Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Sikerdarabbal kezd a Bartók

2019. szeptember 20. (péntek) 8:08 - Molnár Emese

Egy népszerű, hosszú idő óta sikerrel játszott darabbal kezdi a Mosoly évadát a Bartók Kamaraszínház. Georges Feydeau Bolha a fülbe című bohózata itt is kacagtató előadást ígér a nézőknek.

A vígjáték rendezője, Szűcs Gábor elmondta, a három felvonásos darabon nem változtattak semmit, csupán a díszletet és a jelmezvilágot öltöztették modernebb köntösbe. A jelenkori minimál stílusú lakások berendezését ötvözve alakították ki a tereket, ahol aztán pikáns kalandok történnek.

Szűcs Gábor arról is beszélt, hogy témától függetlenül egy színdarab kiválasztásánál azt nézi elsődlegesen, hogy a szerzője tehetséges legyen. Feydeau Bolha a fülben című bohózata pedig már bizonyított, a rendező szerint ez a leghumorosabb, legizgalmasabb darabja. Ezután fontos szempont a megfelelő színészek kiválasztása a karakterekhez. Itt is sok több szempontot kell a rendezőnek figyelembe vennie, hogy a néző szeresse az előadást és benne a színészeket. Őze Áron, Jegercsik Csaba, Kocsis Dénes, Tóth Sándor, Sipos Imre, Varga Norbert, Auksz Éva, Szűcs Kinga, Kovács Vanda, Lovas Emília, Polgár Lilla és Szemán Béla alakítja majd a darabban a titkolózó férjeket és feleségeket, az eltitkolt szeretőket, akik észvesztve menekülnek egymás elől vagy éppen egymáshoz. Pergő cselekmény, szellemes párbeszédek, szerepcserék, véletlenek – ezek teszik a Feydeau-darabot feledhetetlen vígjátékká.

Nagyon sok előadást látott már erről a vígjátékról a rendező, de vannak olyan szempontok, amik az ő rendezésükben újat nyújtanak a nézőknek. Hozzátette, vannak olyan formák, pillanatok, dinamikák, amelyek a műfaj parancsai, amit nem lehet megváltoztatni. Őze Áron, a Bartók színház igazgatója is úgy véli, a ritmus és az intenzitás a legfontosabb, és ha ebből bármelyik jelenet is enged, nehéz visszahozni. Mint mondta, egy klasszikus és egy fantasztikusan megírt darabról van szó, és amely Szűcs Gábor rendezésében egy őrületes bohóctréfát ígér a nézőknek. A darab premiere szeptember 23-án, hétfőn lesz a Bartók nagyszínpadán.  

A rovat további hírei: Kultúra

Könyvtár: Karácsonyi Kavalkád (nem) csak gyerekeknek

Könyvtár: Karácsonyi Kavalkád (nem) csak gyerekeknek

2019. december 12. (csütörtök)

Gazdag kínálattal készül a közelgő ünnepekre a József Attila Könyvtár Gyermekkönyvtára: a Karácsonyi Kavalkád programsorozatára pénteken kora délutántól estig várják a résztvevőket – kicsiket, nagyokat, családokat. Részletes kínálat a hajtás után!

ICA-D: "Helyi érték" – szombaton Alföldi Róberttel!

ICA-D: "Helyi érték" – szombaton Alföldi Róberttel!

2019. december 11. (szerda)

Már most garantált az izgalmas program és a teltház: Alföldi Róbert rendező, színházcsináló várja rendhagyó tárlatvezetésre az érdeklődőket a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) szombaton délután. A fókuszban továbbra is Nemes Csaba Helyi érték című tárlata!

Mesemondók a könyvtárban: nemes csata, jeles eredmények

Mesemondók a könyvtárban: nemes csata, jeles eredmények

2019. december 10. (kedd)

Nagyszerű élményt ígért kicsiknek és nagyoknak, és az ígéretet maximálisan be is váltotta a József Attila Könyvtárban rendezett Mikulás napi mesemondó verseny. A szó elszállt, viszont az összes fontos eredmény itt!

KineDok a Kortársban: "Történetek zongorára"

KineDok a Kortársban: "Történetek zongorára"

2019. december 09. (hétfő)

Megindító sorsokat mutat be a KineDok Filmlub következő darabja a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) szerdán délután: az érdeklődők a Történetek zongorára című bolgár dokumentumfilmet láthatják. A múló idő képei a katt után!

Fényes érmek és különdíj a Klauzál Kupán

Fényes érmek és különdíj a Klauzál Kupán

2019. december 06. (péntek)

Budapesten, a Klauzál Gábor Művelődési Központban, Budapesten rendezték meg a Klauzál Kupa őszi fordulóját. Az országos táncversenyen részt vettek a Dunaújvárosi Gárdonyi Géza Általános Iskola táncosai is, nem kis sikerrel.

ICA-D: első kézből a "Helyi érték"-ről

ICA-D: első kézből a "Helyi érték"-ről

2019. december 04. (szerda)

Izgalmas kísérlettel folytatódik a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) eseményeinek sorozata: Nemes Csaba Helyi érték című kiállításának kísérőprogramjaként maga a művész kíséri tárlatvezetésre az érdeklődőket szombaton délután. Mindenkit szeretettel várnak!

Dunaújváros Vegyeskar: szépséges koncert advent ünnepére az evangélikus templomban

Dunaújváros Vegyeskar: szépséges koncert advent ünnepére az evangélikus templomban

2019. december 03. (kedd)

Zsúfolásig telt a város koncertterme advent első vasárnapján: a Dunaújvárosi Vegyeskar adott ihletett erejű, szép koncertet az ünnepi időszak nyitányán. Címszavas összegzés és mini webgaléria a hajtás után!