Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Új darabot próbálnak a Bartókban

2019. november 5. (kedd) 17:52 - Molnár Emese

Egy újabb bemutatóra készül a Bartók Kamaraszínház, Egressy Zoltán Portugál című tragikomédiáját Bodor Böbe rendezi. Az olvasópróbákat hétfőn délután kezdte meg a csapat.

Bodor Böbe nem első ízben állít színpadra előadást itt, Dunaújvárosban, hiszen az általa rendezett Frida Kahlo életéről szóló darabot tavaly májustól láthatta közönség, benne olyan szereplőkkel, akiket a most készülő tragikomédiában is láthatunk, például Auksz Éva vagy éppen Kovács Vanda. Dramaturgként pedig az előző évadban játszott Hajmeresztő című krimiből is kivette részét.

A most készülő darabban olyan kiváló színészek játékát láthatjuk még, mint például Szemán Béla, Sipos Imre, Őze Áron, Ujláb Tamás.

Mint azt Bodor Böbe elmondta, saját magától nem választotta volna ezt a darabot. Túl nagy falatnak tartotta, nem mert hozzányúlni, mivel egy legendás kortárs műről van szó, amit számtalanszor színpadra vittek már, például a Katona József Színházban, Miskolcon, illetve filmet is csináltak belőle. Ám Őze Áron, színházunk igazgatójának felkérte ezen darab megrendezésére, és örömmel, nagy elánnal vetette bele magát a munkába.

A darab története Irgácson, egy eldugott kis faluban játszódik, a központi, a közösségi hely pedig a kocsma. Érkezik a fővárosból Bece, aki itt szeretne megpihenni, mielőtt továbbutazik Portugáliába. Masnival, a „kocsmáros lányával szövődő kapcsolatán keresztül érzelmek, érdekek és erőviszonyok hajszálfinom szövedékébe tapos bele; emberi életeken, értékeken gázol keresztül.” Végül botrány, zűrzavar, késelés, felfordulás költözik Irgácsra és a kocsmába. Alapvetően kisiklott emberi sorsokat láthatunk, mégis úgy bemutatva, hogy nevetésre késztesse a nézőt: ne az egyén helyzetébe képzelje magát, ne a személyes tragédiát érezze át, hanem derüljön a humoros, komikus szituációkon.

- Az én olvasatomban ez a darab egy látlelet, korrajz a '80-as évektől számított Magyarországról. Azt szeretném, ha ez úgy jelenne meg a színpadon, mint egy finoman kezelt karikatúra. A mondanivalója is ezzel foglalható össze leginkább, hogy a mai magyar valóság karikatúrája- mondta a rendező.

A Portugál egy tragikomédia az elvágyódásról, az elvágyódás mélabújáról, a szabadságról, a szabadság határairól, a toleranciáról, álomról és valóságról. Mindez sok parodisztikus elemmel, humorral, iróniával. A bemutató december 13-án lesz.

A rovat további hírei: Kultúra

Lénárt Linda orgonakoncertje a főtemplomban

Lénárt Linda orgonakoncertje a főtemplomban

2019. november 14. (csütörtök)

November 16-án (szombaton) este 7 órai kezdettel (közvetlenül a szombat esti 6 órai szentmise után) Lénárt Linda – a dunaújvárosi és nagyvenyimi kötődésekkel is rendelkező, Zeneakadémiát végzett – orgonaművész, orgonahangversenyt ad a dunaújvárosi Krisztus király főtemplomban.

Ma van a magyar nyelv napja

Ma van a magyar nyelv napja

2019. november 13. (szerda)

Ma van a magyar nyelv napja, ebből az alkalomból gálaműsort tart az Anyanyelvápolók Szövetsége, az M5 kulturális csatorna a nap folyamán bejátszásokkal, este pedig stúdióműsorral hívja fel a figyelmet az anyanyelv fontosságára.

Őszbúcsúztató családi délután

Őszbúcsúztató családi délután

2019. november 12. (kedd)

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának zárórendezvényeként egy Őszbúcsúztató családi délutánra várta az érdeklődőket az Intercisa Múzeum múlt szombaton. A programok között kézműveskedés és tárlatvezetés is szerepelt.

Szenvedéllyel átitatott ecsetvonások

Szenvedéllyel átitatott ecsetvonások

2019. november 06. (szerda)

A Bartók Kamaraszínház aulájában egy újabb kiállítás nyílt meg kedden délután. Smuk Imre, a színház nyugalmazott művészeti vezetőjének festményeit lehet megtekinteni.

Ma van a reformáció emléknapja

Ma van a reformáció emléknapja

2019. október 31. (csütörtök)

Ma van a reformáció emléknapja, országszerte ünnepségeket tartanak a protestáns gyülekezetek.

Elnémulás a Bartókban

Elnémulás a Bartókban

2019. október 30. (szerda)

Nyár óta készül, most végre bemutatják a Bartókban a stúdióterem legújabb előadását, az Elnémulás című drámát, melynek rendezője a színház igazgatója, Őze Áron.

Vasárnap premier a Bartókban

Vasárnap premier a Bartókban

2019. október 25. (péntek)

Újabb premierre készül a Bartók Kamaraszínház. Ezúttal egy könnyed, szórakoztató musicalt láthatnak a nézők. A Tiéd a világ! című előadás az Illés Zenekar előtt tiszteleg.