Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Húsz éve volt a napfogyatkozás

2019. augusztus 12. (hétfő) 11:55 - Vass Ádám

A Kortárs Művészeti Intézetben látható Fekete fény című kiállításához kapcsolódóan tárlatvezetéssel egybekötött vetítéssorozatot rendeztek vasárnap délután, a teljes napfogyatkozás húsz éves évfordulóján.

Egész délután át tartó programsorozattal ünnepelte a legutóbbi, Magyarországon is látható teljes napfogyatkozás húsz éves évfordulóját a Kortárs Művészeti Intézet. A vasárnapi rendezvény a július 19-én nyílt Fekete fény című kiállításhoz kapcsolódott, amiben a a jelenséget rögzítő és értelmező fotók, videók, képzőművészeti alkotások készítői mesélnek a hozzá kapcsolódó élményeikről és gondolataikról. A vasárnapi kísérő program délután háromkor kezdődött egy találkozóval, ahol megjelentek a kiállított képet alkotói is, és a látogatókkal együtt beszélgettek arról a bizonyos húsz évvel ezelőtti augusztus 11-ről.

Négy órakor tárlatvezetés indult a művészekkel és a Fekete fény kiállítás kurátorával, Mucsi Emesével. Mint mondta, szinte mindannyiunknak van valamilyen emléke arról a napról, mindenki tudja hol volt, mit csinált aznap és mindenki máshogy élte meg ezt az élményt. Ezért jelenhet meg annyi különböző módon ugyanaz a nap a kiállított képeken, hiszen az alkotó élményei, személyisége és emlékei tükröződnek bennük. Hat órakor Szolnoki József: Pannon halom című kísérleti filmjét vetítették a látogatóknak az alkotó részvételével, aki a filmről beszélgetett az érdeklődőkkel, majd hétkor kezdődött az Így készült a Fekete Balázs Béla Stúdió fény című filmprodukciója Dunaújvárosban elnevezésű werkfilm-vetítés. Nyolckor pedig Tarr Béla: Werckmeister harmóniák című filmje volt porondon. A napfogyatkozás évfordulójának alkalmából országszerte több helyen is nyíltak kiállítások, a dunaújvárosi KMI-ben egészen augusztus 23-ig látogatható a Fekete fény című tárlat nyitvatartási időben.

 

A rovat további hírei: Kultúra

A magyar kultúra napja: koncerttel és díjátadóval ünnepeltek

A magyar kultúra napja: koncerttel és díjátadóval ünnepeltek

2020. január 23. (csütörtök)

A magyar kultúra napját a hagyományokhoz templomi koncerttel, valamint a Dunaújváros közgyűlése által alapított "Pro Cultura Intercisae" Díj átadásával ünnepelték városunkban. Az elismerést Tóth Jánosné Végh Mária, a Munkásművelődési Központ volt igazgatója vehette át az evangélikus templomban rendezett tegnapi ünnepségen. 

Könyvtár: fekete ruhában a kultúra napján

Könyvtár: fekete ruhában a kultúra napján

2020. január 22. (szerda)

"A kultúra értékei romokban, béreink alatta..." – a József Attila Könyvtár kollektívája is csatlakozott a magyar kultúra napjára időzített országos szakszervezeti akcióhoz. Háttér és petíció a hajtás után.

A magyar kultúra napja – ünnepi koncerttel, díjátadóval

A magyar kultúra napja – ünnepi koncerttel, díjátadóval

2020. január 20. (hétfő)

Folytatják a szép hagyományt, ünnepi koncertre várják a vendégeket a magyar kultúra napján az evangélikus templomban – a szerdán 18 órakor kezdődő eseményen a Szent Efrém Férfikarnak tapsolhat a közönség, és persze átadják a "Pro Cultura Intercisae" Díjat is.

Versenyfelhívás: mi legyen a Dunaújvárosiak Dala?

Versenyfelhívás: mi legyen a Dunaújvárosiak Dala?

2020. január 20. (hétfő)

Közös versenyfelhívással jelentkezett Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, valamint Futó Gábor zenész – a városlakóktól várják a Dunaújvárosiak Dalát! 

"Tudod, az élet szép": klip a kliptelen dalhoz – premier itt!

"Tudod, az élet szép": klip a kliptelen dalhoz – premier itt!

2020. január 15. (szerda)

Dunaújvárosi alkotó, konkrétan Nil készítette el az első klipet az Animal Cannibals első lemezén lévő "kliptelen" dalok egyikéhez. "Tudod, az élet szép" – mutatom máris!

Pannon Filharmonikusok: kamarakoncert az altemplomban

Pannon Filharmonikusok: kamarakoncert az altemplomban

2020. január 15. (szerda)

Visszatérő vendégként lépnek közönség elé a Pannon Filharmonikusok muzsikusai szeretett városunkban szombaton: ezúttal egy fagott-zongora duó mutatkozik be a Krisztus király főtemplom új koncerthelyszínként debütáló fűtött altemplomában.

Zeneiskola: Gála 2020  – telt házzal, nagy tapsokkal (webgalériával)

Zeneiskola: Gála 2020 – telt házzal, nagy tapsokkal (webgalériával)

2020. január 14. (kedd)

Jubileumi gálára várta a muzsika szerelmeseit a Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola  – a kiállításmegnyitóval kezdett, a növendékek és zenepedagógusok, intézményi formációk bemutatkozásával folytatott, a Hot Jazz Band remek hangversenyével koronázott programnak a Bartók adott otthont múlt szombaton. Meséljenek a képek is!