Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Elnémulás a Bartókban

2019. október 30. (szerda) 8:00 - Vass Ádám

Nyár óta készül, most végre bemutatják a Bartókban a stúdióterem legújabb előadását, az Elnémulás című drámát, melynek rendezője a színház igazgatója, Őze Áron.

Izgalmas, komoly kérdéseket feszegető darabbal készül a Bartók társulata. Őze Áron rendezésében ugyanis színpadra állítják Hubay Miklós Elnémulás című alkotását. Mint mondta, véleménye szerint az író egyik legizgalmasabb drámájáról van szó, amin 2004-től egészen 2010-ig dolgozott, vagyis egy évvel halála előtt fejezte be, így akár az utolsó munkájának is nevezhetjük. Őze Áron szerint a darab egészen modern, egészen új hangvételű és megdöbbentő tartalma van. Színházigazgatóként pedig különösen fontosnak tartja, hogy hasonló darabokat állítsanak színpadra, mivel 2020-ban lesz éppen száz éve, hogy Versailles-ben aláírták a trianoni békediktátumot. Ezért fontos emlékeztetni erre a sorsfordító és fájdalmas eseményre az embereket és beszélniük kell a nép, a nemzet, a nyelv és a kultúra fontosságáról és megtartó erejéről.

Az előadáshoz drámapedagógiai foglalkozás is kapcsolódik. Polgár Lilla és Gasparik Gábor az egyik, középiskolásoknak tartott előadás után fogja a diákokkal kivesézni, kielemezni az előadásban látottakat és együtt átbeszélni a tanulókkal.

A darab premierjére október 30-án este, a stúdióteremben kerül sor.

A rovat további hírei: Kultúra

Csak előre: DS Mesék (1.) – Megitatják a fűzfát

Csak előre: DS Mesék (1.) – Megitatják a fűzfát

2020. március 28. (szombat)

Beváltották a pár napja tett ígéretet, megérkezett mese a DSTV csapatától: az új sorozat első darabjaként a Megitatják a tűzifát című mesét tolmácsolták – mutatom máris!

Bartók: nem hagyják a várost kultúra nélkül!

Bartók: nem hagyják a várost kultúra nélkül!

2020. március 17. (kedd)

Fantasztikus közösségi kezdeményezéssel rukkolt ki a veszélyhelyzet időszakában a Bartók Kamaraszínház a napokban – itt a "virtuális színház” műsorterve!

Dunaújváros 70: rövidfilmeket és városmarketing-ötleteket vár a könyvtár

Dunaújváros 70: rövidfilmeket és városmarketing-ötleteket vár a könyvtár

2020. március 11. (szerda)

Összesen három várostörténeti vonatkozású pályázatot ír ki Dunaújváros 70 éves évfordulója kapcsán a József Attila Könyvtár – eddig két felhívással rukkolt ki az intézmény!

A múzeumba költözik a Terror Háza

A múzeumba költözik a Terror Háza

2020. március 10. (kedd)

Közös kiállításra várja a vendégeket az Intercisa Múzeum és a Terror Háza Múzeum: a 30 éve szabadon című  tárlat anyaga a rendszerváltás kitüntetett pillanatait mutatja be – szerdától.

MTV CityRocks 2020: várják a jelentkezőket!

MTV CityRocks 2020: várják a jelentkezőket!

2020. március 04. (szerda)

Már lehet jelentkezni az MTV CityRocks 2020 nagy közös dunaújvárosi dübörgésére: kész a tracklist, ennek fényében dönthetnek a régi közreműködők és az új jelentkezők! 

Dunaújvárosi Vegyeskar: a teltházas Müpa-élmény

Dunaújvárosi Vegyeskar: a teltházas Müpa-élmény

2020. március 03. (kedd)

Tizenkét kórus, köztük a Dunaújvárosi Vegyeskar lépett közönség elé a Müpa Bartók termének színpadán a KÓTA által szervezett Hangról hangra elnevezésű koncert programjában vasárnap. Operagyöngyszemek – egy kórustag, Deutsch Beáta emlékei!

Könyvtár: kezdődik a „Várostörténeti esték” sorozata

Könyvtár: kezdődik a „Várostörténeti esték” sorozata

2020. március 03. (kedd)

Kemény Dezső emlékét idézi fel az író, újságíró születésének 95. évfordulója alkalmából a József Attila Könyvtár a Dunaújváros építésének 70 éves évfordulója alkalmából rendezendő „Várostörténeti esték” sorozat első programján pénteken. Mindenkit szeretettel várnak!