Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

ICA-D: két remek tárlat, két titkos hőssel

Öcaline - 2020. január 13. 20:55

Izgalmas bemutatókkal folytatódott a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) kiállításainak sorozata: péntek óta Orosz Péter alkotásaiból, valamint - Laszlo Milasovszky festményeiből láthatnak válogatást az érdeklődők – egészen február elejéig.

Formátumos alkotók, jelentős életművek – ezzel a felütéssel illő kezdeni a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) tereit beragyogó kiállítások méltatását. Létrák és tüskék címmel Orosz Péter Munkácsy-díjas szobrászművész alkotásaiból nyílt emlékkiállítás, és aligha túlzott Kozák Csaba művészeti író, amikor az alkotói életművet summázva kijelentette, Orosz Péterre mint a kortárs magyar művészet egyik megújítójára gondolhatunk, "akinek minden műve egy-egy történet, és aki motívumaival egyszerre expresszív és könnyed, hajlékony és súlyos remekműveket alkotott". Kozák Csaba szerint Orosz Péter egyszerre volt a művészeti élet hatékony és eredményes szervezője – három évtizeden át a Műcsarnok kurátora, közel tíz évig a Magyar Szobrász Társaság vezetője, a Fáskör művészeti csoport alapítója és alapembere volt –, valamint az "arte povera", vagyis a szegény művészet képviselője, akinek művei egyként képesek élni a bibliai motívumok évezredes örökségével és hangsúlyosan megidézni "a disznóól esztétikáját".
A címben emlegetett egyik titkos hős  egyébként éppen Kozák Csaba, aki az Orosz Péter emlékkiállításának megnyitása mellett kurátorként működött közre az Uitz Teremben bemutatkozó német-magyar festő, Laszlo Milasovszky tárlatának megvalósításában. A keresztségben a Látóhatár és belső terek címet kapott válogatást Beke László művészettörténész méltatta a pénteki megnyitón, kiemelve az absztrakt alakzatok sajátos ritmikáját, mély gondolatiságát.

Milasovszky nemcsak tudja és érzi, de műveivel sorra-rendre igazolja is azt a tézist, miszerint "a művészet a módszerben rejlik és a fölöttes tartalomban", állította a művészettörténész. Aki egyébként azzal vált a történet másik titkos hősévé a szememben, hogy a megnyitó – és egy kis szünet – után rögtönzött tárlatvezetésre is invitálta a közönséget. Aki ez utóbbin is ott volt, roppant tanulságos és nagyon szórakoztató program részese lehetett – igazi intellektuális kalandtúrán vehetett részt, ezer és egy kitűnő mesét hallhatott a művek pro forma rétegzettségétől egészen a "Milk and Honey" nem is annyira titkos Kánaánjáig.

Innentől meséljenek a képek!

Végül, de közel sem utolsósorban, minden külön értesítés helyett szólok: az ICA-D két tárlata február 7-ig csalogatja a vendégeket – és ha a történet másik titkos hőse, Beke professzor újabb tárlatvezetést tart, az kötelezően ajánlott a kortárs művészet összes rajongójának!

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!