Dunaújváros Hetilap

Foglakoztatási paktum: eredményes évet zártak

Öcaline - 2019. december 3. 16:43

"Tekintsük kihívásnak a jelenlegi, nem túl fényes mutatókat!" – javasolta Pintér Tamás polgármester a DUNA-MUNKA-TOP Projekt Foglalkoztatási Fórum és Paktum ülésén; az évzáró tanácskozásnak a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara konferenciaterme adott otthont ma délelőtt.

Megvan a pesszimista és az optimista cipőügynök története egyik kedvenc TED-vidim  – Zene és szenvedély Benjamin Zander szemével – elejéről? Nekem azonnal ez a viccesen elgondolkodtató történet ugrott be a DUNA-MUNKA-TOP Projekt Foglalkoztatási Fórum és Paktum ülésének kezdetén, amikor Pintér Tamás polgármester köszöntőjében kiemelte, a munkaerő helyben tartása és a befektetések számának gyarapítása jelentős kihívás, egyúttal elemi kötelessége minden felelős városvezetőnek. A polgármester előtt Vass Zoltán, a Ferrobeton Zrt. vezérigazgatója, a paktum irányító csoportjának  vezetője köszöntötte a tanácskozás résztvevőit a DKIK konferenciatermében, kiemelve, hogy a 2016-bak kezdett program immáron negyedszerre készíthet éves számvetést tevékenységéről, eredményeiről.

A csoportvezető után mondott köszöntőt a város első embere, hangsúlyozva, szeretett városunkra új kihívások várnak a foglalkoztatás területén is:
– Tekintsük kihívásnak a jelenlegi, nem túl fényes mutatókat! Miközben büszkék lehetünk, büszkék is vagyunk iparvárosi hagyományainkra,  a speciális feladatok ellátását biztosító munkakultúránkra, sajnos szomorú tényként könyvelhetjük el, hogy térségünkben még mindig alacsony a befektetési hajlandóság, miközben a magas az elvándorlók számaránya. Egy jól működő Városházának mindig az itt élők érdekeit kell szolgálnia, éppen ezért fontos kiemelni: döntős jelentőségű lehet az együttműködési hajlandóság erősítése e téren. A kormányzatnak infrastruktúrát, törvényi hátteret kell biztosítania a fejlődéshez, a cégeknek, vállalkozóknak tisztességes bért és munkakörülményeket, az önkormányzatnak olyan környezetet, amelyben a munkavállalók életminősége javul – mindez együtt csak a szálak szorosabbra fűzésével képzelhető el. Mindenképpen a partneri viszony kialakítása a célunk – e téren nagyon elkötelezett az önkormányzat. És bárki bárhonnan jöjjön, ha egyetért a céljainkkal, barátként kezeljük, az ajtónk mindig nyitva áll előttük! A cél egyértelmű: a fiatalok számára is vonzó, megtartó erővel bíró városról álmodunk – és tudjuk, hogy sok-sok kiaknázatlan lehetőség van e téren térségünkben! 

A város első embere köszöntője végén kiemelte, hogy büszke arra, a hasonló programok között mintaértékű projekt lett a dunaújvárosi – ezt a tervszerű és hatékony együttműködést igazolta az ülés teljes programja. A tanácskozáson Tamási Krisztina, a Járási Hivatal  társadalombiztosítási osztályvezetője összegezte a nyugellátások, nyugdíjszerű ellátások rendszerével kapcsolatos tudnivalókat, majd Göndör Péter, a Pénzügyminisztérium osztályvezetője tartott áttekintő előadást Paktumok célegyenesben a jövőre véget érő program országos mutatóiról. Majorné Agyal Erzsébet, a járási hivatal foglalkoztatási osztályának vezetője az álláskeresők ellátásával, támogatásával kapcsolatos tudnivalókat foglalta össze, míg dr. Gayorné Molnár Ágnes, a Fejér Megyei Kormányhivatal   munkaerőpiaci szakügyintézője a projekt idei tevékenységéről és eredményeiről tartott előadást. Az előadók sorában utolsóként Kiss Ágnes a program önkormányzati partnerségi koordinátora összegezte a foglalkoztatási paktum helyi eredményeit. A hivatalos program utolsó elemeként a paktum irányító csoportjának új tagjává Szabó Zsolt koordinációs és városüzemeltetési ügyekért felelős alpolgármestert választották.

A program további részletei itt!

DUNA-MUNKA-TOP Projekt (katt!) >>

A rovat további hírei: Közélet

Felszámolás alatt a DVCSH Kft., várják a hitelezők jelentkezését!

Felszámolás alatt a DVCSH Kft., várják a hitelezők jelentkezését!

2023. jan. 27.

A Székesfehérvári Törvényszék január 12-én tette közzé a Cégközlönyben a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság (DVCSH Kft.) felszámolásának elrendelését. Fontos a dátum, máris kiderül, miért!

DSTV: ismét véradás a Petőfi iskolában

DSTV: ismét véradás a Petőfi iskolában

2023. jan. 27.

Régi-új helyszínen szerveztek véradást városunkban, derül ki a DSTV összegzéséből. A Petőfi iskolát kereshették fel a napokban azok az önkéntesek, akik vállalták a "csapolást" három embertársuk megmentése érdekében. Hangkép.

A szolidaritási hozzájárulás csökkentését kérik a képviselők

A szolidaritási hozzájárulás csökkentését kérik a képviselők

2023. jan. 26.

Az év első rendes ülését tartotta a közgyűlés; a testület összesen 31 témát tárgyalt a nyílt és kettőt pedig zárt ülésen. A napirendi pontok között voltak igazán fajsúlyosak is – amelyek százmilliókat, milliárdokat jelentenek a városnak.

A pentelei zsidóság sorsa a II. világháború alatt

A pentelei zsidóság sorsa a II. világháború alatt

2023. jan. 26.

Tragikus sorsok, tragikus korszak, vészterhes történet: a holokauszt időszakának dunapentelei eseményeire fókuszál Kronászt Margit történész-muzeológus vendégposztja.

Harmincnál több napirend vár a képviselőkre a közgyűlésen

Harmincnál több napirend vár a képviselőkre a közgyűlésen

2023. jan. 25.

Pontosabban 29+2 – a naptári év első nyílt ülése után két tételről döntenek zárt ajtó mögött a Városháza közgyűlési termében csütörtökön.

Tóth Kálmán: "Visszahoztuk a fényt Dunaújvárosba"

Tóth Kálmán: "Visszahoztuk a fényt Dunaújvárosba"

2023. jan. 25.

Önkormányzati évértékelő sorozatunk utolsó előtti állomása a 9-es választókerület – itt Tóth Kálmán  a képviselő, aki szerint az átgondolt, hatékony munka és a közösségek összefogása a fejlődés kulcsa.

Évindító, visszatekintő, időutazó beszélgetés Barta Endrével

Évindító, visszatekintő, időutazó beszélgetés Barta Endrével

2023. jan. 25.

Eredetileg egy klasszikus évértékelést, visszatekintést kértünk Barta Endre humán alpolgármestertől, aztán évekre visszanyúló, talán egy kicsit az összefüggéseket is boncolgató beszélgetés lett belőle. És talán olvasóink sem bánják, de időben visszautaztunk 2019-ig, ott kezdjük…