Dunaújváros Hetilap

"Csak az tudja, hogy meddig mentünk, aki azt látta, hogy honnan indultunk el"

Brousil Csaba - 2019. szeptember 17. 7:54

Cserna Gábor polgármester meghívására városunkba látogatott Rákossy Balázs, európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár, aki hétfőn délután Védjük meg értékeinket címmel lakossági fórumot tartott a Városháza 'C' szárnyának érdeklődőkkel megtelt rendezvénytermében.

Cserna Gábor köszöntötte a megjelenteket, köztük dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztost, majd beszédében visszatekintett az elmúlt két választási ciklusra, melynek eredményeit, fejlesztéseit is ismertette. Elmondta, hogy kilenc éve vezeti a várost és ennek az időszaknak a kezdete nehéz volt, mert saját lábára kellett állítani a várost, melyet az előző városvezetéstől adóságokkal terhelve vettek át. Mint mondta 2014-ben a kormány átvállalta a települések adósságállományát, így Dunaújvárosét is, mely nagy segítség volt. Kiemelte, hogy akkor egy hosszú útra indultak, melynek fontos állomásához érkeztek el most, hiszen októberben óriási téttel bír majd az önkormányzati választás. Hangsúlyozta, hogy a választáson indul egy olyan horrorkoalíció, melyben a hazaáruló, szemkilövetős gyurcsányistától a neonáci jobbikosig minden megtalálható, akik fekete plakátokkal fekete pólókban kampányolnak. Mint mondta ez a szivárványkoalíció olyan jelölteket állított, akik a közéletben és a civil szférában is leszerepeltek már, hiszen nevükhöz iskolabezárás, intézménybezárás, a parkolás fizetőssé tétele és a vasmű elkótyavetyélése fűződik. Kiemelte, hogy ezzel szemben ők, a kormánypárti oldal képviselői azon dolgoznak, hogy a vasmű ismét magyar, nemzeti tulajdonba kerüljön és, hogy a már megkezdett nagy ívű városfejlesztési projekt tovább folytatódhasson. Az eddig elért eredmények között említette az előző ciklusból a Városháza tér teljes felújítását, a Városháza C-szárnyának megszépítését, a Római városrész teljes rekonstrukcióját, az új kórházi műtőblokk felépítését és az egykori főiskola egyetemmé válási feltételeinek megteremtését. Ezen a ponton köszönte meg a város fejlődéséért nagyon sokat dolgozó dr. Dorkota Lajos, Fejér megye és Dunaújváros díszpolgárának, valamint dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztosnak az áldozatos munkáját. Hangsúlyozta, hogy a megkezdett munkát a Modern Városok Program mentén szeretnék folytatni, melynek vívmányai között említette a Szalki-sziget turisztikai fejlesztését az egykori zöld rendelő teljes felújítását és a vízisport centrum létrehozását, továbbá az Északi-lakópark csatornázási munkálatait, továbbá a 6219-es út teljes felújítását.

Cserna Gábor kiemelte, hogy fontos a városvezetésnek a városi nagy közösség minden egyes tagja fontos. Éppen ezért támogatják a fiatalokat és az időseket egyaránt. A gyerekek iskolakezdéséhez hatezer forint alanyi jogon járó rendkívüli iskolakezdései támogatással járulnak hozzá ideén. Ehhez kapcsolódik a 15 ezer forintos, szociális alapon járó beiskolázási támogatás. Mint mondta az idősebb generációt, a városalapítókat is támogatják ötezer forinttal a nagy ünnepek előtt, sőt idén október elsejéig még egy egyszeri ötezer forintos támogatást is adnak a szépkorúaknak, melyet a jövőben is szeretnének juttatni. Kiemelte, hogy erőn felül támogatják a Nemzet Sportvárosának sportolóit, sportlétesítményeit és az utánpótlás nevelést. Ezt szolgálja a nemrég átadott teljesen felújított Csónakház, az uszoda felújítása, a stadion korszerűsítése és az új sportcsarnok felépítése is. Mint mondta, büszke ezekre a fejlesztésekre, hiszen ezeket már elérték és szeretnék folytatni a már megkezdett munkát a városlakók és a kormány támogatásával.

Rákossy Balázs elmondta, hogy országjárása során több, nagyobb lélekszámú városban is járt, ahol bizony a „tíz ujjukat is megnyalnák”, ha ilyen léptékű fejlesztések valósulnának meg. Hangsúlyozta, hogy az önkormányzati választások nagyon fontosak, hiszen ez az emberek „bőrére megy”. Éppen ezért a cselekvőképes, a kormánnyal együtt dolgozó és annak támogatását bíró jelöltekre kell szavazni, hogy a fejlődés töretlen legyen. Mint mondta, Cserna Gábor és csapata bírja a kormány támogatását és elég a fejlesztések során végignézni és kiderül, hogy már bizonyítottak és nekik az építés a fontos nem a rombolás. Hangsúlyozta, hogy a gazdaságnövekedés, az adócsökkentés, a bérnövekedés, a munkahelyteremtés és a biztonság megteremtésének kormánya sokat tesz a közösségekért, így az önkormányzatokért is. Mint mondta az adósságkonszolidációnak köszönhetően az önkormányzatok ma már sokkal jobb helyzetben vannak, mint az előző kormányok idején. Fejlődési pályára tudtak állni, melynek ékes példája Dunaújváros is.  Az ellenzékről szólva kiemelte, hogy annak képviselői folyamatosan tagadják az ész érveket, Magyarország ellen dolgoznak Brüsszelben és mindezek mellett úgy kampányolnak a helyhatósági választásokra, hogy korábban éppen ők voltak, akik devizában eladósították az önkormányzatokat. Hangsúlyozta, hogy elvtelen hatalmi koalíciók állnak össze most, melyek korábban kígyót-békát kiabáltak egymásra. Csak a pénzért és a hatalomért bútoroznak össze, mindenféle morális tartás nélkül. Ezektől meg kell védeni a felsorolt eredményeket, hogy Dunaújváros továbbra is a fejlesztések városa lehessen, hiszen kevesebbet nem érdemelnek az itt élők- zárta beszédét az államtitkár, majd mindenkit arra bíztatott, hogy menjen el voksolni október 13-án és szavazzon Cserna Gáborra és csapatára, azaz a fejlődésre és az építésre.

Cserna Gábor zárszavában megköszönte az államtitkár előadását az egybegyűlteknek pedig a részvételt. Ezután felsorolta a Fidesz-KDNP színeiben induló képviselőjelölteket majd kihangsúlyozta, hogy töretlen lelkesedéssel folytatják a választási kampányt és képviselik a fejlesztések folytatásának fontosságát.

A rovat további hírei: Közélet

Célunk egy élhetőbb, modern város

Célunk egy élhetőbb, modern város

2024. már. 18.

A fenntartható, zöldülő város ügyéről egyeztetett Szabó Zsolt és Bartuszek Lilla, a Fenntartható Városok alapítója a Városházán a napokban. Dunaújváros gazdasági alpolgármestere szerint a városvezetés  nyitott minden olyan megoldásra, ami egy élhetőbb, modern város megteremtését szolgálja.

Teljesen megújulnak a város padjai

Teljesen megújulnak a város padjai

2024. már. 17.

Aki nyitott szemmel jár a városban, annak feltűnhet, hogy az önkormányzat több helyen is új padokat helyezett ki, a régiek pedig teljes felújításon estek át. Az esztétikai benyomásokon túl nyilván a kényelmi szempontok is fontosak.

Ismét cserélte az önkormányzat a lejárt életmentő eszközöket az intézményekben

Ismét cserélte az önkormányzat a lejárt életmentő eszközöket az intézményekben

2024. már. 16.

A néhány évvel ezelőtt a fővárosban történt tragédiát követő civil összefogásnak és a dunaújvárosi önkormányzatnak köszönhetően minden városi oktatási intézménybe került életmentő allergiagyógyszer, vagyis EpiPen.

"Kelj, magyar ifjúság, légy te virág magad!" (galériával)

"Kelj, magyar ifjúság, légy te virág magad!" (galériával)

2024. már. 15.

Városunkban is megemlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 176. évfordulójáról a '48-as emlékműnél  ma délelőtt. 

Navracsics Tibor ismerhette meg a városvezetés koncepcióját, terveit

Navracsics Tibor ismerhette meg a városvezetés koncepcióját, terveit

2024. már. 14.

A területfejlesztési miniszterrel Pintér Tamás polgármester tárgyalt Székesfehérváron kedden délután. A város gazdasági helyzete mellett a fejlesztési terveket egyeztették a tárgyaló felek. Az eseményről a város első embere számolt be.

A Béke városrész egy kicsit könnyebb lett – közel 400 köbméter szeméttel biztosan

A Béke városrész egy kicsit könnyebb lett – közel 400 köbméter szeméttel biztosan

2024. már. 14.

Ismét csak döbbenetes mennyiségű lom, szemét, hulladék került a konténerekbe. Ez a mérlege az esztendő első lomtalanításának. A Béke városrészben, egyszerre három helyen is le lehetett adni a feleslegessé vált holmikat múlt szombaton. És le is adták!

Ünnepeljük együtt 1848 hőseit a forradalmi emlékműnél!

Ünnepeljük együtt 1848 hőseit a forradalmi emlékműnél!

2024. már. 13.

Közös megemlékezésre várja a városlakókat az önkormányzat március 15-én – az ünnepség helyszíne idén is a forradalmi emlékmű lesz pénteken délelőtt. A koszorúzás után avatják a Kistemetőben Rosti Pál felújított síremlékét.