Az egyik legmagasabb növekedési ütemet érte el a magyar gazdaság Európában

2019. október 19. (szombat) 8:14 - doszerk

Várakozásokon felül teljesített és Európában az egyik legmagasabb növekedési ütemet érte el tavaly a magyar gazdaság – írta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a napokban közzétett jelentésében. Az értékelés szerint a magyar jövedelem szintje látványos felzárkózást mutat a fejlett gazdaságokhoz képest. A munkabérek gyors ütemben növekednek, míg a munkanélküliségi ráta történelmileg alacsony szintre mérséklődött - írja a hirado.hu.

Szakértők szerint a magyar gazdaság jóval 4 százalék feletti növekedési ütemmel zárhatja a 2019-es évet, mert középtávon az ország költségvetési helyzete javul, a külső adósság pedig csökken az élénk belső hitelezési aktivitás mellett. A rövid távú kilátásokat beárnyékolja azonban a lankadt globális növekedés, a világkereskedelmi ellentétek és a Brexit által keltett bizonytalansági tényezők.

A középtávú kilátások akkor lehetnek problémamentesek, ha folytatódik a szigorú költségvetési politika, tehát a költségvetési hiánynak nem szabad növekednie – fogalmazott Csath Magdolna közgazdász a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában. Mint mondta, az adószintnek továbbra is csökkennie kell, illetve javítani kell a hatékonyságot mind állami, vállalati és a kisvállalati szinten is.

A külső hatások is közrejátszanak

Közölte, a rövid távú kilátásokat számos külső hatás befolyásolhatja. Az egyik ilyen a kínai gazdaság csökkenése, amely jelenleg 6 százalékon áll, de fontos tényező az amerikai–kínai kereskedelmi háború is, sok a bizonytalanság, amely leginkább a termelői szektorra van kihatással. Ezen belül leginkább a járműipart érinti, ami azért fontos, mert Magyarország jelentősen függ ettől az ágazattól.

Hangsúlyozta, ha folytatódik a gazdaságvédelmi program, többek között a kormány versenyképesebb Magyarországért kezdeményezése – amelyet a Nemzetközi Valutaalap is méltatott –, akkor Magyarországot elkerülhetik a gazdasági vonatkozású problémák.

A recesszióhoz alkalmazkodni kell 

A rövid távú kilátásoknál a szakértők egyfajta recessziót irányoznak elő, amely általában technológiai váltást jelent – mondta Trautmann László, a Corvinus Egyetem docense. Ez azt jelenti, hogy nem a fogyasztás és a termelés áll szemben egymással, hanem gyakorlatilag új fogyasztási és termelési kultúrára térünk át. Szerinte a recesszió a mesterséges intelligencia, a digitalizáció és az 5G okozta változásokat foglalja magába, és ehhez kell majd alkalmazkodni.

Ahogyan azt az IMF is kiemeli, úgy Trautmann László szerint is a kulcskérdés a vállalati és a kisvállalati szektor alkalmazkodása a felsorolt folyamatokhoz. Ezért az államnak különböző eszközökkel kell segítenie ezt a területet, mint például az ügymenet hatékonyságának növelése. Hangsúlyozta, olyan gazdaságpolitikára van szükség, amely kizárólag csak a teljesítményt értékeli.

A szakértő arról is beszélt, hogy a napokban elfogadták a kis- és középvállalkozásokat segítő (kkv-)stratégiát. Bár ennek pontos részleteit majd csak november 5-én közlik, az már most elmondható, hogy hét beavatkozási területet fogalmaztak meg a vállalkozások igényei és javaslatai alapján.

Fontos a kkv-k szerepe a gazdaságban

A stratégia a vállalkozóbarát szabályozási és adózási környezet megteremtésére, az üzleti környezet és az e-kormányzat eszközeinek fejlesztésére, a szektor fejlődési képességének, innovációs, digitális teljesítményének erősítésére, a szükséges tudás megszerzésének támogatására, a finanszírozáshoz jutás ösztönzésére, a nemzetközivé válásra, illetve a generációváltás elősegítésére épül.

Elmondta, napjainkban fontos szerepet játszanak a kis- és középvállalkozások, az ágazat hozzáadottérték-termelése gyorsabban nőtt az átlagnál és a nagyvállalatokénál is. Ez a növekedés járult hozzá ahhoz is, hogy a magyar gazdaság dinamikusan, több mint 30 százalékkal bővült az elmúlt kilenc évben, így Magyarország és a régió az Európai Unió növekedésének motorjává vált.

- hirado.hu -

A rovat további hírei: Politika

Süli János: a legkorszerűbb blokkok épülnek meg a Paks II. projekt keretében

Süli János: a legkorszerűbb blokkok épülnek meg a Paks II. projekt keretében

2019. november 07. (csütörtök)

A Paks II. projekt keretében a legkorszerűbb blokkok épülnek meg, nemzetközi együttműködésben - mondta Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezésért felelős tárca nélküli miniszterrel kedden, a Roszatom vezérigazggatójával tartott közös sajtótájékoztatón Pakson, miután áttekintették a projekt előrehaladását.

EP-választás - Közzétették a végleges eredményeket

EP-választás - Közzétették a végleges eredményeket

2019. október 29. (kedd)

Közzétették a május végi európai parlamenti (EP-) választás végleges eredményeit kedden Brüsszelben, amelyek szerint az átlagos részvételi arány 50,66 százalékos volt a közösségben.

Orbán: 1956-ban is szabad és független Magyarországot akartunk magunknak a nemzetek Európájában

Orbán: 1956-ban is szabad és független Magyarországot akartunk magunknak a nemzetek Európájában

2019. október 23. (szerda)

1956-ban is szabad és független Magyarországot akartunk magunknak a nemzetek Európájában - hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten, az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulója alkalmából a Zeneakadémián rendezett díszünnepségen.

Orbán: a kormány minden polgármesterrel és képviselőtestülettel együttműködik, amely erre kész

Orbán: a kormány minden polgármesterrel és képviselőtestülettel együttműködik, amely erre kész

2019. október 21. (hétfő)

A kormány álláspontja ismert: minden polgármesterrel és képviselőtestülettel együttműködik, amely maga is kész erre - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés őszi ülésszakát megnyitó, hétfői ülésén.

Csaknem 8 milliárdos támogatási igény érkezett a falusi csokra

Csaknem 8 milliárdos támogatási igény érkezett a falusi csokra

2019. október 16. (szerda)

Eddig csaknem 1500 kérelem érkezett a falusi családi otthonteremtési kedvezményre (csok), mintegy 8 milliárd forint értékben.

Jó bizonyítványt állít ki a magyar gazdaságról az IMF jelentése

Jó bizonyítványt állít ki a magyar gazdaságról az IMF jelentése

2019. október 15. (kedd)

Egyre erősödő kihívásokkal terhelt világgazdasági környezetben várakozásokon felül teljesített, és Európában az egyik legmagasabb növekedési ütemet érte el 2018-ban a magyar gazdaság - állapította meg az IMF küldöttsége a tagsági szerződés négyes cikkelye alapján végzett felülvizsgálat eredményét összefoglaló jelentése.

Kovács Árpád: a magyar gazdaság jóval ellenállóbb, mit tíz éve

Kovács Árpád: a magyar gazdaság jóval ellenállóbb, mit tíz éve

2019. október 14. (hétfő)

A gazdaság kedvező számai alapján kijelenthető, hogyha nem következik be váratlan esemény, akkor teljesülnek a kormány által kitűzött gazdaságpolitikai célok ‒ közölte a Költségvetési Tanács elnöke a Rádió Orienten. Kovács Árpád elmondta, hogy a következő években a nemzetközi helyzet bizonytalansága ellenére is hozható a 3 százalék feletti növekedés.