Dunaújváros Hetilap

Népszerű a babaváró támogatás

2019. július 18. (csütörtök) 8:03 - Molnár Emese

Hatalmas és egyre növekvő az érdeklődés a kormány által bevezetett családvédelmi akcióterv kedvezményeire. Az egyik legnépszerűbb lehetőség a babaváró támogatás, a dunaújvárosi kormányablakban eddig százhuszonöt kérelmet nyújtottak be ezzel kapcsolatban.

A kormány egy hét pontból álló akciótervet indított annak érdekében, hogy valamilyen formában, kedvezményes lehetőséggel támogassák a magyar családokat. Négy intézkedés, a babaváró támogatás, a családi otthonteremtési kedvezmény, a 3 vagy többgyermekes családok lakás célú jelzálog-hitelének elengedése, és a nagycsaládosok személykocsi vásárlásának támogatása július 1-jétől lépett hatályba, ekkortól lehet a kérvényeket benyújtani. A támogatások folyósítását első körben a bankoknál kell kezdeni. Utána következhet a szükséges iratok beszerzésére. Ebben kap szerepet a kormányablak.

Dr. Hujber Edina, a Dunaújvárosi Kormányablak osztályvezetője vázolta, a lehetőségekről a bankfiókokban lehet érdeklődni, majd a szükséges hatósági bizonyítvány kiállítását követően lehet konkrétan ügyeket intézni. A szükséges kérelmeket, adatlapokat

A legfeljebb tízmillió forintos, kamatmentes, szabad felhasználású Babaváró Támogatás elsősorban azoknak a házaspároknak szól, akik gyermeket terveznek.

A kibővített csok új- és használt lakás vásárlására ad kedvezményt, amely már egy gyermek után is igényelhető. E kettőhöz hatósági bizonyítvány beszerzése is kell, amit a kormányablakban is el lehet intézni. A bizonyítvány kiállítása illetékmentes, a dokumentumot pedig továbbítják az eljáró megyei kormányhivatalba.

A nagycsaládosok autóvásárlási támogatása röviden arról szól, hogy a legfeljebb 2,5 millió forintos támogatás legalább hétszemélyes új autó vásárlásához kérhető, a támogatás összege az autó vételárának maximum a felét teheti ki, és zárt végű lízingszerződés esetén is felhasználható.

A kibővült jelzáloghitel-elengedési program által már a második gyermek érkezésekor lehet kérelmezni egymillió forint, a harmadiknál négymillió forint, minden további gyermeknél pedig egy-egymillió forint elengedését a lakásalapú jelzáloghitelből. Ezen kérelmeket a Magyar Államkincstárhoz továbbítja a kormányablak.

Dr. Hujber Edina elmondta, nálunk is népszerűek ezek a lehetőségek, a hatályba lépés első napján, reggel már hoztak is egy babaváró támogatásra vonatkozó formanyomtatványt.

- Az első két hét adata alapján, a babaváró támogatás a legnépszerűbb támogatási forma, 125 hatósági bizonyítvány kiállítási kérelmet nyújtottak be hozzánk, és a sorban következő a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, harmincnyolc esetben vettünk már át kérelmeket továbbítás céljából. Általában mind a négy támogatási formával kapcsolatban elmondható, hogy az ügyfelek felkészülten érkeznek. A jogosultsági feltételeiket ők már otthon tisztázták, és megbeszélték azt, hogy belevágnak-e ezekbe. Hozzánk már úgy érkeznek, hogy igazából az igényfelvétellel kapcsolatban kérdésük már nincsen- mondta dr. Hujber Edina.

Novák Katalin, a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár ismertette, két hét alatt kétezer-ötszázan éltek a családvédelmi akciótervben kibővített jelzáloghitel-elengedés lehetőségével, mintegy kétezren igényelték a babaváró támogatást, a nagycsaládosok autóvásárolási támogatására csaknem ötezren jelentkeztek. 

A rovat további hírei: Közélet

D+ Híradó - Heti hírösszefoglaló

D+ Híradó - Heti hírösszefoglaló

2019. augusztus 18. (vasárnap)

Egy csokorban a hét legfontosabb hírei, eseményei a D+TV heti hírösszefoglalójában.

Átadták a Pro Pentele díjat

Átadták a Pro Pentele díjat

2019. augusztus 18. (vasárnap)

A Pro Pentele Díj, az Oklevél Penteléért díj és az Emlékoklevél Penteléért díj átadásával és aratóbállal köszöntötték augusztus 20-át a Pentelei Nyugdíjas Klub, a Hagyományőrző Egyesület tagjai szombaton az egykori Szórád iskolában, az Óvárosban.

Áramszünet lesz!

Áramszünet lesz!

2019. augusztus 17. (szombat)

Az E.ON folyamatos korszerűsítést hajt végre a városi hálózaton, melynek biztonságos elvégzése érdekében elengedhetetlen a vezetékek időszakos feszültségmentesítése. Ezért augusztus 28-án  8:30-tól várhatóan 15:30-ig áramszünet lesz az alábbi területeken.

Folytatódnak a járdafelújítások

Folytatódnak a járdafelújítások

2019. augusztus 17. (szombat)

Az elmúlt öt év munkája és az elmúlt három év tervezése után több száz méter járda újult meg a 6-os körzetben, az Építők útján.

Gyászjelentés

Gyászjelentés

2019. augusztus 16. (péntek)

Megrendült szívvel tudatjuk, hogy Pethő Vilmosné, született Pfeffer Ilona, 83 esztendős korában elhunyt. Örök nyugalomra 2019. augusztus 23-án,14.30-kor helyezik a dunaújvárosi temetőben.

Jó kezekben vagyunk

Jó kezekben vagyunk

2019. augusztus 16. (péntek)

A dunaújvárosiak élete a kórház és a mentőállomás szempontjából is jó kezekben van, hangsúlyozta Cserna Gábor polgármester, aki csütörtökön találkozott Kiss Miklós állomásvezető mentőtiszttel.

D+ Híradó - Vasmű klub, Vasmű út

D+ Híradó - Vasmű klub, Vasmű út

2019. augusztus 15. (csütörtök)

Vasmű klub és térfigyelő kamera, jó ütemben halad a Vasmű út felújítása - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.