Dunaújváros Hetilap

Állagmegóvási munkák az óvárosi templomon

2019. november 4. (hétfő) 10:16 - doszerk

Részleges felújítási munkák kezdődtek az elmúlt hetekben az óvárosi templomon. Az 1862-64 között épült római katolikus Szentháromság templom – mint Dunaújváros egészének és Pentele városrésznek ma is használatban lévő egyik legidősebb épülete és legjelentősebb építészeti emléke – az elmúlt években komoly állagromlást szenvedett el.

A patakokhoz közeli templomot övező földön rendszeresen összegyűlt a dombról érkező csapadék és hó olvadék, a templom falai vizesedtek, a vakolat és a festék, valamint a lábazat több helyen omlott, az ereszcsatornák megrongálódása miatt a csapadékvíz egy része is a templom falainak zúdult, amely a templom belső falfelületeinek az ázását okozta, és néhol már fenyegette a freskók épségét is. A belső festett ólomüveg ablakokat védő dróthálós külső üvegek rongálás következtében számos helyen megsérültek, a templom eredeti (Monarchia korabeli) fa kapuzatai erősen korhadtak, a templom bejárati lépcsői és korlátai is mozogtak.

A dunaújvárosi római katolikus plébánia – észlelve a helyzet súlyosságát – egyházi örökség témájú vissza nem térítendő állami támogatásra pályázott, eredményesen. Így a Magyar út és Temető út kereszteződésében található templomon – plébániai önrésszel együtt – mintegy 15 millió Ft értékben kezdődhettek meg most a mentési és állagmegóvási intézkedések: többek között a templomdombon átvizsgálásra és kiépítésre kerülnek a hiányos csapadékvíz elvezető rendszerek, részleges oldalfal javítások történnek festéssel és lábazat javítással, restaurálására kerülnek a monarchia korabeli bejárati kapuk, és a templomablakok drótüvegeinek részleges cseréje is megtörténik.

A plébánia bízik benne, hogy a felújítási munkálatok eredményesen járulnak hozzá ahhoz, hogy a dunaújvárosi hívők és a város teljes lakossága még hosszú ideig örülhessen városunk egyik legidősebb és a városképet alapvetően meghatározó épületének.

A rovat további hírei: Közélet

Önkormányzati sajtóközlemény

Önkormányzati sajtóközlemény

2019. november 11. (hétfő)

A város önkormányzatának nevében Kálló Gergely kabinetfőnök az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz, amit változtatások nélkül közlünk.

A görög katolikus templom is megújul

A görög katolikus templom is megújul

2019. november 11. (hétfő)

Hatalmas munkálatokba kezdett a görög-katolikus egyházközség: teljesen megújul, megszépül az óvárosi templom.

Az idei utolsó kiállítás

Az idei utolsó kiállítás

2019. november 11. (hétfő)

A Nemzeti Kulturális Alap, az önkormányzat és a Modern Művészetért Közalapítvány támogatásával az idei utolsó kiállítást nyitották meg a Kortárs Művészeti Intézetben múlt pénteken. 

Kolbászfesztivál idén is!

Kolbászfesztivál idén is!

2019. november 11. (hétfő)

November 30-án (szombaton) immár TIZEDIK alkalommal rendezik meg a Pentelei Kolbászfesztivált és Disznótoros kóstolót. A rendezvényre a szervezők szeretettel meghívják Dunaújváros és városkörnyékének összes lakóját.

D+ Híradó - Heti hírösszefoglaló

D+ Híradó - Heti hírösszefoglaló

2019. november 10. (vasárnap)

Ökumenikus megemlékezést tartottak a temetőben, önkéntes Véradó Programra várják a diákokat, 64 kisdiák vált hivatalosan is az Arany Iskola polgárává, idén november 30-án jubilál a Pentelei Kolbászfesztivál, nyolc kisdiák indult a Gárdonyi Iskola mesemondó versenyén - egy csokorban a hét legfontosabb eseményei a D+TV híradójában.

D+ Híradó - Reménypont, előadás

D+ Híradó - Reménypont, előadás

2019. november 08. (péntek)

Klubfoglalkozások a Reménypontban, mesemondó verseny a Gárdonyiban, Dzsungel könyve a Bartókban - egy csokorban a nap legfontosabb eseményei a D+TV híradójában.

Vasárnaptól ismét téli üzemmódra vált a Magyar Közút

Vasárnaptól ismét téli üzemmódra vált a Magyar Közút

2019. november 08. (péntek)

Az országos, mintegy 32 ezer kilométernyi gyorsforgalmi-, fő- és mellékút üzemeltetéséért felelős Magyar Közút Nonprofit Zrt. idén is november 10-től kezdődően az enyhe őszi idő ellenére, a jogszabályi előírások szerint az ország teljes területén téli üzemmódra vált.