Súlyos lemaradásban az ellenzéki pártok

2019. augusztus 29. (csütörtök) 13:57 - doszerk

Az ellenzéki pártok számára a támogatottságuk csökkenő szintje és az aktivistahálózatuk elkopása miatt ütközik most nehézségekbe az ajánlások összegyűjtése – mondta lapunknak Deák Dániel, aki szerint most függetlenként induló volt szocialisták komolyan veszélyeztethetik az ellenzéki összefogást - írja a Magyar Hírlap.

Országszerte toronymagasan vezet a Fidesz–KDNP a jelöltek indításához szükséges ajánlások összegyűjtésében az ellenzékkel szemben. Jól érzékelteti a helyzetet, hogy Budapesten a már nyilvántartásba vett Tarlós István több mint tizenkétezer leadott ajánlásával szemben a balliberális ellenzéki jelöltjének ajánlásairól egyelőre semmit sem tudni. A fővároshoz képest a vidéki településeken még sokkal nehezebben halad az ajánlások begyűjtésével az ellenzék. A lapunk által megkérdezett politológus, Deák Dániel szerint az ellenzéki pártok számára a támogatottságuk csökkenő szintje és az aktivistahálózatuk elkopása miatt ütközik most nehézségekbe az ajánlások összegyűjtése. Az ellenzéki összefogás felülről vezényelt jellege miatt a pártok sok településen fontos helyi politikusaikat állították háttérbe azért, hogy az adott körzetet átengedjék az országos hatalmi alkuk odaejtőernyőztetett győzteseinek – mondta el a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

Mindennek a romboló hatása az MSZP esetében a leglátványosabb – tette hozzá Deák Dániel, aki úgy véli, hogy a szocialista párt az ellenzéki összefogásban való részvételével már rövidtávon is elkezdte a saját országos hálózatát felszámolni, hiszen ahol az összefogás kedvéért elengedték a helyi politikusaik kezét, ott ezzel egyben a helyi alapszervezetüket is feláldozták.  Az elemző úgy véli, hogy a DK-nak vagy a Jobbiknak átengedett körzetek miatt a választáson most függetlenként induló volt szocialista politikusok a helyi ismertségük és beágyazottságuk miatt ráadásul még komolyan veszélyeztetik is majd az ellenzéki összefogás jelöltjeit. Ezért a balliberális pártok számára valójában az önkormányzati választás - az EP-választáshoz hasonlóan – csak az ellenzéki pártok belharcairól fog szólni, azaz arról, hogy a DK és a Momentum be akarja betonozni a vezető szerepét, míg az MSZP és a többi párt vissza akarja állítani a korábbi status quót – mondta Deák Dániel. A politológus szerint ugyanakkor az erőltetett összefogással még hosszú távon is veszít az összes ellenzéki erő, mert a konfliktusos együttműködés 2022-re végképp felemészti a pártok maradék önálló arculatát is.

- magyarhirlap.hu -

A rovat további hírei: Politika

Választás 2020: Kálló Gergely, az összefogás jelöltje győzött az időközin!

Választás 2020: Kálló Gergely, az összefogás jelöltje győzött az időközin!

2020. február 16. (vasárnap)

Az összefogás jelöltje, Kálló Gergely nyerte az időközi országgyűlési választást Fejér megye 4-es egyéni választókerületében. Az összes ellenzéki alakulatot maga mögött tudó jelölt magabiztos diadalt aratott – a Fidesz zsinórban harmadszor bukott nagyot Dunaújvárosban.

Választás 2020: adatoktól eredményig (online)

Választás 2020: adatoktól eredményig (online)

2020. február 16. (vasárnap)

Élőben követheti nyomon honlapunk hasábjain az időközi országgyűlési választás legfontosabb tényezőit. Az urnák 6 órakor nyíltak Fejér megye 4-es egyéni választókerületében, 19 órakor fejeződik be a választás – és remény szerint mihamarabb eredményekkel is jövünk!

Időközi választás: Megrázták a gyűlöletfát, és élvezik a gyümölcsét

Időközi választás: Megrázták a gyűlöletfát, és élvezik a gyümölcsét

2020. február 14. (péntek)

Taktikát változtattak a kormánypártok. Az eddig meglehetősen udvarias és visszafogott stílusban zajló időközi választás néhány nappal ezelőtt gyökeresen megváltozott...

Választás: tudnivalók, határidők az időközi előtt

Választás: tudnivalók, határidők az időközi előtt

2020. február 10. (hétfő)

Amint arról már beszámoltunk, hét jelölt száll ringbe az időközi országgyűlési választáson február 16-án, azaz vasárnap körzetünkben. Itt az összes fontos információ a választással kapcsolatban – és persze újra megmutatjuk, milyen sorrendben szerepelnek a jelöltek a szavazólapon!

Szabad városok: kiálltak az önkormányzatok önállóságáért

Szabad városok: kiálltak az önkormányzatok önállóságáért

2020. február 10. (hétfő)

Dunaújvárosban találkoztak újra az ellenzéki vezetésű megyei jogú városok polgármesterei – a szombati tanácskozás végén a szabad városok vezetői közleményt adtak ki az önkormányzatok önállóságáért.

Szabad városok: teázzon együtt három polgármesterrel!

Szabad városok: teázzon együtt három polgármesterrel!

2020. február 06. (csütörtök)

Három ellenzéki polgármester, Dunaújváros, Szeged és Hódmezővásárhely első embere várja közös teázásra a városlakókat a Városháza téren szombaton. Kötetlen beszélgetés  – egy szabad városban kérdezni is szabad.

Fidesz: lapáton a vesztesek – Dorkota doktor is repül?

Fidesz: lapáton a vesztesek – Dorkota doktor is repül?

2020. január 22. (szerda)

Dr. Dorkota Lajos is bekerülhet a 15-20 választókerületi elnök közé, akik leváltásáról dönthet a Fidesz (= Orbán Viktor) a több meglepő vereséget hozó helyhatósági választások után, írja kormányzati forrásokra hivatkozva a Népszava.