Dunaújváros Hetilap

Kormánydöntés: 700 millió mínusz

Öcaline - 2019. december 25. 10:04

A kormány december 23-ai ülésén döntött a korábbi városvezetés által benyújtott hitelkérelemmel kapcsolatban. Az 1500 milliós kérésből a kabinet 778 millió forintot hagyott jóvá, a korábban már kifizetett több mint 700 millió így hiányzik a város költségvetéséből. Negatív opcionálódás a hajtás után – kösz, Orbán!

Rendkívüli közleménnyel rukkolt ki a hétfői kormányülésen hozott, szeretett városunkat érintő – na jó, ne finomkodjunk: sújtó – döntésekről Dunaújváros önkormányzata. A dokumentumot a téma fontosságára tekintettel betűhíven közöljük – azzal a kiegészítéssel, hogy innentől picit sem érezzük túlzásnak a Dunaújváros hetilap legutóbbi címlapképét. Ezen Orbán Viktor kormányfő látható Dorkota doktor és Cserna Gábor társaságában (lásd bevezető illusztrációnkat) – az "Együtt a város ellen" címmel megfejelve. Íme, az önkormányzati összegzés, második képünk a feladatok és előirányzatok forintosított táblázatét tartalmazza; azt is érdemes átnézni, mire NEM adott forrást a kormányzat.

Rendkívüli közlemény  

A kormány december 23-ai ülésén döntött, a korábbi városvezetés által benyújtott hitelkérelemmel kapcsolatban. Az 1500 milliós kérésből a kabinet 778 millió forintot hagyott jóvá. A 2019. május 30-ai közgyűlésen Cserna Gábor akkori polgármester úgy fogalmazott: "amennyiben ez a hitelfelvétel lehetősége pozitívan opcionálódik, eldől, abban az esetben természetesen a közgyűlés fog ennek a felhasználásáról, törvényesen a közgyűlésnek kell döntenie". Ennek ellenére az előző vezetés 1436 millió forintra szerződést kötött, sőt a munkákat el is végezték, több, mint 700 millió forint értékben pedig a számlákat is kifizették.

A most jóváhagyott 778 millió forint tehát az előző városvezetés által elvégzett, átadott, de ki nem fizetett fejlesztések kifizetésére elegendő. A már korábban kifizetett több mint 700 millió forint nagy része azonban a város működési költségeiből hiányzik.

Ennek pótlását a városvezetés egy hitelkeret létrehozásával kívánja megoldani. Ez eredetileg 2 milliárd forintra lett tervezve, ez most 778 millióval csökkenthető.

A város vezetői karácsonykor sem pihennek, hanem mindent megtesznek, hogy a szükséges intézkedések megtörténjenek. A fejleményekről folyamatos tájékoztatást fogunk adni.

Minden dunaújvárosinak áldott, békés karácsonyt kívánunk!
 

A rovat további hírei: Közélet

Ments meg három életet – vért adni júliusban is menő!

Ments meg három életet – vért adni júliusban is menő!

2022. júl. 04.

Kitüntetések és új helyszín – és a legfontosabb: változatlanul jelentős a vérigény, de városunkban és a térségben júliusban is sok alkalom közül választhatnak az önkéntes véradók.

Lőrinczi Konrád nyerte az időközi választást

Lőrinczi Konrád nyerte az időközi választást

2022. júl. 03.

A fideszes jelölt rekord alacsony részvételi arány mellett húzta be a 2-es körzet képviselői székéért kiírt időközi önkormányzati választást.

Időközi és nemzetiségi önkormányzati választás – online (FRISSÍTVE!)

Időközi és nemzetiségi önkormányzati választás – online (FRISSÍTVE!)

2022. júl. 03.

Ahogy ígértük, drága böngészők és aranyos mindenki, nap közben is szállítjuk a friss adatokat az időközi választásról. Az megvan, hogy ma Szamosújlak, de még Bódvalenke is választ? Pedig de! (Frissítve a 18.30-as adatokkal!)

Két választás lesz vasárnap

Két választás lesz vasárnap

2022. júl. 02.

Az időközi önkormányzati választás mellett az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat jelöltjei is megméretnek – az előzőnek elsősorban szimbolikus jelentősége lesz, de éppen ettől izgalmas a végeredmény.

A gyakorlatban is folytatódik a "Legyen fény Dunaújvárosban!" program

A gyakorlatban is folytatódik a "Legyen fény Dunaújvárosban!" program

2022. júl. 02.

A tavaly nyáron telepített lámpatestek „tesztüzeme” szó szerint fényesen igazolta a várakozásokat, a következő hetekben további 40 eszközt helyeznek ki a város több pontjára a szakemberek. A témáról Mezei Zsolt a munkálatok kezdetén tartott tájékoztatót a Batsányi utcában szerdán – összeállításunkban a technológia részletei és a telepítés pontos helyszínei is szerepelnek.

DSTV: ünnepelt a kórház közössége

DSTV: ünnepelt a kórház közössége

2022. júl. 02.

A Szent Pantaleon Kórház Jeles eseményről tudósít a DSTV összeállítása. A Semmelweis-nap ünnepségén  adták át a Szent Pantaleon emlékérmeket, de szakmai előléptetésekre, igazgatói dicséretek átadására, valamint a kiváló dolgozók méltatására is sor került. Hangkép.

Na még egyszer a Sugárúti Fesztiválról

Na még egyszer a Sugárúti Fesztiválról

2022. júl. 01.

A programot és a kedvcsinálót már pattintottam, ezúttal egy utolsó utáni hangképes szíves invitáció, valamint az útlezárások sora következik. Mutatom!