Dunaújváros Hetilap

Légy szíves! már negyedik helyen is

2019. szeptember 13. (péntek) 16:33 - doszerk

Folytatódott a szív alakú kupakgyűjtők kihelyezése a városban. A Petőfi iskola, valamint a Barátság városrész és az újtelepi játszótér után a Gárdonyi iskolához is került egy darab, a gyerekek legnagyobb örömére.

Már a negyedik kupagyűjtő került ki Dunaújvárosban a Légy szíves! program keretén belül. Az újabb szívecske a Római városrészben, a Gárdonyi iskola és a Rudas kollégium előtti területen található. A DVG Zrt. szakemberei pénteken délelőtt helyezték ki a gyűjtőt, amit rögtön birtokba is vett egy csapat gárdonyis.

A szív alakú gyűjtő kihelyezésénél részt vett Vass Ádám, a körzet képviselőjelöltje is. Mint mondta, bár egyre több alternatívája létezik az eldobható műanyag  palackoknak, ennek ellenére még mindig kénytelenek vagyunk nap, mint nap használni őket.

-  Ezeknek a műanyagoknak a szelektív elhelyezése sok kényelmetlenséget okoz, de egyre többen foglalkoznak a megfelelő gyűjtéssel. Ilyen Lassingleitner Fruzsina önkormányzati képviselő is, aki a városban elsőként helyezett ki egy ilyen kupakgyűjtőt és akinek a kezdeményezését mások is követik, így sorra kerülnek ki a szívecskék a nagyobb forgalmú területekre, vagy iskolák mellé. Dunaújvárosban a Rómain egyedülálló módon három suli is egymás szomszédságában található. A Móra, a Rudas és a Gárdonyi iskola is mind elkötelezett a környezettudatos életmód mellett, a Gárdonyi pedig évek óta az örökös ökoiskola cím büszke birtokosa. Náluk mindennapos a kupakgyűjtés, a PET-palack gyűjtés és zsugorítás, és különféle környezettudatos akcióban részt vesznek a gyerekekkel. Mától viszont a kupakokat is külön gyűjtőbe helyezhetik el, ami a környezet megóvása mellett más jótékony célt is szolgál. A kupakok elszállítása és feldolgozása után kapott összeget ugyanis a Gárdonyi iskola alapítványa kapja majd, ez pedig nagy segítséget jelenthet a nyári beázás okozta károk helyrehozásában is, vagy a gyerekek környezettudatosságát növelő rendezvények megszervezésében.

A kupakgyűjtő kihelyezésénél nem csak több tucat gárdonyis alsó tagozatos, hanem az iskola új igazgatója, Szóládi Zoltán, illetve Dr. Horváthné Lázár Gabriella, az öko munkacsoport vezetője is részt vett. Utóbbi elmondta, intézményük több, mint tíz éve ökoiskola, 2016 óta pedig már örökös ökoiskola is, mindezek mellett pedig március óta a "Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola" címmel is gazdagabbak lettek.

- Ez a kezdeményezés rendkívüli módon egybevág az intézmény profiljával, és az új iskolavezetés is a szívén viseli az öko-tudatosságot és ezért kezdeményezte a kupakgyűjtő elhelyezését. Azért is tartjuk fontosnak, mert a környezettudatosságot, a fogyasztói tudatosságot erősítjük ezzel, illetve a karitatív tevékenységeket és magát az összetartozást, hiszen a szívből befolyt összeg, vagyis a kupakok ára a "Dunaújvárosi Gárdonyis Tanulókért Alapítványt" fogja gyarapítani.

A rovat további hírei: Közélet

D+ Híradó - Drámapedagógia, Ványa bácsi

D+ Híradó - Drámapedagógia, Ványa bácsi

2019. október 18. (péntek)

Drámapedagógusok kaptak képzést a gimiben, a Ványa Bácsi nemzetközi sikerei - egy csokorban a nap legfontosabb eseményei a D+TV híradójában.

Még olcsóbb lett a benzin

Még olcsóbb lett a benzin

2019. október 18. (péntek)

Ismét változtak az üzemanyagárak: a benzin literenkénti ára 3 forinttal csökkent, míg a gázolajé változatlan maradt.

D+ Híradó - Ünnepi tanév, téli gumi

D+ Híradó - Ünnepi tanév, téli gumi

2019. október 16. (szerda)

Ünnepi tanév a Dózsában, lassan át kell állni az autósoknak a téli közlekedésre - egy csokorban a nap legfontosabb eseményei a D+TV híradójában.

Kolbászfesztivál idén is!

Kolbászfesztivál idén is!

2019. október 16. (szerda)

November 30-án (szombaton) immár TIZEDIK alkalommal rendezik meg a Pentelei Kolbászfesztivált és Disznótoros kóstolót. A rendezvényre a szervezők szeretettel meghívják Dunaújváros és városkörnyékének összes lakóját.

Jövőre 50 millió forintot biztosítanak az újraélesztés iskolai oktatására

Jövőre 50 millió forintot biztosítanak az újraélesztés iskolai oktatására

2019. október 16. (szerda)

A jövő évben 50 millió forintot biztosít az Emberi Erőforrások Minisztériuma az újraélesztés iskolai keretek között zajló oktatására - közölte az egészségügyért felelős államtitkár.

D+ Híradó - Klubház, rangadó előtt

D+ Híradó - Klubház, rangadó előtt

2019. október 15. (kedd)

Birtokba vették a nyugdíjasok a felújított klubházat, családi nap a Petőfiben, rangadóra készül a Kohász - egy csokorban a nap legfontosabb eseményei a D+TV híradójában.

D+ Híradó - Választás, közös séta

D+ Híradó - Választás, közös séta

2019. október 14. (hétfő)

Választási eredmények városunkban, séta a mellrák ellen immáron hatodszor, Kohász győzelem hazai pályán - egy csokorban a nap legfontosabb eseményei a D+TV híradójában.