Dunaújváros Hetilap

Gárdonyis takarítási akció

Molnár Emese - 2019. augusztus 31. 11:25

Takarítási akciót szervezett a Gárdonyi iskola szülői szervezete pénteken. Az öko-partin a pedagógusokkal együtt tették rendbe az intézmény környezetet. Az akción részt vettek önkormányzati képviselők is, és egyeztettek arról, hogyan lehetne fejlesztéseket, felújításokat véghez vinni az iskolán.

Mintegy harminc szülő vett részt azon a kezdeményezésen, amellyel a Gárdonyi Géza Általános Iskola környezetét szerették volna szebbé tenni. Ezt az öko-partit most a tanévkezdés apropóján szervezték meg, de nem ez az első alkalom, hogy az ide járó diákok szülei egy közösségi program keretében segítik az intézményt.

- Tavaly ugyanígy, a tanévkezdés előtt szerveztük egy ökopartit, amelyre eljöttek szülők, gyermekek, pedagógusok. Az volt a célunk, hogy mire kezdődik a tanítás, egy öko-iskolához méltóan kezdjük el, hogy szép környezetben fogadhassák a diákokat. Ahogy telt az idő, kibővítettük, lett belőle még egy őszi és egy tavaszi takarítási akció, virágosítással együtt. Sőt, minden osztálynak lett egy kiskertje, amit maguk tartanak rendben. Most újra itt a tanévkezdés, és követjük a hagyományokat-mesélte a kezdeményezés létrejöttét Mayer-Horváth Zsuzsanna, a Gárdonyi iskola szülői szervezetének elnöke.

A takarítást pénteken reggel 9 órakor kezdték. Többek között seprűket, kerti szerszámokat, szemeteszsákokat hoztak magukkal a résztvevő szülők és pedagógusok. Először az iskola előtti területet, az udvarra vezető zöldövezetet tették rendbe. Voltak olyan szülők, akik magukkal hozták gyermeküket is. Ez azért fontos, mert így a fiatalok is kiveszik részüket a közösségi munkából, látják a követendő példát szüleiktől.  Horváth Attila, az egyik szülő hozzátette, azzal, hogy bevonják az akcióba a gyermekeket is, a részeseivé válnak, tehát nem egy kész dolog van, amit megkapnak és használnak, hanem saját maguknak tudják alakítani a környezetüket.

 

A fiatalok pedig segítettek, ha olyan feladat volt, de persze a játék is fontos volt, hiszen hosszú volt a nyári szünet, keveset találkozhattak.

A környezet mellett az épületen belül, a tantermeknél, a tornateremnél is végeztek takarítást. Sok megoldandó feladat, felújításra szoruló elem akad itt is. Mint azt újonnan kinevezett igazgató, Szóládi Zoltán elmondta, igyekeznek majd minél több lehetőséget, pályázati kiírást megragadni, hogy támogatást nyerjenek a felújításra.

- Az a célunk, hogy ebből az iskolából újra egy „menő”, egy divatos, szép iskolát varázsoljunk, mind külsőleg, mind belsőleg. Eddig is, de ezután is kiemelten kezeljük a pályázatokat, és amin lehet, azon indulunk. Működik az iskolában egy ökomunkacsoport, ennek eredményeként örökös ökoiskola vagyunk. Mindennapos a kupakgyűjtés, a PET-palack gyűjtés és zsugorítás, és mindenféle környezettudatos akcióban részt veszünk- mondta az igazgató.

Ennek tükrében, az iskola előtti területre helyeztetne ki Vass Ádám, a kormánypárt képviselőjelöltje egy olyan szív alakú kupakgyűjtőt, mint amilyen már a Petőfi iskola mellett is található. A takarítási akción ugyanis részt vett Izsák Máté és Lassingleitner Fruzsina önkormányzati képviselők és Vass Ádám is. Az igazgató körbevezette őket az iskolában, megmutatta nekik, hogy mi az, amiben fejlesztésre szorul az intézmény, és miben tudnak ők segíteni.

A rovat további hírei: Közélet

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.