Dunaújváros Hetilap

Mögöttünk a kormány

2019. október 7. (hétfő) 18:19 - doszerk

1,2 milliárd forintos fejlesztést hozott a napokban elektromobilitásra Dunaújvárosnak, mint a Modern Városok program folytatásaként. Miért és mire kapjuk ezt a pénzt?- kérdezzük a jó hír bejelentőjétől, Dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztostól.

– A Modern Városok Program keretében Dunaújváros Megyei Jogú Város részére egy elektromobilitási mintarégió létrehozására támogatást biztosít a kormány. Ennek keretében eszközbeszerzéseket terveztünk a helyi közszolgáltató cégeknek, amelyeket folyamatosan tesztelni fogunk.

– És a buszok?

– A projekt révén kerülnének beszerzésre elektromos buszok. A kormány a napokban fogadta el az új buszstratégiáját, amely szerint az állam támogatja az alacsony energiafogyasztású, és alacsony kibocsátású, vagy elektromos illetve földgáz meghajtású buszok beszerzését, egységesíti a helyközi és távolsági menetrendeket, valamint javítja a szolgáltatás színvonalát.

Dunaújváros és térsége fejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos. Min dolgozik éppen?

–  Azon, hogy városunkba és környékére minél több befektetőt és vállalkozást hozzunk, valamint a meglévő foglalkoztatók stabilan működhessenek.

Vannak ilyenek, mármint új befektetők?

–  Több ilyen jellegű tárgyalás van folyamatban, sőt van, ami már megállapodás közeli állapotban is van. Reményeim szerint hamarosan Dunaújváros és térsége számára is örömteli hírt tudok megosztani.  De folyamatosan egyeztetek a magyar gazdaság eddigi legnagyobb beruházásáról, a Paks II. beruházással kapcsolatos térséget érintő kérdésekben is. Röviden megfogalmazva az a feladatom, hogy munkahelyeket és bevételt hozzak a térségnek.

Itt a Dunaferr, kritikus helyzetben van a gazdálkodása, ez foglalkoztatási problémákat okozhat. Komoly gond van a szennyezőanyag kibocsátással.

– Nem egyszerű a helyzet, hiszen egy magánvállalatról van szó, és ez korlátozza a kormány mozgásterét. A kormánynak és az önkormányzatnak azonban a tulajdonostól függetlenül fontos a munkavállalók helyzete és az üzem stabilitása. Palkovics miniszter úrral és tárcájával ezért azon dolgozunk, hogy hatékony megoldást nyújtsunk akár a környezetterhelés csökkentésére, akár a versenyképesség növelésére.

Hogyan dolgozik együtt Pintér Tamással, a térség országgyűlési képviselőjével?

– Pintér Tamás nem kérte a segítségemet, és nem is keresett meg. Ahogy látom és hallom a térség polgármestereitől, nem a választói képviselete a legnagyobb gondja, hanem a hatalom megszerzése. Cserna Gábor és csapata bírja a kormány támogatását. Elég a közel 50 milliárd forint összegű fejlesztéseket megnézni, amelyek folyamatban vannak, vagy már le is zárultak és kiderül, hogy már bizonyítottak. Nekik az építés a fontos nem a rombolás!

A rovat további hírei: Közélet

D+ Híradó - Választás, közös séta

D+ Híradó - Választás, közös séta

2019. október 14. (hétfő)

Választási eredmények városunkban, séta a mellrák ellen immáron hatodszor, Kohász győzelem hazai pályán - egy csokorban a nap legfontosabb eseményei a D+TV híradójában.

Benzin le, gázolaj fel

Benzin le, gázolaj fel

2019. október 14. (hétfő)

Szerdától eltérően változik a benzin és a gázolaj ára a hazai kutakon - írja a holtankoljak.hu internetes portál.

Sikeres a nagycsaládosok autóvásárlását támogató program

Sikeres a nagycsaládosok autóvásárlását támogató program

2019. október 14. (hétfő)

Minden várakozáson felüli sikere van a nagycsaládosok autóvásárlását támogató programnak - közölte a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének (Gémosz) elnöke hétfőn az M1 aktuális csatorna és a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című közös műsorblokkjában.

A megelőzés fontosságáért

A megelőzés fontosságáért

2019. október 14. (hétfő)

A betegség kialakulása nem előzhető meg, de jól diagnosztizálható és időben felismerve gyógyítható is az emlőrák. Egy közös sétával szerették volna felhívni a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára.

Az önkormányzati választás helyi eredményei

Az önkormányzati választás helyi eredményei

2019. október 13. (vasárnap)

A 2019-es önkormányzati választáson Dunaújvárosban a következő eredmények születtek.

D+ Híradó - Heti hírösszefoglaló

D+ Híradó - Heti hírösszefoglaló

2019. október 13. (vasárnap)

Egy csokorban a hét legfontosabb eseményei a D+TV hétvégi hírösszefoglalójában.

Újabb játszótér a kicsiknek

Újabb játszótér a kicsiknek

2019. október 12. (szombat)

Tovább szépült a Kertváros, ezúttal egy kis játszóteret építettek a környéken élő kisgyermekes családok számára.