Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Premier a stúdióteremben is

2019. szeptember 25. (szerda) 8:53 - Molnár Emese

Szerdán újabb premierrel készül a Bartók színház a közönségnek, ezúttal egy zenés mesejátékot mutatnak be a stúdióteremben, a kozmosz-trilógia befejező részét.

Körülbelül egy hónappal ezelőtt kezdték meg a Makrokozmosz című darab olvasópróbáit a színházban. Bejáratott csapat dolgozott rajta, hiszen ez a kozmosz-trilógia befejező része, a Mikrokozmosz és a Dr. Kozmosz után ezúttal azt mutatják meg nekünk, hogyan látják a gyermekek a felnőttek világát, és fordítva.

- Izgalmas próbafolyamaton vagyunk túl. Talán közhelyesen hangzik, de az a fajta játékstílus, színházi gondolkodásmód, amit összeraktunk a szövegekből, a versekből és a dalokból, és amit szeretnék elmondani velük, bízom benne, hogy önmagáért beszél. Minden egyes mozzanat ebben az előadásban a közös munka és gondolkodás eredménye mondta Csadi Zoltán, a trilógia rendezője.

A Makrokozmosz dramaturgja, a rendező alkotótársa ezúttal is Balassa Eszter volt. Négy színész, Gasparik Gábor, Kiss Attila, Losonczi Kata és Tőkés Nikoletta formálja meg a darabban az apa, anya és a gyermekek karaktereit.

- Ugyanazon munkamódszer alapján próbáltuk létrehozni a jeleneteket, mint azt az előző két részben is megtapasztalhatták a nézők. Klasszikus és kortárs versek keverednek, és vannak benne megzenésített versek is. Azt szeretnék elmondani a közönségnek, hogy milyennek látjuk felnőttként és gyerekként a világot, milyen az, amikor a kicsiben ott van a nagy, a nagyban pedig az egész, a teljesség. Maga a Makrokozmosz is erről szól, hogy egy kezdődő, fejlődő életben, a gyermeki lélekben ott van egy teljesség is, tehát ott vannak az elődök, az ősapák, a szépmamák, és az utódok, a tovább élés lehetősége. Ahogy a gyermek gondolkodásában ötvöződik ez a fajta teljesség, a világra való rácsodálkozás, a világ sokszínűségének felfedezése, az ebben való elmerülés, belefeledkezés, a játékban való feloldás. Ezt a filozófiát járjuk körbe vázolta Csadi Zoltán.

Vannak visszatérő elemek, effektusok, amelyeket az előző előadásokban is használtak, de persze sok újdonság is lesz, a bábtechnikától kezdve az árnyjátékon át a színházi eszközök rendszeréig. Igen fontos, különleges szerepe van a színpadi elemnek, amely lépcsőként, polcként, szekrényként is funkcionál a darab során.

- Szabó Lőrinc Lóci versei fontos inspirációi voltak ennek az előadásnak. Megragadt bennem egy sor, amikor azt mondja az apa a Lóci óriás leszel című versben, hogy „és lépcsőnek használta a könyvespolcokat”. Szerintem ez egy különleges, nagyszerű dolog, hiszen benne van a gyermek szabadságának, a feloldásának, a csínytevésének sokfajta ötvözete. A könyvespolc használható lépcsőként, de filozófiai értelemben a tudomány megismerésére, a tudás megszerzésére is használható lépcsőként. Ezt próbáltam a díszletben is megfogalmazni, életre hívni, hogy legyen egy olyan eszközünk a színpadon, amely a mozgások sokféle lehetőségét és tárházát adja. Egyfajta szabad asszociáció a térben, lehetőséget biztosít elbújni, eltűnni, előjönni, átvezetni az előzményekből. Bízom benne, hogy különleges produkció sikeredett, ami méltóképpen tudja bezárni ezt a kozmosz-trilógiát- tette hozzá a rendező.

A Makrokozmoszt szeptember 25-én mutatják be a Bartók színház stúdiótermében, amelyet 6 éves kortól a család minden tagjának ajánlanak, hiszen mindannyian találunk benne valamilyen üzenetet.

 

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: Dunaújváros 1997-ben - hangképes időutazás!

DSTV: Dunaújváros 1997-ben - hangképes időutazás!

2020. április 01. (szerda)

Hangképes időutazásra csábítja a lokálpatriótákat a DSTV stábja: egy korabeli riport segítségével szeretett városunk 1997-es képei elevenednek meg. Ne hagyja ki!

Csak előre: "Maradj otthon!" - dalban mondják el

Csak előre: "Maradj otthon!" - dalban mondják el

2020. március 29. (vasárnap)

"Átgyúrtuk életté, Idő komámmal, ez üldögélést" - újragondolta és újrajátszotta régi-szép Kispál-feldolgozását a Csík zenekar. Aktuálisabb, mint valaha: "Maradj otthon!"

Csak előre: DS Mesék (1.) – Megitatják a fűzfát

Csak előre: DS Mesék (1.) – Megitatják a fűzfát

2020. március 28. (szombat)

Beváltották a pár napja tett ígéretet, megérkezett mese a DSTV csapatától: az új sorozat első darabjaként a Megitatják a tűzifát című mesét tolmácsolták – mutatom máris!

Bartók: nem hagyják a várost kultúra nélkül!

Bartók: nem hagyják a várost kultúra nélkül!

2020. március 17. (kedd)

Fantasztikus közösségi kezdeményezéssel rukkolt ki a veszélyhelyzet időszakában a Bartók Kamaraszínház a napokban – itt a "virtuális színház” műsorterve!

Dunaújváros 70: rövidfilmeket és városmarketing-ötleteket vár a könyvtár

Dunaújváros 70: rövidfilmeket és városmarketing-ötleteket vár a könyvtár

2020. március 11. (szerda)

Összesen három várostörténeti vonatkozású pályázatot ír ki Dunaújváros 70 éves évfordulója kapcsán a József Attila Könyvtár – eddig két felhívással rukkolt ki az intézmény!

A múzeumba költözik a Terror Háza

A múzeumba költözik a Terror Háza

2020. március 10. (kedd)

Közös kiállításra várja a vendégeket az Intercisa Múzeum és a Terror Háza Múzeum: a 30 éve szabadon című  tárlat anyaga a rendszerváltás kitüntetett pillanatait mutatja be – szerdától.

MTV CityRocks 2020: várják a jelentkezőket!

MTV CityRocks 2020: várják a jelentkezőket!

2020. március 04. (szerda)

Már lehet jelentkezni az MTV CityRocks 2020 nagy közös dunaújvárosi dübörgésére: kész a tracklist, ennek fényében dönthetnek a régi közreműködők és az új jelentkezők!