Dunaújváros Hetilap

Állagmegóvási munkák az óvárosi templomon

2019. november 4. (hétfő) 10:16 - doszerk

Részleges felújítási munkák kezdődtek az elmúlt hetekben az óvárosi templomon. Az 1862-64 között épült római katolikus Szentháromság templom – mint Dunaújváros egészének és Pentele városrésznek ma is használatban lévő egyik legidősebb épülete és legjelentősebb építészeti emléke – az elmúlt években komoly állagromlást szenvedett el.

A patakokhoz közeli templomot övező földön rendszeresen összegyűlt a dombról érkező csapadék és hó olvadék, a templom falai vizesedtek, a vakolat és a festék, valamint a lábazat több helyen omlott, az ereszcsatornák megrongálódása miatt a csapadékvíz egy része is a templom falainak zúdult, amely a templom belső falfelületeinek az ázását okozta, és néhol már fenyegette a freskók épségét is. A belső festett ólomüveg ablakokat védő dróthálós külső üvegek rongálás következtében számos helyen megsérültek, a templom eredeti (Monarchia korabeli) fa kapuzatai erősen korhadtak, a templom bejárati lépcsői és korlátai is mozogtak.

A dunaújvárosi római katolikus plébánia – észlelve a helyzet súlyosságát – egyházi örökség témájú vissza nem térítendő állami támogatásra pályázott, eredményesen. Így a Magyar út és Temető út kereszteződésében található templomon – plébániai önrésszel együtt – mintegy 15 millió Ft értékben kezdődhettek meg most a mentési és állagmegóvási intézkedések: többek között a templomdombon átvizsgálásra és kiépítésre kerülnek a hiányos csapadékvíz elvezető rendszerek, részleges oldalfal javítások történnek festéssel és lábazat javítással, restaurálására kerülnek a monarchia korabeli bejárati kapuk, és a templomablakok drótüvegeinek részleges cseréje is megtörténik.

A plébánia bízik benne, hogy a felújítási munkálatok eredményesen járulnak hozzá ahhoz, hogy a dunaújvárosi hívők és a város teljes lakossága még hosszú ideig örülhessen városunk egyik legidősebb és a városképet alapvetően meghatározó épületének.

A rovat további hírei: Közélet

Továbbra is fókuszban a környezetvédelem a Városházán

Továbbra is fókuszban a környezetvédelem a Városházán

2020. július 13. (hétfő)

Hitelesítették a polgármesteri hivatal EMAS környezetvédelmi vezetési rendszerét, amely már 2007 óta sikeresen működik az önkormányzatnál. A rendszer lényege, hogy a hivatal a környezetvédelmi szempontokat helyezi előtérbe, és a dolgozók is a környezettudatosság jegyében végzik mindennapi munkájukat. 

"Rajta, Újváros" Egyesület: speciális felkészítés a frakció tagjainak

"Rajta, Újváros" Egyesület: speciális felkészítés a frakció tagjainak

2020. július 13. (hétfő)

A Városháza és a városi fenntartású cégek életébe nyertek betekintést a "Rajta, Újváros!" Egyesület önkormányzati képviselői azon az előadássorozaton, amit a napokban rendeztek a frakció tagjainak. 

Távozik a MEKH éléről dr. Dorkota Lajos

Távozik a MEKH éléről dr. Dorkota Lajos

2020. július 12. (vasárnap)

A hírt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szombati közleménye erősítette meg – tudtam/tudtuk, hogy eljön az idő, már az is csoda, hogy csak most. Itt a hivatalos közlemény, egy hosszabb és egy nagyon rövid mondat kiegészítéssel.

Zöldhulladék: baj lehet a figyelmetlenségből

Zöldhulladék: baj lehet a figyelmetlenségből

2020. július 10. (péntek)

Fontos problémára hívta fel a lakosság figyelmét Orosz Csaba: a 10. számú választókörzet önkormányzati képviselője Mészáros László, a DVG. Zrt. Erdészeti és Parkfenntartási Ágazatának vezetője társaságában a táborállási területen keletkezett zöldhulladék nem megfelelő elhelyezésére, és az ezzel járó kockázatra, veszélyre figyelmeztet.

Telekfelmérések kezdődnek

Telekfelmérések kezdődnek

2020. július 10. (péntek)

Több helyszínen végeznek úgynevezett geotechnikai és mérnökgeológiai vizsgálatokat a szakemberek a városban a közeljövőben, tájékoztatott a Polgármesteri Hivatal Főépítészi, Építésügyi és Környezetvédelmi Osztálya.

A tiszta beszéd jegyében: sajtópert nyert az önkormányzat a Magyar Nemzet ellen

A tiszta beszéd jegyében: sajtópert nyert az önkormányzat a Magyar Nemzet ellen

2020. július 10. (péntek)

Több ponton valótlanságokat állított a Magyar Nemzet Dunaújváros önkormányzatáról egy januári cikkében. Mint azt Medgyesi Miklós, az önkormányzat sajtószóvivője elmondta: a bíróság négy pontban kötelezte helyreigazításra a Magyar Nemzetet. Tételes lista a hajtás után!

Borovszky Ambrusról nevezik el a Martinász szobor környékét

Borovszky Ambrusról nevezik el a Martinász szobor környékét

2020. július 09. (csütörtök)

A Vasmű legendás vezérigazgatójának nevét veszi fel a Vasmű úti Martinász szobor környezetében lévő, jelenleg „névtelen park”. Pályakép és kezdeményezés a hajtás után.