Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Húsz éve volt a napfogyatkozás

2019. augusztus 12. (hétfő) 11:55 - Vass Ádám

A Kortárs Művészeti Intézetben látható Fekete fény című kiállításához kapcsolódóan tárlatvezetéssel egybekötött vetítéssorozatot rendeztek vasárnap délután, a teljes napfogyatkozás húsz éves évfordulóján.

Egész délután át tartó programsorozattal ünnepelte a legutóbbi, Magyarországon is látható teljes napfogyatkozás húsz éves évfordulóját a Kortárs Művészeti Intézet. A vasárnapi rendezvény a július 19-én nyílt Fekete fény című kiállításhoz kapcsolódott, amiben a a jelenséget rögzítő és értelmező fotók, videók, képzőművészeti alkotások készítői mesélnek a hozzá kapcsolódó élményeikről és gondolataikról. A vasárnapi kísérő program délután háromkor kezdődött egy találkozóval, ahol megjelentek a kiállított képet alkotói is, és a látogatókkal együtt beszélgettek arról a bizonyos húsz évvel ezelőtti augusztus 11-ről.

Négy órakor tárlatvezetés indult a művészekkel és a Fekete fény kiállítás kurátorával, Mucsi Emesével. Mint mondta, szinte mindannyiunknak van valamilyen emléke arról a napról, mindenki tudja hol volt, mit csinált aznap és mindenki máshogy élte meg ezt az élményt. Ezért jelenhet meg annyi különböző módon ugyanaz a nap a kiállított képeken, hiszen az alkotó élményei, személyisége és emlékei tükröződnek bennük. Hat órakor Szolnoki József: Pannon halom című kísérleti filmjét vetítették a látogatóknak az alkotó részvételével, aki a filmről beszélgetett az érdeklődőkkel, majd hétkor kezdődött az Így készült a Fekete Balázs Béla Stúdió fény című filmprodukciója Dunaújvárosban elnevezésű werkfilm-vetítés. Nyolckor pedig Tarr Béla: Werckmeister harmóniák című filmje volt porondon. A napfogyatkozás évfordulójának alkalmából országszerte több helyen is nyíltak kiállítások, a dunaújvárosi KMI-ben egészen augusztus 23-ig látogatható a Fekete fény című tárlat nyitvatartási időben.

 

A rovat további hírei: Kultúra

Szabadságszerető nemzet vagyunk és az érdekeinkért keményen kiállunk

Szabadságszerető nemzet vagyunk és az érdekeinkért keményen kiállunk

2019. augusztus 21. (szerda)

Már délelőtt megkezdődtek a színpadi programok az idei Augusztálison a Szalki-szigeten. Délután ünnepi beszédet mondott Cserna Gábor polgármester, majd az új kenyér megáldása és a kenyérszegés következett.

Augusztális 2019 - Íme a teljes program!

Augusztális 2019 - Íme a teljes program!

2019. augusztus 20. (kedd)

Az önkormányzat megbízásából, a Tourinform Iroda szervezésében idén is színes programokra készülhetnek az érdeklődők Szent István napjára. 

Munkában a Bartók társulata

Munkában a Bartók társulata

2019. augusztus 19. (hétfő)

Talán ez lesz az első alkalom, hogy egy trilógiazáró előadást láthatunk a Bartókban, hiszen már készül a korábbi évek nagysikerű gyermekelőadásának harmadik fejezete, a Makrokozmosz.

Nagyboldogasszony ünnepe

Nagyboldogasszony ünnepe

2019. augusztus 15. (csütörtök)

Ma ünnepli a katolikus egyház a legfontosabb Mária-ünnepet, Nagyboldogasszony napját, vagyis Szűz Mária mennybevételét.

Mester és tanítványai a templomban

Mester és tanítványai a templomban

2019. augusztus 05. (hétfő)

Kosztolányi György festőművész kulcsi alkotókörének tagjai állították ki műveket vasárnap délután az evangélikus templomban.

Püspöki áldással

Püspöki áldással

2019. július 31. (szerda)

Hetedik alkalommal emlékeztek meg az orvos-gyógyító vértanú Szent Panteleimonról egy zarándoklat keretében.

Koncert után vonult nyári szünetre az MMK

Koncert után vonult nyári szünetre az MMK

2019. július 27. (szombat)

Pálinkás Eszter Ágnes és Beke Beáta koncertje zárta a nagyobb nyári programokat az Munkásművelődési Központban.