Dunaújváros Hetilap

Népszerű a babaváró támogatás

Molnár Emese - 2019. július 18. 8:03

Hatalmas és egyre növekvő az érdeklődés a kormány által bevezetett családvédelmi akcióterv kedvezményeire. Az egyik legnépszerűbb lehetőség a babaváró támogatás, a dunaújvárosi kormányablakban eddig százhuszonöt kérelmet nyújtottak be ezzel kapcsolatban.

A kormány egy hét pontból álló akciótervet indított annak érdekében, hogy valamilyen formában, kedvezményes lehetőséggel támogassák a magyar családokat. Négy intézkedés, a babaváró támogatás, a családi otthonteremtési kedvezmény, a 3 vagy többgyermekes családok lakás célú jelzálog-hitelének elengedése, és a nagycsaládosok személykocsi vásárlásának támogatása július 1-jétől lépett hatályba, ekkortól lehet a kérvényeket benyújtani. A támogatások folyósítását első körben a bankoknál kell kezdeni. Utána következhet a szükséges iratok beszerzésére. Ebben kap szerepet a kormányablak.

Dr. Hujber Edina, a Dunaújvárosi Kormányablak osztályvezetője vázolta, a lehetőségekről a bankfiókokban lehet érdeklődni, majd a szükséges hatósági bizonyítvány kiállítását követően lehet konkrétan ügyeket intézni. A szükséges kérelmeket, adatlapokat

A legfeljebb tízmillió forintos, kamatmentes, szabad felhasználású Babaváró Támogatás elsősorban azoknak a házaspároknak szól, akik gyermeket terveznek.

A kibővített csok új- és használt lakás vásárlására ad kedvezményt, amely már egy gyermek után is igényelhető. E kettőhöz hatósági bizonyítvány beszerzése is kell, amit a kormányablakban is el lehet intézni. A bizonyítvány kiállítása illetékmentes, a dokumentumot pedig továbbítják az eljáró megyei kormányhivatalba.

A nagycsaládosok autóvásárlási támogatása röviden arról szól, hogy a legfeljebb 2,5 millió forintos támogatás legalább hétszemélyes új autó vásárlásához kérhető, a támogatás összege az autó vételárának maximum a felét teheti ki, és zárt végű lízingszerződés esetén is felhasználható.

A kibővült jelzáloghitel-elengedési program által már a második gyermek érkezésekor lehet kérelmezni egymillió forint, a harmadiknál négymillió forint, minden további gyermeknél pedig egy-egymillió forint elengedését a lakásalapú jelzáloghitelből. Ezen kérelmeket a Magyar Államkincstárhoz továbbítja a kormányablak.

Dr. Hujber Edina elmondta, nálunk is népszerűek ezek a lehetőségek, a hatályba lépés első napján, reggel már hoztak is egy babaváró támogatásra vonatkozó formanyomtatványt.

- Az első két hét adata alapján, a babaváró támogatás a legnépszerűbb támogatási forma, 125 hatósági bizonyítvány kiállítási kérelmet nyújtottak be hozzánk, és a sorban következő a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, harmincnyolc esetben vettünk már át kérelmeket továbbítás céljából. Általában mind a négy támogatási formával kapcsolatban elmondható, hogy az ügyfelek felkészülten érkeznek. A jogosultsági feltételeiket ők már otthon tisztázták, és megbeszélték azt, hogy belevágnak-e ezekbe. Hozzánk már úgy érkeznek, hogy igazából az igényfelvétellel kapcsolatban kérdésük már nincsen- mondta dr. Hujber Edina.

Novák Katalin, a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár ismertette, két hét alatt kétezer-ötszázan éltek a családvédelmi akciótervben kibővített jelzáloghitel-elengedés lehetőségével, mintegy kétezren igényelték a babaváró támogatást, a nagycsaládosok autóvásárolási támogatására csaknem ötezren jelentkeztek. 

A rovat további hírei: Közélet

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.