Kovács-arany felemáskorláton

2019. augusztus 31. (szombat) 13:18 - Szárszó Lajos

Kovács Zsófia a tegnapi Országos Bajnokság egyéni összetett bajnokságában elért ezüstérme mellé ma kiváló felemáskorlát gyakorlattal egy aranyérmet is begyűjtött.

Az olimpiai kvalifikációs szezonban minden sportoló arra készül, hogy azon, azokon a versenyeken, melyek indulási jogot érnek Magyarországnak, a lehető legjobb formát mutassák. Mivel Kovács Zsófia számára ez a szeptember végi, Párizsban megrendezendő világbajnokság lesz, ezért Trenka János tanítványa a formáját akkorra élesíti majd. De addig is rendkívül sok munka, és az országos bajnokságon való szereplés vár Zsófiára, aki edzői döntés alapján – éppen a formaidőzítés és a sérülések elkerülése miatt – kihagyja a szeptemberi szombathelyi világkupa állomást. De visszatérve a jelenleg is tartó országos bajnokságra, a Dunaferr olimpikonja tegnap az egyéni összetettben 52.000 pontot gyűjtve ezüstérmes lett. Még mielőtt azonban bárki is legyintene, hogy „csak” ezüstérem, és „csak” 52.000 pont, annak érdemes az okokról tájékozódnia. Trenka János vezetőedzőt kérdeztük a miértekről, és tanítványa mai eredményéről:

- Zsófia a tegnapi, országos összetett és szerenkénti selejtező napon először felemáskorláton mutatta be gyakorlatát. Ott sajnos egyből rontással kezdett, ami azonnal egy pontos levonást jelentett. A folytatásban azonban javított, így ötödikként kvalifikált a mai szerenkénti döntőbe. A következő szer a gerenda volt, ahol a felugrás nem sikerült, így megbillent, de ebben a gyakorlatában is közel egy pont maradt benne. Ennek ellenére itt is bejutott a döntőbe.

Kép: DO-archív

A harmadik szer a talaj volt, ahol szép gyakorlattal került a vasárnapi döntőbe, majd az ugrás következett. Erről azért érdemesebb több szót ejteni, mert itt a szakvezetés úgy döntött, természetesen Zsófia világbajnoki szereplésének és az olimpiai kvalifikáció megszerzésének érdekében, hogy könnyített ugrást mutat be, nehogy a leérkezésnél megnyomja a lábát, nehogy megsérüljön. Ha nem így döntünk, hanem esetleg rizikózunk, akkor megnyerhette volna az összetett bajnokságot, de mi most ezt nem vállaltuk be. Ebből fakadt a fél pontos lemaradása az első helyről és az, hogy ugrásban nem került az egyéni döntőbe.

- A mai napon viszont érdekeltek voltatok a felemáskorlát fináléjában.

- Zsófiát a sorsolás alapján elsőként szólították a szerhez. Nagyon szép gyakorlatot mutatott be, a tegnapi rontásnak nyoma sem volt. Ennek köszönhetően magabiztosan, a második helyzeteztet három tizeddel megelőzve lett aranyérmes. Emiatt nagyon boldogok vagyunk annak ellenére is, hogy egy apró hiba miatt legalább három tized benne maradt a gyakorlatban. Ezt nem kritikaként, hanem azért említem, mert még látjuk, hogy hol van fejlődési lehetőségünk. Mint azt Trenka János elmondta, Zsófia holnap két döntőben, gerendán és talajon áll a bírók elé.

A rovat további hírei: Sport

A nemzetközi mezőny versenyezni szeretne

A nemzetközi mezőny versenyezni szeretne

2020. június 06. (szombat)

Ha lesznek versenyek, a sportolók örömmel állnak majd rajthoz, derült ki a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) felméréséből.

Újra ringben a DÖSE bokszolói

Újra ringben a DÖSE bokszolói

2020. június 06. (szombat)

Nyolc hét után térhettek vissza a radari küzdősport csarnokba a Dunai Ökölvívó SE sportolói.

Fizetési sapkát vezetett be az MKSZ

Fizetési sapkát vezetett be az MKSZ

2020. június 05. (péntek)

A Magyar Kézilabda Szövetség Elnökségének határozata alapján – a sportágban első alkalommal – 2020. június 1-jei hatállyal bevezetésre került a fizetési sapka szabályzat, azaz a hivatásos utánpótlás korú sportolók és az amatőr játékosok részére a sportszervezetek részéről fizethető munkabérek vagy megbízási díjak és egyéb juttatások összegéről szóló szabályozás.

Felkészültek a rendezésre

Felkészültek a rendezésre

2020. június 05. (péntek)

Gyulay Zsolt szerint Magyarország minden szempontból felkészült arra, hogy július 19-én televízión keresztül mindenki számára élvezhető, egyúttal biztonságos, zárt kapus Forma-1-es futamot rendezzen.

Szappanos Dávid visszatér az Acélbikákhoz

Szappanos Dávid visszatér az Acélbikákhoz

2020. június 04. (csütörtök)

A dunaújvárosi szurkolók egykori kedvence öt szezont követően játszik újra az Acélbikák szerelésében.

Tokió 2020 - Decembertől lehet ismét szintet teljesíteni atlétikában

Tokió 2020 - Decembertől lehet ismét szintet teljesíteni atlétikában

2020. június 04. (csütörtök)

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) véglegesítette az egy évvel elhalasztott tokiói olimpia áprilisban kidolgozott új kvalifikációs rendszerét, eszerint december 1-től lehet ismét indulási szintet teljesíteni.

Megvannak az év legjobbjai

Megvannak az év legjobbjai

2020. június 04. (csütörtök)

Kalmár Tibor személyében dunaújvárosi díjazott is örülhetett a Magyar Jégkorong Szövetség egyéni elismeréseinek odaítélésénél.