Új igazgató a Dunaferr iskola élén

Molnár Emese - 2019. július 19. 7:30

A Dunaferr Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatói feladatainak ellátására pályázatot írtak ki, amely érvényes és eredményes lett: a minisztérium jóváhagyásával, a centrum főigazgatója az oktatási intézmény vezetésével Baráth Károly Artúrt bízta meg öt éves időtartamra.

Ennek apropóján látogattunk el az igazgatóhoz. Számára nem új a feladat, hiszen eddig oktatási igazgató-helyettesként megbízással látta el a vezetői posztot, és több mint tíz éve tanítja a fiatalokat.

- Tulajdonképpen nem én választottam a tanítást, hanem az választott engem. Amikor 2003-ban tanítási gyakorlatunk volt az egyik dunaújvárosi középiskolában, azt mondta a gyakorlatvezető, hogy nagyon jól megy nekem a tanítás és a gyerekekkel való foglalkozás, ezért érdemes lenne ezzel foglalkozni. Akkor még mosolyogtunk rajta, hiszen az informatikus szakmában nem igazán tanítanak az emberek. Később azonban kiderült, mégis volt jelentősége, hiszen a tanítás mindvégig elkísért az életben, mindig ott volt valamilyen formában.

- Miért pont a Dunaferr iskola?

- Tulajdonképpen ide értünk. A tanítást óraadóként kezdtem helyi középiskolákban, aztán elszegődtem mellette az akkor még Dunaújvárosi Főiskolára oktatónak. Amikor ez az időszak véget ért, főállású tanár lettem először a Kereskedelmiben, majd a Dunaferrben. 2016-tól tanítottam itt informatikát. Egyébként számomra nagyon is testhez álló feladatot jelent ebben az intézményben dolgozni, hiszen én mérnök vagyok, ez pedig egy műszaki iskola, műszaki tantárgyakat oktatunk zömében fiúknak.

- 2018-tól megbízatást kapott oktatási igazgató-helyettesként a vezetői feladatok ellátására. Milyen volt ez az időszak?

- A tapasztalataim vegyesek voltak, de összességében pozitív. Ebben az egy esztendőben jobban megismertem az iskola működését, értékeit, rálátásom nyílt arra, hogy hol kell egy kicsit benyúlni azért, hogy még jobb legyen. Elkezdtünk egy folyamatot, a jó irányt igazolják a felvételi létszámok.

- Most igazgatói kinevezést kapott, öt éves időtartamra. Milyen célokat fogalmazott meg, milyen irány mentén szeretné képviselni az iskolát?

- Az első és legfontosabb cél, hogy a gyerekek jól érezzék magukat az iskolában, tehát ne nyűg legyen nekik, hanem szeressenek itt lenni, mert akkor a jó tanulmányi eredményt is sokkal könnyebb elérni velük. Nem állunk rosszul ebben a kérdésben, meg tudjuk oldani, ahogy azt is, hogy törvényesen, szabályosan és eredményesen működjön az intézmény. A harmadik fontos pillér, hogy szélesítsük a képzési palettánkat. Erre is vannak elképzeléseink, terveink, de azt tudni kell, hogy évekbe telhet, mire ezek engedélyezésre kerülnek.

- Mi az a terület, amit erősítene? Melyek a hiányszakmák?

- El kell tudunk mondani a leendő kilencedikeseknek is, hogy jó ebben az iskolában lenni, jöjjenek bátran, nem kell félni a szakképzéstől. Sajnos azt látom, hogy a szülőkben még mindig egy mumus a szakképzés, egy lenézett dolognak számít, pedig tudatosítani kell, hogy mennyire nagy életpályákat lehet befutni egy olyan végzettséggel, amit például nálunk sajátíthatnak el a gyerekek. Azt szoktam mondani, minden olyan szakma, amit emberkéz végez, hiányszakma jelen pillanatban Magyarországon. Négy technikus, hat szakközépiskolai képzése van jelenleg az iskolának, de gyakorlatilag mindegyikre ácsingóznak a munkáltatók, és azok, akik ezeket a gyerekeket foglalkoztatni szeretnék. Annyira nincsen szakember, hogy ha háromszor ennyi gyerekeket iskoláznánk be, mindegyikőjüket felszippantaná a munkaerőpiac. A mi végzős diákjaink nyolcvan százalékának már állásajánlata van a képzés befejezése előtt. A maradék húsz százalék itt marad az iskolában érettségire, technikusi képzésre. Sokat mondó az is, hogy ha csak a Paks II. beruházást nézem, az elkövetkezendő öt évben a végzett tanulók mindegyikét fel tudná venni a beruházás, majd az üzemeltetés. Komoly kapcsolatrendszerünk van az ország ipari foglalkoztatóival, vállalkozásaival. Egy részük ösztöndíjrendszert működtet, amely nagyon hasznos, és ezt szeretném tovább erősíteni. A szakképzés megítélésének javítását mindenképpen alapfeladatomnak tekintem.  Ahogy az iskola működtetését és fejlesztését is a régi értékek megtartásával, de az új kor elvárásainak megfelelve. A hagyományainkat megőrizzük és ápoljuk, mert múlt nélkül nincs jövő.

Mint azt Baráth Artúr elmondta, az iskola vezetésének nyáron sem áll meg a munka, rengeteg tennivaló van még ilyenkor a szeptemberi tanévkezdéshez. Folyamatos a beiratkozás is az iskola valamely képzésére (mind a nappali tagozat, mind a felnőttoktatás területén), becsléseik szerint 700-800 diákkal kezdik meg a következő tanévet.

A rovat további hírei: Oktatás

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

2024. már. 26.

Nagyszabású és rendhagyó megemlékezésről számol be a DSTV összeállítása. A Petőfi Sándor Általános Iskola közösségének közelmúltban tartott gálaműsorán mintegy 250 diák lépett közönség elé a KULTIK Moziban. Hangkép.

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

2024. már. 24.

Látványos és szó szerint mozgalmas bevetésről tudósít a DSTV összeállítása. A vármegyei rendőr-főkapitányság és a rendészeti képzést végző középiskolák közötti kapcsolat keretében látogattak el a MEKTA-alosztály szakemberei a Dunaferr iskola szakmai napjára. Hangkép.
 

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

2024. már. 21.

Érdekes témát boncolgat a DSTV sorozatának új darabja a Dunaújvárosi Óvoda vezetőjével. Gyenes Éva ezúttal a minőségi időtöltésről fejtette ki gondolatait – többek között arról, miért is fontos minél több időt a szabadban tölteni, és segíteni a kicsiket élményszerzéssel, új impulzusokkal. Hangkép.
 

DSTV: beilleszkedés az óvodába

DSTV: beilleszkedés az óvodába

2024. már. 18.

Komoly témával, az óvodai beilleszkedés kérdéskörével foglalkozik a DSTV összeállítása. A gyerekeknek, de a szülőknek is jelentős "ugrás" ez, az ismerkedés-megismerés folyamata elsőrendűen fontos ebben az életszakaszban. Hangkép.

DSTV: újabb remek évfolyamkoncert a Móriczban

DSTV: újabb remek évfolyamkoncert a Móriczban

2024. már. 15.

Idén immáron második alkalommal szerveztek évfolyamkoncertet a Móricz Zsigmond Általános Iskolában, derül ki a DSTV összeállításából. Ez alkalommal a szülőknek szóltak a dalok, akik vastapssal jutalmazták a diákok produkcióit. Hangkép.

DSTV: iskolanyitogató a Dózsában

DSTV: iskolanyitogató a Dózsában

2024. már. 14.

Teljes arzenált bevetve várták a jövő tanév elsőseit és szüleiket a Dózsa György Általános Iskolában, derül ki a DSTV összegzéséből. Az iskolanyitogató keretében színes foglalkozásokon mutatták be az intézmény oktatási programját, kínálatát. Hangkép.

DSTV: régi rudasosok is meséltek

DSTV: régi rudasosok is meséltek

2024. már. 07.

Folytatták a szép hagyományt, "hazahívták" egy-egy szakterület jeles képviselőjét a Rudas középiskolába, derül ki a DSTV összegzéséből. A "öregdiákok" a szakai előadások mellett arról is meséltek, milyen útravalóval indultak el pályájukon iskolájukból. Hangkép.