Grundoztak az iskolák!

spigott - 2020. január 30. 10:00

Remek mérkőzéseket hozott a területi grundbirkózó diákolimpia mezőfalvi selejtezője.

Nem csak a megszokott hétköznapi iskolai zsivajtól volt hangos január 24-én a Mezőfalvi Petőfi Sándor Általános Iskola, hiszen a tanítás mellett a tornateremben rendezték meg a Közép-Magyarországi Területi Grundbirkózó Diákolimpiai Bajnokságot, 14 iskola közel 120 tanulójával. Ezt a népi versengési formát az elmúlt évtizedekben élesztették újra, melynek igen egyszerű szabályrendszere, a japánok tradicionális sportjához, a szumóhoz lehetne leginkább hasonlítani. Cél egyszerű, kitolni az ellenfelet a küzdőkörből, vagy a derekánál fogva megragadni, felemelni és a levegőben tartani. Ezt elmondva igen egyszerűnek tűnik, de a küzdelmek hevességét látva, mindezt a gyakorlatban kivitelezni, sokszor igen nehéz feladat elé állította a mérkőző feleket.

A Magyar Diáksport Szövetség által megrendezett versenysorozat egyik állomásán két korosztályban (7-8, 9-10 évesek) és 7 súlycsoportban folytak a küzdelmek, s az az iskola nyert, amelyik több egyéni győzelmet tudhatott magáénak. Az országban hat területen rendeztek hasonló selejtezőket, ahonnan minden korosztály első két helyezettje juthatott tovább a pécsi országos döntőre.

Mezőfalván nagy hagyománya van a grundozásnak, a korábbi években számos szép sikereket értek már el az iskola csapatai. Tavaly az I-es korcsoporttal ( 7-8 éves fiúkkal) egészen az országos bajnoki címig meneteltek. Számukra fontos kérdés volt tehát, hogy újra sikerül-e az országos bajnokságra való kijutás. Az I-es korcsoportosoknál körmérkőzések után a lányoknál a Dunaújvárosi Arany János Általános Iskola, fiúknál a Mezőfalvi Petőfi Sándor Általános Iskola, és az Enyingi  Batthyány Fülöp Gimnázium és Általános Iskola vívta ki a kvalifikációt Pécsre.

Remekül szerepeltek a mezőfalvi fiatalok! (Kép forrása: Dunaferr SE)

A II-es korcsoportos lányoknál a Lajoskomáromi Gesztenyefasori Szent Márton Általános Iskola, másodikként pedig a Bakonycsernyei Általános Iskola jutott tovább. Fiúknál, a II-es korcsoportban sem tudta senki sem legyőzni a mezőfalvi iskola alakulatát, igaz a döntőben a kulcsi Fekete István Általános Iskolával egy igazi nagy döntőre jellemző forgatókönyv szerint alakultak a küzdelmek. Fej-fej mellett haladtak a csapatok. A 24 kg-ot a kulcsiak, a 28, és a 32 kg-ot a mezőfalviak nyerték, majd 38, és 43 kg-ban aratott győzelmeivel megint a kulcsi iskola szerzett előnyt. 49 kg-ban a helyiek egyenlíttetek, így az utolsó mérkőzés előtt 3-3-ra állt a küzdelem. Az utolsó, +49 kg-os menetet kiélezett küzdelemben Mezőfalva nyerte, így a kicsik után, a 9-10 évesek is otthon tartották az aranyérmet. A 3. helyen a lajoskomáromi Gesztenyefasori Szent Márton Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola végzett, számolt be honlapunknak Tombor István, a Dunaferr SE birkózóinak vezetőedzője.

A rovat további hírei: Sport

Focival ünnepeltek a kispályások

Focival ünnepeltek a kispályások

2024. már. 18.

A Carissa Virág csapatának végső sikerét hozta a Rácalmási Sportcsarnokban rendezett A XIV. Dunabau Deák Senior Foci Kupa március 15-én.

A sereghajtóhoz látogatnak a futsalosok

A sereghajtóhoz látogatnak a futsalosok

2024. már. 18.

Érden, a WPC Meister-Érd SZISE elleni összecsapással folytatja az NB II-es bajnokság alsóházi rájátszását a Dunaújváros futsal együttese ma este fél kilenctől.

Kijutott az olimpiára a magyar férfi kézilabda válogatott

Kijutott az olimpiára a magyar férfi kézilabda válogatott

2024. már. 18.

Olimpiai kvótát szerzett a magyar férfi kézilabda-válogatott, mivel 30-27-re legyőzte Portugáliát a selejtező tatabányai tornájának vasárnapi zárónapján, és a tabella második helyén végzett.

Nem ment Szekszárdon a DFC-nek

Nem ment Szekszárdon a DFC-nek

2024. már. 18.

Kétgólos vereséget szenvedett Szekszárdon a Dunaújváros FC labdarúgó csapata az NB III nyugati Csoportjának újabb fordulójában vasárnap délután.

Hullámzó játék, felemás eredmények

Hullámzó játék, felemás eredmények

2024. már. 17.

A dobogóst legyőzték, az ötödik helyezett Dággal azonban már nem bírtak a DSE Röplabda Akadémia fiataljai a korosztályos bajnokságban.

Szoros vereség a fővárosban

Szoros vereség a fővárosban

2024. már. 17.

Hiába hajrázott nagyot, egygólos vereséget szenvedett a Ferencváros elleni fővárosi bajnokin a DFVE női vízilabda csapata.

Kulcsfontosságú meccs vár a DFC-re

Kulcsfontosságú meccs vár a DFC-re

2024. már. 16.

A bennmaradás szempontjából nagyon fontos találkozó vár a Dunaújváros FC labdarúgóira a Szekszárd otthonában vasárnap délután kettő órától.