Dunaújváros Hetilap

"Csak az tudja, hogy meddig mentünk, aki azt látta, hogy honnan indultunk el"

2019. szeptember 17. (kedd) 7:54 - Brousil Csaba

Cserna Gábor polgármester meghívására városunkba látogatott Rákossy Balázs, európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár, aki hétfőn délután Védjük meg értékeinket címmel lakossági fórumot tartott a Városháza 'C' szárnyának érdeklődőkkel megtelt rendezvénytermében.

Cserna Gábor köszöntötte a megjelenteket, köztük dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztost, majd beszédében visszatekintett az elmúlt két választási ciklusra, melynek eredményeit, fejlesztéseit is ismertette. Elmondta, hogy kilenc éve vezeti a várost és ennek az időszaknak a kezdete nehéz volt, mert saját lábára kellett állítani a várost, melyet az előző városvezetéstől adóságokkal terhelve vettek át. Mint mondta 2014-ben a kormány átvállalta a települések adósságállományát, így Dunaújvárosét is, mely nagy segítség volt. Kiemelte, hogy akkor egy hosszú útra indultak, melynek fontos állomásához érkeztek el most, hiszen októberben óriási téttel bír majd az önkormányzati választás. Hangsúlyozta, hogy a választáson indul egy olyan horrorkoalíció, melyben a hazaáruló, szemkilövetős gyurcsányistától a neonáci jobbikosig minden megtalálható, akik fekete plakátokkal fekete pólókban kampányolnak. Mint mondta ez a szivárványkoalíció olyan jelölteket állított, akik a közéletben és a civil szférában is leszerepeltek már, hiszen nevükhöz iskolabezárás, intézménybezárás, a parkolás fizetőssé tétele és a vasmű elkótyavetyélése fűződik. Kiemelte, hogy ezzel szemben ők, a kormánypárti oldal képviselői azon dolgoznak, hogy a vasmű ismét magyar, nemzeti tulajdonba kerüljön és, hogy a már megkezdett nagy ívű városfejlesztési projekt tovább folytatódhasson. Az eddig elért eredmények között említette az előző ciklusból a Városháza tér teljes felújítását, a Városháza C-szárnyának megszépítését, a Római városrész teljes rekonstrukcióját, az új kórházi műtőblokk felépítését és az egykori főiskola egyetemmé válási feltételeinek megteremtését. Ezen a ponton köszönte meg a város fejlődéséért nagyon sokat dolgozó dr. Dorkota Lajos, Fejér megye és Dunaújváros díszpolgárának, valamint dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztosnak az áldozatos munkáját. Hangsúlyozta, hogy a megkezdett munkát a Modern Városok Program mentén szeretnék folytatni, melynek vívmányai között említette a Szalki-sziget turisztikai fejlesztését az egykori zöld rendelő teljes felújítását és a vízisport centrum létrehozását, továbbá az Északi-lakópark csatornázási munkálatait, továbbá a 6219-es út teljes felújítását.

Cserna Gábor kiemelte, hogy fontos a városvezetésnek a városi nagy közösség minden egyes tagja fontos. Éppen ezért támogatják a fiatalokat és az időseket egyaránt. A gyerekek iskolakezdéséhez hatezer forint alanyi jogon járó rendkívüli iskolakezdései támogatással járulnak hozzá ideén. Ehhez kapcsolódik a 15 ezer forintos, szociális alapon járó beiskolázási támogatás. Mint mondta az idősebb generációt, a városalapítókat is támogatják ötezer forinttal a nagy ünnepek előtt, sőt idén október elsejéig még egy egyszeri ötezer forintos támogatást is adnak a szépkorúaknak, melyet a jövőben is szeretnének juttatni. Kiemelte, hogy erőn felül támogatják a Nemzet Sportvárosának sportolóit, sportlétesítményeit és az utánpótlás nevelést. Ezt szolgálja a nemrég átadott teljesen felújított Csónakház, az uszoda felújítása, a stadion korszerűsítése és az új sportcsarnok felépítése is. Mint mondta, büszke ezekre a fejlesztésekre, hiszen ezeket már elérték és szeretnék folytatni a már megkezdett munkát a városlakók és a kormány támogatásával.

Rákossy Balázs elmondta, hogy országjárása során több, nagyobb lélekszámú városban is járt, ahol bizony a „tíz ujjukat is megnyalnák”, ha ilyen léptékű fejlesztések valósulnának meg. Hangsúlyozta, hogy az önkormányzati választások nagyon fontosak, hiszen ez az emberek „bőrére megy”. Éppen ezért a cselekvőképes, a kormánnyal együtt dolgozó és annak támogatását bíró jelöltekre kell szavazni, hogy a fejlődés töretlen legyen. Mint mondta, Cserna Gábor és csapata bírja a kormány támogatását és elég a fejlesztések során végignézni és kiderül, hogy már bizonyítottak és nekik az építés a fontos nem a rombolás. Hangsúlyozta, hogy a gazdaságnövekedés, az adócsökkentés, a bérnövekedés, a munkahelyteremtés és a biztonság megteremtésének kormánya sokat tesz a közösségekért, így az önkormányzatokért is. Mint mondta az adósságkonszolidációnak köszönhetően az önkormányzatok ma már sokkal jobb helyzetben vannak, mint az előző kormányok idején. Fejlődési pályára tudtak állni, melynek ékes példája Dunaújváros is.  Az ellenzékről szólva kiemelte, hogy annak képviselői folyamatosan tagadják az ész érveket, Magyarország ellen dolgoznak Brüsszelben és mindezek mellett úgy kampányolnak a helyhatósági választásokra, hogy korábban éppen ők voltak, akik devizában eladósították az önkormányzatokat. Hangsúlyozta, hogy elvtelen hatalmi koalíciók állnak össze most, melyek korábban kígyót-békát kiabáltak egymásra. Csak a pénzért és a hatalomért bútoroznak össze, mindenféle morális tartás nélkül. Ezektől meg kell védeni a felsorolt eredményeket, hogy Dunaújváros továbbra is a fejlesztések városa lehessen, hiszen kevesebbet nem érdemelnek az itt élők- zárta beszédét az államtitkár, majd mindenkit arra bíztatott, hogy menjen el voksolni október 13-án és szavazzon Cserna Gáborra és csapatára, azaz a fejlődésre és az építésre.

Cserna Gábor zárszavában megköszönte az államtitkár előadását az egybegyűlteknek pedig a részvételt. Ezután felsorolta a Fidesz-KDNP színeiben induló képviselőjelölteket majd kihangsúlyozta, hogy töretlen lelkesedéssel folytatják a választási kampányt és képviselik a fejlesztések folytatásának fontosságát.

A rovat további hírei: Közélet

D+ Híradó - Ünnepi tanév, téli gumi

D+ Híradó - Ünnepi tanév, téli gumi

2019. október 16. (szerda)

Ünnepi tanév a Dózsában, lassan át kell állni az autósoknak a téli közlekedésre - egy csokorban a nap legfontosabb eseményei a D+TV híradójában.

Kolbászfesztivál idén is!

Kolbászfesztivál idén is!

2019. október 16. (szerda)

November 30-án (szombaton) immár TIZEDIK alkalommal rendezik meg a Pentelei Kolbászfesztivált és Disznótoros kóstolót. A rendezvényre a szervezők szeretettel meghívják Dunaújváros és városkörnyékének összes lakóját.

Jövőre 50 millió forintot biztosítanak az újraélesztés iskolai oktatására

Jövőre 50 millió forintot biztosítanak az újraélesztés iskolai oktatására

2019. október 16. (szerda)

A jövő évben 50 millió forintot biztosít az Emberi Erőforrások Minisztériuma az újraélesztés iskolai keretek között zajló oktatására - közölte az egészségügyért felelős államtitkár.

D+ Híradó - Klubház, rangadó előtt

D+ Híradó - Klubház, rangadó előtt

2019. október 15. (kedd)

Birtokba vették a nyugdíjasok a felújított klubházat, családi nap a Petőfiben, rangadóra készül a Kohász - egy csokorban a nap legfontosabb eseményei a D+TV híradójában.

D+ Híradó - Választás, közös séta

D+ Híradó - Választás, közös séta

2019. október 14. (hétfő)

Választási eredmények városunkban, séta a mellrák ellen immáron hatodszor, Kohász győzelem hazai pályán - egy csokorban a nap legfontosabb eseményei a D+TV híradójában.

Benzin le, gázolaj fel

Benzin le, gázolaj fel

2019. október 14. (hétfő)

Szerdától eltérően változik a benzin és a gázolaj ára a hazai kutakon - írja a holtankoljak.hu internetes portál.

Sikeres a nagycsaládosok autóvásárlását támogató program

Sikeres a nagycsaládosok autóvásárlását támogató program

2019. október 14. (hétfő)

Minden várakozáson felüli sikere van a nagycsaládosok autóvásárlását támogató programnak - közölte a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének (Gémosz) elnöke hétfőn az M1 aktuális csatorna és a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című közös műsorblokkjában.