Dunaújváros Hetilap

Parkolók, sziklakert, padok - Bejárás a Rómain

2019. július 31. (szerda) 10:01 - Brousil Csaba

A Római körúton tartott bejárást Cserna Gábor, ahol Lassingleitner Fruzsina a 4-es körzet fideszes önkormányzati képviselője és Vass Ádám, a Római városrész másik körzetének, a 3-as körzetnek a képviselőjelöltje kalauzolta a polgármestert.

Lassingleitner Fruzsina elmondta, hogy 2016. óta képviseli a körzetet és a legfőbb feladatának azt tekinti, hogy az itt élőkkel folyamatosan egyeztetve szépítsék, újítsák tovább ezt a körzetet. Mint mondta több fejlesztés valósult meg az elmúlt években a körzetében, melyek párhuzamosan zajlottak a nagyobb városi felújításokkal. Kiemelte a Petőfi iskola felújítását, mely TOP-os pályázatból valósult meg és teljes energetikai korszerűsítést jelentett. A Római Projekt keretében korábban felújították a Pajtás utcai óvodát, melyet ő szívügyének tart. Évről évre sportnapot szervez az oviban és támogatók bevonásával fejleszti az eszközparkot.

A Pajtás utcában tavaly új parkolókat építettek. A képviselő itt elmondta, hogy a parkolás kérdése a legfontosabb téma az itt élőknek, ezért újabb parkolóhelyeket alakítanak ki a körzetben. A Vasmű út 53-57. között már kialakították az új férőhelyeket, a Liszt Ferenc kertben pedig engedélyezési eljárás alatt van az új parkolók építése. A körzetben elkezdődött az orvosi rendelők felújítása is, melyen a szakemberek a bejárás ideje alatt is aktívan dolgoztak. A képviselő elmondta, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően akadálymentesítettek lesznek a megújult rendelők. A lakókat leginkább foglalkoztató kérdések között van a Petőfi sikola udvara mellett kis tó kérdése. Lassingleitner Fruzsina elmondta, hogy ez a sok szúnyog és béka miatt már inkább zavarta a környéken élőket, mintsem gyönyörködtette, így új megoldást kellett találni ennek megoldására. A vizet leeresztették a tóból és egy új sziklakert terveit készítették el. Mint mondta már ez a fejlesztés is engedélyezi eljárás alatt van, és nagyon reméli, hogy augusztus végére el is készülnek a kivitelezéssel. A padokat és a kézi szemeteseket csaknem teljes egészében lecserélték a körzetben, még néhány pad vár cserére, de a nyár végére ez a kérdés is megoldódik.

Vass Ádám, a 3-as számú választókörzet képviselőjelöltje is elmondta, leggyakrabban a parkolókkal kapcsolatban keresik fel a lakók. Az erre vonatkozó tervek viszont már elkészültek, összesen 101 új férőhellyel bővülhet a körzet.

- A leginkább érintett rész a Római krt. 32-38 előtti terület, ide 48 új parkoló készül el úgy, hogy az eddigi párhuzamos férőhelyek helyett merőleges parkolókat alakítanak ki anélkül, hogy fákat kellene kivágni miattuk. Az út túloldalán a Rudas iskola mellett 19 új parkoló hely épülne, a Fáy 1-3.-nál pedig hat, nem messze tőle pedig további 28, így összesen százegy új parkolónak lenne hely.

Mint mondta, nagy igény van, főleg az idősebb lakóktól arra is, hogy közvetlen buszjárattal érhessék el a temetőt, mivel jelenleg a Vasmű út végén lévő buszmegállóban áll meg hozzájuk legközelebb, de ez a probléma is megoldódhat a közeljövőben. A buszmegállók napokon belül elkészülnek, az új padok és szemetesek pedig augusztus közepén érkeznek a körzetbe, valamint elkezdődik a Római-Váci kereszteződésben található vízelvezető felújítása, mintegy másfél millió forintból. A Martinovics 27-35. előtti járda építése is befejeződik nyár végére, összesen 6,7 millió forintból.

- Egyre több kérés érkezik köztéri asztalokkal kapcsolatban is, amikből kevés található már a városban, de sokan szeretnének sakkozni, vagy kártyázni, ezért ezeknek a beszerzése is folyamatban van már. Mindezek mellett kutyafuttatóra és ivókutakra is van igény, valamint a játszóterek megújítására. Ezek mindegyike elkészülhet, a játszóterekre pedig új játékok és eszközök és érkeznek. Szeretném továbbá, ha a Római városrészi Közösségi Szolgáltató Pont még inkább közösségi térként működne, a fiatalok, gyerekek számára is, akik itt találkozhatnának, és együtt tölthetnék az időt játékokkal, vagy más szabadidős programokkal.

A rovat további hírei: Közélet

A legügyesebb rajzolók trambulint nyertek

A legügyesebb rajzolók trambulint nyertek

2019. szeptember 24. (kedd)

Tavaly még a Dózsa mozi előtti téren, idén már a mozi felújítása miatt a Petőfi iskola udvarán rendezték meg az óvodások aszfaltrajz-versenyét, melynek ötletgazdája és szervező Lassingleitner Fruzsina, fideszes önkormányzati képviselő volt.

D+ Híradó - ÖKO-nap, Dózsa II. piknik

D+ Híradó - ÖKO-nap, Dózsa II. piknik

2019. szeptember 23. (hétfő)

Öko-napot tartottak Újtelepen, Városrészi nap a Dózsa II-ben, győztek az Acélbikák - egy csokorban a nap legfontosabb eseményei a D+TV Híradójában.

A Vasmű úti járda világításáról

A Vasmű úti járda világításáról

2019. szeptember 23. (hétfő)

A Vasmű út felújításának részeként a járda közvilágítását is felújították a szakemberek egy adott szakaszon. Ahol a lehetőség adott volt, ott új nyomvonalon, új kandeláberek mellett a lámpafejeket is kicserélték. 

ÖKO-nap immár hetedszerre

ÖKO-nap immár hetedszerre

2019. szeptember 23. (hétfő)

A Városvédők Újtelepért Egyesület immár hetedik alkalommal szervezte meg az ÖKO-napot. Ennek részeként a már elromlott, nem használt elektronikai hulladékot gyűjtötték, nemcsak Újtelepről, hanem bármely városrészből, sőt, akár a szomszédos településekről is elhozhatták a kidobálnivalókat.

D+ Híradó - Heti hírösszefoglaló

D+ Híradó - Heti hírösszefoglaló

2019. szeptember 22. (vasárnap)

Egy csokorban a hét legfontosabb eseményei a D+TV Híradójában.

Hagyományteremtő céllal rendeztek pikniket a Dózsa II-ben

Hagyományteremtő céllal rendeztek pikniket a Dózsa II-ben

2019. szeptember 22. (vasárnap)

Családi napot tartottak a Dózsa II. városrészben, melyre Cserna Gábor polgármester is ellátogatott. Hangulatos rendezvény, sok érdeklődő és egy kis Digitál muzsika.

D+ Híradó - Autómentes nap, idősek támogatása

D+ Híradó - Autómentes nap, idősek támogatása

2019. szeptember 20. (péntek)

Autómentes nap idén is, idősek támogatása, új parkolók a Gábor Áron utcában - egy csokorban a nap legfontosabb eseményei a D+TV Híradójában.