Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Munkában a Bartók társulata

2019. augusztus 19. (hétfő) 16:26 - Vass Ádám

Talán ez lesz az első alkalom, hogy egy trilógiazáró előadást láthatunk a Bartókban, hiszen már készül a korábbi évek nagysikerű gyermekelőadásának harmadik fejezete, a Makrokozmosz.

Két évvel ezelőtt mutatták be a Bartók Kamaraszínházban Balassa Eszter és Csadi Zoltán közös történetét, a Mikrokozmoszt. Az az előadás Bartók Béla Gyermekdalok és Mikrokozmosz című műveinek újragondolt részleteivel, valamint kortárs költők gyerekverseivel kereste a kérdésekre a lehetséges válaszokat, miközben megismerkedhettünk a világgal és kicsit önmagunkkal. A darab hatalmas siker lett, egy évre rá, tavaly szeptemberben pedig érkezett is a folytatás, a Dr. Kozmosz, ami olyan kérdéseket járt körbe, mint az egészség, a betegség, a gyógyulás, és mindezt ugyanúgy kortárs és klasszikus versek előadásával, rengeteg mozgással, énekkel és tánccal, ötletes díszletek között.

Idén pedig érkezik a trilógiazáró, vagyis a harmadik, és egyben utolsó fejezet, a Makrokozmosz. Az alapfelállás maradt, tehát Balassa Eszter és Csadi Zoltán történetét viszi színpadra Csadi Zoltán, továbbra is klasszikus, illetve kortárs költők megzenésített verseivel. Most azonban egy kicsit kitágul a világ, és a történet középpontjában a felnőttek állnak. A hétfő délelőtti olvasópróbán a rendező elmondta, ezúttal az első részben megismert mikro világot fordítják meg, és a felnőttek szemszögéből járják körbe a kérdéseket. Vajon hogyan látják a nagyok a világot, mennyi minden veszett el a gyerekkorból, miért tűnt el a mindenre rácsodálkozás és a folytonos érdeklődés képessége, a felfedezés öröme, vagy a játékosság?

Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához az előző két előadás szabályait követik, tehát a sok érzelem és tanulság mellett játékos mozdulatok, árnyjátékok, táncok, énekek és ötletes díszletek színesítik a darabot a szűk egy óra alatt, a gyerekek örömére.

A rovat további hírei: Kultúra

A magyar kultúra napja: koncerttel és díjátadóval ünnepeltek

A magyar kultúra napja: koncerttel és díjátadóval ünnepeltek

2020. január 23. (csütörtök)

A magyar kultúra napját a hagyományokhoz templomi koncerttel, valamint a Dunaújváros közgyűlése által alapított "Pro Cultura Intercisae" Díj átadásával ünnepelték városunkban. Az elismerést Tóth Jánosné Végh Mária, a Munkásművelődési Központ volt igazgatója vehette át az evangélikus templomban rendezett tegnapi ünnepségen. 

Könyvtár: fekete ruhában a kultúra napján

Könyvtár: fekete ruhában a kultúra napján

2020. január 22. (szerda)

"A kultúra értékei romokban, béreink alatta..." – a József Attila Könyvtár kollektívája is csatlakozott a magyar kultúra napjára időzített országos szakszervezeti akcióhoz. Háttér és petíció a hajtás után.

A magyar kultúra napja – ünnepi koncerttel, díjátadóval

A magyar kultúra napja – ünnepi koncerttel, díjátadóval

2020. január 20. (hétfő)

Folytatják a szép hagyományt, ünnepi koncertre várják a vendégeket a magyar kultúra napján az evangélikus templomban – a szerdán 18 órakor kezdődő eseményen a Szent Efrém Férfikarnak tapsolhat a közönség, és persze átadják a "Pro Cultura Intercisae" Díjat is.

Versenyfelhívás: mi legyen a Dunaújvárosiak Dala?

Versenyfelhívás: mi legyen a Dunaújvárosiak Dala?

2020. január 20. (hétfő)

Közös versenyfelhívással jelentkezett Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, valamint Futó Gábor zenész – a városlakóktól várják a Dunaújvárosiak Dalát! 

"Tudod, az élet szép": klip a kliptelen dalhoz – premier itt!

"Tudod, az élet szép": klip a kliptelen dalhoz – premier itt!

2020. január 15. (szerda)

Dunaújvárosi alkotó, konkrétan Nil készítette el az első klipet az Animal Cannibals első lemezén lévő "kliptelen" dalok egyikéhez. "Tudod, az élet szép" – mutatom máris!

Pannon Filharmonikusok: kamarakoncert az altemplomban

Pannon Filharmonikusok: kamarakoncert az altemplomban

2020. január 15. (szerda)

Visszatérő vendégként lépnek közönség elé a Pannon Filharmonikusok muzsikusai szeretett városunkban szombaton: ezúttal egy fagott-zongora duó mutatkozik be a Krisztus király főtemplom új koncerthelyszínként debütáló fűtött altemplomában.

Zeneiskola: Gála 2020  – telt házzal, nagy tapsokkal (webgalériával)

Zeneiskola: Gála 2020 – telt házzal, nagy tapsokkal (webgalériával)

2020. január 14. (kedd)

Jubileumi gálára várta a muzsika szerelmeseit a Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola  – a kiállításmegnyitóval kezdett, a növendékek és zenepedagógusok, intézményi formációk bemutatkozásával folytatott, a Hot Jazz Band remek hangversenyével koronázott programnak a Bartók adott otthont múlt szombaton. Meséljenek a képek is!