Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Munkában a Bartók társulata

2019. augusztus 19. (hétfő) 16:26 - Vass Ádám

Talán ez lesz az első alkalom, hogy egy trilógiazáró előadást láthatunk a Bartókban, hiszen már készül a korábbi évek nagysikerű gyermekelőadásának harmadik fejezete, a Makrokozmosz.

Két évvel ezelőtt mutatták be a Bartók Kamaraszínházban Balassa Eszter és Csadi Zoltán közös történetét, a Mikrokozmoszt. Az az előadás Bartók Béla Gyermekdalok és Mikrokozmosz című műveinek újragondolt részleteivel, valamint kortárs költők gyerekverseivel kereste a kérdésekre a lehetséges válaszokat, miközben megismerkedhettünk a világgal és kicsit önmagunkkal. A darab hatalmas siker lett, egy évre rá, tavaly szeptemberben pedig érkezett is a folytatás, a Dr. Kozmosz, ami olyan kérdéseket járt körbe, mint az egészség, a betegség, a gyógyulás, és mindezt ugyanúgy kortárs és klasszikus versek előadásával, rengeteg mozgással, énekkel és tánccal, ötletes díszletek között.

Idén pedig érkezik a trilógiazáró, vagyis a harmadik, és egyben utolsó fejezet, a Makrokozmosz. Az alapfelállás maradt, tehát Balassa Eszter és Csadi Zoltán történetét viszi színpadra Csadi Zoltán, továbbra is klasszikus, illetve kortárs költők megzenésített verseivel. Most azonban egy kicsit kitágul a világ, és a történet középpontjában a felnőttek állnak. A hétfő délelőtti olvasópróbán a rendező elmondta, ezúttal az első részben megismert mikro világot fordítják meg, és a felnőttek szemszögéből járják körbe a kérdéseket. Vajon hogyan látják a nagyok a világot, mennyi minden veszett el a gyerekkorból, miért tűnt el a mindenre rácsodálkozás és a folytonos érdeklődés képessége, a felfedezés öröme, vagy a játékosság?

Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához az előző két előadás szabályait követik, tehát a sok érzelem és tanulság mellett játékos mozdulatok, árnyjátékok, táncok, énekek és ötletes díszletek színesítik a darabot a szűk egy óra alatt, a gyerekek örömére.

A rovat további hírei: Kultúra

Ma van a magyar nyelv napja

Ma van a magyar nyelv napja

2019. november 13. (szerda)

Ma van a magyar nyelv napja, ebből az alkalomból gálaműsort tart az Anyanyelvápolók Szövetsége, az M5 kulturális csatorna a nap folyamán bejátszásokkal, este pedig stúdióműsorral hívja fel a figyelmet az anyanyelv fontosságára.

Őszbúcsúztató családi délután

Őszbúcsúztató családi délután

2019. november 12. (kedd)

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának zárórendezvényeként egy Őszbúcsúztató családi délutánra várta az érdeklődőket az Intercisa Múzeum múlt szombaton. A programok között kézműveskedés és tárlatvezetés is szerepelt.

Szenvedéllyel átitatott ecsetvonások

Szenvedéllyel átitatott ecsetvonások

2019. november 06. (szerda)

A Bartók Kamaraszínház aulájában egy újabb kiállítás nyílt meg kedden délután. Smuk Imre, a színház nyugalmazott művészeti vezetőjének festményeit lehet megtekinteni.

Új darabot próbálnak a Bartókban

Új darabot próbálnak a Bartókban

2019. november 05. (kedd)

Egy újabb bemutatóra készül a Bartók Kamaraszínház, Egressy Zoltán Portugál című tragikomédiáját Bodor Böbe rendezi. Az olvasópróbákat hétfőn délután kezdte meg a csapat.

Ma van a reformáció emléknapja

Ma van a reformáció emléknapja

2019. október 31. (csütörtök)

Ma van a reformáció emléknapja, országszerte ünnepségeket tartanak a protestáns gyülekezetek.

Elnémulás a Bartókban

Elnémulás a Bartókban

2019. október 30. (szerda)

Nyár óta készül, most végre bemutatják a Bartókban a stúdióterem legújabb előadását, az Elnémulás című drámát, melynek rendezője a színház igazgatója, Őze Áron.

Vasárnap premier a Bartókban

Vasárnap premier a Bartókban

2019. október 25. (péntek)

Újabb premierre készül a Bartók Kamaraszínház. Ezúttal egy könnyed, szórakoztató musicalt láthatnak a nézők. A Tiéd a világ! című előadás az Illés Zenekar előtt tiszteleg.