Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Sikerdarabbal kezd a Bartók

2019. szeptember 20. (péntek) 8:08 - Molnár Emese

Egy népszerű, hosszú idő óta sikerrel játszott darabbal kezdi a Mosoly évadát a Bartók Kamaraszínház. Georges Feydeau Bolha a fülbe című bohózata itt is kacagtató előadást ígér a nézőknek.

A vígjáték rendezője, Szűcs Gábor elmondta, a három felvonásos darabon nem változtattak semmit, csupán a díszletet és a jelmezvilágot öltöztették modernebb köntösbe. A jelenkori minimál stílusú lakások berendezését ötvözve alakították ki a tereket, ahol aztán pikáns kalandok történnek.

Szűcs Gábor arról is beszélt, hogy témától függetlenül egy színdarab kiválasztásánál azt nézi elsődlegesen, hogy a szerzője tehetséges legyen. Feydeau Bolha a fülben című bohózata pedig már bizonyított, a rendező szerint ez a leghumorosabb, legizgalmasabb darabja. Ezután fontos szempont a megfelelő színészek kiválasztása a karakterekhez. Itt is sok több szempontot kell a rendezőnek figyelembe vennie, hogy a néző szeresse az előadást és benne a színészeket. Őze Áron, Jegercsik Csaba, Kocsis Dénes, Tóth Sándor, Sipos Imre, Varga Norbert, Auksz Éva, Szűcs Kinga, Kovács Vanda, Lovas Emília, Polgár Lilla és Szemán Béla alakítja majd a darabban a titkolózó férjeket és feleségeket, az eltitkolt szeretőket, akik észvesztve menekülnek egymás elől vagy éppen egymáshoz. Pergő cselekmény, szellemes párbeszédek, szerepcserék, véletlenek – ezek teszik a Feydeau-darabot feledhetetlen vígjátékká.

Nagyon sok előadást látott már erről a vígjátékról a rendező, de vannak olyan szempontok, amik az ő rendezésükben újat nyújtanak a nézőknek. Hozzátette, vannak olyan formák, pillanatok, dinamikák, amelyek a műfaj parancsai, amit nem lehet megváltoztatni. Őze Áron, a Bartók színház igazgatója is úgy véli, a ritmus és az intenzitás a legfontosabb, és ha ebből bármelyik jelenet is enged, nehéz visszahozni. Mint mondta, egy klasszikus és egy fantasztikusan megírt darabról van szó, és amely Szűcs Gábor rendezésében egy őrületes bohóctréfát ígér a nézőknek. A darab premiere szeptember 23-án, hétfőn lesz a Bartók nagyszínpadán.  

A rovat további hírei: Kultúra

Képregény készült a Mátyás-templom történetéről

Képregény készült a Mátyás-templom történetéről

2020. július 12. (vasárnap)

Múltébresztők címmel adott ki képregényt a Mátyás-templom gondnoksága a Budavári Nagyboldogasszony-, közismert nevén Mátyás-templom történetéről, írja az MTI.

Macron engedélyezte az eredeti formában történő helyreállítást a Notre-Dame-székesegyházon

Macron engedélyezte az eredeti formában történő helyreállítást a Notre-Dame-székesegyházon

2020. július 10. (péntek)

Emmanuel Macron csütörtökön engedélyezte, hogy az eredeti formájában állítsák helyre a párizsi Notre-Dame-székesegyháznak a tavalyi áprilisi tűzvész nyomán leomlott huszártornyát, jóllehet a francia elnök eleinte azt szerette volna, ha kortárs építészeti tervek szerint, a 21. század többé-kevésbé merész lenyomatát magán hordozva épült volna újra a katedrális, írja az MTI.

Bartók Liget: a külcsíni remeklés

Bartók Liget: a külcsíni remeklés

2020. július 09. (csütörtök)

Újabb látványos elemmel bővült a napokban a Bartók Liget projekt a Petőfi ligetben: a Bartók Kamaraszínház felhívásának nyomán a Wesley-Da Capo Alapfokú Művészeti iskola diákjai valósították meg a 70 éves Dunaújváros című kültéri design látványtervét az elmúlt napokban.

Emlékek árnyéka, árnyékok emléke

Emlékek árnyéka, árnyékok emléke

2020. július 09. (csütörtök)

Emléket állítanak a Vasmű úti platánoknak, Móder Rezső tervei nyomán közösen készítenek egy nagy közös fafaragást, amely a főutca fasorának hagyatékát őrzi majd meg. A nagyszabású tervekről Rohonczi István ROHO mesél, a munkálatok augusztusban kezdődhetnek.

Családbarát Hely lett a Bartók Kamaraszínház

Családbarát Hely lett a Bartók Kamaraszínház

2020. július 08. (szerda)

Bronz fokozatú Családbarát Hellyé nyilvánították a Bartókot. Cél az arany! Mint ahogy azt közösségi oldalukon is megírták: színházi filozófiájuknak elsődleges célja a családok kiszolgálása.

Állandó programok a gyermekkönyvtárban

Állandó programok a gyermekkönyvtárban

2020. július 08. (szerda)

Mint ahogy azt már megírtuk, csütörtökönként mesedélutánra várják az érdeklődőket a József Attila Könyvtár munkatársai, de keddenként és szerdánként is izgalmas programokkal kecsegtetnek a gyermekeknek.

Mesedélután csütörtökönként a könyvtárban

Mesedélután csütörtökönként a könyvtárban

2020. július 07. (kedd)

Az intézmény vezetése nyáron sem hagyja program nélkül a gyermekeket: kreatív foglalkozással egybekötött mesés délutánt szerveznek.