Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Új darabot próbálnak a Bartókban

2019. november 5. (kedd) 17:52 - Molnár Emese

Egy újabb bemutatóra készül a Bartók Kamaraszínház, Egressy Zoltán Portugál című tragikomédiáját Bodor Böbe rendezi. Az olvasópróbákat hétfőn délután kezdte meg a csapat.

Bodor Böbe nem első ízben állít színpadra előadást itt, Dunaújvárosban, hiszen az általa rendezett Frida Kahlo életéről szóló darabot tavaly májustól láthatta közönség, benne olyan szereplőkkel, akiket a most készülő tragikomédiában is láthatunk, például Auksz Éva vagy éppen Kovács Vanda. Dramaturgként pedig az előző évadban játszott Hajmeresztő című krimiből is kivette részét.

A most készülő darabban olyan kiváló színészek játékát láthatjuk még, mint például Szemán Béla, Sipos Imre, Őze Áron, Ujláb Tamás.

Mint azt Bodor Böbe elmondta, saját magától nem választotta volna ezt a darabot. Túl nagy falatnak tartotta, nem mert hozzányúlni, mivel egy legendás kortárs műről van szó, amit számtalanszor színpadra vittek már, például a Katona József Színházban, Miskolcon, illetve filmet is csináltak belőle. Ám Őze Áron, színházunk igazgatójának felkérte ezen darab megrendezésére, és örömmel, nagy elánnal vetette bele magát a munkába.

A darab története Irgácson, egy eldugott kis faluban játszódik, a központi, a közösségi hely pedig a kocsma. Érkezik a fővárosból Bece, aki itt szeretne megpihenni, mielőtt továbbutazik Portugáliába. Masnival, a „kocsmáros lányával szövődő kapcsolatán keresztül érzelmek, érdekek és erőviszonyok hajszálfinom szövedékébe tapos bele; emberi életeken, értékeken gázol keresztül.” Végül botrány, zűrzavar, késelés, felfordulás költözik Irgácsra és a kocsmába. Alapvetően kisiklott emberi sorsokat láthatunk, mégis úgy bemutatva, hogy nevetésre késztesse a nézőt: ne az egyén helyzetébe képzelje magát, ne a személyes tragédiát érezze át, hanem derüljön a humoros, komikus szituációkon.

- Az én olvasatomban ez a darab egy látlelet, korrajz a '80-as évektől számított Magyarországról. Azt szeretném, ha ez úgy jelenne meg a színpadon, mint egy finoman kezelt karikatúra. A mondanivalója is ezzel foglalható össze leginkább, hogy a mai magyar valóság karikatúrája- mondta a rendező.

A Portugál egy tragikomédia az elvágyódásról, az elvágyódás mélabújáról, a szabadságról, a szabadság határairól, a toleranciáról, álomról és valóságról. Mindez sok parodisztikus elemmel, humorral, iróniával. A bemutató december 13-án lesz.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: közösségi szolgálat a kőtári ásatáson

DSTV: közösségi szolgálat a kőtári ásatáson

2020. augusztus 06. (csütörtök)

Több középiskolás diák is az Intercisa Múzeumban teljesítette az érettségi előtti kötelező közösségi szolgálatot az elmúlt hetekben. A tanulók egyebek mellett részt vettek a kőtárban végzett ásatásokban is – a DSTV riportja szerint jó esély van az együttműködés folytatására!

Éjszakai randevú a hangszerek királynőjével

Éjszakai randevú a hangszerek királynőjével

2020. augusztus 06. (csütörtök)

Abaligettől Zircig az ország közel 40 településén nyílnak meg a templomok az Orgonák éjszakája országos programsorozata keretében szombaton.

Ősbemutatóra készül a Bartók (webgalériával!)

Ősbemutatóra készül a Bartók (webgalériával!)

2020. augusztus 05. (szerda)

A Sándor Mátyás című regényt viszi színpadra a Bartók Kamaraszínház társulata. A darab különlegessége, hogy Jules Verne művét musical formájában dolgozta fel a dunaújvárosi teátrum. 

DSTV: mesés kínálat a könyvtárban

DSTV: mesés kínálat a könyvtárban

2020. augusztus 04. (kedd)

"Minden napra egy mese" - akár ezzel a címmel is hirdethetné gazdag kínálatát a József Attila Könyvtár Gyermekkönyvtára a jövő olvasóinak. DSTV-riport, nem csak gyerekeknek! 

Gyermekszínházi előadások az MMK-ban

Gyermekszínházi előadások az MMK-ban

2020. augusztus 03. (hétfő)

Ezen a héten interaktív bábelőadásra várják a gyermekeket a Munkásművelődési Központba.

Nyári programok a gyermekkönyvtárban

Nyári programok a gyermekkönyvtárban

2020. augusztus 03. (hétfő)

MeseKedd, Bogyó és Babóca "tárlatvezetés" szerdánként, Mesedélután és Papírszínházi előadás kézműves foglalkozással egybekötve csütörtökönként!

Szentendrei Teátrum: augusztusi nagyüzem

Szentendrei Teátrum: augusztusi nagyüzem

2020. augusztus 02. (vasárnap)

Újra megnyitja kapuját Szentendre nagymúltú nyári szabadtéri programsorozata, a Szentendrei Teátrum – a kulturális kínálatban egyebek mellett ősbemutatók, koncertek és felolvasószínházi premierek is szerepelnek jövő péntektől.