Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Otthonra lelt a Rockmaraton Dunaújvárosban

Brousil Csaba - 2019. július 4. 15:50

Sajtóbejárást tartott a Szalki-sziget a jövő héten kezdődő Rockmaraton helyszínén Cserna Gábor polgármester és Varga Zoltán, a fesztivál főszervezője.

A bejáráson Cserna Gábor elmondta, hogy a huszonkilencedik Rockmaraton kezdődik jövő héten hétfőn és ebből az ötödik, melynek a dunaújvárosi Szalki-sziget ad otthont. A polgármester örömét fejezte ki, hogy a fesztivál kitart a város mellett és idén is itt rendezik meg a hatnapos rendezvényt. Mint mondta idén az önkormányzat hétmillió forinttal támogatta a fesztivált, és jövőre is várják vissza ezt a rendezvényt, melynek közönsége bebizonyította, hogy kulturáltan is lehet szórakozni.

Varga Zoltán megköszönte a polgármesternek az önkormányzat támogatását és kiemelte, hogy azért jöttek a Szalki-szigetre már ötödik alakalommal, mert itt igazán jól érzik magukat. A helyszín tökéletesen alkalmas egy fesztivál megrendezésére és ezt a közönség visszajelzése is alátámasztja. Mint mondta, szándéknyilatkozatot írnak majd alá a városvezetéssel arról, hogy jövőre, a harmincadik Rockmaratont is a városban rendezzék meg. Kiemelte, hogy idén is figyelnek majd a hangosításra, hogy a városlakók nyugalmát ne zavarják. Egyeztetnek a horgászokkal, hogy ők is nyugodtan tudjanak hódolni szenvedélyüknek. Jó kapcsolatot ápolnak a rendvédelmi szervekkel, velük is mindenről egyeztetnek majd és minden kérésüket teljesíteni fogják. Betartják a szabályokat és erre kérik a fesztivál közönségét is. Idén, eddig kuriózumként a fesztivál életében három hivatalos esküvőt is tartanak majd a Maraton ideje alatt, anyakönyvvezető jelenlétében. Az off programok idén kibővülnek: felépítenek egy középkori falut a fesztivál területén és számos történelmi témájú előadással is készülnek a zenei programok mellett. Varga Zoltán örömét fejezte ki, hogy a fesztivál közönségének közel húsz százaléka már külföldről érkezik, mely mutatja az esemény térségben elfoglalt jó hírét és rangját is. Az előzetes várakozások szerint az idei fesztiválon lesz a legtöbb látogató, az sem kizárt, hogy a szombati nap telt házzal megy majd.

Az idei Rockmaratonra is jönnek külföldi húzónevek, úgy mint a Paradise Lost, a Rhapsody, a Napalm Death, a The Exploited, de a magyar metál és punk élvonala is képveselteti magát Rudán Joe-tól a Moby Dicken át az Akeláig.

A rovat további hírei: Kultúra

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

2024. ápr. 16.

Pentelei Molnár János halálának novemberben lesz a száz éves évfordulója, derül ki a DSTV összegzéséből. A Dunapentelén született festőművész családi hátterét és formátumos életművét Kronászt Margit történész, muzeológus elevenítette fele. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

2024. ápr. 14.

Sportfilmmel folytatódik a Szabad Szemel című sorozat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D): a KineDok idei terméséből ezúttal a Țagai Sasok című román alkotást láthatják.

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

2024. ápr. 12.

Különleges csodabirodalommal foglalkozik a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtárban a foglalkozások fontos eleme az élőszavas mesemondás – ennek műhelytitkaiba nyerhetünk most betekintést. Hangkép.