milliárd forintot fordított, de az összegből az EU "migránsbarát vezetése" egyetlen fillért sem térített meg. Az államtitkár a Kossuth rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában beszámolt arról, hogy a 2019-es honvédelmi büdzsé több mint 30 százalékát fordítják a Zrínyi 2026 ütemezett fejlesztéseire. A fejlesztések keretében laktanyák is megújulnak, illetve nő a katonák illetménye is.

-MTI-

A rovat további hírei: Közélet

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

2024. máj. 05.

Parádés időben, remek hangulatban tekerték le a hagyományos távot Dunaújvárostól Mezőfalváig, majd vissza a 38. Bringatúra résztvevői szombaton délelőtt.

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

2024. máj. 04.

Sokat hallottunk már róla, volt is néhány állomása, mostantól viszont elérkeztünk oda, hogy minden dunaújvárosi lakos kedvezményes buszbérletet vásárolhat. A dunaújvárosiak többsége 1800 forintért válthat éves bérletet, a nyugdíjasok és a diákok továbbra is 1200 forintért buszozhatnak.

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

2024. máj. 04.

A város első épülete a Május 1. utcában épült 1950-ben, és május 2. az a dátum, amikor elkezdték építeni az első lakóházat. Gyakorlatilag e ház alapjainak lerakásával kezdődött a városépítés. Hetvennégy éve.

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

2024. máj. 03.

A "Közbiztonsági Hónap" programsorozatának fontos állomása volt a felmenő rendszerű elsősegély verseny a Kultik Moziban és környékén. Komoly erőpróba várt az indulókra a közelmúltban rendezett rangos viadalon.

DSTV: jótékonysági sportbál

DSTV: jótékonysági sportbál

2024. máj. 01.

Szerencsére vannak olyan rendezvények a városban amelyek sikerrel újjászülettek a koronavírus-járvány után. Ilyen volt a Vasvári iskola jótékony célú sportbálja múlt pénteken – a remélt bevételek az iskola fejlesztését, s ezzel együtt a gyerekek fejlődését szolgálták. Hangkép.

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

2024. ápr. 30.

A majálisra időzített véradással kezdődik a véradások sora, és sok-sok vidéki helyszínen számít az önkéntesek aktivitására a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete. Nem csökken a vérigény – minden cseppje kincs! 

Vidámság a szerető család körében

Vidámság a szerető család körében

2024. ápr. 29.

Mészáros Istvánné, Mária néni április 23-án ünnepelte a 90. születésnapját. Az önkormányzati köszöntésre pedig hetek óta készült: gondosan kiválogatta a ruháját, és még a fotózáshoz is instrukciókat adott, hiszen fontos volt számára, hogy előnyös képek szülessenek a jeles alkalomról.