Tegyünk ellene: ugrásszerűen nő a közúti balesetek száma ősszel

2019. október 11. (péntek) 11:49 - doszerk

Általános tendencia, hogy míg az év első felében valamelyest csökken a közúti balesetek száma, addig az ősz beköszöntével nem csupán megugrik, de a legfrissebb adatok szerint megduplázódik a balesetek száma.

Tomin István, a Hankook műszaki vevőszolgálatának vezetője szerint a legfontosabb, hogy ne vegyük félvállról a veszélyt: csak megfelelő műszaki állapotú gépjárművel közlekedjünk és fokozottan ügyeljünk a közlekedési szabályok betartására.

 

A biztonságos és a felelős közúti magatartás kérdése azért is különösen időszerű, mert az első őszi hétvégén már egyetlen nap alatt is több súlyos, halálos kimenetelű balesetről számolt be az Országos Rendőr-főkapitányság. A romló látási viszonyok és a csúszóssá váló utak a tapasztalt sofőrök tudását is próbára teszik: a nedves útburkolat majdnem annyira veszélyes és alattomos, mint a havas úttest. Körültekintő abroncsválasztással és néhány egyszerű, a KRESZ-ből is jól ismert szabály betartásával azonban jelentősen mérsékelhetjük a veszélyes helyzetek kialakulásának kockázatát.

 

Óvatosan a gázpedállal

A megfelelő sebesség megválasztásával – és a sebességkorlátozások szigorú megtartásával – a saját és mások testi épségének megóvása mellett sok viszontagságtól kímélhetjük meg a járművünket és a pénztárcánkat is. Az egyre rövidebb nappalok és a gyakori esőzések miatt ugyanis nemcsak a felfestéseket, de a kátyúkat is nehezebb észrevenni. Ez utóbbiak pedig a futóművet és az abroncsokat is gyorsan tönkretehetik – figyelmeztet a szakember. A követési távolságot is hagyjuk a szokásosnál szellősebbre: a nedves, nyálkás aszfalton akkor is hosszabb fékúttal kell számolni, ha egyébként az autónk fékrendszere, az abroncsok és a reflexeink is kifogástalanul működnek.

 

Törődjünk az autónkkal is

Ebben az időszakban a gépkocsink állapotára is nagyobb gondot kell fordítanunk. Ellenőrizzük rendszeresen a levegőnyomást és nézzük át az abroncsokat. Ha felületi sérülést, vagy rendellenes kopásra utaló jeleket látunk, azonnal forduljunk szakemberhez, aki segít kideríteni, hogy mi áll a jelenség hátterében. És bár az indián nyár még sok napsütéssel kényeztet, a hajnali talajmenti fagyokra érdemes időben felkészülni. Mérjük meg a hűtőfolyadék fagyáspontját: -35°C környékén az ideális. Elengedhetetlenül fontos az is, hogy lássunk és látszódjunk: rendszeresen ellenőrizzük a világítást, az izzókat, és nappal, városban is kapcsoljuk be legalább a helyzetjelzőt.

A biztonság a tudatos felkészüléssel kezdődik

Rövidebb fékút, stabil úttartás, könnyű kormányozhatóság - a tudatos gépjármű-tulajdonosok tudják, hogy már az abroncsválasztáskor döntünk a biztonságunkról. Mindig a vezetési stílusunknak, az évszaknak és a várható útviszonyoknak megfelelő gumit szereltessünk fel. Szerencsére ma már nem kell kompromisszumot kötnünk a kiegyensúlyozott futásteljesítmény és a sportosság között.

A Hankook Ventus S1 EVO 3 (K127) például az erőteljes teljesítmény és kiváló kezelhetőség jegyében készült. Egy új szabadalmaztatott technológia, a keresztirányban eltolt csatorna, növeli a tapadást vizes úton. A továbbfejlesztett gumikeverék, valamint a csatornák, lamellák elhelyezése is nagyban hozzájárul az aquaplaning elleni védelemhez. Nem véletlen, hogy a Ventus S1 EVO3 minden elérhető méretben „A” minősítést ért el a vizes tapadás tekintetében. A maximális erőátvitelt és precíz kormányozhatóságot az aramid hibrid megerősítő öv kettős hatása biztosítja, ami 15%-kal jobb kezelhetőséget jelent száraz úton is. Éppen ezért nem csupán családi autókra ajánljuk a fokozott biztonság érdekében, de a sportos vezetési stílus szerelmeseinek sem okoz majd csalódást. 

Mindannyiunk felelőssége

A hűvös, csapadékos időjárás ugyan nagymértékben hozzájárul a riasztó baleseti statisztikák alakulásához, azonban mi magunk is sokat tehetünk annak érdekében, hogy csökkentsük a veszélyes helyzetek számát. „Az időjárást nem tudjuk befolyásolni, a közlekedési kultúránk formálása viszont kizárólag rajtunk múlik. Ennek része az is, hogy tudatosan készülünk a megváltozott körülményekre – kezdve a jármű műszaki állapotával és a megfelelően karbantartott minőségi abroncsokkal, hiszen a megfelelő állapotú abroncsok életet menthetnek” – foglalta össze Tomin István.

Fizetett hirdetés

A rovat további hírei: Mozaik

Csípős reggel, kellemes kirándulós nap

Csípős reggel, kellemes kirándulós nap

2020. szeptember 20. (vasárnap)

Ha beleírom a címbe, hogy küszöbön a fagyok, összerezzentek, pedig így van, a talaj mentén már igen-igen hűvös a reggel. De aztán…

Igazi ÖKO-napos jó időnk lesz!

Igazi ÖKO-napos jó időnk lesz!

2020. szeptember 19. (szombat)

Derült ég, napsütés, lágy fuvalmak, soha jobbat egy családi ÖKO-nap felkereséséhez! Micsoda szerencse, hogy pont ma rendezik Újtelepen!
 

Babahordozás járvány idején (1.)

Babahordozás járvány idején (1.)

2020. szeptember 18. (péntek)

A hordozás akkor is képes megkönnyíteni a mindennapokat, ha az élet a megszokott mederben folyik. Előnyeit még fokozottabban érezzük most, hogy a koronavírus járvány tilalmai az életünk részévé váltak. A rendhagyó témában szakértőnk hordozási tanácsadóként, kisgyermeknevelőként vág rendet. B. Dániel Alexandra vendégposztja – első rész! 

Aranyló ősz közelít

Aranyló ősz közelít

2020. szeptember 18. (péntek)

Hát ez azért évszakváltásnak elég karcsú volt, magunk között. Se zápor, se zivatar, na jó, kicsit tényleg lehűlt. De ma déltől megint kiderül, hogy kiderül.

Búcsú a nyártól – délután már csapadékkal

Búcsú a nyártól – délután már csapadékkal

2020. szeptember 17. (csütörtök)

Térségünkbe várhatóan délután futnak be az évszakváltó légáramlatok – záporokat, zivatarokat is hozhatnak.

Még két nap a nyárból

Még két nap a nyárból

2020. szeptember 16. (szerda)

Szép lesz a vége: néhol egy kis fátyolfelhő, csapadék kizárt, 33 fok körüli csúcsérték játszik. Búcsúzik a nyár. 

DSTV: bringás körkép a mobilitási hét előtt

DSTV: bringás körkép a mobilitási hét előtt

2020. szeptember 15. (kedd)

Városunkban is holnap startol az Európai Mobilitási Hét programsorozata, az alkalomra időzítve a DSTV stábja a kerékpárboltok háza táját járta be. Kereslet, kínálat, forgalom és szerviz – a nagy áruházak árnyékában. Hangkép.