Kovács-arany felemáskorláton

2019. augusztus 31. (szombat) 13:18 - Szárszó Lajos

Kovács Zsófia a tegnapi Országos Bajnokság egyéni összetett bajnokságában elért ezüstérme mellé ma kiváló felemáskorlát gyakorlattal egy aranyérmet is begyűjtött.

Az olimpiai kvalifikációs szezonban minden sportoló arra készül, hogy azon, azokon a versenyeken, melyek indulási jogot érnek Magyarországnak, a lehető legjobb formát mutassák. Mivel Kovács Zsófia számára ez a szeptember végi, Párizsban megrendezendő világbajnokság lesz, ezért Trenka János tanítványa a formáját akkorra élesíti majd. De addig is rendkívül sok munka, és az országos bajnokságon való szereplés vár Zsófiára, aki edzői döntés alapján – éppen a formaidőzítés és a sérülések elkerülése miatt – kihagyja a szeptemberi szombathelyi világkupa állomást. De visszatérve a jelenleg is tartó országos bajnokságra, a Dunaferr olimpikonja tegnap az egyéni összetettben 52.000 pontot gyűjtve ezüstérmes lett. Még mielőtt azonban bárki is legyintene, hogy „csak” ezüstérem, és „csak” 52.000 pont, annak érdemes az okokról tájékozódnia. Trenka János vezetőedzőt kérdeztük a miértekről, és tanítványa mai eredményéről:

- Zsófia a tegnapi, országos összetett és szerenkénti selejtező napon először felemáskorláton mutatta be gyakorlatát. Ott sajnos egyből rontással kezdett, ami azonnal egy pontos levonást jelentett. A folytatásban azonban javított, így ötödikként kvalifikált a mai szerenkénti döntőbe. A következő szer a gerenda volt, ahol a felugrás nem sikerült, így megbillent, de ebben a gyakorlatában is közel egy pont maradt benne. Ennek ellenére itt is bejutott a döntőbe.

Kép: DO-archív

A harmadik szer a talaj volt, ahol szép gyakorlattal került a vasárnapi döntőbe, majd az ugrás következett. Erről azért érdemesebb több szót ejteni, mert itt a szakvezetés úgy döntött, természetesen Zsófia világbajnoki szereplésének és az olimpiai kvalifikáció megszerzésének érdekében, hogy könnyített ugrást mutat be, nehogy a leérkezésnél megnyomja a lábát, nehogy megsérüljön. Ha nem így döntünk, hanem esetleg rizikózunk, akkor megnyerhette volna az összetett bajnokságot, de mi most ezt nem vállaltuk be. Ebből fakadt a fél pontos lemaradása az első helyről és az, hogy ugrásban nem került az egyéni döntőbe.

- A mai napon viszont érdekeltek voltatok a felemáskorlát fináléjában.

- Zsófiát a sorsolás alapján elsőként szólították a szerhez. Nagyon szép gyakorlatot mutatott be, a tegnapi rontásnak nyoma sem volt. Ennek köszönhetően magabiztosan, a második helyzeteztet három tizeddel megelőzve lett aranyérmes. Emiatt nagyon boldogok vagyunk annak ellenére is, hogy egy apró hiba miatt legalább három tized benne maradt a gyakorlatban. Ezt nem kritikaként, hanem azért említem, mert még látjuk, hogy hol van fejlődési lehetőségünk. Mint azt Trenka János elmondta, Zsófia holnap két döntőben, gerendán és talajon áll a bírók elé.

A rovat további hírei: Sport

Történelmet írnának az U20-asok

Történelmet írnának az U20-asok

2020. augusztus 08. (szombat)

Elkezdte a felkészülést a decemberi, dániai divízió 1/A-s világbajnokságra készülő U20-as válogatott. Horváth András szövetségi kapitány munkáját Ladányi Balázs és Arany Máté segíti közvetlenül.

Elhunyt Kasziba István röplabdaedző

Elhunyt Kasziba István röplabdaedző

2020. augusztus 08. (szombat)

Hosszan tartó, súlyos betegség után, szombat hajnalban 74 éves korában elhunyt Kasziba István nyolcszoros bajnok röplabdaedző, a magyar női válogatott korábbi szövetségi kapitánya.

Gyulai Memorial - A 110 gát világbajnoka és Európa-bajnoka is indul a zártkapus viadalon

Gyulai Memorial - A 110 gát világbajnoka és Európa-bajnoka is indul a zártkapus viadalon

2020. augusztus 08. (szombat)

A férfi 110 méteres gátfutás lehet majd az augusztus 19-i Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíj egyik csúcsszáma, mivel a világbajnokság amerikai, illetve az Európa-bajnokság francia címvédője is rajthoz áll.

Itthon javíthat a DPASE

Itthon javíthat a DPASE

2020. augusztus 08. (szombat)

Az ESMTK elleni hazai találkozóval folytatja a bajnoki küzdelmeket vasárnap este fél hattól a Dunaújváros PASE labdarúgó csapata.

Újra medencébe ugranak a legendás olimpiai bajnok vízilabdázók

Újra medencébe ugranak a legendás olimpiai bajnok vízilabdázók

2020. augusztus 07. (péntek)

A férfi vízilabda Magyar Kupa jövő heti helyosztói kísérő eseményeként rendezik a Waterpolo Masters Summer Cup elnevezésű kupát, melynek keretében újra medencébe ugrik az olimpiai bajnok legendákból álló Millennium Masters gálacsapat.

Gólzáporos siker Érden

Gólzáporos siker Érden

2020. augusztus 07. (péntek)

Kisebb hullámvölgyekkel együtt is sima, nyolcgólos győzelmet aratott érdi felkészülési mérkőzésén a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia felnőtt csapata.

Bertók Róbert az új kapitány, Erdei lemondott

Bertók Róbert az új kapitány, Erdei lemondott

2020. augusztus 07. (péntek)

A Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) elnöksége Bertók Róbertet nevezte ki a válogatott szövetségi kapitányának.