Grundoztak az iskolák!

2020. január 30. (csütörtök) 10:00 - spigott

Remek mérkőzéseket hozott a területi grundbirkózó diákolimpia mezőfalvi selejtezője.

Nem csak a megszokott hétköznapi iskolai zsivajtól volt hangos január 24-én a Mezőfalvi Petőfi Sándor Általános Iskola, hiszen a tanítás mellett a tornateremben rendezték meg a Közép-Magyarországi Területi Grundbirkózó Diákolimpiai Bajnokságot, 14 iskola közel 120 tanulójával. Ezt a népi versengési formát az elmúlt évtizedekben élesztették újra, melynek igen egyszerű szabályrendszere, a japánok tradicionális sportjához, a szumóhoz lehetne leginkább hasonlítani. Cél egyszerű, kitolni az ellenfelet a küzdőkörből, vagy a derekánál fogva megragadni, felemelni és a levegőben tartani. Ezt elmondva igen egyszerűnek tűnik, de a küzdelmek hevességét látva, mindezt a gyakorlatban kivitelezni, sokszor igen nehéz feladat elé állította a mérkőző feleket.

A Magyar Diáksport Szövetség által megrendezett versenysorozat egyik állomásán két korosztályban (7-8, 9-10 évesek) és 7 súlycsoportban folytak a küzdelmek, s az az iskola nyert, amelyik több egyéni győzelmet tudhatott magáénak. Az országban hat területen rendeztek hasonló selejtezőket, ahonnan minden korosztály első két helyezettje juthatott tovább a pécsi országos döntőre.

Mezőfalván nagy hagyománya van a grundozásnak, a korábbi években számos szép sikereket értek már el az iskola csapatai. Tavaly az I-es korcsoporttal ( 7-8 éves fiúkkal) egészen az országos bajnoki címig meneteltek. Számukra fontos kérdés volt tehát, hogy újra sikerül-e az országos bajnokságra való kijutás. Az I-es korcsoportosoknál körmérkőzések után a lányoknál a Dunaújvárosi Arany János Általános Iskola, fiúknál a Mezőfalvi Petőfi Sándor Általános Iskola, és az Enyingi  Batthyány Fülöp Gimnázium és Általános Iskola vívta ki a kvalifikációt Pécsre.

Remekül szerepeltek a mezőfalvi fiatalok! (Kép forrása: Dunaferr SE)

A II-es korcsoportos lányoknál a Lajoskomáromi Gesztenyefasori Szent Márton Általános Iskola, másodikként pedig a Bakonycsernyei Általános Iskola jutott tovább. Fiúknál, a II-es korcsoportban sem tudta senki sem legyőzni a mezőfalvi iskola alakulatát, igaz a döntőben a kulcsi Fekete István Általános Iskolával egy igazi nagy döntőre jellemző forgatókönyv szerint alakultak a küzdelmek. Fej-fej mellett haladtak a csapatok. A 24 kg-ot a kulcsiak, a 28, és a 32 kg-ot a mezőfalviak nyerték, majd 38, és 43 kg-ban aratott győzelmeivel megint a kulcsi iskola szerzett előnyt. 49 kg-ban a helyiek egyenlíttetek, így az utolsó mérkőzés előtt 3-3-ra állt a küzdelem. Az utolsó, +49 kg-os menetet kiélezett küzdelemben Mezőfalva nyerte, így a kicsik után, a 9-10 évesek is otthon tartották az aranyérmet. A 3. helyen a lajoskomáromi Gesztenyefasori Szent Márton Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola végzett, számolt be honlapunknak Tombor István, a Dunaferr SE birkózóinak vezetőedzője.

A rovat további hírei: Sport

Hibátlan szezonnyitó

Hibátlan szezonnyitó

2020. szeptember 29. (kedd)

Szettet sem veszített első három bajnoki mérkőzésén a DSE Röplabda Akadémia U19-es együttese.

Nem lehet olimpiai kvótákat szerezni a kontinensviadalokon

Nem lehet olimpiai kvótákat szerezni a kontinensviadalokon

2020. szeptember 29. (kedd)

Nem lehet majd olimpiai kvótákat szerezni a decemberre halasztott férfi és női torna Európa-bajnokságokon, melyeket egyformán Bakuban rendeznek majd meg a tervek szerint.

Döntetlenek napja az élvonalban

Döntetlenek napja az élvonalban

2020. szeptember 29. (kedd)

Senki sem örülhetett győzelemnek a városi kispályás labdarúgó bajnokság Acerbis osztályának hétfői rangadóin.

Keretet hirdetett a szövetségi kapitány

Keretet hirdetett a szövetségi kapitány

2020. szeptember 29. (kedd)

Kijelölte a magyar labdarúgó válogatott keretét a soron következő októberi mérkőzésekre Marco Rossi szövetségi kapitány.

Hazai mezőnnyel terveznek!

Hazai mezőnnyel terveznek!

2020. szeptember 29. (kedd)

Idén csak magyar csapatok részvételével rendezik meg Európa egyik legnagyobb utánpótlás jégkorong tornáját Dunaújvárosban.

Tokió 2020 - Március 25-én rajtol a váltófutás az olimpiai lánggal

Tokió 2020 - Március 25-én rajtol a váltófutás az olimpiai lánggal

2020. szeptember 28. (hétfő)

Az olimpiai fáklyafutás rajtjára a jövő évi tokiói nyári játékok előtt március 25-én kerül sor Fukusima prefektúrában - tudatta honlapján a japán szervezőbizottság hétfőn.

Vereséggel kezdtek a Gorillák

Vereséggel kezdtek a Gorillák

2020. szeptember 28. (hétfő)

Hiába volt három és fél negyeden át esélye a győzelemre is, végül kikapott idei első bajnoki mérkőzésén a DAK Acél Dunaújváros Gorillaz amerikai futball csapata.