Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Elnémulás a Bartókban

2019. október 30. (szerda) 8:00 - Vass Ádám

Nyár óta készül, most végre bemutatják a Bartókban a stúdióterem legújabb előadását, az Elnémulás című drámát, melynek rendezője a színház igazgatója, Őze Áron.

Izgalmas, komoly kérdéseket feszegető darabbal készül a Bartók társulata. Őze Áron rendezésében ugyanis színpadra állítják Hubay Miklós Elnémulás című alkotását. Mint mondta, véleménye szerint az író egyik legizgalmasabb drámájáról van szó, amin 2004-től egészen 2010-ig dolgozott, vagyis egy évvel halála előtt fejezte be, így akár az utolsó munkájának is nevezhetjük. Őze Áron szerint a darab egészen modern, egészen új hangvételű és megdöbbentő tartalma van. Színházigazgatóként pedig különösen fontosnak tartja, hogy hasonló darabokat állítsanak színpadra, mivel 2020-ban lesz éppen száz éve, hogy Versailles-ben aláírták a trianoni békediktátumot. Ezért fontos emlékeztetni erre a sorsfordító és fájdalmas eseményre az embereket és beszélniük kell a nép, a nemzet, a nyelv és a kultúra fontosságáról és megtartó erejéről.

Az előadáshoz drámapedagógiai foglalkozás is kapcsolódik. Polgár Lilla és Gasparik Gábor az egyik, középiskolásoknak tartott előadás után fogja a diákokkal kivesézni, kielemezni az előadásban látottakat és együtt átbeszélni a tanulókkal.

A darab premierjére október 30-án este, a stúdióteremben kerül sor.

A rovat további hírei: Kultúra

Dunaújvárosi Vegyeskar: nemes kihívások előtt

Dunaújvárosi Vegyeskar: nemes kihívások előtt

2020. február 26. (szerda)

Komoly együttműködés után csodás koncert ígérete a Müpa színpadán, majd kórusmatiné a Nemzeti Galériában – egyszerre nagyon nívós és gyönyörűséges kihívások várnak a Dunaújvárosi Vegyeskarra márciusban.

Rockmaraton 2020: teljessé vált a jubileumi fesztiválprogram!

Rockmaraton 2020: teljessé vált a jubileumi fesztiválprogram!

2020. február 21. (péntek)

Sepultura, Cradle of Filth, Marky Ramone, The Agonist, Infected Rain – öt kegyetlenül erős fellépővel vált véglegessé a lista, rekordidő alatt betelt a naptár: nagyjából minden kész, hogy a 30 éves jubileumhoz kavalkád legyen a Rockmaraton a Szalki-szigeten július elején. Yeaaah!

ICA-D: a testetlen testek tárlata

ICA-D: a testetlen testek tárlata

2020. február 19. (szerda)

A dolog, amely elfelejtett testet ölteni – ezzel a címmel nyílik kiállítás Koronczi Endre alkotásaiból a Kortárs Művészeti Intézetben  pénteken. Létezik-e széltárgy? A válaszért irány a kortárs – de előbb itt egy kedvcsináló összegzés!

Könyvtár: "Ki nem volt Hamvas Béla?"

Könyvtár: "Ki nem volt Hamvas Béla?"

2020. február 17. (hétfő)

Izgalmas előadással ünnepli a magyar széppróza napját a József Attila Könyvtár: Weiner Sennyey Tibor költő, író Ki nem volt Hamvas Béla? című előadására kedden várják a vendégeket.

Kaptár: eldobnád az agyad Valentin napján? Itt az alkalom!

Kaptár: eldobnád az agyad Valentin napján? Itt az alkalom!

2020. február 13. (csütörtök)

Idén immár ötödszörre rendezik meg a Vomiting Blood Night  minifesztiválját a Kaptár Music Pubban – micsoda véletlen, az idén éppen tizedik születésnapját ünneplő házigazda Morhord buliját Valentin napján rendezik!  Yeaaahh!

Könyvtár: nemcsak Valentin, de könyvajándék nap is lesz!

Könyvtár: nemcsak Valentin, de könyvajándék nap is lesz!

2020. február 12. (szerda)

A József Attila Könyvtár is csatlakozott a Nemzetközi Könyvajándék Nap egész világot behálózó akciójához – pénteken várják meglepetéssel a gyermekkönyvtár vendégeit! A felnőtteket könyves vakrandival csábítják!
 

ICA-D: két programmal búcsúzik a két tárlat

ICA-D: két programmal búcsúzik a két tárlat

2020. február 06. (csütörtök)

Izgalmas kulturális kalandozásra invitálja a vendégeket a Kortárs Művészeti Intézet pénteken este – a két kiállítást stílszerűen két programmal búcsúztatják!