Dunaújváros Hetilap

Népszerű a babaváró támogatás

2019. július 18. (csütörtök) 8:03 - Molnár Emese

Hatalmas és egyre növekvő az érdeklődés a kormány által bevezetett családvédelmi akcióterv kedvezményeire. Az egyik legnépszerűbb lehetőség a babaváró támogatás, a dunaújvárosi kormányablakban eddig százhuszonöt kérelmet nyújtottak be ezzel kapcsolatban.

A kormány egy hét pontból álló akciótervet indított annak érdekében, hogy valamilyen formában, kedvezményes lehetőséggel támogassák a magyar családokat. Négy intézkedés, a babaváró támogatás, a családi otthonteremtési kedvezmény, a 3 vagy többgyermekes családok lakás célú jelzálog-hitelének elengedése, és a nagycsaládosok személykocsi vásárlásának támogatása július 1-jétől lépett hatályba, ekkortól lehet a kérvényeket benyújtani. A támogatások folyósítását első körben a bankoknál kell kezdeni. Utána következhet a szükséges iratok beszerzésére. Ebben kap szerepet a kormányablak.

Dr. Hujber Edina, a Dunaújvárosi Kormányablak osztályvezetője vázolta, a lehetőségekről a bankfiókokban lehet érdeklődni, majd a szükséges hatósági bizonyítvány kiállítását követően lehet konkrétan ügyeket intézni. A szükséges kérelmeket, adatlapokat

A legfeljebb tízmillió forintos, kamatmentes, szabad felhasználású Babaváró Támogatás elsősorban azoknak a házaspároknak szól, akik gyermeket terveznek.

A kibővített csok új- és használt lakás vásárlására ad kedvezményt, amely már egy gyermek után is igényelhető. E kettőhöz hatósági bizonyítvány beszerzése is kell, amit a kormányablakban is el lehet intézni. A bizonyítvány kiállítása illetékmentes, a dokumentumot pedig továbbítják az eljáró megyei kormányhivatalba.

A nagycsaládosok autóvásárlási támogatása röviden arról szól, hogy a legfeljebb 2,5 millió forintos támogatás legalább hétszemélyes új autó vásárlásához kérhető, a támogatás összege az autó vételárának maximum a felét teheti ki, és zárt végű lízingszerződés esetén is felhasználható.

A kibővült jelzáloghitel-elengedési program által már a második gyermek érkezésekor lehet kérelmezni egymillió forint, a harmadiknál négymillió forint, minden további gyermeknél pedig egy-egymillió forint elengedését a lakásalapú jelzáloghitelből. Ezen kérelmeket a Magyar Államkincstárhoz továbbítja a kormányablak.

Dr. Hujber Edina elmondta, nálunk is népszerűek ezek a lehetőségek, a hatályba lépés első napján, reggel már hoztak is egy babaváró támogatásra vonatkozó formanyomtatványt.

- Az első két hét adata alapján, a babaváró támogatás a legnépszerűbb támogatási forma, 125 hatósági bizonyítvány kiállítási kérelmet nyújtottak be hozzánk, és a sorban következő a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, harmincnyolc esetben vettünk már át kérelmeket továbbítás céljából. Általában mind a négy támogatási formával kapcsolatban elmondható, hogy az ügyfelek felkészülten érkeznek. A jogosultsági feltételeiket ők már otthon tisztázták, és megbeszélték azt, hogy belevágnak-e ezekbe. Hozzánk már úgy érkeznek, hogy igazából az igényfelvétellel kapcsolatban kérdésük már nincsen- mondta dr. Hujber Edina.

Novák Katalin, a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár ismertette, két hét alatt kétezer-ötszázan éltek a családvédelmi akciótervben kibővített jelzáloghitel-elengedés lehetőségével, mintegy kétezren igényelték a babaváró támogatást, a nagycsaládosok autóvásárolási támogatására csaknem ötezren jelentkeztek. 

A rovat további hírei: Közélet

Vasmű úti platánok: újabb állományritkítás

Vasmű úti platánok: újabb állományritkítás

2019. december 12. (csütörtök)

A DVG szakemberei újabb három példányt vágtak ki a Vasmű úti platánsorról – az önkormányzat közleménye szerint az választások előtt végzett rekonstrukció négy-hat évvel rövidítette az állomány élettartamát.

Útfejújítások: több helyszínen is megújul a burkolat

Útfejújítások: több helyszínen is megújul a burkolat

2019. december 12. (csütörtök)

A Rév út és a Ruhagyári út mellett a Budai Nagy Antal út, a Kandó Kálmán tér, valamint a nagyvenyimi bekötő út megújítását is tervezi Dunaújváros önkormányzata. A közútfelújítási program forrását uniós pályázatok biztosítják, a beruházások össz-értéke több mint 1,5 milliárd forint.

DS Híradó: DUE fotókiállítástól Santa Claus Kupáig

DS Híradó: DUE fotókiállítástól Santa Claus Kupáig

2019. december 11. (szerda)

Az adventi időszak hírei mellett a Dunaújvárosi Egyetem fotópályázatának anyagából nyílt kiállítás, valamint a jégcsarnokban rendezett utánpótlástorna szerepel a DSTV Híradójának keddi kínálatában. Katt a hangképes összeállításért!

DS Híradó: Mikulás-parti, parkolás, adventi csokor

DS Híradó: Mikulás-parti, parkolás, adventi csokor

2019. december 10. (kedd)

Sok téma terítékre került a DSTV összeállításában - a Híradót terveink szerint továbbra is rendszeresen a böngészők a DO-ról! Mutatom!

Hallgatói Önkormányzat: "Cipősdoboz Akció" – várják az adományokat!

Hallgatói Önkormányzat: "Cipősdoboz Akció" – várják az adományokat!

2019. december 06. (péntek)

Jelenleg is tart a Dunaújvárosi Egyetemen a Hallgatói Önkormámnyzat (HÖK) által kezdeményezett karácsonyi karitatív megmozdulás: "Cipősdoboz Akció" adománygyűjtése során egészedecember 16-ig várják a gyerekeknek szánt ajándékokat, játékokat!

Lánglovagok: advent idején több a lakástűz – és a többségük megelőzhető!

Lánglovagok: advent idején több a lakástűz – és a többségük megelőzhető!

2019. december 06. (péntek)

Az ünnepi időszak előtt egy aktuális figyelmeztetéssel rukkolt ki a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószolgálata; az advent és a karácsony sajnos az elkerülhető lakástüzek periódusa is a tűzoltóság évtizedes tapasztalatai szerint – egy kis odafigyeléssel lekerülhető, hogy az advent a lánglovagokra várakozás időszaka legyen!

Két utat is felújítanak!

Két utat is felújítanak!

2019. december 05. (csütörtök)

A dunaújvárosi utak felújítását célzó program részeként a Ruhagyári út és a Rév út 2x1 forgalmi sáv kialakítású útjainak fejlesztését és megújítását tervezi városunk önkormányzata.