Pentele és a Spárta-példa

2019. november 10. (vasárnap) 7:52 - Várkonyi Balázs

Az öreg tanár a karosszékében ült, közel a kisszoba ablakához. Ott kora délután még a fogyó novemberi fény elegendő az olvasáshoz. És onnét a könyvespolc is könnyen elérhető, legalábbis a szélső szektor, ahol a historikus művek lapulnak. Fölvette a keze ügyébe eső könyvet, amit már ebéd előtt kinézett magának, s odakészítette, célirányosan, a november 7-ei privát megemlékezéshez.

Hányan lehettek? – tért vissza a már kimondott szavakhoz, most csak a fejében forgatva meg a kérdést. Tudta, erre soha nem kap választ. Krisztus előtt 480-ban a Thermopülai-szorosnál elég volt egyetlen egy hitvány lelket találni, aki elárulja királyát, Leonidászt, és a perzsa hadsereget a titkos ösvényen a görögök hátába vezeti. Amúgy persze nem próbált semmiféle analógiát az ókori háború és az ’56-os magyar sorstragédia közé erőltetni, egyszerűen csak annyit vélt közösnek: ott is, itt is egy maroknyi ember állt szembe a félelmetes túlerővel.

A tanár belemélyedt az olvasmányába. Ismerte jól a tényeket. De szívesen olvasta újra és újra, mint afféle reményadó üzenetet. A perzsa hódító tervének hírét véve a két görög „védőbástya” egyike, Athén tengeri ütközetre készült. A másik, Spárta a szárazföldön akarta megállítani Xerxészt. Leonidász király terve kifogástalan volt: a szűk katlanban a sokszoros túlerőt is megállásra bírhatta volna, s tán sikerül is, ha… de közbeszólt az emberi gyengeség. Akadt egy arannyal megvehető áruló. A maroknyi védősereg két napig így is állta a rohamot – aztán Ephialtész az árulásával gondoskodott a tragikus végkifejletről. Amikor Leonidász tudomást szerzett a hátbatámadásról, hogy a serege zömét megmentsem, hazaparancsolta a többséget. Maradt háromszázad-magával a legjobbak közül, és még kétannyi thébaival meg theszpiaival. Tudták, mi vár rájuk; de csak így, a halálos áldozatuk árán nyerhettek egérutat a menekülők.

Fotó: Fortepan

A pentelei görögök aligha voltak Spárta szülöttei – gondolta az öreg. Bizonyosan nem. Menekültként érkeztek Magyarországra. A legtöbbük zsebében kommunista párttagkönyv lapult. Ötszázan munkát kaptak Újváros építésén. S mint a sokaság része, ők is szerephez jutottak ’56 forró őszén. És megtörtént az ő Ephialtész-mutatványuk: november hetedikén, a reménytelenül vállalt harc végkimenetelekor megtörtént a pálfordulás: az addigi bajtársaik ellen fordították fegyverüket.

A szabadságharc elbukhatott – töprengett az öreg –, elveszhettek az álmok. De Pentelén az igazi bukás a görögöké volt: hitszegésük miatt a bosszú elől ki kellett menekíteni őket Csehszlovákiába. A szégyenbélyeget már belül viselték…

 

A rovat további hírei: Mesél a múlt

A "Dunaújváros" Dunaújvárosban

A "Dunaújváros" Dunaújvárosban

2020. július 05. (vasárnap)

Ezúttal tematikus összeállítással kedveskedett követőinek a DunaújvárosMesélPontHu: a várostörténeti blog kollekciójának fókuszába a Dunaújváros nevű hajó került. Szemelvények itt – de az egész összeállítás remek, jó szívvel ajánlom!

Dunaújváros mesél: Út a vasmű freskójáig

Dunaújváros mesél: Út a vasmű freskójáig

2020. június 24. (szerda)

Szépséges találattal folytatódott a DunaújvárosMesélPontHu várostörténeti blog sorozata: a Népszabadság 1970-es lapszámában Domanovszky Endre festőművész elevenítette fel a Dunai Vasmű főbejáratát ékítő freskó születésének körülményeit. Szemelvények kedvcsinálókét – de ajánljuk a teljes összegzést!

Dunaújváros mesél: Új kikötő

Dunaújváros mesél: Új kikötő

2020. június 17. (szerda)

Remek korabeli riportot "talált" a DunaújvárosMesélPontHu – a Béke és Szabadság című képes hetilap hasábjain 1954-ben napvilágot összegzés az új kikötő életébe nyújt bepillantást – szokás szerint néhány kedvcsináló részlet következik, de jó szívvel ajánljuk az egész elolvasását is!

 Dunaújváros 70: remek online összeállítással jelentkezett a József Attila Könyvtár

Dunaújváros 70: remek online összeállítással jelentkezett a József Attila Könyvtár

2020. május 05. (kedd)

Visszaemlékezések, remek képek és fontos dokumentumok, hangképes összeállítással koronázva – pazar kollekcióval ünnepelte a városépítés kezdetének 70. évfordulóját az intézmény. A végén a film kötelező darab minden lokálpatriótának!

Boldog születésnapot, Dunaújváros!

Boldog születésnapot, Dunaújváros!

2020. május 02. (szombat)

Foltos, alig kivehető kép az első dokumentált felvételek egyike a városépítés kezdeteiről – a Duna-parti sikló építését örökíti meg. Itt és így kezdődött az új város építése 1950. május 2-án – összeállításunk Garancz István korabeli naplójának részleteivel eleveníti fel a 70 éve történteket. Boldog születésnapot, Dunaújváros! 

Dunaújváros mesél: Az ember és a gyár

Dunaújváros mesél: Az ember és a gyár

2020. február 14. (péntek)

Csodálatos kincset talált a DunaújvárosMesélPontHu várostörténeti blog: a Jelenkor című  irodalmi és művészeti folyóirat 1986-os számában Bertha Bulcsu író életútinterjúja olvasható Borovszky Ambrussal, a Dunai Vasmű legendás vezérigazgatójával. Az alábbiakban az interjú bevezetőjét idézzük – kedvcsináló céllal; egy valódi főszereplő szemüvegén át elevenedik meg a városépítés hőskora!

Az acél és a szén városa - angol szemmel

Az acél és a szén városa - angol szemmel

2020. február 05. (szerda)

Szaszkó Istvánnak a Mozgó Világ hasábjain megjelent, Sztálinváros és Komló párhuzamos történetét feldolgozó írt tanulmányát teljes terjedelmében a DunaújvárosMesélPontHu várostörténeti blogon találják az olvasók – az alábbiakban néhány szemelvényt közlünk az összegzésből, bevallottan kedvcsináló céllal!