Dunaújváros Hetilap

A szeretet és a megbecsülés ünnepe

Brousil Csaba - 2019. szeptember 30. 20:24

Az Idősek Világnapja alkalmából hagyományteremtő szándékkal rendeztek gálát a Bartók Kamaraszínházban tavaly. Idén e szép ünnep előestéjén ismét megtartották a gálaműsort a színházban, melyen ezúttal is részt vett városunk polgármestere, Cserna Gábor. 

A polgármester megköszönte a megjelent szépkorúaknak, hogy idén is elfogadták a meghívást és ellátogattak erre a gálaműsorra. Mint mondta az idősek tisztelete az egyik legfontosabb dolog, hiszen egy jó közösség egyik legfőbb ismérve, hogy büszke elért értékeire és ezért hálás az elődöknek. Hangsúlyozta, hogy az Idősek Világnapja a szeretet és a megbecsülés ünnepe, hiszen az időskorúak kötik össze a generációkat, hidat képezve azok között. Cserna Gábor kiemelte, hogy fontos az idősek bölcsességének megfogadása és tapasztalataik felhasználása a fejlődéshez vezető úton. Elmondta, hogy Dunaújváros önkormányzata támogatja a szépkorúakat, évente kétszer, a nagy ünnepek előtt öt-ötezer forinttal, melyet idén az Idősek Világnapja előtt is eljuttattak hozzájuk hagyományteremtő szándékkel. A kormány által adott rezsiutalványok mellé pedig minden dunaújvárosi nyugdíjas kap hatezer forint távhőtámogatást is.

Továbbá támogatják az unokákat is a rendkívüli iskolakezdési támogatással és a beiskolázási támogatással valamit a rászoruló gyerekek szünidei ingyenes étkeztetésével. Kiemelte, hogy a városvezetést minősíti, hogy miképp fordul a településén élő idősekhez, mivel segíti, támogatja őket. Ennek egyik példája az idősek otthona Batsányi úti telephelyének 250 millió forintos már megvalósult felújítása és a kedvezményes szociális étkeztetés is. De ide sorolta azt is, hogy a helyi nyugdíjasok ingyenesen vehetik igénybe az élményfürdőt és szerda délutántól a felújított uszoda próbaüzeme alatt azt is térítésmentesen látogathatják a többi újvárosi polgárral együtt. Hangsúlyozta, hogy helyi szinten is lehet és kell is tenni az idősekért, hogy a város megbecsült polgárainak érezzék magukat és ezt a tiszteletet és odafigyelést meg kell tanítani a felnövekvő generációknak is. Beszéde végén a polgármester jó egészséget és kellemes kikapcsolódást kívánt a megjelenteknek.

Ezután a Gárdonyi iskola és a Szerecz Róbert és tanítványainak táncelőadása következett, majd a Búzavirág Nyugdíjas Dalkör előadása jött. Ezt követően a Pentelei Kéknefelejcs Dalkör műsorcsokrát láthatták a nézők, majd Kása József László előadóművész, énekes lépett a színpadra, utána pedig Horváth Gyöngyi előadóművész, énekes és a Karizma Táncegyüttes produkciója volt látható.

 

A rovat további hírei: Közélet

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.