Kovács-arany felemáskorláton

2019. augusztus 31. (szombat) 13:18 - Szárszó Lajos

Kovács Zsófia a tegnapi Országos Bajnokság egyéni összetett bajnokságában elért ezüstérme mellé ma kiváló felemáskorlát gyakorlattal egy aranyérmet is begyűjtött.

Az olimpiai kvalifikációs szezonban minden sportoló arra készül, hogy azon, azokon a versenyeken, melyek indulási jogot érnek Magyarországnak, a lehető legjobb formát mutassák. Mivel Kovács Zsófia számára ez a szeptember végi, Párizsban megrendezendő világbajnokság lesz, ezért Trenka János tanítványa a formáját akkorra élesíti majd. De addig is rendkívül sok munka, és az országos bajnokságon való szereplés vár Zsófiára, aki edzői döntés alapján – éppen a formaidőzítés és a sérülések elkerülése miatt – kihagyja a szeptemberi szombathelyi világkupa állomást. De visszatérve a jelenleg is tartó országos bajnokságra, a Dunaferr olimpikonja tegnap az egyéni összetettben 52.000 pontot gyűjtve ezüstérmes lett. Még mielőtt azonban bárki is legyintene, hogy „csak” ezüstérem, és „csak” 52.000 pont, annak érdemes az okokról tájékozódnia. Trenka János vezetőedzőt kérdeztük a miértekről, és tanítványa mai eredményéről:

- Zsófia a tegnapi, országos összetett és szerenkénti selejtező napon először felemáskorláton mutatta be gyakorlatát. Ott sajnos egyből rontással kezdett, ami azonnal egy pontos levonást jelentett. A folytatásban azonban javított, így ötödikként kvalifikált a mai szerenkénti döntőbe. A következő szer a gerenda volt, ahol a felugrás nem sikerült, így megbillent, de ebben a gyakorlatában is közel egy pont maradt benne. Ennek ellenére itt is bejutott a döntőbe.

Kép: DO-archív

A harmadik szer a talaj volt, ahol szép gyakorlattal került a vasárnapi döntőbe, majd az ugrás következett. Erről azért érdemesebb több szót ejteni, mert itt a szakvezetés úgy döntött, természetesen Zsófia világbajnoki szereplésének és az olimpiai kvalifikáció megszerzésének érdekében, hogy könnyített ugrást mutat be, nehogy a leérkezésnél megnyomja a lábát, nehogy megsérüljön. Ha nem így döntünk, hanem esetleg rizikózunk, akkor megnyerhette volna az összetett bajnokságot, de mi most ezt nem vállaltuk be. Ebből fakadt a fél pontos lemaradása az első helyről és az, hogy ugrásban nem került az egyéni döntőbe.

- A mai napon viszont érdekeltek voltatok a felemáskorlát fináléjában.

- Zsófiát a sorsolás alapján elsőként szólították a szerhez. Nagyon szép gyakorlatot mutatott be, a tegnapi rontásnak nyoma sem volt. Ennek köszönhetően magabiztosan, a második helyzeteztet három tizeddel megelőzve lett aranyérmes. Emiatt nagyon boldogok vagyunk annak ellenére is, hogy egy apró hiba miatt legalább három tized benne maradt a gyakorlatban. Ezt nem kritikaként, hanem azért említem, mert még látjuk, hogy hol van fejlődési lehetőségünk. Mint azt Trenka János elmondta, Zsófia holnap két döntőben, gerendán és talajon áll a bírók elé.

A rovat további hírei: Sport

Négy között a válogatott

Négy között a válogatott

2020. január 22. (szerda)

A várakozásoknak megfelelő sima győzelmet aratott a magyar női vízilabda válogatott a franciák ellen lejátszott Európa-bajnoki negyeddöntőben.

Győzelemmel kezdett a DAB

Győzelemmel kezdett a DAB

2020. január 21. (kedd)

Hátrányból fordítva aratott 3-1-es sikert a DEAC elleni mérkőzésen a Dunaújvárosi Acélbikák jégkorong csapata az Erste Liga felsőházának első fordulójában.

A város továbbra is az akadémia mögött áll

A város továbbra is az akadémia mögött áll

2020. január 21. (kedd)

Biztosított a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia NB I-es szereplésnek háttere, derült ki Barta Endre alpolgármester és Mátyás Gábor ügyvezető ma délutáni sajtótájékoztatóján.

A Veszprém ellen nem megy

A Veszprém ellen nem megy

2020. január 21. (kedd)

Az idei szezonban másodszor is legyőzte a sereghajtó Veszprém a Dunaferrt, s ez könnyen a felsőházról szőtt álmok végét jelentheti futsalosaink számára.

Címvédés a hölgyeknél

Címvédés a hölgyeknél

2020. január 20. (hétfő)

A hölgyek mezőnyében a Híd-Unió SE, míg a férfiaknál a Komló csapata nyerte a hétvégén megrendezett Mikulás Kupa elnevezésű kézilabda torna küzdelmeit.

Kötelező a győzelem

Kötelező a győzelem

2020. január 20. (hétfő)

Amennyiben komoly gondolja felsőházi szereplését a Dunaferr DUE Dutrade FC futsal csapata, úgy győznie kell ma este hét órától a Veszprém elleni hazai bajnokin.

Gálameccs a szerbek ellen

Gálameccs a szerbek ellen

2020. január 19. (vasárnap)

Gólt sem kapott utolsó csoportmérkőzésén a magyar női vízilabda válogatott a budapesti Európa-bajnokságon.