Dunaújváros Hetilap

Mögöttünk a kormány

2019. október 7. (hétfő) 18:19 - doszerk

1,2 milliárd forintos fejlesztést hozott a napokban elektromobilitásra Dunaújvárosnak, mint a Modern Városok program folytatásaként. Miért és mire kapjuk ezt a pénzt?- kérdezzük a jó hír bejelentőjétől, Dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztostól.

– A Modern Városok Program keretében Dunaújváros Megyei Jogú Város részére egy elektromobilitási mintarégió létrehozására támogatást biztosít a kormány. Ennek keretében eszközbeszerzéseket terveztünk a helyi közszolgáltató cégeknek, amelyeket folyamatosan tesztelni fogunk.

– És a buszok?

– A projekt révén kerülnének beszerzésre elektromos buszok. A kormány a napokban fogadta el az új buszstratégiáját, amely szerint az állam támogatja az alacsony energiafogyasztású, és alacsony kibocsátású, vagy elektromos illetve földgáz meghajtású buszok beszerzését, egységesíti a helyközi és távolsági menetrendeket, valamint javítja a szolgáltatás színvonalát.

Dunaújváros és térsége fejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos. Min dolgozik éppen?

–  Azon, hogy városunkba és környékére minél több befektetőt és vállalkozást hozzunk, valamint a meglévő foglalkoztatók stabilan működhessenek.

Vannak ilyenek, mármint új befektetők?

–  Több ilyen jellegű tárgyalás van folyamatban, sőt van, ami már megállapodás közeli állapotban is van. Reményeim szerint hamarosan Dunaújváros és térsége számára is örömteli hírt tudok megosztani.  De folyamatosan egyeztetek a magyar gazdaság eddigi legnagyobb beruházásáról, a Paks II. beruházással kapcsolatos térséget érintő kérdésekben is. Röviden megfogalmazva az a feladatom, hogy munkahelyeket és bevételt hozzak a térségnek.

Itt a Dunaferr, kritikus helyzetben van a gazdálkodása, ez foglalkoztatási problémákat okozhat. Komoly gond van a szennyezőanyag kibocsátással.

– Nem egyszerű a helyzet, hiszen egy magánvállalatról van szó, és ez korlátozza a kormány mozgásterét. A kormánynak és az önkormányzatnak azonban a tulajdonostól függetlenül fontos a munkavállalók helyzete és az üzem stabilitása. Palkovics miniszter úrral és tárcájával ezért azon dolgozunk, hogy hatékony megoldást nyújtsunk akár a környezetterhelés csökkentésére, akár a versenyképesség növelésére.

Hogyan dolgozik együtt Pintér Tamással, a térség országgyűlési képviselőjével?

– Pintér Tamás nem kérte a segítségemet, és nem is keresett meg. Ahogy látom és hallom a térség polgármestereitől, nem a választói képviselete a legnagyobb gondja, hanem a hatalom megszerzése. Cserna Gábor és csapata bírja a kormány támogatását. Elég a közel 50 milliárd forint összegű fejlesztéseket megnézni, amelyek folyamatban vannak, vagy már le is zárultak és kiderül, hogy már bizonyítottak. Nekik az építés a fontos nem a rombolás!

A rovat további hírei: Közélet

Kórház: fokozott figyelemmel továbbra is

Kórház: fokozott figyelemmel továbbra is

2020. június 02. (kedd)

Változatlanul fenn kell tartani a kórházakban és a szakrendelésekben a járványügyi helyzetnek megfelelő beléptetési rendet – a részletekről felhívással fordult a nyilvánossághoz hivatalos oldalán a Szent Pantaleon Kórház. 

Több tízmilliós beruházás nyomán prémium minőségű mozi a dunaújvárosiaknak

Több tízmilliós beruházás nyomán prémium minőségű mozi a dunaújvárosiaknak

2020. június 01. (hétfő)

A KULTIK mozihálózat nyerte el a dunaújvárosi mozi üzemeltetését. Az erről szóló pályázatra összesen három céget hívott meg az önkormányzat – köztük a korábbi üzemeltetőt –, pályázatot azonban végül csak a KULTIK adott be, adta hírül a város hivatalos oldala.
 

Buszközlekedés: június elsejétől nyári menetrend

Buszközlekedés: június elsejétől nyári menetrend

2020. május 31. (vasárnap)

Hétfőtől nyári menetrend szerint járnak a helyi járatos buszok Dunaújvárosban.

Szép napot mára (is), sok boldogságot, gyerekek!

Szép napot mára (is), sok boldogságot, gyerekek!

2020. május 31. (vasárnap)

Gyermeknapi meglepetéssel készültünk, folytatódott a MOMETERA program, Balsai Móni ezúttal a csillagszemű juhász történetét eleveníti föl az Arany János iskola tagozatosainak illusztrációjával! Nézzétek, hallgassátok, sok boldogságot, szép napot!

Közösségi térről is szó esett a bejáráson

Közösségi térről is szó esett a bejáráson

2020. május 29. (péntek)

Több megoldásra váró téma is szóba került azon bejáráson, amelyet Motyovszki Mátyás önkormányzati képviselő és Pintér Tamás polgármester tartott a 3. körzetben még szerdán délelőtt.

Közlekedés: új forgalmi rend, 40-nél több új parkólóhely a Weiner körúton

Közlekedés: új forgalmi rend, 40-nél több új parkólóhely a Weiner körúton

2020. május 28. (csütörtök)

Új forgalmi rend bevezetésével több mint 40 új parkolóhelyet lehet kialakítani a Weiner Tibor körúton – jelentette be Mezei Zsolt alpolgármester. A parkolóhelyek felfestésére az időjárás függvényében, várhatóan a jövő héten kerülhet sor. Vigyázat, egyirányú!

Térkép és alkalmazás az életmentőknek!

Térkép és alkalmazás az életmentőknek!

2020. május 28. (csütörtök)

Két remek kezdeményezésre hívta fel a figyelmet a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség, a Magyar Mentőszolgálat Alapítvány, illetve a Magyar Vöröskereszt dunaújvárosi szervezete.