Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Püspöki áldással

2019. július 31. (szerda) 9:38 - Molnár Emese

Hetedik alkalommal emlékeztek meg az orvos-gyógyító vértanú Szent Panteleimonról egy zarándoklat keretében.

Négy éve már olyan gyalogos utat szerveznek, amely Beloianniszból indul és a dunaújvárosi kikötőnél ér véget. Terekiné Rendes Éva, az egyik főszervező elmondta, összesen tizennyolcan teljesítették a mintegy harminchárom kilométeres távot. Ideális volt az időjárás, hiszen nem volt az a nagy kánikula, néhol a szél, olykor egy kis eső frissítette a menet résztvevőit, élükön Szentirmai Róbert, a szigetszentmiklósi görögkeleti lelkész. A zarándokok múlt szombaton reggel 7 órakor az áldást követően indultak a beloianniszi görögkeleti templomból. 

Iváncsa, Adony, Kulcs érintésével Rácalmásra érkeztek, ahol megtekintették a szerb ortodox templomot. Innen végül a dunaújvárosi kikötőhöz jöttek, ahol már várta őket többek között Arszeniosz Kardamákisz, ausztriai metropolita, magyarországi és Közép-európai exarcha, illetve a másik főszervező, Szabó Tamás, a Pentele Hagyományőrző Egyesület elnöke. Itt egy szertatás után virágokkal és egy kereszt vízre bocsátásával emlékeztek meg az egykori monostor lakóiról, apácáiról.

A Beloianniszi Szent Demeter Görögkeleti Egyházközség, a Szent Pantaleon Kórház és a Pentele Hagyományőrző Egyesület szervezésében valósult meg a zarándoklat.

A rovat további hírei: Kultúra

Szabadságszerető nemzet vagyunk és az érdekeinkért keményen kiállunk

Szabadságszerető nemzet vagyunk és az érdekeinkért keményen kiállunk

2019. augusztus 21. (szerda)

Már délelőtt megkezdődtek a színpadi programok az idei Augusztálison a Szalki-szigeten. Délután ünnepi beszédet mondott Cserna Gábor polgármester, majd az új kenyér megáldása és a kenyérszegés következett.

Augusztális 2019 - Íme a teljes program!

Augusztális 2019 - Íme a teljes program!

2019. augusztus 20. (kedd)

Az önkormányzat megbízásából, a Tourinform Iroda szervezésében idén is színes programokra készülhetnek az érdeklődők Szent István napjára. 

Munkában a Bartók társulata

Munkában a Bartók társulata

2019. augusztus 19. (hétfő)

Talán ez lesz az első alkalom, hogy egy trilógiazáró előadást láthatunk a Bartókban, hiszen már készül a korábbi évek nagysikerű gyermekelőadásának harmadik fejezete, a Makrokozmosz.

Nagyboldogasszony ünnepe

Nagyboldogasszony ünnepe

2019. augusztus 15. (csütörtök)

Ma ünnepli a katolikus egyház a legfontosabb Mária-ünnepet, Nagyboldogasszony napját, vagyis Szűz Mária mennybevételét.

Húsz éve volt a napfogyatkozás

Húsz éve volt a napfogyatkozás

2019. augusztus 12. (hétfő)

A Kortárs Művészeti Intézetben látható Fekete fény című kiállításához kapcsolódóan tárlatvezetéssel egybekötött vetítéssorozatot rendeztek vasárnap délután, a teljes napfogyatkozás húsz éves évfordulóján.

Mester és tanítványai a templomban

Mester és tanítványai a templomban

2019. augusztus 05. (hétfő)

Kosztolányi György festőművész kulcsi alkotókörének tagjai állították ki műveket vasárnap délután az evangélikus templomban.

Koncert után vonult nyári szünetre az MMK

Koncert után vonult nyári szünetre az MMK

2019. július 27. (szombat)

Pálinkás Eszter Ágnes és Beke Beáta koncertje zárta a nagyobb nyári programokat az Munkásművelődési Központban.