Fantasztikus karácsonyi csoda

spigott - 2019. december 17. 15:05

A Szent Pantaleon Kórház neurológiai osztályának nyújtanak segítséget a 18. Carissa Kupa szervezői a január 10. és 12. között sorra kerülő nemzetközi kispályás labdarúgó tornán.

Immáron 18. alkalommal rendezik meg január 10. és 12. között a Carissa Kupa elnevezésű harminckét csapatos kispályás labdarúgó tornát, melyre nemcsak hazánk szinte minden szegletéből, hanem külföldről is érkeznek csapatok Dunaújvárosba. Az évről évre egyre népszerűbb viadal azonban a sport mellett a jótékonyságról is szól, így idén a Szent Pantaleon Kórház neurológiai osztályának nyújtanak segítséget a szervezők abban, hogy egy úgynevezett stroke őrzőt, egy megfigyelő szobát tudjanak kialakítani, s a viadalon befolyt pénzből speciális betegőrző monitorokat és vérnyomásmérőket vásároljanak.

A Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség (DLSZ) és a Carissa SE közös rendezvényének keddi, a kórház neurológiai osztályán megrendezett sajtótájékoztatóján a szervezők közül Petrás Gábor, a DLSZ főtitkára, Tóth Imre, a DLSZ Társadalmi Felelősségvállalás Bizottságának elnöke, míg az intézmény és a neurológiai osztály részéről Dr. Mészáros Lajos főigazgató-főorvos, Dr. Jobbágy Lajos orvosigazgató, Dr. Kercso Anca Nicoleta, osztályvezető főorvos, Papp Györgyi osztályvezető főnővér vett részt.

Rajtuk kívül jelen volt még Barta Endre, városunk humán ügyekért felelős alpolgármestere, Bali Zsolt, a főtámogató GBB Zrt. ügyvezetője, illetve Kis-Primász Ágnes, a DFVE szakosztályvezetője is. A szervezők a legfontosabb technikai információk megosztása mellett kiemelték, hogy a DLSZ Társadalmi Felelősségvállalás Bizottsága 200.000 forinttal járul hozzá az akcióhoz, s mivel a nevezési díjak egy része is ide vándorol, így már bő három héttel a torna kezdete előtt 300.000 forinttal tuják indítani a jótékonysági keretet, ám a különböző adományokból, illetve a tombola teljes bevételéből ez az összeg jelentősen nő majd a közeljövőben.

A kórház és az osztály vezetői, orvosai természetesen nagy örömmel köszöntötték azt, hogy a szervezők választása végül az intézmény támogatására esett, hiszen ez komoly minőségi javulást hozhat a neurológiai osztály betegellátásában.

Kercso Anca Nicoleta, osztályvezető főorvos: - Szeretnénk megköszönni ezt a nagyszerű kezdeményezést. Az osztályunk 48 ággyal működik, s mivel 2016 óta stroke centrum vált a kórházból, így azóta a szívügyünkké vált a stroke őrző kialakítása. Ez a támogatás óriási segítséget jelentene abban, hogy olyan környezetet tudjunk kialakítani, ami a szoros megfigyelést, s a biztonságos betegellátást tudná biztosítani, s ezáltal a gyógyulásuk is biztonságosabb és gyorsabb lehetne.

Papp Györgyi, osztályvezető főnővér: - Én is szeretném nagyon megköszönni ezt a fantasztikus karácsonyi csodát. Mély hivatástudattal végzi az osztályon mindenki a munkáját, s ezt könnyítené meg nagyban a további biztonságot adó monitorizálás, mivel az ápolók részéről jelentős feladat a beteg megfigyelése, hogy az állapotváltozást időben észlelve tudjanak megfelelően reagálni, ezért is lenne számunkra nagyon fontos a stroke őrző kialakítása.

Tóth Imre, a DLSZ társadalmi Felelősségvállalás Bizottságának elnöke: - Igyekszünk a lehető legtöbb helyen felbukkanni támogatóként, s ha az egészségügyhöz tudunk közelebb kerülni a mi szerény eszközeinkkel, akkor még nagyobb az örömünk, hiszen itt úgy látom, hogy életeket is tudunk menteni akkor, ha ezeket a berendezéseket megszerezzük, s ennél nagyobb dolog azt hiszem, hogy nem történhet.

Dr. Mészáros Lajos, főigazgató-főorvos: - Nagy örömmel fogadtam a DLSZ megkeresését azzal kapcsolatban, hogy az idei Carissa Kupával a kórház neurológiai osztályát támogassák. Nem ez az első ilyen felajánlásuk, ugyanis korábban a már támogatták a CT-beszerzésünket, így visszatérő támogatóink. A stroke népbetegségnek számít ma hazánkban, nálunk a sürgősségi osztály fogadja az akut stroke eseteket, itt történik meg az elsődleges ellátás, majd állapottól függően az intenzív, vagy a neurológiai osztályra kerül a beteg. Rendkívül fontos, hogy itt is egy közel intenzív jellegű megfigyelés legyen a gyógyulási fázisban is, s ebben jelent nagy segítséget, ha egy komplett stroke őrzőt ki tudunk alakítani. Persze most is meg tudjuk ezt oldani, nincsenek veszélyben a betegeink, de sokkal kényelmesebb és biztonságosabb rendszert tudnánk így kialakítani, s ez a betegek és a dolgozók számára is kényelmesebb, hatékonyabb gyógyítási környezetet jelentene.

Dr. Jobbágy Lajos, orvosigazgató: - Gratulálok és köszönöm a labdarúgóknak és a sportolóknak, hogy a kórházat támogatják. Még mindig nyitott az az adakozás, melynek egyik része volt a jótékonysági bálunk, s itt megtapasztaltuk, hogy milyen jól esik az az állandó szeretet, és kézzelfogható támogatás. Éppen ezért is örültem nagyon, amikor megkerestek minket a DLSZ vezetői, hogy az idei Carissa Kupával a neurológiai osztályt támogatnák, mert nagyon jól helyre kerül az az összeg, amit a januári viadalon összegyűjtenek.

Barta Endre, humán ügyekért felelős alpolgármester: - Mikor Petrás Gábor és Tóth Imre megkerestek minket, nem lehetett kérdéses, hogy az önkormányzat a lehetőségeihez képest a maximális támogatásáról biztosítsa a Carissa Kupát. A háromnapos torna már nemcsak a sportról szól, hanem a közösségépítésről, az értékeinkre való odafigyelésről, az adományozásról, éppen ezért a város nagyon büszke erre a rendezvényre, s biztos vagyok abban, hogy ez az adomány a legjobb helyre kerül.

Bali Zsolt, a GBB Zrt. ügyvezetője: - Cégünktől nem áll távol a karitatív tevékenység és a sport sem, ezért is örülünk annak, hogy a sporton keresztül tudjuk támogatni a neurológiai osztály fejlesztését, s nagyon bízunk abban, hogy ezzel a segítséggel a minőségi betegellátáshoz mi is hozzá tudunk járulni.

Ahogy azt az elmúlt években már megszokhattuk, a szervezők rengeteg programmal készülnek a 18. Carissa Kupára is, így a viadal harmadik napján több gálamérkőzés is színesíti majd a programot. Több egykori és jelenlegi kiváló dunaújvárosi sportoló is pályára lép majd a sportcsarnokban. Köztük lesz a DFVE vízilabdázóinak szakosztályvezetője Kis-Primász Ágnes is, aki természetesen örömmel vállalta a fellépést a tornán.

- Nagyon örültem a megkeresésnek, s mivel az egyesület és jómagam is rendre kiállunk a jótékonysági akciók mellett, így most is egyből igent mondtam. Örvendetes, hogy nagyon sok régi, szép eredményeket elért dunaújvárosi játékossal együtt segíthetjük ezt a jótékonysági akciót, s bízom benne, hogy nemcsak nekünk, hanem a kilátogatóknak is fontos lesz az, hogy a neurológiai osztályra tervezett fejlesztések megvalósuljanak. Radulovics Bojana, Gál Gyula, Ladányi Balázs, Berényi Norbert, Bali Attila, Bali Zsolt nevét nem kell bemutatni a dunaújvárosiaknak, hiszen nagyon sok sikert hoztak a város számára, biztos nagy élmény lesz velük együtt pályára lépni januárban.

A rovat további hírei: Sport

Somogyi Balázs lett az Acélbikák vezetőedzője

Somogyi Balázs lett az Acélbikák vezetőedzője

2024. ápr. 23.

A helyi nevelésű szakember munkáját Revák Zolták és Hetler Ádám segítik másodedzőként, míg a kapusok szakmai munkájáért Pinczés Bendegúz felel a DAB hokisainál a 2024/2025-ös szezonban.

Kilenc érem az országos döntőről

Kilenc érem az országos döntőről

2024. ápr. 23.

Kiválóan szerepeltek a dunaújvárosi lábtoll-labdázók a Mohácson megrendezett országos diákolimpiai fináléban.

Remekeltek a DKSE kajak-kenusai az évadnyitón

Remekeltek a DKSE kajak-kenusai az évadnyitón

2024. ápr. 23.

Összesen tizennégy dobogós helyezéssel, s az éremtábla hatodik helyével zárták az évadnyitó Máramarosi Kupát a DKSE ifjú kajak-kenusai a mögöttünk hagyott hétvégén.

Dunaújvárosi éremeső Veszprémből

Dunaújvárosi éremeső Veszprémből

2024. ápr. 22.

Tizenegy dobogós helyezéssel, az éremtábla hetedik helyén zárták legutóbbi versenyüket a DKSE korosztályos úszói a mögöttünk hagyott hétvégén.

Vereséggel búcsúzott a szezontól a DKSE

Vereséggel búcsúzott a szezontól a DKSE

2024. ápr. 22.

Csak a harmadik szettben tudta megszorítani az alsóházi tabellát vezető Miskolc gárdáját a DKSE felnőtt röplabda csapata az Extraliga hazai szezonzáróján.

Egyre nehezebb helyzetben a DFC

Egyre nehezebb helyzetben a DFC

2024. ápr. 21.

Félidőnként két-két gólt kapva szenvedett vereséget a több élvonalbeli játékossal megerősített Fehérvár FC II. vendégeként a Dunaújváros FC labdarúgó csapata.

Hozta a kötelezőt a DFVE

Hozta a kötelezőt a DFVE

2024. ápr. 21.

Minden negyedet megnyerve aratott sima, 12-5-ös sikert az alapszakasz utolsó találkozóján a DFVE női vízilabda csapata a Szeged otthonában szombaton este.