Dunaújváros Hetilap

Parkolók, sziklakert, padok - Bejárás a Rómain

2019. július 31. (szerda) 10:01 - Brousil Csaba

A Római körúton tartott bejárást Cserna Gábor, ahol Lassingleitner Fruzsina a 4-es körzet fideszes önkormányzati képviselője és Vass Ádám, a Római városrész másik körzetének, a 3-as körzetnek a képviselőjelöltje kalauzolta a polgármestert.

Lassingleitner Fruzsina elmondta, hogy 2016. óta képviseli a körzetet és a legfőbb feladatának azt tekinti, hogy az itt élőkkel folyamatosan egyeztetve szépítsék, újítsák tovább ezt a körzetet. Mint mondta több fejlesztés valósult meg az elmúlt években a körzetében, melyek párhuzamosan zajlottak a nagyobb városi felújításokkal. Kiemelte a Petőfi iskola felújítását, mely TOP-os pályázatból valósult meg és teljes energetikai korszerűsítést jelentett. A Római Projekt keretében korábban felújították a Pajtás utcai óvodát, melyet ő szívügyének tart. Évről évre sportnapot szervez az oviban és támogatók bevonásával fejleszti az eszközparkot.

A Pajtás utcában tavaly új parkolókat építettek. A képviselő itt elmondta, hogy a parkolás kérdése a legfontosabb téma az itt élőknek, ezért újabb parkolóhelyeket alakítanak ki a körzetben. A Vasmű út 53-57. között már kialakították az új férőhelyeket, a Liszt Ferenc kertben pedig engedélyezési eljárás alatt van az új parkolók építése. A körzetben elkezdődött az orvosi rendelők felújítása is, melyen a szakemberek a bejárás ideje alatt is aktívan dolgoztak. A képviselő elmondta, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően akadálymentesítettek lesznek a megújult rendelők. A lakókat leginkább foglalkoztató kérdések között van a Petőfi sikola udvara mellett kis tó kérdése. Lassingleitner Fruzsina elmondta, hogy ez a sok szúnyog és béka miatt már inkább zavarta a környéken élőket, mintsem gyönyörködtette, így új megoldást kellett találni ennek megoldására. A vizet leeresztették a tóból és egy új sziklakert terveit készítették el. Mint mondta már ez a fejlesztés is engedélyezi eljárás alatt van, és nagyon reméli, hogy augusztus végére el is készülnek a kivitelezéssel. A padokat és a kézi szemeteseket csaknem teljes egészében lecserélték a körzetben, még néhány pad vár cserére, de a nyár végére ez a kérdés is megoldódik.

Vass Ádám, a 3-as számú választókörzet képviselőjelöltje is elmondta, leggyakrabban a parkolókkal kapcsolatban keresik fel a lakók. Az erre vonatkozó tervek viszont már elkészültek, összesen 101 új férőhellyel bővülhet a körzet.

- A leginkább érintett rész a Római krt. 32-38 előtti terület, ide 48 új parkoló készül el úgy, hogy az eddigi párhuzamos férőhelyek helyett merőleges parkolókat alakítanak ki anélkül, hogy fákat kellene kivágni miattuk. Az út túloldalán a Rudas iskola mellett 19 új parkoló hely épülne, a Fáy 1-3.-nál pedig hat, nem messze tőle pedig további 28, így összesen százegy új parkolónak lenne hely.

Mint mondta, nagy igény van, főleg az idősebb lakóktól arra is, hogy közvetlen buszjárattal érhessék el a temetőt, mivel jelenleg a Vasmű út végén lévő buszmegállóban áll meg hozzájuk legközelebb, de ez a probléma is megoldódhat a közeljövőben. A buszmegállók napokon belül elkészülnek, az új padok és szemetesek pedig augusztus közepén érkeznek a körzetbe, valamint elkezdődik a Római-Váci kereszteződésben található vízelvezető felújítása, mintegy másfél millió forintból. A Martinovics 27-35. előtti járda építése is befejeződik nyár végére, összesen 6,7 millió forintból.

- Egyre több kérés érkezik köztéri asztalokkal kapcsolatban is, amikből kevés található már a városban, de sokan szeretnének sakkozni, vagy kártyázni, ezért ezeknek a beszerzése is folyamatban van már. Mindezek mellett kutyafuttatóra és ivókutakra is van igény, valamint a játszóterek megújítására. Ezek mindegyike elkészülhet, a játszóterekre pedig új játékok és eszközök és érkeznek. Szeretném továbbá, ha a Római városrészi Közösségi Szolgáltató Pont még inkább közösségi térként működne, a fiatalok, gyerekek számára is, akik itt találkozhatnának, és együtt tölthetnék az időt játékokkal, vagy más szabadidős programokkal.

A rovat további hírei: Közélet

Szép napot mára (is), sok boldogságot, gyerekek!

Szép napot mára (is), sok boldogságot, gyerekek!

2020. május 31. (vasárnap)

Gyermeknapi meglepetéssel készültünk, folytatódott a MOMETERA program, Balsai Móni ezúttal a csillagszemű juhász történetét eleveníti föl az Arany János iskola tagozatosainak illusztrációjával! Nézzétek, hallgassátok, sok boldogságot, szép napot!

Közösségi térről is szó esett a bejáráson

Közösségi térről is szó esett a bejáráson

2020. május 29. (péntek)

Több megoldásra váró téma is szóba került azon bejáráson, amelyet Motyovszki Mátyás önkormányzati képviselő és Pintér Tamás polgármester tartott a 3. körzetben még szerdán délelőtt.

Közlekedés: új forgalmi rend, 40-nél több új parkólóhely a Weiner körúton

Közlekedés: új forgalmi rend, 40-nél több új parkólóhely a Weiner körúton

2020. május 28. (csütörtök)

Új forgalmi rend bevezetésével több mint 40 új parkolóhelyet lehet kialakítani a Weiner Tibor körúton – jelentette be Mezei Zsolt alpolgármester. A parkolóhelyek felfestésére az időjárás függvényében, várhatóan a jövő héten kerülhet sor. Vigyázat, egyirányú!

Térkép és alkalmazás az életmentőknek!

Térkép és alkalmazás az életmentőknek!

2020. május 28. (csütörtök)

Két remek kezdeményezésre hívta fel a figyelmet a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség, a Magyar Mentőszolgálat Alapítvány, illetve a Magyar Vöröskereszt dunaújvárosi szervezete.

Sikeres összefogás, sikeres segélycsomag-program

Sikeres összefogás, sikeres segélycsomag-program

2020. május 27. (szerda)

Barátok a bajban: sikerrel folytatódott a Dunaújvárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat (RNÖ) kezdeményezésére szárba szökkent segélycsomag program – a legutóbbi akció keretében 260 rászoruló család részesült a rendkívüli támogatásban.

Segítség négy keréken – kétszáz új Hankook abroncs a Magyar Vöröskereszt biztonságos munkájához

Segítség négy keréken – kétszáz új Hankook abroncs a Magyar Vöröskereszt biztonságos munkájához

2020. május 27. (szerda)

Évenkénti Abroncsadományozási Programján keresztül kétszáz új gumiabronccsal segítette a Magyar Vöröskeresztet a Hankook Tire.

DKIK: részleges ügyintézés a bázison

DKIK: részleges ügyintézés a bázison

2020. május 26. (kedd)

A járványhelyzet kritikus időszaka után csökkentett üzemmódban ugyan, de újra kezdődött az ügyfélfogadás a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamaránál (DKIK). Óvatos nyitás a hajtás után.