Ezüstös Sárkányok!

doszerk - 2019. szeptember 3. 8:12

A dunaújvárosi Dragon Steel SE-re épülő U18-as magyar egység három ezüstéremnek örülhetett a thaiföldi sárkányhajó világbajnokságon.

Thaiföldön, Pattayában rendezték meg a közelmúltban a 14. IDBF Nemzetek Közötti Sárkányhajó Világbajnokságot, melyen 30 ország 3335 versenyzője vett részt. A Magyar Sárkányhajó Szövetség 50 fős válogatottal képviseltette magát a vb-n úgy, hogy a dunaújvárosi Dragon Steel SE 11 főt adott az ifjúsági open csapatnak, a Senior B (50 éven felüliek) mix hajóban 3 női versenyzővel, míg a Senior B open egységben 1 férfi versenyzővel szerepeltek a mieink.

Méghozzá nem is akárhogyan, ugyanis kitűnő helyezésekkel, 4 éremmel végeztek a magyar legénységek a rendkívül izgalmas futamokban. Az U18-as – zömében a Dragon Steel SE-re épülő – legénység bravúros módon minden távon ezüstérmet vívott ki. A magyarok első érmét viszont 2000 méteres távon a Senior B mix hajó harcolta ki, így a legelső világbajnoki futamban a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Az 500 és 200 méteres távon a Senior B mix magyar egység nagyon szoros csatákban sajnálatos módon éppen hogy lemaradt a dobogóról.
A világbajnokság történéseiről Tóth Edit, a Dragon Steel SE elnöke számolt be honlapunknak.

- A vb-re augusztus 17-én délután indultunk és a szállásunkra csak másnap estére, rendkívül fáradtan érkeztünk meg. Már este volt kondíció javító edzés és a következő napokban pályaevezéseink is voltak. A versenypályára legtöbbször korán indultunk és késő délutánig maradtunk, hosszú és fárasztó versenynapjaink voltak. Az időjárás is próbára tett bennünket, mozgás nélkül is folyt rólunk patakokban az izzadtság, délután már rendkívül erős volt a napsütés. Szerencsénkre a vízen minden nap szembe-, illetve oldalszél volt, így mozgott a levegő, nem volt oly megterhelő a versenyzés számunkra. Két pihenőnapunk is volt a mix és open/női legénységek 500 méteres versenynapjainak szétválasztása miatt, továbbá azért, mert 1000 méteren 20-as hajóban nem indultak a magyarok.

A 2000 méteres versenynap 8:30-kor kezdődött, ahol az első futamban már érdekeltek is voltunk. A Senior B mix csapat kormányosa gyönyörűen és pontosan vette a három fordulót. A mix legénység eredményesen teljesítette a 2000 m-es távot, olyannyira, hogy már az első futamban érmet is szerzett Magyarország. Senior B mix legénységünk 8 csapatból az előkelő világbajnoki harmadik helyet szerezte meg, maguk mögé szorítva a sárkányhajó sportban kiemelkedően szereplő nagy országokat is, mint az Egyesült Államok és Kína. Az éremátadás után viszont még nem ért véget számukra a nap, hiszen pár órán belül már a Senior B open hajó szállt vízre, hogy megmérettesse magát a népes mezőnyben. A fiúknak a hatodik helyre sikerült belapátolniuk magukat Hong Kongot, Svédországot és Szingapúrt megelőzve. Délután az U18-as open legénységünknek szoríthattunk, s büszkék lehettünk a fiatalokra, gyönyörűen helytálltak. Juniorjaink ezüstéremnek örülhettek, mert csak Thaiföld válogatottja előzte meg őket, s többek közt Nagy-Britannia és az Egyesült Államok válogatott csapatát is maguk mögé utasították.

Csütörtökön 1000 méteres távok voltak, így az egész magyar válogatottnak pihenőnapja volt, míg 23-án, pénteken a Senior B mix legénység 500 méteres versenynapja volt. A középfutamban beverekedtük magunkat a nagydöntőbe, ahol hajónk nagyon szépen haladt, de nagy sajnálatunkra 1,12 mp-el lemaradtunk a dobogóról. A szombati napon a teljes magyar legénység megmérette magát a 200 m-es számokban. A reggelt a Senior B mix csapata indította, amely nagy versenyben, mindössze két tized másodperccel maradt le a dobogót érő harmadik helyről. E korosztály open legénysége pedig hatalmas küzdelmek után, a kisdöntőben első helyen ért célba, míg a Junior open hajó a két időfutam eredménye alapján megnyerte második világbajnoki ezüstérmét is. A verseny utolsó napján az open legénységek 500 m-es futamaiért szurkolhattunk, ahol az U18 és a Senior legénység is érdekelt volt. A Junior egységünk, mindkét időfutamban tisztán másodiknak futott be, nagyon harmonikus evezést követően megszerezte a harmadik világbajnoki ezüstérmét is. A Senior B open legénység óriási csatákat vívva, a kisdöntő második helyét szerezte meg.

A DRAGON STEEL SE válogatott versenyzői Thaiföldön a következők voltak

U18 csapat: Bencs Botond, Bucsi Blanka, Dózsa Bálint, Ecsődi Sára, Fischer Péter, Kupsza Gergő Huba, Nagy I. Máté, Pahocsa Kristóf Csaba, Potyi Károly Gyula, Tiringer Márk Tege, Tóth Edit csapatkapitány és kormányos. Kísérő szülők: Bucsi Andrea és Nyíri Andrea

Senior B csapat: Bíró Andrea, Tóth Edit, Rubicsné Guld Lívia és Varga Béla

A rovat további hírei: Sport

Somogyi Balázs lett az Acélbikák vezetőedzője

Somogyi Balázs lett az Acélbikák vezetőedzője

2024. ápr. 23.

A helyi nevelésű szakember munkáját Revák Zolták és Hetler Ádám segítik másodedzőként, míg a kapusok szakmai munkájáért Pinczés Bendegúz felel a DAB hokisainál a 2024/2025-ös szezonban.

Kilenc érem az országos döntőről

Kilenc érem az országos döntőről

2024. ápr. 23.

Kiválóan szerepeltek a dunaújvárosi lábtoll-labdázók a Mohácson megrendezett országos diákolimpiai fináléban.

Remekeltek a DKSE kajak-kenusai az évadnyitón

Remekeltek a DKSE kajak-kenusai az évadnyitón

2024. ápr. 23.

Összesen tizennégy dobogós helyezéssel, s az éremtábla hatodik helyével zárták az évadnyitó Máramarosi Kupát a DKSE ifjú kajak-kenusai a mögöttünk hagyott hétvégén.

Dunaújvárosi éremeső Veszprémből

Dunaújvárosi éremeső Veszprémből

2024. ápr. 22.

Tizenegy dobogós helyezéssel, az éremtábla hetedik helyén zárták legutóbbi versenyüket a DKSE korosztályos úszói a mögöttünk hagyott hétvégén.

Vereséggel búcsúzott a szezontól a DKSE

Vereséggel búcsúzott a szezontól a DKSE

2024. ápr. 22.

Csak a harmadik szettben tudta megszorítani az alsóházi tabellát vezető Miskolc gárdáját a DKSE felnőtt röplabda csapata az Extraliga hazai szezonzáróján.

Egyre nehezebb helyzetben a DFC

Egyre nehezebb helyzetben a DFC

2024. ápr. 21.

Félidőnként két-két gólt kapva szenvedett vereséget a több élvonalbeli játékossal megerősített Fehérvár FC II. vendégeként a Dunaújváros FC labdarúgó csapata.

Hozta a kötelezőt a DFVE

Hozta a kötelezőt a DFVE

2024. ápr. 21.

Minden negyedet megnyerve aratott sima, 12-5-ös sikert az alapszakasz utolsó találkozóján a DFVE női vízilabda csapata a Szeged otthonában szombaton este.