Dunaújváros Hetilap

Novemberi közgyűlés a Városházán

2019. november 21. (csütörtök) 13:29 - doszerk

Összesen negyvenhat napirendi pontot tárgyalt a közgyűlés a november 21-i rendes közgyűlésen.

A képviselők módosították a Szervezeti és Működési Szabályzatot a bizottsági ülések és közgyűlések tekintetében többek között oly módon, hogy adott igazolatlan távollétek után mennyivel csökken a tiszteletdíj. A teljes képviselői tiszteletdíj kifizetésének feltétele, hogy a képviselő a havi közgyűlések és a bizottsági ülések együttesének legalább felén megjelenjen. A módosított rendelet december 1-től lép hatályba.

Szabó Zsolt alpolgármester korábban benyújtott indítványáról is határozott a testület, amely a közérdekű adatok közzétételéről szólt. Az elfogadott napirend alapján az új rendelet hatálya kiterjed az önkormányzatra, a polgármesteri hivatalra, az önkormányzat többségi befolyása alatt álló gazdasági társaságokra, az önkormányzat által alapított alapítványokra, és az önkormányzat által irányított költségvetési szervekre. A rendelet tartalmazza többek között azt, hogy a képviselők mellett a gazdasági társaságok vezető tisztségviselőinek vagyonnyilatkozatát (elektronikusan kereshető formában) is közzé teszik. Elérhetővé teszik a polgári jogi szerződések főbb elemeit (szerződő felek, szerződés tárgya és értéke, stb.). Ezen feladatokra átláthatósági biztost fog kijelölni a közgyűlés, a rendelet január 1-től lép hatályba.

A Zalagast Kft. biztosítja a közétkeztetést a Dunaújvárosi Óvoda, a Gazdasági Ellátó Szervezet és az idősek otthona esetében. A vállalkozói szerződés tartalmazza, hogy minden év elején a szakmai inflációs ráta mértékével (a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett adatok alapján) emelkedik a szolgáltatás térítési díja. Ez most 7,41 százalékos emelést jelentene, ezzel együtt az önkormányzatnak 38 millió forint többletköltséget. Ezt jóváhagyták a képviselők.

A képviselők elé került az önkormányzat januártól szeptemberig tartó időszakának pénzügyi teljesítése, a bevételek és a kiadások alakulása. Pintér Tamás polgármester a közgyűlésen elmondta az önkormányzat pénzügyi helyzetét illetően, hogy a 2019 évi költségvetés összeállítása során az önkormányzat pénztartalékának teljes összegét felhasználták a kiadások forrásaként, az idei költségvetést még terhelő kötelezettségvállalások – szerződések, megrendelések, fizetendő személyi juttatások – összege pedig meghaladja a rendelkezésre álló pénzeszközök és a még várhatóan beérkező adóbevételek összegét.

A DVG Zrt. vezérigazgatója, Mádai Balázs beadta lemondását egészségügyi okok miatt. A közgyűlésen a lemondás elfogadásáról határoztak a képviselők. Mádai Balázs lemondott a Vasmű u. 41. Irodaház Ingatlanfejlesztő, Beruházó és Értékesítő Kft-ben betöltött vezető tisztségéről is. Ezen cég vezetésével Sági Pétert bízták meg a továbbiakban.

Egy napirenden belül több kérdéskörben is döntöttek a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia Nonprofit Kft.-vel kapcsolatban. Nem hosszabbítják meg a szervezetnek biztosított tagi kölcsönök visszafizetési határidejét. A gazdasági társaság zavartalan működése érdekében 41 millió forint pótbefizetést biztosítanak. A DKKA ügyvezetője, Nyakacska Zsolt korábban már beadta a lemondást, a képviselők most ezen az ülésen Mátyás Gábort nevezték ki az akadémia vezetőjének.

A Találj Haza Rehabilitációs Alapítvány azzal a kéréssel kereste meg az önkormányzatot, hogy az Október 23. tér 8. földszintjén található helyiséget szeretné haszonkölcsön szerződéssel ingyenes használatba venni. A napirend alapján egy nyitott közösségi helyet szeretnének itt megvalósítani, amelyben lenne egy állandó interaktív drog- prevenciós kiállítás az iskolások számára, lennének drogprevenciós foglalkozások, serdülő kríziscentrum, családterápia, egészségfejlesztés. A közgyűlésen úgy döntöttek, hogy ingyenesen nem, hanem bérleti díj ellenében bérbe adják a helyiséget, ehhez pályázati úton meghirdetik az ingatlant.

Javítási munkákról is határoztak a kalandparkban lévő mászófal előtti területet érintően. Az eredeti költségvetés nem tartalmazott olyan munkálatokat, mint például a volt színpad előtti zenekari árok eltömedékelése, egyes fák kivágása, a zúzottkő pálya felületi kiegyenlítése. Ezen munkálatok értéke 3,4 millió forint, a kivitelezéssel a DVG-t bízták meg.

Mintegy 21,6 millió forintot biztosítanak a DVG-nek további intézményi felújításra, például a Magyar úti klubház pótmunkáira, az Eszterlánc Tagóvoda pavilonjának tetőszigetelésére, a Bánki iskola volt épületében a lámpatestek cseréjére.

A rovat további hírei: Közélet

Dunaújváros érdekei az első helyen

Dunaújváros érdekei az első helyen

2020. január 17. (péntek)

Közös fotó nélkül zárult Molnár Tibor, Fidesz-támogatta független képviselőjelölt és Pintér Tamás polgármester tárgyalása. Dunaújváros első embere a várost illető forrásokat kérte számon a képviselőjelöltön.

DS Híradó: a város dala és a város kenyere

DS Híradó: a város dala és a város kenyere

2020. január 17. (péntek)

Több más aktuális téma mellett a Dunaújvárosiak Dala és Dunaújváros Kenyere is friss tételként szerepel a DSTV Híradójának csütörtöki adásában. Helyi ízek, mutatom máris!

DVCSH: üzemszünet a Béke városrészben

DVCSH: üzemszünet a Béke városrészben

2020. január 17. (péntek)

Több épületet is érint az az üzemszünet, amely az úgynevezett KAF vízvezetéken végzendő munkálatok miatt  tart ma reggeltől várhatóan délig a a Béke városrészben. Lista a hajtás után.

DS Híradó: a város kenyere, kiállítás, tornász évértékelő

DS Híradó: a város kenyere, kiállítás, tornász évértékelő

2020. január 16. (csütörtök)

Beszámoló a Dunaújváros kenyere akció friss átadási ünnepségéről, MMK-s kiállítás, évértékelő összegzés a Tornacsarnokból - újra aktuális tartalmakkal jelentkezik a DS Híradó. Mutatom a tegnap esti adást! 

Dunaújváros kenyere – ezúttal a néptánctalálkozóra

Dunaújváros kenyere – ezúttal a néptánctalálkozóra

2020. január 15. (szerda)

Ünnepélyes keretek között adta át az elmúlt negyedévben a Dunaújváros kenyere elnevezésű kezdeményezésből befolyt összeget Pintér Tamás polgármester a Munkásművelődési Központ részére. Az eseményen bejelentették: a következő hónapokban a Dunaújvárosi Epilepsziások EPI Egyesületének gyűjtenek az eladott kenyerekből!

DS Híradó: értékelés, gála, fociözön

DS Híradó: értékelés, gála, fociözön

2020. január 15. (szerda)

Évértékelő interjú Szabó Zsolt alpolgármesterrel, zeneiskolai gála, Carissa Kupa - aktuális tartalmakkal jelentkezik a DS Híradó. Hangképes összegzés - itt a tegnap esti adás! 

DKIK: ami fontos lehet az adótörvények változásairól

DKIK: ami fontos lehet az adótörvények változásairól

2020. január 14. (kedd)

Első kézből kaphatnak információkat a vállalkozások képviselői a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara tájékoztató programjában a NAV szakértőitől január végén. Időben szólunk, már lehet jelentkezni!