Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Püspöki áldással

2019. július 31. (szerda) 9:38 - Molnár Emese

Hetedik alkalommal emlékeztek meg az orvos-gyógyító vértanú Szent Panteleimonról egy zarándoklat keretében.

Négy éve már olyan gyalogos utat szerveznek, amely Beloianniszból indul és a dunaújvárosi kikötőnél ér véget. Terekiné Rendes Éva, az egyik főszervező elmondta, összesen tizennyolcan teljesítették a mintegy harminchárom kilométeres távot. Ideális volt az időjárás, hiszen nem volt az a nagy kánikula, néhol a szél, olykor egy kis eső frissítette a menet résztvevőit, élükön Szentirmai Róbert, a szigetszentmiklósi görögkeleti lelkész. A zarándokok múlt szombaton reggel 7 órakor az áldást követően indultak a beloianniszi görögkeleti templomból. 

Iváncsa, Adony, Kulcs érintésével Rácalmásra érkeztek, ahol megtekintették a szerb ortodox templomot. Innen végül a dunaújvárosi kikötőhöz jöttek, ahol már várta őket többek között Arszeniosz Kardamákisz, ausztriai metropolita, magyarországi és Közép-európai exarcha, illetve a másik főszervező, Szabó Tamás, a Pentele Hagyományőrző Egyesület elnöke. Itt egy szertatás után virágokkal és egy kereszt vízre bocsátásával emlékeztek meg az egykori monostor lakóiról, apácáiról.

A Beloianniszi Szent Demeter Görögkeleti Egyházközség, a Szent Pantaleon Kórház és a Pentele Hagyományőrző Egyesület szervezésében valósult meg a zarándoklat.

A rovat további hírei: Kultúra

Őszbúcsúztató családi délután

Őszbúcsúztató családi délután

2019. november 12. (kedd)

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának zárórendezvényeként egy Őszbúcsúztató családi délutánra várta az érdeklődőket az Intercisa Múzeum múlt szombaton. A programok között kézműveskedés és tárlatvezetés is szerepelt.

Szenvedéllyel átitatott ecsetvonások

Szenvedéllyel átitatott ecsetvonások

2019. november 06. (szerda)

A Bartók Kamaraszínház aulájában egy újabb kiállítás nyílt meg kedden délután. Smuk Imre, a színház nyugalmazott művészeti vezetőjének festményeit lehet megtekinteni.

Új darabot próbálnak a Bartókban

Új darabot próbálnak a Bartókban

2019. november 05. (kedd)

Egy újabb bemutatóra készül a Bartók Kamaraszínház, Egressy Zoltán Portugál című tragikomédiáját Bodor Böbe rendezi. Az olvasópróbákat hétfőn délután kezdte meg a csapat.

Ma van a reformáció emléknapja

Ma van a reformáció emléknapja

2019. október 31. (csütörtök)

Ma van a reformáció emléknapja, országszerte ünnepségeket tartanak a protestáns gyülekezetek.

Elnémulás a Bartókban

Elnémulás a Bartókban

2019. október 30. (szerda)

Nyár óta készül, most végre bemutatják a Bartókban a stúdióterem legújabb előadását, az Elnémulás című drámát, melynek rendezője a színház igazgatója, Őze Áron.

Vasárnap premier a Bartókban

Vasárnap premier a Bartókban

2019. október 25. (péntek)

Újabb premierre készül a Bartók Kamaraszínház. Ezúttal egy könnyed, szórakoztató musicalt láthatnak a nézők. A Tiéd a világ! című előadás az Illés Zenekar előtt tiszteleg.

'56-ban a magyar fiatalok világraszólót alkottak

'56-ban a magyar fiatalok világraszólót alkottak

2019. október 23. (szerda)

1956 októberében a magyar fiatalok világraszólót alkottak, beverték az első szögeket a kor leghatalmasabb katonai erővel rendelkező nagyhatalmának koporsójába - mondta az innovációs és technológiai miniszter kedden, a budapesti Műegyetemen tartott megemlékezésen.