Dunaújváros Hetilap

Új rendszer a szelektív hulladékgyűjtéshez

Molnár Emese - 2019. október 10. 15:42

Tizennyolc új kukásautóval bővült a flotta, első körben ötezer edényzet érkezett meg a kétkukás házhoz menő rendszer bevezetése érdekében, valamint egy hulladékudvart is építeni fognak.

Tovább folytatódik a környezettudatos hulladékgazdálkodás kialakítása városunkban, három területi fejlesztésről számolt be sajtótájékoztató keretében Cserna Gábor polgármester, dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos és Ferencz Kornél, a Dunanett Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A köztisztaság az egyik legfontosabb kérdéskör bármely település esetében. Mint azt Cserna Gábor elmondta, a kormány egy új hulladékstratégia kidolgozását készíti elő, azzal a céllal, hogy a hazánkban évente keletkező 3,8 millió tonna kommunális hulladékot jelentősen csökkentse. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium részéről is kiemelten fontos, hogy a közvetlenül nem hasznosítható hulladékok is a lehető legkisebb arányban kerüljenek a lerakókba, ugyanis van egy része ennek a hulladéknak, amelyet energetikailag lehet hasznosítani.
 

-Bár Magyarország nem szeretné növelni hulladékégetési kapacitását, de a már meglévőt modernizálnák annak érdekében, hogy alkalmas legyen sokkal jobb hatásfokú, a környezetet nem, vagy kevésbé terhelő energetikai hasznosításra. Dunaújvárosban is ennek jegyében fejlesztünk, így például a városban munkába állt új hulladékszállító járművek a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő-rendszert is segítik majd, hogy a jövőben környezettudatos hulladékgazdálkodást építhessünk- ismertette a polgármester.

A fejlesztés része, hogy a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás (amelynek Dunaújváros is tagja) egy KEHOP-os pályázat révén tizennyolc új kukásautót szerzett be, így összesen már huszonkét új járműből áll a Dunanett gépparkja (négy autót a Vertikál Zrt. szerzett be korábban).

A környezettudatos hulladékgazdálkodás érdekében szeretnék elindítani az úgynevezett többkukás, házhoz menő rendszerű szemétszállítást. A Dunanett Budai Nagy Antal úti telephelyére már megérkezett ötezer darab, 120 literes edényzet erre a célra. Ferencz Kornél elmondta, ezeket a családi házas övezetekben élő háztartásoknak biztosítják, de lesznek a társasházak részére is nagyobb, 1100 literes edényzetek. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a régibe a kommunális, míg az új kukákba a szelektív szemetet (papír, műanyag flakon, üveg, alumínium) kell tenni. Mindez ingyenes lesz a pályázatnak köszönhetően, tehát nem fog plusz költséget jelenteni a lakóknak sem az új edényzet, sem ezek elszállítása. A sajtótájékoztatón elmondták, a több tárolós gyűjtési rendszer bevezetése akkor kezdődik majd el, amikor ezen hulladékok fogadására alkalmas előkezelő művek is elkészülnek (várhatóan év végétől, jövő év elejétől).

Kialakítanak egy hulladékudvart is a Dunanett telephelyén. Ferencz Kornél vázolta, most is van egy kezdetleges udvar, ami eredendően a szelektív anyagok kezelésre jött létre tizenöt évvel ezelőtt. Ám a tervek szerint egy multifunkcionális, fejlett hulladékudvart fognak megvalósítani, amely a közszolgáltatáson felül képződő, bárminemű kommunális vagy szelektív anyag lekezelését szolgálja majd, kulturált, modern körülmények között.

Dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos szerint látható a minőségi változás az új autók, edényzet tekintetében is, amelyre a pályázati forrás lehetőséget biztosított, és stabil, kiszámítható, jól tervezhető ezen közszolgáltatás is.

Cserna Gábor hangsúlyozta, ezzel tovább bővül Dunaújvárosban a szelektív hulladékgyűjtés, ami egyúttal nagy lehetőség is, hiszen végre otthon tudjuk majd szétválogatni a szemetet, amit szelektálva, környezetkímélő módon tudnak elszállítani. Köszönetét fejezte ki a Vertikál és a Dunanett vezetésének, valamint dr. Galambos Dénesnek a koordinációs munkájáért. Arról is szólt, míg a velük szemben induló szivárványkoalíció azt szokta mondani, hogy ebben a városban csak romolás és pusztítás történik, ehhez képest az elmúlt öt évben 53 milliárd forintos támogatás érkezett ebbe a városba, amellyel igenis a dunaújvárosiak életkörülményeit kívánták jobbá, komfortosabbá tenni.

- Mi az építkezés, a fejlődés, a fejlesztés hívei vagyunk, és bízom benne, hogy a választópolgárok hasonlóképpen gondolják, és megtisztelnek minket a folytatás lehetőségével- tette hozzá Cserna Gábor.

 

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.