Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Húsz éve volt a napfogyatkozás

2019. augusztus 12. (hétfő) 11:55 - Vass Ádám

A Kortárs Művészeti Intézetben látható Fekete fény című kiállításához kapcsolódóan tárlatvezetéssel egybekötött vetítéssorozatot rendeztek vasárnap délután, a teljes napfogyatkozás húsz éves évfordulóján.

Egész délután át tartó programsorozattal ünnepelte a legutóbbi, Magyarországon is látható teljes napfogyatkozás húsz éves évfordulóját a Kortárs Művészeti Intézet. A vasárnapi rendezvény a július 19-én nyílt Fekete fény című kiállításhoz kapcsolódott, amiben a a jelenséget rögzítő és értelmező fotók, videók, képzőművészeti alkotások készítői mesélnek a hozzá kapcsolódó élményeikről és gondolataikról. A vasárnapi kísérő program délután háromkor kezdődött egy találkozóval, ahol megjelentek a kiállított képet alkotói is, és a látogatókkal együtt beszélgettek arról a bizonyos húsz évvel ezelőtti augusztus 11-ről.

Négy órakor tárlatvezetés indult a művészekkel és a Fekete fény kiállítás kurátorával, Mucsi Emesével. Mint mondta, szinte mindannyiunknak van valamilyen emléke arról a napról, mindenki tudja hol volt, mit csinált aznap és mindenki máshogy élte meg ezt az élményt. Ezért jelenhet meg annyi különböző módon ugyanaz a nap a kiállított képeken, hiszen az alkotó élményei, személyisége és emlékei tükröződnek bennük. Hat órakor Szolnoki József: Pannon halom című kísérleti filmjét vetítették a látogatóknak az alkotó részvételével, aki a filmről beszélgetett az érdeklődőkkel, majd hétkor kezdődött az Így készült a Fekete Balázs Béla Stúdió fény című filmprodukciója Dunaújvárosban elnevezésű werkfilm-vetítés. Nyolckor pedig Tarr Béla: Werckmeister harmóniák című filmje volt porondon. A napfogyatkozás évfordulójának alkalmából országszerte több helyen is nyíltak kiállítások, a dunaújvárosi KMI-ben egészen augusztus 23-ig látogatható a Fekete fény című tárlat nyitvatartási időben.

 

A rovat további hírei: Kultúra

Világraszóló siker városunkból

Világraszóló siker városunkból

2019. október 18. (péntek)

Sorra zsebeli be az elismeréseket a nemzetközi porondon a Ványa bácsi című darab. A Bartók színház és a Váci Dunakanyar Színház a közös produkcióval most világ körüli turnéra készül.

Ki kapja a díjat?

Ki kapja a díjat?

2019. október 18. (péntek)

Várják a javaslatokat a Pro Cultura Intercisae Díj jövő évi kitüntetettjeire. A rangos elismerést személy, vagy közösség is elnyerheti, s az ajánlásokat november 15-éig, írásban kell eljuttatni a polgármesterhez, míg a díjátadóra január 22-én, a Magyar Kultúra Napján kerül sor.

Pillangós batár

Pillangós batár

2019. október 18. (péntek)

Játékos mesevetélkedőt hirdetett a Munkásművelődési Központ és a Csupa Csoda Birodalom Népmese Pont szerdán az általános iskolák 3–4. osztályos tanulói számára.

Egész héten drámáznak

Egész héten drámáznak

2019. október 17. (csütörtök)

Újabb témahét zajlik a Széchenyi Gimnáziumban és ezúttal a drámáé a főszerep. Pontosabban a diákoké, akik különböző színdarabokban játsszák el Shakespeare műveinek hőseit.

A város csillaga - Klip premier

A város csillaga - Klip premier

2019. október 10. (csütörtök)

Helló Dunaújváros! Megérkezett a város dala! (klip premier)!

Jön A város csillaga

Jön A város csillaga

2019. október 08. (kedd)

A város csillaga címmel jelenik meg a napokban az a dal, amelyet Dunaújvárosról írtak. Pajor Tamás és Szabó Zé közös szerzeményét Kollányi Zsuzsi énekli. Csütörtökön fél 5-kor a főtéren élőben is előadja a dalt.

Selyemúton a magyar cimbalom

Selyemúton a magyar cimbalom

2019. október 06. (vasárnap)

A Magyar-Koreai Társaság szervezésében különleges gálaműsor vette kezdetét szombat este a Bartók Kamaraszínház színpadán, ahol fellépett a Soo Jae Cheon JeongEup Zenekar.