Dunaújváros Hetilap

Novemberi közgyűlés a Városházán

2019. november 21. (csütörtök) 13:29 - doszerk

Összesen negyvenhat napirendi pontot tárgyalt a közgyűlés a november 21-i rendes közgyűlésen.

A képviselők módosították a Szervezeti és Működési Szabályzatot a bizottsági ülések és közgyűlések tekintetében többek között oly módon, hogy adott igazolatlan távollétek után mennyivel csökken a tiszteletdíj. A teljes képviselői tiszteletdíj kifizetésének feltétele, hogy a képviselő a havi közgyűlések és a bizottsági ülések együttesének legalább felén megjelenjen. A módosított rendelet december 1-től lép hatályba.

Szabó Zsolt alpolgármester korábban benyújtott indítványáról is határozott a testület, amely a közérdekű adatok közzétételéről szólt. Az elfogadott napirend alapján az új rendelet hatálya kiterjed az önkormányzatra, a polgármesteri hivatalra, az önkormányzat többségi befolyása alatt álló gazdasági társaságokra, az önkormányzat által alapított alapítványokra, és az önkormányzat által irányított költségvetési szervekre. A rendelet tartalmazza többek között azt, hogy a képviselők mellett a gazdasági társaságok vezető tisztségviselőinek vagyonnyilatkozatát (elektronikusan kereshető formában) is közzé teszik. Elérhetővé teszik a polgári jogi szerződések főbb elemeit (szerződő felek, szerződés tárgya és értéke, stb.). Ezen feladatokra átláthatósági biztost fog kijelölni a közgyűlés, a rendelet január 1-től lép hatályba.

A Zalagast Kft. biztosítja a közétkeztetést a Dunaújvárosi Óvoda, a Gazdasági Ellátó Szervezet és az idősek otthona esetében. A vállalkozói szerződés tartalmazza, hogy minden év elején a szakmai inflációs ráta mértékével (a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett adatok alapján) emelkedik a szolgáltatás térítési díja. Ez most 7,41 százalékos emelést jelentene, ezzel együtt az önkormányzatnak 38 millió forint többletköltséget. Ezt jóváhagyták a képviselők.

A képviselők elé került az önkormányzat januártól szeptemberig tartó időszakának pénzügyi teljesítése, a bevételek és a kiadások alakulása. Pintér Tamás polgármester a közgyűlésen elmondta az önkormányzat pénzügyi helyzetét illetően, hogy a 2019 évi költségvetés összeállítása során az önkormányzat pénztartalékának teljes összegét felhasználták a kiadások forrásaként, az idei költségvetést még terhelő kötelezettségvállalások – szerződések, megrendelések, fizetendő személyi juttatások – összege pedig meghaladja a rendelkezésre álló pénzeszközök és a még várhatóan beérkező adóbevételek összegét.

A DVG Zrt. vezérigazgatója, Mádai Balázs beadta lemondását egészségügyi okok miatt. A közgyűlésen a lemondás elfogadásáról határoztak a képviselők. Mádai Balázs lemondott a Vasmű u. 41. Irodaház Ingatlanfejlesztő, Beruházó és Értékesítő Kft-ben betöltött vezető tisztségéről is. Ezen cég vezetésével Sági Pétert bízták meg a továbbiakban.

Egy napirenden belül több kérdéskörben is döntöttek a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia Nonprofit Kft.-vel kapcsolatban. Nem hosszabbítják meg a szervezetnek biztosított tagi kölcsönök visszafizetési határidejét. A gazdasági társaság zavartalan működése érdekében 41 millió forint pótbefizetést biztosítanak. A DKKA ügyvezetője, Nyakacska Zsolt korábban már beadta a lemondást, a képviselők most ezen az ülésen Mátyás Gábort nevezték ki az akadémia vezetőjének.

A Találj Haza Rehabilitációs Alapítvány azzal a kéréssel kereste meg az önkormányzatot, hogy az Október 23. tér 8. földszintjén található helyiséget szeretné haszonkölcsön szerződéssel ingyenes használatba venni. A napirend alapján egy nyitott közösségi helyet szeretnének itt megvalósítani, amelyben lenne egy állandó interaktív drog- prevenciós kiállítás az iskolások számára, lennének drogprevenciós foglalkozások, serdülő kríziscentrum, családterápia, egészségfejlesztés. A közgyűlésen úgy döntöttek, hogy ingyenesen nem, hanem bérleti díj ellenében bérbe adják a helyiséget, ehhez pályázati úton meghirdetik az ingatlant.

Javítási munkákról is határoztak a kalandparkban lévő mászófal előtti területet érintően. Az eredeti költségvetés nem tartalmazott olyan munkálatokat, mint például a volt színpad előtti zenekari árok eltömedékelése, egyes fák kivágása, a zúzottkő pálya felületi kiegyenlítése. Ezen munkálatok értéke 3,4 millió forint, a kivitelezéssel a DVG-t bízták meg.

Mintegy 21,6 millió forintot biztosítanak a DVG-nek további intézményi felújításra, például a Magyar úti klubház pótmunkáira, az Eszterlánc Tagóvoda pavilonjának tetőszigetelésére, a Bánki iskola volt épületében a lámpatestek cseréjére.

A rovat további hírei: Közélet

DS Híradó: DUE fotókiállítástól Santa Claus Kupáig

DS Híradó: DUE fotókiállítástól Santa Claus Kupáig

2019. december 11. (szerda)

Az adventi időszak hírei mellett a Dunaújvárosi Egyetem fotópályázatának anyagából nyílt kiállítás, valamint a jégcsarnokban rendezett utánpótlástorna szerepel a DSTV Híradójának keddi kínálatában. Katt a hangképes összeállításért!

DS Híradó: Mikulás-parti, parkolás, adventi csokor

DS Híradó: Mikulás-parti, parkolás, adventi csokor

2019. december 10. (kedd)

Sok téma terítékre került a DSTV összeállításában - a Híradót terveink szerint továbbra is rendszeresen a böngészők a DO-ról! Mutatom!

Hallgatói Önkormányzat: "Cipősdoboz Akció" – várják az adományokat!

Hallgatói Önkormányzat: "Cipősdoboz Akció" – várják az adományokat!

2019. december 06. (péntek)

Jelenleg is tart a Dunaújvárosi Egyetemen a Hallgatói Önkormámnyzat (HÖK) által kezdeményezett karácsonyi karitatív megmozdulás: "Cipősdoboz Akció" adománygyűjtése során egészedecember 16-ig várják a gyerekeknek szánt ajándékokat, játékokat!

Lánglovagok: advent idején több a lakástűz – és a többségük megelőzhető!

Lánglovagok: advent idején több a lakástűz – és a többségük megelőzhető!

2019. december 06. (péntek)

Az ünnepi időszak előtt egy aktuális figyelmeztetéssel rukkolt ki a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószolgálata; az advent és a karácsony sajnos az elkerülhető lakástüzek periódusa is a tűzoltóság évtizedes tapasztalatai szerint – egy kis odafigyeléssel lekerülhető, hogy az advent a lánglovagokra várakozás időszaka legyen!

Két utat is felújítanak!

Két utat is felújítanak!

2019. december 05. (csütörtök)

A dunaújvárosi utak felújítását célzó program részeként a Ruhagyári út és a Rév út 2x1 forgalmi sáv kialakítású útjainak fejlesztését és megújítását tervezi városunk önkormányzata.

Fogyatékkal élők napja: fontos lépés az élhetőbb város felé

Fogyatékkal élők napja: fontos lépés az élhetőbb város felé

2019. december 04. (szerda)

Egyeztető fórum létrehozását javasolja Szabó Zsolt, Dunaújváros alpolgármestere, amely az önkormányzat és a fogyatékkal élő embereket képviselő szervezetek közötti párbeszédet, a közös munkát hivatott elősegíteni.

Foglakoztatási paktum: eredményes évet zártak

Foglakoztatási paktum: eredményes évet zártak

2019. december 03. (kedd)

"Tekintsük kihívásnak a jelenlegi, nem túl fényes mutatókat!" – javasolta Pintér Tamás polgármester a DUNA-MUNKA-TOP Projekt Foglalkoztatási Fórum és Paktum ülésén; az évzáró tanácskozásnak a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara konferenciaterme adott otthont ma délelőtt.