Dunaújváros Hetilap

Légy szíves! már negyedik helyen is

2019. szeptember 13. (péntek) 16:33 - doszerk

Folytatódott a szív alakú kupakgyűjtők kihelyezése a városban. A Petőfi iskola, valamint a Barátság városrész és az újtelepi játszótér után a Gárdonyi iskolához is került egy darab, a gyerekek legnagyobb örömére.

Már a negyedik kupagyűjtő került ki Dunaújvárosban a Légy szíves! program keretén belül. Az újabb szívecske a Római városrészben, a Gárdonyi iskola és a Rudas kollégium előtti területen található. A DVG Zrt. szakemberei pénteken délelőtt helyezték ki a gyűjtőt, amit rögtön birtokba is vett egy csapat gárdonyis.

A szív alakú gyűjtő kihelyezésénél részt vett Vass Ádám, a körzet képviselőjelöltje is. Mint mondta, bár egyre több alternatívája létezik az eldobható műanyag  palackoknak, ennek ellenére még mindig kénytelenek vagyunk nap, mint nap használni őket.

-  Ezeknek a műanyagoknak a szelektív elhelyezése sok kényelmetlenséget okoz, de egyre többen foglalkoznak a megfelelő gyűjtéssel. Ilyen Lassingleitner Fruzsina önkormányzati képviselő is, aki a városban elsőként helyezett ki egy ilyen kupakgyűjtőt és akinek a kezdeményezését mások is követik, így sorra kerülnek ki a szívecskék a nagyobb forgalmú területekre, vagy iskolák mellé. Dunaújvárosban a Rómain egyedülálló módon három suli is egymás szomszédságában található. A Móra, a Rudas és a Gárdonyi iskola is mind elkötelezett a környezettudatos életmód mellett, a Gárdonyi pedig évek óta az örökös ökoiskola cím büszke birtokosa. Náluk mindennapos a kupakgyűjtés, a PET-palack gyűjtés és zsugorítás, és különféle környezettudatos akcióban részt vesznek a gyerekekkel. Mától viszont a kupakokat is külön gyűjtőbe helyezhetik el, ami a környezet megóvása mellett más jótékony célt is szolgál. A kupakok elszállítása és feldolgozása után kapott összeget ugyanis a Gárdonyi iskola alapítványa kapja majd, ez pedig nagy segítséget jelenthet a nyári beázás okozta károk helyrehozásában is, vagy a gyerekek környezettudatosságát növelő rendezvények megszervezésében.

A kupakgyűjtő kihelyezésénél nem csak több tucat gárdonyis alsó tagozatos, hanem az iskola új igazgatója, Szóládi Zoltán, illetve Dr. Horváthné Lázár Gabriella, az öko munkacsoport vezetője is részt vett. Utóbbi elmondta, intézményük több, mint tíz éve ökoiskola, 2016 óta pedig már örökös ökoiskola is, mindezek mellett pedig március óta a "Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola" címmel is gazdagabbak lettek.

- Ez a kezdeményezés rendkívüli módon egybevág az intézmény profiljával, és az új iskolavezetés is a szívén viseli az öko-tudatosságot és ezért kezdeményezte a kupakgyűjtő elhelyezését. Azért is tartjuk fontosnak, mert a környezettudatosságot, a fogyasztói tudatosságot erősítjük ezzel, illetve a karitatív tevékenységeket és magát az összetartozást, hiszen a szívből befolyt összeg, vagyis a kupakok ára a "Dunaújvárosi Gárdonyis Tanulókért Alapítványt" fogja gyarapítani.

A rovat további hírei: Közélet

Közgyűlés: pengeváltás után fontos témák az évnyitón

Közgyűlés: pengeváltás után fontos témák az évnyitón

2020. január 24. (péntek)

Gyurcsányozással és városrombolással koronázott éles pengeváltással kezdődött, a Fidesz-frakció távozása után lassú hömpölygéssé szelídült a közgyűlés évnyitó ülése a Városházán csütörtökön délelőtt. Negyvennél több napirendről tárgyaltak a képviselők – fontos témákról is döntöttek.

Hankook: új elnök az európai központ élén

Hankook: új elnök az európai központ élén

2020. január 21. (kedd)

Új irányhoz új vezető: Lee Sang Hoon lett a a Hankook Tire Europe új operatív igazgatója és elnöke, áll a cégcsoporttól honlapunkhoz eljuttatott közleményben. Pályakép és stratégiai célok a hajtás után!

DS Híradó: érdekvédelem, jegyzőváltás, lábtoll-labda

DS Híradó: érdekvédelem, jegyzőváltás, lábtoll-labda

2020. január 21. (kedd)

Izgalmas közéleti témák sora, így a munka törvénykönyvével összefüggő politikusi álláspont vagy a napirenden lévő jegyzőváltás is szerepel a DS Híradó kínálatában. - de a városunkban rendezett lábtoll-labda viadalról is láthatnak riportot. Hangképes összegzés máris itt!

Közgyűlés: fajsúlyos tételek az évnyitón

Közgyűlés: fajsúlyos tételek az évnyitón

2020. január 21. (kedd)

Fajsúlyos témákról dönthetnek a képviselők a naptári év első ülésén a Városháza "C" szárnyában csütörtökön: a közgyűlés elé kerül egyebek mellett több intézmény beszámolója, de fontos szervezeti és törvényességi kérdésekről is határoznak majd.

Dunaújváros érdekei az első helyen

Dunaújváros érdekei az első helyen

2020. január 17. (péntek)

Közös fotó nélkül zárult Molnár Tibor, Fidesz-támogatta független képviselőjelölt és Pintér Tamás polgármester tárgyalása. Dunaújváros első embere a várost illető forrásokat kérte számon a képviselőjelöltön.

DS Híradó: a város dala és a város kenyere

DS Híradó: a város dala és a város kenyere

2020. január 17. (péntek)

Több más aktuális téma mellett a Dunaújvárosiak Dala és Dunaújváros Kenyere is friss tételként szerepel a DSTV Híradójának csütörtöki adásában. Helyi ízek, mutatom máris!

DVCSH: üzemszünet a Béke városrészben

DVCSH: üzemszünet a Béke városrészben

2020. január 17. (péntek)

Több épületet is érint az az üzemszünet, amely az úgynevezett KAF vízvezetéken végzendő munkálatok miatt  tart ma reggeltől várhatóan délig a a Béke városrészben. Lista a hajtás után.