Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Sikerdarabbal kezd a Bartók

2019. szeptember 20. (péntek) 8:08 - Molnár Emese

Egy népszerű, hosszú idő óta sikerrel játszott darabbal kezdi a Mosoly évadát a Bartók Kamaraszínház. Georges Feydeau Bolha a fülbe című bohózata itt is kacagtató előadást ígér a nézőknek.

A vígjáték rendezője, Szűcs Gábor elmondta, a három felvonásos darabon nem változtattak semmit, csupán a díszletet és a jelmezvilágot öltöztették modernebb köntösbe. A jelenkori minimál stílusú lakások berendezését ötvözve alakították ki a tereket, ahol aztán pikáns kalandok történnek.

Szűcs Gábor arról is beszélt, hogy témától függetlenül egy színdarab kiválasztásánál azt nézi elsődlegesen, hogy a szerzője tehetséges legyen. Feydeau Bolha a fülben című bohózata pedig már bizonyított, a rendező szerint ez a leghumorosabb, legizgalmasabb darabja. Ezután fontos szempont a megfelelő színészek kiválasztása a karakterekhez. Itt is sok több szempontot kell a rendezőnek figyelembe vennie, hogy a néző szeresse az előadást és benne a színészeket. Őze Áron, Jegercsik Csaba, Kocsis Dénes, Tóth Sándor, Sipos Imre, Varga Norbert, Auksz Éva, Szűcs Kinga, Kovács Vanda, Lovas Emília, Polgár Lilla és Szemán Béla alakítja majd a darabban a titkolózó férjeket és feleségeket, az eltitkolt szeretőket, akik észvesztve menekülnek egymás elől vagy éppen egymáshoz. Pergő cselekmény, szellemes párbeszédek, szerepcserék, véletlenek – ezek teszik a Feydeau-darabot feledhetetlen vígjátékká.

Nagyon sok előadást látott már erről a vígjátékról a rendező, de vannak olyan szempontok, amik az ő rendezésükben újat nyújtanak a nézőknek. Hozzátette, vannak olyan formák, pillanatok, dinamikák, amelyek a műfaj parancsai, amit nem lehet megváltoztatni. Őze Áron, a Bartók színház igazgatója is úgy véli, a ritmus és az intenzitás a legfontosabb, és ha ebből bármelyik jelenet is enged, nehéz visszahozni. Mint mondta, egy klasszikus és egy fantasztikusan megírt darabról van szó, és amely Szűcs Gábor rendezésében egy őrületes bohóctréfát ígér a nézőknek. A darab premiere szeptember 23-án, hétfőn lesz a Bartók nagyszínpadán.  

A rovat további hírei: Kultúra

'56-ban a magyar fiatalok világraszólót alkottak

'56-ban a magyar fiatalok világraszólót alkottak

2019. október 23. (szerda)

1956 októberében a magyar fiatalok világraszólót alkottak, beverték az első szögeket a kor leghatalmasabb katonai erővel rendelkező nagyhatalmának koporsójába - mondta az innovációs és technológiai miniszter kedden, a budapesti Műegyetemen tartott megemlékezésen.

Programkavalkád az MMK-ban

Programkavalkád az MMK-ban

2019. október 22. (kedd)

Az őszi hónapokban sem unatkoznak a városlakók. A Munkásművelődési Központ színes programokat kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Új történelmi kiállítás a múzeumban

Új történelmi kiállítás a múzeumban

2019. október 21. (hétfő)

Egy különleges kiállításnak ad otthont az Intercisa Múzeum. Egy kis történelmi bemutató várja az érdeklődőket, amelyen megismerhetik, hogyan fejlődtek a háború kiszolgálását célzó eszközök.

Világraszóló siker városunkból

Világraszóló siker városunkból

2019. október 18. (péntek)

Sorra zsebeli be az elismeréseket a nemzetközi porondon a Ványa bácsi című darab. A Bartók színház és a Váci Dunakanyar Színház a közös produkcióval most világ körüli turnéra készül.

Ki kapja a díjat?

Ki kapja a díjat?

2019. október 18. (péntek)

Várják a javaslatokat a Pro Cultura Intercisae Díj jövő évi kitüntetettjeire. A rangos elismerést személy, vagy közösség is elnyerheti, s az ajánlásokat november 15-éig, írásban kell eljuttatni a polgármesterhez, míg a díjátadóra január 22-én, a Magyar Kultúra Napján kerül sor.

Pillangós batár

Pillangós batár

2019. október 18. (péntek)

Játékos mesevetélkedőt hirdetett a Munkásművelődési Központ és a Csupa Csoda Birodalom Népmese Pont szerdán az általános iskolák 3–4. osztályos tanulói számára.

Egész héten drámáznak

Egész héten drámáznak

2019. október 17. (csütörtök)

Újabb témahét zajlik a Széchenyi Gimnáziumban és ezúttal a drámáé a főszerep. Pontosabban a diákoké, akik különböző színdarabokban játsszák el Shakespeare műveinek hőseit.