Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Elnémulás a Bartókban

2019. október 30. (szerda) 8:00 - Vass Ádám

Nyár óta készül, most végre bemutatják a Bartókban a stúdióterem legújabb előadását, az Elnémulás című drámát, melynek rendezője a színház igazgatója, Őze Áron.

Izgalmas, komoly kérdéseket feszegető darabbal készül a Bartók társulata. Őze Áron rendezésében ugyanis színpadra állítják Hubay Miklós Elnémulás című alkotását. Mint mondta, véleménye szerint az író egyik legizgalmasabb drámájáról van szó, amin 2004-től egészen 2010-ig dolgozott, vagyis egy évvel halála előtt fejezte be, így akár az utolsó munkájának is nevezhetjük. Őze Áron szerint a darab egészen modern, egészen új hangvételű és megdöbbentő tartalma van. Színházigazgatóként pedig különösen fontosnak tartja, hogy hasonló darabokat állítsanak színpadra, mivel 2020-ban lesz éppen száz éve, hogy Versailles-ben aláírták a trianoni békediktátumot. Ezért fontos emlékeztetni erre a sorsfordító és fájdalmas eseményre az embereket és beszélniük kell a nép, a nemzet, a nyelv és a kultúra fontosságáról és megtartó erejéről.

Az előadáshoz drámapedagógiai foglalkozás is kapcsolódik. Polgár Lilla és Gasparik Gábor az egyik, középiskolásoknak tartott előadás után fogja a diákokkal kivesézni, kielemezni az előadásban látottakat és együtt átbeszélni a tanulókkal.

A darab premierjére október 30-án este, a stúdióteremben kerül sor.

A rovat további hírei: Kultúra

"Egy percre megfogom, ami örök"

"Egy percre megfogom, ami örök"

2020. július 04. (szombat)

A gyermekkor élményeit, benyomásait idézik fel Kelemen Marián Éva képzőművész festményei és plasztikái. Az összeállítást az evangélikus templomban tekinthetik meg az érdeklődők.

Bartók: nyári színház a ligetben

Bartók: nyári színház a ligetben

2020. július 03. (péntek)

Három előadást láthatnak a Bartók liget programsorozatában a nyár folyamán a színházbarátok. Elsősorban az elmaradt előadásokat pótolják a liget színpadán., a Petőfi Művészeti Liget rendezvényeit az idei évben nem szervezi meg a teátrum, ám a jövő évben mindenképpen számíthatnak majd szabadtéri kulturális élményözönre a dunaújvárosiak.

Kaptár: megtörték a csendet – irány a való világ!

Kaptár: megtörték a csendet – irány a való világ!

2020. július 03. (péntek)

Az első megmozdulások szépen le is gurultak, a folytatás is ígéretesen alakul: a pincében rendezendő koncertekre még várni kell, de a Kaptár Garden színpada minden hétvégén benépesül – ha lassan is, de biztosan beröccen a bulizóna gépezete városunkban.

Járványbúcsúztató koncert vasárnap

Járványbúcsúztató koncert vasárnap

2020. július 02. (csütörtök)

Az elmúlt időszakban többször arattak sikert, a járványhelyzet után visszatérnek: folytatódik a Pannon Filharmonikusok szabadtéri kamarakoncertjeinek sorozata Dunaújvárosban – a nagytemplom előtti téren járványbúcsúztató hangverseny lesz vasárnap délelőtt.

"Talált idő" – kiállítás a templomban

"Talált idő" – kiállítás a templomban

2020. július 01. (szerda)

A járványhelyzet enyhülése után újra nyit az evangélikus templom kiállítóterme: Kelemen Marián Éva festő, művész-tanár Talált idő című kiállítását péntektől láthatják az érdeklődők.

Könyvtár: mától korlátlanul nyitva

Könyvtár: mától korlátlanul nyitva

2020. június 29. (hétfő)

Ugyan még az egészségügyi és távolságtartási szabályok betartása mellett, de szolgáltatási korlátozások nélkül, teljes nyitva tartással üzemel a József Attila Könyvtár mától. Ráadásul több újdonsággal is szolgálnak a betűk barátainak. 

Egyből a mélyvízbe

Egyből a mélyvízbe

2020. június 26. (péntek)

A márciusi bezárást követően június második felében ismét kinyithatott a Munkásművelődési Központ, amely így a nyugdíjas kluboknak és a gyermektáboroknak egyaránt otthont ad. Emellett az Erzsébet táborok „betétprogramjaként” kézműves foglalkozásokat és színházi előadásokat szerveznek az intézményben.