Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Portugál a Bartókban: sírva kacaghatunk – magunkon

Öcaline - 2019. december 13. 17:00

Keserédes darab a Bartók Kamaraszínház új előadása: a Portugál című produkció más teátrumokban nagy sikerrel volt műsoron, és nagy valószínűséggel a dunaújvárosi közönséget is "beszippantja" majd. A társulat új előadásának premierje ma lesz az intézményben, januárban további három alkalommal láthatja a közönség!

Már a kezdésnél látszik, hogy atmoszféra-teremtésből jelesre vizsgázott Szalai József, a kaposvári színház szcenikai igazgatója, aki Bodor Böbe rendező segítségére volt a dunaújvárosi előadás díszleteinek elkészítésében. A rendező a DSTV-nek adott interjúban elárulta, pontosan azt látta a színpadon, amit elképzelt; egy igazi, hamisítatlan falusi kocsmát, ahol a Fradi- ereklye mellett a hazai sörgyártók logói is mutatják: megérkeztünk, itthon vagyunk. 
Hogy mennyire igaz ez az állítás, néhány perc alatt kiderül: az első párbeszédek "ízes magyarsága" (értsd: felszabadult káromkodásai) egyáltalán nem öncélúak. Jól ábrázolják, hogy nem egy kilúgozott, stilizált valóságot ábrázol a szerző, hanem az igazi, mélyen gyökerező realitást annak minden velejárójával. Keserédes darab a Portugál, amelyben a langyos állóvizet egy másodperc alatt felkavaró idegen érkezése jól megmutatja, mennyire rugalmatlanná vált a társadalom a legkisebb változás, a szokásostól akár egy kicsit is eltérő dolgok, emberek iránt.

Gyanakvás és rosszallás övezi a Budapestről érkezett, Portugáliába tartó utazót, aki érezhetően már az első pillanatban felkelti a kocsmáros lányának, Masninak a figyelmét, akinek kegyeire azonban a falu egyik őslakosa is igényt tart.Röviden így foglalható össze Egressy Zoltán: Portugál című darabja, amelyet 1998-ban mutatott be a Katona József Színház – és olyan nagy népszerűségre tett szert, hogy mintegy két évtizeden át  maradt is a repertoáron. A darabból 1999-ben film készült, és a popkultúrára gyakorolt hatását jól mutatja, hogy a Honeybeast zenekar egyik legnagyobb slágerét (Portugál) is minden bizonnyal a színmű ihlette. 

Az előadás bemutatója december 13., Luca napja, ráadásul péntek, úgyhogy aki babonás, inkább halassza januárra a darab megtekintését: ekkor ugyanis három egymást követő napon, január 6-án és 7-én, valamint 8-án este hét órától is műsoron lesz a Bartókban. 

Jó tanácsunk az előadással kapcsolatban egyébként szintén a már említett dal egy részletével foglalható össze: "Banda csomagol, menni Portugál!"

(CSL)
 

A rovat további hírei: Kultúra

CityRocks: már lehet jelentkezni a legnagyobb bandá(k)ba

CityRocks: már lehet jelentkezni a legnagyobb bandá(k)ba

2021. már. 06.

Ha kisüti az agyad a bezártság, gondolj arra, hogy Közép-Európa legnagyobb rockzenei flashmobját Kolozsváron és Dunaújvárosban rendezik nyáron – itt a CityRocks 2021, jelentkezz!

DSTV: jótét képekért adomány a "Jószolinak"

DSTV: jótét képekért adomány a "Jószolinak"

2021. már. 06.

A korábban átadott képekért cserébe ózongenerátort kaptak a Jószolgálati Otthon Közalapítvány lakói a Bartók Kamaraszínház munkatársaitól. Az eszköz nagyon fontos szerepet játszik abban, hogy az otthonban tiszta és kórokozóktól mentes levegőt teremtsenek a koronavírus időszakában. Hangkép.

ICA-D: kirakatkiállítás – Kiss Ervin Gábor emlékére

ICA-D: kirakatkiállítás – Kiss Ervin Gábor emlékére

2021. már. 01.

A tavasz első hetében egy szomorú esemény apropóján, rendhagyó módon folytatja a kirakatkiállítások sorozatát a Kortárs Művészeti Intézet. Elhunyt Kiss Ervin Gábor Pro Cultura Intercisae-díjas képzőművész – rá emlékeznek a bemutatón.

DSTV: kirakatban a gyűjtemény

DSTV: kirakatban a gyűjtemény

2021. feb. 24.

A Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) kirakatkiállításai kapcsán az intézmény nemzetközi hírű gyűjteményéről is szó esik a DSTV összeállításában. Hangkép.

ICA-D: "Reichstag, Berlin" a kirakatkiállításon

ICA-D: "Reichstag, Berlin" a kirakatkiállításon

2021. feb. 22.

Ezúttal Kudász Gábor Arion fotónyomata látható a Kortárs Művészeti Intézet mini kiállítás-sorozata keretében – a Reichstag, Berlin című alkotás a művész és a Faur Zsófi Galéria ajándékaként került az ICA-D gyűjteményébe; egy héten át látható a kirakatban.

DSTV: új vezető a Vasas élén

DSTV: új vezető a Vasas élén

2021. feb. 19.

Lengyel Szabolcs személyében új vezető irányítja a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes szakmai munkáját; derül ki a DSTV összeállításából. A város egyik legnagyobb múlttal bíró kulturális  közössége az MMK-ban működik. Hangkép.

DSTV: "A kis herceg" a Bartókban

DSTV: "A kis herceg" a Bartókban

2021. feb. 18.

A kis herceg nagytermi előadásának olvasópróbájára látogatott a DSTV stábja a Bartók Kamaraszínházba; az előadás új megközelítéssel mutatja be a népszerű meseregényt  Sipos Imre rendezésében. Hangkép.