Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Handel, Holst, Bach és Berlioz - Karácsonyi történetek

doszerk - 2019. november 22. 7:41

Szinte már szerves része az adventi készülődésnek városunkban Rákász Gergely koncertje, aki most is egy csodás karácsonyi hangversennyel szolgál a közönségnek december 15-én az evangélikus templomban.

A rendezvényei mindig teltházasok, nincs ez másként most sem. Sőt, annak érdekében, hogy mindenki kényelmesen hallgathassa az előadást, egymás után két koncertet is tart az orgonaművész, ugyanis az elsőre már elfogytak a jegyek, és a nagy érdeklődésre való tekintettel a 18 órakor kezdődő műsor után, körülbelül 20:30-tól kezdődik a másik.

Hogy miben is rejlik koncertjeinek különlegessége? Az, hogy nem pusztán egy csodás dalokból összeállított zenei est publikuma lehetünk, hanem zenetörténeti idegenvezetésben is részesülünk, Rákász Gergely pedig az ünnep jegyében lélekemelő gondolatokkal is szolgál a közönségnek.

 

Az idei koncerten négy kiváló zeneszerzőtől hoz dalkölteményeket. Éppen kétszázhetven esztendeje komponálta meg Handel a Tűzijáték című szvitet, amely mesterművet nagyon szereti a közönség, így bekerült a mostani válogatásba. Bach kihagyhatatlan a koncertről, Rákász Gergely azzal a hasonlattal élt, hogy Bach nélkül olyan egy orgonakoncert, mint egy kabát gomb nélkül. Két fiatalkori korál-szerzeményét hozza el, amelyben benne van kölyökkorának minden lendülte. Berlioz Rákóczi-indulóját is játszani fogja, átbeszélve azt, hogy hol vagyunk mi ebben az alkotásban, amelyet egy francia szerző osztrák jegyzetből dolgozott ki. A karácsonyi koncert csúcsa Gustav Holst százéves műalkotásának két részlete lesz. Holst rajongott az asztrológiáért, és megkomponálta az egész naprendszerünket, ez „A bolygók” című szvit. Ismerős dallamok lehetnek, ugyanis filmzenék alapjait képezi. Rákász Gergely ebből most a Jupitert és a Vénuszt fogja eljátszani.

- Amikor összeállítottam a műsort, azt gondoltam, az a cél vezérelt egyrészt, hogy ha valaki most először jön a koncertre, legyen egy szép felszíne, amit élvezhet, ami kikapcsolja. Jó zenéket fog hallgatni, ez vitathatatlan, hiszen Handel, Berlioz, Holst és Bach remek zenéket írt. Másrészt, annak, aki már húsz éve rendszeresen eljön a koncertre, a filozófiai tartalom miatt nagyon sok mindent tudjon hazavinni a lelkében, úgy készülhessen az ünnepre, hogy lélekben is mozdultunk előre a fény felé mondta a művész.

Rákász Gergely karácsonyi koncertsorozata november 28-án, a Budapesti Operettszínházban kezdődik. Ez egy jótékonysági est lesz, amelyet a református szeretetszolgálattal közösen tartanak a Nyilas Misi Ösztöndíj Program javára. Utána pedig több mint húsz helyszínen koncertezik még ez év végéig.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: zongoristák randevúja

DSTV: zongoristák randevúja

2024. máj. 06.

Különleges programnak adott otthont a Sándor Frigyes Zeneiskola a közelmúltban, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézményben immár második alkalommal szervezték meg a Regionális Zongora Találkozót a Sándor Frigyes Hét előtt. Hangkép.

Már elkészült a táncoló figurák makettje

Már elkészült a táncoló figurák makettje

2024. máj. 05.

A város 73. születésnapján, a tánc világnapján, a Wünsch házaspár jelenlétében rendezték hétfőn a város tánckultúrája előtt tisztelgő szobor alapkő-letételét. A táncoló figurákat a Bartók Kamaraszínház és a Vasvári iskola közötti parkos részen helyezik el, a szobor alkotója, Rohonczi István ROHO szerint még idén.

DSTV: táncos remeklések

DSTV: táncos remeklések

2024. máj. 05.

Rangos megméretéseken értek el kimagasló eredményeket a dunaújvárosi táncos növendékek, derül ki a DSTV összeállításából. Szép sikerek sorát aratta a Wesley da Capo Alapfokú Művészeti Iskola közössége a közelmúltban rendezett versenyeken. Hangkép.

Wesley Da Capo: dupla diadal a tánc világnapján

Wesley Da Capo: dupla diadal a tánc világnapján

2024. máj. 01.

Nagyszabású, az egész intézményt megmozgató gálával ünnepelte a tánc világnapját a Wesley da Capo Alapfokú Művészeti Iskola. Az esemény léptékére jellemző, hogy a műsor kétszer aratott vastapsot a Bartók színháztermében múlt vasárnap.

DSTV: az uszoda építésének története

DSTV: az uszoda építésének története

2024. ápr. 30.

Különleges műtárggyal folytatódott az Intercisa Múzeum sorozata, derül ki a DSTV összeállításából. Az uszoda építéséért járt emlékplakett nyomán a létesítmény születésének hétterét is felelevenítette Hodik Mónika történész-muzeológus. Hangkép.

DSTV: különleges festmények

DSTV: különleges festmények

2024. ápr. 29.

Rendhagyó kiállítást láthattak a vendégek a Bartók Kamaraszínház aulájában, derül ki a DSTV összeállításából. Wild-Zentai Mariann művei nemcsak születési körülményeik miatt érdemesek a figyelemre – az alkotói szándék is különlegessé teszi azokat. Hangkép.

Remek hangulat, kiváló program és szép siker a Jótékonysági pedagóguskoncerten (galériával)

Remek hangulat, kiváló program és szép siker a Jótékonysági pedagóguskoncerten (galériával)

2024. ápr. 26.

A város egyik legszebb hagyománnyal bíró közösségi kezdeményezéséhez méltó nívót hozott az immár 27. Jótékonysági pedagóguskoncert. Lelkes közreműködők, büszkeségre okot adó kínálat – nem lehetett más a vége: vastaps, nagy siker!