Dunaújváros Hetilap

Állagmegóvási munkák az óvárosi templomon

2019. november 4. (hétfő) 10:16 - doszerk

Részleges felújítási munkák kezdődtek az elmúlt hetekben az óvárosi templomon. Az 1862-64 között épült római katolikus Szentháromság templom – mint Dunaújváros egészének és Pentele városrésznek ma is használatban lévő egyik legidősebb épülete és legjelentősebb építészeti emléke – az elmúlt években komoly állagromlást szenvedett el.

A patakokhoz közeli templomot övező földön rendszeresen összegyűlt a dombról érkező csapadék és hó olvadék, a templom falai vizesedtek, a vakolat és a festék, valamint a lábazat több helyen omlott, az ereszcsatornák megrongálódása miatt a csapadékvíz egy része is a templom falainak zúdult, amely a templom belső falfelületeinek az ázását okozta, és néhol már fenyegette a freskók épségét is. A belső festett ólomüveg ablakokat védő dróthálós külső üvegek rongálás következtében számos helyen megsérültek, a templom eredeti (Monarchia korabeli) fa kapuzatai erősen korhadtak, a templom bejárati lépcsői és korlátai is mozogtak.

A dunaújvárosi római katolikus plébánia – észlelve a helyzet súlyosságát – egyházi örökség témájú vissza nem térítendő állami támogatásra pályázott, eredményesen. Így a Magyar út és Temető út kereszteződésében található templomon – plébániai önrésszel együtt – mintegy 15 millió Ft értékben kezdődhettek meg most a mentési és állagmegóvási intézkedések: többek között a templomdombon átvizsgálásra és kiépítésre kerülnek a hiányos csapadékvíz elvezető rendszerek, részleges oldalfal javítások történnek festéssel és lábazat javítással, restaurálására kerülnek a monarchia korabeli bejárati kapuk, és a templomablakok drótüvegeinek részleges cseréje is megtörténik.

A plébánia bízik benne, hogy a felújítási munkálatok eredményesen járulnak hozzá ahhoz, hogy a dunaújvárosi hívők és a város teljes lakossága még hosszú ideig örülhessen városunk egyik legidősebb és a városképet alapvetően meghatározó épületének.

A rovat további hírei: Közélet

DS Híradó: kiállítás, rendhagyó óra és darts a merítésben

DS Híradó: kiállítás, rendhagyó óra és darts a merítésben

2020. január 28. (kedd)

Új tárlat a Bartókban, élményóra a Móricz diákjainak, nyílt megméretés a kocsmasportok királya, a darts művelőinek - aktuális témák a DSTV Híradóban. Máris itt!

100 nap a mérlegen: tisztaság, átláthatóság, közösség

100 nap a mérlegen: tisztaság, átláthatóság, közösség

2020. január 27. (hétfő)

A kellemetlen témákat sem hallgatta el, az első 100 nap munkájáról szóló értékelésében Dunaújváros polgármestere. Mint ismert: Pintér Tamást október 13-án nagy többséggel választották városunk polgármesterré, és mind a 10 önkormányzati körzetben a "Rajta, Újváros!" Egyesület képviselői arattak győzelmet.  100 nap eltelt – lássuk a mérleget!

Átláthatóság, hiányzások: újra napirenden

Átláthatóság, hiányzások: újra napirenden

2020. január 24. (péntek)

Két, korábban a már megszavazott rendelet ügyében tartott tájékoztatót a napokban Szabó Zsolt koordinációs és városüzemeltetési ügyekért felelős alpolgármester. Mindkét téma szerepelt a csütörtöki közgyűlés napirendjén – de fontosságuk okán a tájékoztató anyagát is közöljük.

Közgyűlés: pengeváltás után fontos témák az évnyitón

Közgyűlés: pengeváltás után fontos témák az évnyitón

2020. január 24. (péntek)

Gyurcsányozással és városrombolással koronázott éles pengeváltással kezdődött, a Fidesz-frakció távozása után lassú hömpölygéssé szelídült a közgyűlés évnyitó ülése a Városházán csütörtökön délelőtt. Negyvennél több napirendről tárgyaltak a képviselők – fontos témákról is döntöttek.

Hankook: új elnök az európai központ élén

Hankook: új elnök az európai központ élén

2020. január 21. (kedd)

Új irányhoz új vezető: Lee Sang Hoon lett a a Hankook Tire Europe új operatív igazgatója és elnöke, áll a cégcsoporttól honlapunkhoz eljuttatott közleményben. Pályakép és stratégiai célok a hajtás után!

DS Híradó: érdekvédelem, jegyzőváltás, lábtoll-labda

DS Híradó: érdekvédelem, jegyzőváltás, lábtoll-labda

2020. január 21. (kedd)

Izgalmas közéleti témák sora, így a munka törvénykönyvével összefüggő politikusi álláspont vagy a napirenden lévő jegyzőváltás is szerepel a DS Híradó kínálatában. - de a városunkban rendezett lábtoll-labda viadalról is láthatnak riportot. Hangképes összegzés máris itt!

Közgyűlés: fajsúlyos tételek az évnyitón

Közgyűlés: fajsúlyos tételek az évnyitón

2020. január 21. (kedd)

Fajsúlyos témákról dönthetnek a képviselők a naptári év első ülésén a Városháza "C" szárnyában csütörtökön: a közgyűlés elé kerül egyebek mellett több intézmény beszámolója, de fontos szervezeti és törvényességi kérdésekről is határoznak majd.