Dunaújváros Hetilap

Az álcivilek bevetése a szavazók lenézése

doszerk - 2019. szeptember 24. 13:00

Minden eddiginél több független jelölt indul az önkormányzati választáson, ami a lapunknak nyilatkozó szakértők szerint annak tudható be, hogy a balliberális pártok logói már vállalhatatlanok az ellenzéki jelöltek számára. Ezzel egy időben viszont érdekes módon jelentősen megnőtt a Fidesz támogatását vállaló, korábban csak függetlenként induló jelöltek száma - írja a Magyar Hírlap.

A független jelöltek számának növekedése leginkább az ellenzék megosztottságát és gyengeségét bizonyítja, mert nem győztes taktika részeként indulnak függetlenként, hanem kényszerből – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán. A politológus szerint ennek részben oka, hogy a pártok nem akarják felfedni a választóknak az erőviszonyokat, részben pedig az, hogy sokszor a jelöltek sem akarják a népszerűtlen balliberális pártok emblémáit felvállalni. Ugyanakkor a balliberális pártrendszerből kiszorult politikusok számára csak függetlenként maradt tér a politizálás folytatására. A tízezer főnél kisebb településeken viszont ellentétes folyamat is megfigyelhető, mégpedig az, hogy a korábban függetlenként induló jelöltek, most nagy számban a Fidesz támogatásával indulnak a választáson – tette hozzá Kiszelly, aki szerint egyértelműen a Fidesz–KDNP politikája iránti bizalom növekedésének a jele az ilyen jelöltek több mint félezres száma.

Farkas Örs politikai elemző azt hangsúlyozta lapunknak, hogy az álcivil jelöltek indulása kockázatot jelent a települések irányíthatóságának fenntartása szempontjából. Tipikus példaként említette az elemző például Kiskunfélegyházát, ahol az ellenzéki pártok folyamatosan gyengén szerepelnek, ezért most ott is álcivil szervezetek mögé bújva igyekeznek megtéveszteni a szavazókat. Ez gyakorlatilag a szavazók lenézését jelenti, hiszen minden helyi voksoló nagyon jól tudja, ki is az a Nagy Blanka, aki nemrég még Frans Timmermansszal fotózkodott – tette hozzá Farkas. Az elemző szerint nem érdemes az álfüggetlen jelöltekre szavazni, mert ha ők bejutnának a képviselő testületbe vagy polgármesterré válnának, akkor a korábbi példák alapján tudható, hogy azonnal levennék civil jelmezüket. Az elemző szerint Esztergom és Hódmezővásárhely példája megmutatta, hogy az önmagukat függetlennek hazudó, valójában balliberális érdekeket képviselő polgármesterjelöltek a megválasztásuk után hogyan fordulnak szembe településeik érdekeivel. Nem véletlen, hogy alig egy év után elkergették Tétényi Évát, és hogy Márki-Zay Péternek is emiatt áll most rosszul a szénája Hódmezővásárhelyen – mondta Farkas Örs.

- magyarhirlap.hu -

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.