Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Új darabot próbálnak a Bartókban

2019. november 5. (kedd) 17:52 - Molnár Emese

Egy újabb bemutatóra készül a Bartók Kamaraszínház, Egressy Zoltán Portugál című tragikomédiáját Bodor Böbe rendezi. Az olvasópróbákat hétfőn délután kezdte meg a csapat.

Bodor Böbe nem első ízben állít színpadra előadást itt, Dunaújvárosban, hiszen az általa rendezett Frida Kahlo életéről szóló darabot tavaly májustól láthatta közönség, benne olyan szereplőkkel, akiket a most készülő tragikomédiában is láthatunk, például Auksz Éva vagy éppen Kovács Vanda. Dramaturgként pedig az előző évadban játszott Hajmeresztő című krimiből is kivette részét.

A most készülő darabban olyan kiváló színészek játékát láthatjuk még, mint például Szemán Béla, Sipos Imre, Őze Áron, Ujláb Tamás.

Mint azt Bodor Böbe elmondta, saját magától nem választotta volna ezt a darabot. Túl nagy falatnak tartotta, nem mert hozzányúlni, mivel egy legendás kortárs műről van szó, amit számtalanszor színpadra vittek már, például a Katona József Színházban, Miskolcon, illetve filmet is csináltak belőle. Ám Őze Áron, színházunk igazgatójának felkérte ezen darab megrendezésére, és örömmel, nagy elánnal vetette bele magát a munkába.

A darab története Irgácson, egy eldugott kis faluban játszódik, a központi, a közösségi hely pedig a kocsma. Érkezik a fővárosból Bece, aki itt szeretne megpihenni, mielőtt továbbutazik Portugáliába. Masnival, a „kocsmáros lányával szövődő kapcsolatán keresztül érzelmek, érdekek és erőviszonyok hajszálfinom szövedékébe tapos bele; emberi életeken, értékeken gázol keresztül.” Végül botrány, zűrzavar, késelés, felfordulás költözik Irgácsra és a kocsmába. Alapvetően kisiklott emberi sorsokat láthatunk, mégis úgy bemutatva, hogy nevetésre késztesse a nézőt: ne az egyén helyzetébe képzelje magát, ne a személyes tragédiát érezze át, hanem derüljön a humoros, komikus szituációkon.

- Az én olvasatomban ez a darab egy látlelet, korrajz a '80-as évektől számított Magyarországról. Azt szeretném, ha ez úgy jelenne meg a színpadon, mint egy finoman kezelt karikatúra. A mondanivalója is ezzel foglalható össze leginkább, hogy a mai magyar valóság karikatúrája- mondta a rendező.

A Portugál egy tragikomédia az elvágyódásról, az elvágyódás mélabújáról, a szabadságról, a szabadság határairól, a toleranciáról, álomról és valóságról. Mindez sok parodisztikus elemmel, humorral, iróniával. A bemutató december 13-án lesz.

A rovat további hírei: Kultúra

A magyar kultúra napja: koncerttel és díjátadóval ünnepeltek

A magyar kultúra napja: koncerttel és díjátadóval ünnepeltek

2020. január 23. (csütörtök)

A magyar kultúra napját a hagyományokhoz templomi koncerttel, valamint a Dunaújváros közgyűlése által alapított "Pro Cultura Intercisae" Díj átadásával ünnepelték városunkban. Az elismerést Tóth Jánosné Végh Mária, a Munkásművelődési Központ volt igazgatója vehette át az evangélikus templomban rendezett tegnapi ünnepségen. 

Könyvtár: fekete ruhában a kultúra napján

Könyvtár: fekete ruhában a kultúra napján

2020. január 22. (szerda)

"A kultúra értékei romokban, béreink alatta..." – a József Attila Könyvtár kollektívája is csatlakozott a magyar kultúra napjára időzített országos szakszervezeti akcióhoz. Háttér és petíció a hajtás után.

A magyar kultúra napja – ünnepi koncerttel, díjátadóval

A magyar kultúra napja – ünnepi koncerttel, díjátadóval

2020. január 20. (hétfő)

Folytatják a szép hagyományt, ünnepi koncertre várják a vendégeket a magyar kultúra napján az evangélikus templomban – a szerdán 18 órakor kezdődő eseményen a Szent Efrém Férfikarnak tapsolhat a közönség, és persze átadják a "Pro Cultura Intercisae" Díjat is.

Versenyfelhívás: mi legyen a Dunaújvárosiak Dala?

Versenyfelhívás: mi legyen a Dunaújvárosiak Dala?

2020. január 20. (hétfő)

Közös versenyfelhívással jelentkezett Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, valamint Futó Gábor zenész – a városlakóktól várják a Dunaújvárosiak Dalát! 

"Tudod, az élet szép": klip a kliptelen dalhoz – premier itt!

"Tudod, az élet szép": klip a kliptelen dalhoz – premier itt!

2020. január 15. (szerda)

Dunaújvárosi alkotó, konkrétan Nil készítette el az első klipet az Animal Cannibals első lemezén lévő "kliptelen" dalok egyikéhez. "Tudod, az élet szép" – mutatom máris!

Pannon Filharmonikusok: kamarakoncert az altemplomban

Pannon Filharmonikusok: kamarakoncert az altemplomban

2020. január 15. (szerda)

Visszatérő vendégként lépnek közönség elé a Pannon Filharmonikusok muzsikusai szeretett városunkban szombaton: ezúttal egy fagott-zongora duó mutatkozik be a Krisztus király főtemplom új koncerthelyszínként debütáló fűtött altemplomában.

Zeneiskola: Gála 2020  – telt házzal, nagy tapsokkal (webgalériával)

Zeneiskola: Gála 2020 – telt házzal, nagy tapsokkal (webgalériával)

2020. január 14. (kedd)

Jubileumi gálára várta a muzsika szerelmeseit a Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola  – a kiállításmegnyitóval kezdett, a növendékek és zenepedagógusok, intézményi formációk bemutatkozásával folytatott, a Hot Jazz Band remek hangversenyével koronázott programnak a Bartók adott otthont múlt szombaton. Meséljenek a képek is!