Súlyos lemaradásban az ellenzéki pártok

2019. augusztus 29. (csütörtök) 13:57 - doszerk

Az ellenzéki pártok számára a támogatottságuk csökkenő szintje és az aktivistahálózatuk elkopása miatt ütközik most nehézségekbe az ajánlások összegyűjtése – mondta lapunknak Deák Dániel, aki szerint most függetlenként induló volt szocialisták komolyan veszélyeztethetik az ellenzéki összefogást - írja a Magyar Hírlap.

Országszerte toronymagasan vezet a Fidesz–KDNP a jelöltek indításához szükséges ajánlások összegyűjtésében az ellenzékkel szemben. Jól érzékelteti a helyzetet, hogy Budapesten a már nyilvántartásba vett Tarlós István több mint tizenkétezer leadott ajánlásával szemben a balliberális ellenzéki jelöltjének ajánlásairól egyelőre semmit sem tudni. A fővároshoz képest a vidéki településeken még sokkal nehezebben halad az ajánlások begyűjtésével az ellenzék. A lapunk által megkérdezett politológus, Deák Dániel szerint az ellenzéki pártok számára a támogatottságuk csökkenő szintje és az aktivistahálózatuk elkopása miatt ütközik most nehézségekbe az ajánlások összegyűjtése. Az ellenzéki összefogás felülről vezényelt jellege miatt a pártok sok településen fontos helyi politikusaikat állították háttérbe azért, hogy az adott körzetet átengedjék az országos hatalmi alkuk odaejtőernyőztetett győzteseinek – mondta el a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

Mindennek a romboló hatása az MSZP esetében a leglátványosabb – tette hozzá Deák Dániel, aki úgy véli, hogy a szocialista párt az ellenzéki összefogásban való részvételével már rövidtávon is elkezdte a saját országos hálózatát felszámolni, hiszen ahol az összefogás kedvéért elengedték a helyi politikusaik kezét, ott ezzel egyben a helyi alapszervezetüket is feláldozták.  Az elemző úgy véli, hogy a DK-nak vagy a Jobbiknak átengedett körzetek miatt a választáson most függetlenként induló volt szocialista politikusok a helyi ismertségük és beágyazottságuk miatt ráadásul még komolyan veszélyeztetik is majd az ellenzéki összefogás jelöltjeit. Ezért a balliberális pártok számára valójában az önkormányzati választás - az EP-választáshoz hasonlóan – csak az ellenzéki pártok belharcairól fog szólni, azaz arról, hogy a DK és a Momentum be akarja betonozni a vezető szerepét, míg az MSZP és a többi párt vissza akarja állítani a korábbi status quót – mondta Deák Dániel. A politológus szerint ugyanakkor az erőltetett összefogással még hosszú távon is veszít az összes ellenzéki erő, mert a konfliktusos együttműködés 2022-re végképp felemészti a pártok maradék önálló arculatát is.

- magyarhirlap.hu -

A rovat további hírei: Belföld

Októbertől ismét tart rendezvényeket a Hungexpo

Októbertől ismét tart rendezvényeket a Hungexpo

2020. szeptember 22. (kedd)

Szigorú biztonsági szabályok mellett októberben megrendezi a Construma, az Otthon Desing, az Automotive Hungary, és az Ipar Napjai kiállításokat a Hungexpo.

Európai Szuperkupa - lezárások Budapesten

Európai Szuperkupa - lezárások Budapesten

2020. szeptember 22. (kedd)

Forgalomkorlátozásokra kell számítani keddtől péntekig Budapest V., VII., VIII. és XIV. kerületében az Európai Szuperkupa csütörtöki labdarúgó-mérkőzés miatt.

Nébih: az Auchan visszahívja a sajátmárkás termékét

Nébih: az Auchan visszahívja a sajátmárkás termékét

2020. szeptember 21. (hétfő)

Az Auchan Magyarország Kft. szalmonella szennyezettség miatt visszahívja az 1000 grammos kiszerelésű, Auchan trappista sajttal töltött csirkemell terméket.

Balaton Napja - Kilenc tóparti településen lesznek programok

Balaton Napja - Kilenc tóparti településen lesznek programok

2020. szeptember 21. (hétfő)

A tavasszal elmaradt Balaton Napját idén szeptember 26-án, szombaton tartják kilenc tóparti településen, a programsorozattal arra hívják fel a figyelmet a szervezők, hogy az őszi időszak is szép, élménygazdag a Balatonnál.

Pest megye gasztronómiáját bemutató kötet jelent meg

Pest megye gasztronómiáját bemutató kötet jelent meg

2020. szeptember 20. (vasárnap)

A földrajzilag és hagyományaiban is sokszínű Pest megye gasztronómiai különlegességeiről, kézműves termékeiről és innovációiról pillanatfelvételt készítő kötet jelent meg Pest megye ízei címmel.

Egységes arculatot kapnak a főváros szervezetei

Egységes arculatot kapnak a főváros szervezetei

2020. szeptember 19. (szombat)

Új, egységes "ernyőarculatot" kapnak a fővárosi önkormányzat szervezetei és cégei - jelentette be a Budapesti Városarculati (BV) Nonprofit Kft. ügyvezetője szombaton a fővárosban.

A szilvásváradi pisztráng az uniós oltalom alatt álló listán

A szilvásváradi pisztráng az uniós oltalom alatt álló listán

2020. szeptember 18. (péntek)

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a szilvásváradi pisztráng megnevezés felkerüljön az oltalom alatt álló eredetmegjelölések (OEM) listájára - közölte a bizottság pénteken.