Dunaújváros Hetilap

Novemberi közgyűlés a Városházán

2019. november 21. (csütörtök) 13:29 - doszerk

Összesen negyvenhat napirendi pontot tárgyalt a közgyűlés a november 21-i rendes közgyűlésen.

A képviselők módosították a Szervezeti és Működési Szabályzatot a bizottsági ülések és közgyűlések tekintetében többek között oly módon, hogy adott igazolatlan távollétek után mennyivel csökken a tiszteletdíj. A teljes képviselői tiszteletdíj kifizetésének feltétele, hogy a képviselő a havi közgyűlések és a bizottsági ülések együttesének legalább felén megjelenjen. A módosított rendelet december 1-től lép hatályba.

Szabó Zsolt alpolgármester korábban benyújtott indítványáról is határozott a testület, amely a közérdekű adatok közzétételéről szólt. Az elfogadott napirend alapján az új rendelet hatálya kiterjed az önkormányzatra, a polgármesteri hivatalra, az önkormányzat többségi befolyása alatt álló gazdasági társaságokra, az önkormányzat által alapított alapítványokra, és az önkormányzat által irányított költségvetési szervekre. A rendelet tartalmazza többek között azt, hogy a képviselők mellett a gazdasági társaságok vezető tisztségviselőinek vagyonnyilatkozatát (elektronikusan kereshető formában) is közzé teszik. Elérhetővé teszik a polgári jogi szerződések főbb elemeit (szerződő felek, szerződés tárgya és értéke, stb.). Ezen feladatokra átláthatósági biztost fog kijelölni a közgyűlés, a rendelet január 1-től lép hatályba.

A Zalagast Kft. biztosítja a közétkeztetést a Dunaújvárosi Óvoda, a Gazdasági Ellátó Szervezet és az idősek otthona esetében. A vállalkozói szerződés tartalmazza, hogy minden év elején a szakmai inflációs ráta mértékével (a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett adatok alapján) emelkedik a szolgáltatás térítési díja. Ez most 7,41 százalékos emelést jelentene, ezzel együtt az önkormányzatnak 38 millió forint többletköltséget. Ezt jóváhagyták a képviselők.

A képviselők elé került az önkormányzat januártól szeptemberig tartó időszakának pénzügyi teljesítése, a bevételek és a kiadások alakulása. Pintér Tamás polgármester a közgyűlésen elmondta az önkormányzat pénzügyi helyzetét illetően, hogy a 2019 évi költségvetés összeállítása során az önkormányzat pénztartalékának teljes összegét felhasználták a kiadások forrásaként, az idei költségvetést még terhelő kötelezettségvállalások – szerződések, megrendelések, fizetendő személyi juttatások – összege pedig meghaladja a rendelkezésre álló pénzeszközök és a még várhatóan beérkező adóbevételek összegét.

A DVG Zrt. vezérigazgatója, Mádai Balázs beadta lemondását egészségügyi okok miatt. A közgyűlésen a lemondás elfogadásáról határoztak a képviselők. Mádai Balázs lemondott a Vasmű u. 41. Irodaház Ingatlanfejlesztő, Beruházó és Értékesítő Kft-ben betöltött vezető tisztségéről is. Ezen cég vezetésével Sági Pétert bízták meg a továbbiakban.

Egy napirenden belül több kérdéskörben is döntöttek a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia Nonprofit Kft.-vel kapcsolatban. Nem hosszabbítják meg a szervezetnek biztosított tagi kölcsönök visszafizetési határidejét. A gazdasági társaság zavartalan működése érdekében 41 millió forint pótbefizetést biztosítanak. A DKKA ügyvezetője, Nyakacska Zsolt korábban már beadta a lemondást, a képviselők most ezen az ülésen Mátyás Gábort nevezték ki az akadémia vezetőjének.

A Találj Haza Rehabilitációs Alapítvány azzal a kéréssel kereste meg az önkormányzatot, hogy az Október 23. tér 8. földszintjén található helyiséget szeretné haszonkölcsön szerződéssel ingyenes használatba venni. A napirend alapján egy nyitott közösségi helyet szeretnének itt megvalósítani, amelyben lenne egy állandó interaktív drog- prevenciós kiállítás az iskolások számára, lennének drogprevenciós foglalkozások, serdülő kríziscentrum, családterápia, egészségfejlesztés. A közgyűlésen úgy döntöttek, hogy ingyenesen nem, hanem bérleti díj ellenében bérbe adják a helyiséget, ehhez pályázati úton meghirdetik az ingatlant.

Javítási munkákról is határoztak a kalandparkban lévő mászófal előtti területet érintően. Az eredeti költségvetés nem tartalmazott olyan munkálatokat, mint például a volt színpad előtti zenekari árok eltömedékelése, egyes fák kivágása, a zúzottkő pálya felületi kiegyenlítése. Ezen munkálatok értéke 3,4 millió forint, a kivitelezéssel a DVG-t bízták meg.

Mintegy 21,6 millió forintot biztosítanak a DVG-nek további intézményi felújításra, például a Magyar úti klubház pótmunkáira, az Eszterlánc Tagóvoda pavilonjának tetőszigetelésére, a Bánki iskola volt épületében a lámpatestek cseréjére.

A rovat további hírei: Közélet

Közgyűlés: összesen 18 napirendi pontról szavaztak

Közgyűlés: összesen 18 napirendi pontról szavaztak

2020. augusztus 04. (kedd)

Összesen tizenhat pontról szavazott nyilvánosan és kettőről zártkörűen Dunaújváros közgyűlése a ma délelőtti rendkívüli ülésen. A sporttámogatások mellett a színház alapító okiratának módosítása, illetve a múzeum felújításai is napirenden volt.

A Hétszínvirág és a Zengő- Bongó Bölcsődék újulhatnak meg

A Hétszínvirág és a Zengő- Bongó Bölcsődék újulhatnak meg

2020. augusztus 04. (kedd)

Összesen negyvennyolc új bölcsődei férőhely és tíz új munkahely létrehozását jelentette be Szabó Zsolt. Dunaújváros gazdasági alpolgármestere sajtótájékoztatón számolt be a közeljövőben várható beruházásról, amely során két bölcsőde, a Barátság városrészben található Hétszínvirág és a technikumi Zengő- Bongó intézmény fejlesztése megy majd végbe. 

A lakókért, de nem a sport ellen

A lakókért, de nem a sport ellen

2020. augusztus 04. (kedd)

Folyamatosan követi a lakók észrevételeit, jelzéseit Barta Endre: Dunaújváros humán ügyekért felelős alpolgármestere ezúttal választókörzetében hallgatta meg egy tömbház lakóit az általuk jelzett probléma kapcsán, és nyomatékosította: mindenképpen lépéseket tesznek azért, hogy mindenki számára megnyugtató megoldás szülessen.

Rendkívüli közgyűlést tartanak

Rendkívüli közgyűlést tartanak

2020. augusztus 03. (hétfő)

Összesen tizennyolc napirendi pont szerepel a keddi, rendkívüli közgyűlés programjában: ebből tizenhat esetében nyilvános, kettő pontnál pedig zártkörű szavazáson döntenek majd az önkormányzati képviselők.

Kamara: gyakorlati oktatók jelentkezését várják

Kamara: gyakorlati oktatók jelentkezését várják

2020. augusztus 03. (hétfő)

Ismét gyakorlati oktatói képzést és vizsgáztatást szervez a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara. A meghatározott keretszámmal, támogatott formában futó kurzusra a hónap derekáig lehet jelentkezni – a képzés augusztus végén kezdődik.

Városunkban is elmarad a tűzijáték!

Városunkban is elmarad a tűzijáték!

2020. augusztus 03. (hétfő)

Augusztus 20-án sem tarthatók meg a nagyobb ünnepségek a kormánydöntés nyomán, ahogy országszerte, városunkban is elmarad az ünnepség, tűzijáték sem lesz, adta hírül a város hivatalos oldala.

Gyászol a sportváros – elment a Tupo!

Gyászol a sportváros – elment a Tupo!

2020. augusztus 03. (hétfő)

Megindító nekrológban búcsúzik a Dunaújváros Futsal facebook oldala a világ kétségkívül legnagyszerűbb tökmag- és szotyiárusától: a város sportéletének ikonikus alakja távozott, Tupo már az égi meccseken kínálja a portékát – nyugodjon békében!