Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Munkában a Bartók társulata

2019. augusztus 19. (hétfő) 16:26 - Vass Ádám

Talán ez lesz az első alkalom, hogy egy trilógiazáró előadást láthatunk a Bartókban, hiszen már készül a korábbi évek nagysikerű gyermekelőadásának harmadik fejezete, a Makrokozmosz.

Két évvel ezelőtt mutatták be a Bartók Kamaraszínházban Balassa Eszter és Csadi Zoltán közös történetét, a Mikrokozmoszt. Az az előadás Bartók Béla Gyermekdalok és Mikrokozmosz című műveinek újragondolt részleteivel, valamint kortárs költők gyerekverseivel kereste a kérdésekre a lehetséges válaszokat, miközben megismerkedhettünk a világgal és kicsit önmagunkkal. A darab hatalmas siker lett, egy évre rá, tavaly szeptemberben pedig érkezett is a folytatás, a Dr. Kozmosz, ami olyan kérdéseket járt körbe, mint az egészség, a betegség, a gyógyulás, és mindezt ugyanúgy kortárs és klasszikus versek előadásával, rengeteg mozgással, énekkel és tánccal, ötletes díszletek között.

Idén pedig érkezik a trilógiazáró, vagyis a harmadik, és egyben utolsó fejezet, a Makrokozmosz. Az alapfelállás maradt, tehát Balassa Eszter és Csadi Zoltán történetét viszi színpadra Csadi Zoltán, továbbra is klasszikus, illetve kortárs költők megzenésített verseivel. Most azonban egy kicsit kitágul a világ, és a történet középpontjában a felnőttek állnak. A hétfő délelőtti olvasópróbán a rendező elmondta, ezúttal az első részben megismert mikro világot fordítják meg, és a felnőttek szemszögéből járják körbe a kérdéseket. Vajon hogyan látják a nagyok a világot, mennyi minden veszett el a gyerekkorból, miért tűnt el a mindenre rácsodálkozás és a folytonos érdeklődés képessége, a felfedezés öröme, vagy a játékosság?

Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához az előző két előadás szabályait követik, tehát a sok érzelem és tanulság mellett játékos mozdulatok, árnyjátékok, táncok, énekek és ötletes díszletek színesítik a darabot a szűk egy óra alatt, a gyerekek örömére.

A rovat további hírei: Kultúra

Újra városunkban lép fel a Rolling Stones legendás szaxofonosa

Újra városunkban lép fel a Rolling Stones legendás szaxofonosa

2019. szeptember 18. (szerda)

Az East Gipsy Band nagyszerű kezdeményezés a roma zenei hagyomány és a jazz ötvözése terén élvonalbeli magyar roma zenészekkel. Ők adnak koncertet csütörtök este Tim Ries-szal, a Rolling Stones szaxofonosával kiegészülve a Juharos Étteremben

Összecsaptak a gladiátorok

Összecsaptak a gladiátorok

2019. szeptember 15. (vasárnap)

Ismét megrendezésre került az Intercisa Múzeum hagyományos római napja, „A halálba menők köszöntenek!” címmel a Római Kőtárban.

Vásznon a lét kérdései

Vásznon a lét kérdései

2019. szeptember 13. (péntek)

Minden olyat megfest Szabadi Katalin, amely hatással van valamilyen módon érzelmeire. Festményeinek témája elsősorban a lét kérdéseivel foglalkozik. Gyakran állítja ki alkotásait, amelyeket most a dunaújvárosi közönség is megtekinthet.

Mága Zoltán koncertet ad Dunaújvárosban!

Mága Zoltán koncertet ad Dunaújvárosban!

2019. szeptember 12. (csütörtök)

Mága Zoltán, Liszt Ferenc-díjjal elismert hegedűművész szeptember 27-én a dunaújvárosi Krisztus Király Templomban ad ingyenes koncertet.

Pentelei Molnár János remekeiből

Pentelei Molnár János remekeiből

2019. szeptember 09. (hétfő)

Bátran állíthatjuk, hogy exkluzív kiállítás nyílt az Intercisa Múzeumban múlt pénteken.

Kezdődik a Mosoly Évada

Kezdődik a Mosoly Évada

2019. szeptember 02. (hétfő)

A Bartók Kamaraszínház a Valahol Európában című musical búcsúelőadásával lezárta a nyári szünetet, ezzel együtt pedig Őze Áron igazgató meghirdette a Mosoly Évadát.

Jazz-párbaj zongorára és bőgőre

Jazz-párbaj zongorára és bőgőre

2019. augusztus 31. (szombat)

A Juharos Étterem kellemes, klimatizált környezetével és jó akusztikájával pénteken este ismét becsalogatta közönségét. A kamara jazz kedvelői két fiatal, zenei nagyágyú produkciójára voltak kíváncsiak, akik már visszajáró fellépőnek számítanak Dunaújvárosban.