Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Elnémulás a Bartókban

2019. október 30. (szerda) 8:00 - Vass Ádám

Nyár óta készül, most végre bemutatják a Bartókban a stúdióterem legújabb előadását, az Elnémulás című drámát, melynek rendezője a színház igazgatója, Őze Áron.

Izgalmas, komoly kérdéseket feszegető darabbal készül a Bartók társulata. Őze Áron rendezésében ugyanis színpadra állítják Hubay Miklós Elnémulás című alkotását. Mint mondta, véleménye szerint az író egyik legizgalmasabb drámájáról van szó, amin 2004-től egészen 2010-ig dolgozott, vagyis egy évvel halála előtt fejezte be, így akár az utolsó munkájának is nevezhetjük. Őze Áron szerint a darab egészen modern, egészen új hangvételű és megdöbbentő tartalma van. Színházigazgatóként pedig különösen fontosnak tartja, hogy hasonló darabokat állítsanak színpadra, mivel 2020-ban lesz éppen száz éve, hogy Versailles-ben aláírták a trianoni békediktátumot. Ezért fontos emlékeztetni erre a sorsfordító és fájdalmas eseményre az embereket és beszélniük kell a nép, a nemzet, a nyelv és a kultúra fontosságáról és megtartó erejéről.

Az előadáshoz drámapedagógiai foglalkozás is kapcsolódik. Polgár Lilla és Gasparik Gábor az egyik, középiskolásoknak tartott előadás után fogja a diákokkal kivesézni, kielemezni az előadásban látottakat és együtt átbeszélni a tanulókkal.

A darab premierjére október 30-án este, a stúdióteremben kerül sor.

A rovat további hírei: Kultúra

Lénárt Linda orgonakoncertje a főtemplomban

Lénárt Linda orgonakoncertje a főtemplomban

2019. november 14. (csütörtök)

November 16-án (szombaton) este 7 órai kezdettel (közvetlenül a szombat esti 6 órai szentmise után) Lénárt Linda – a dunaújvárosi és nagyvenyimi kötődésekkel is rendelkező, Zeneakadémiát végzett – orgonaművész, orgonahangversenyt ad a dunaújvárosi Krisztus király főtemplomban.

Ma van a magyar nyelv napja

Ma van a magyar nyelv napja

2019. november 13. (szerda)

Ma van a magyar nyelv napja, ebből az alkalomból gálaműsort tart az Anyanyelvápolók Szövetsége, az M5 kulturális csatorna a nap folyamán bejátszásokkal, este pedig stúdióműsorral hívja fel a figyelmet az anyanyelv fontosságára.

Őszbúcsúztató családi délután

Őszbúcsúztató családi délután

2019. november 12. (kedd)

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának zárórendezvényeként egy Őszbúcsúztató családi délutánra várta az érdeklődőket az Intercisa Múzeum múlt szombaton. A programok között kézműveskedés és tárlatvezetés is szerepelt.

Szenvedéllyel átitatott ecsetvonások

Szenvedéllyel átitatott ecsetvonások

2019. november 06. (szerda)

A Bartók Kamaraszínház aulájában egy újabb kiállítás nyílt meg kedden délután. Smuk Imre, a színház nyugalmazott művészeti vezetőjének festményeit lehet megtekinteni.

Új darabot próbálnak a Bartókban

Új darabot próbálnak a Bartókban

2019. november 05. (kedd)

Egy újabb bemutatóra készül a Bartók Kamaraszínház, Egressy Zoltán Portugál című tragikomédiáját Bodor Böbe rendezi. Az olvasópróbákat hétfőn délután kezdte meg a csapat.

Ma van a reformáció emléknapja

Ma van a reformáció emléknapja

2019. október 31. (csütörtök)

Ma van a reformáció emléknapja, országszerte ünnepségeket tartanak a protestáns gyülekezetek.

Vasárnap premier a Bartókban

Vasárnap premier a Bartókban

2019. október 25. (péntek)

Újabb premierre készül a Bartók Kamaraszínház. Ezúttal egy könnyed, szórakoztató musicalt láthatnak a nézők. A Tiéd a világ! című előadás az Illés Zenekar előtt tiszteleg.