Dunaújváros Hetilap

Ingatlanpiac: lassú, de biztos emelkedés

2020. január 31. (péntek) 17:21 - Öcaline

Feltett szándékunk, hogy a híradások mellett egy-egy tematikus szakértői elemzéssel is szolgáljunk olvasóinknak: ezúttal az ingatlanpiac kerül terítékre. Remény szerint visszatérő vendégként üdvözölhetjük tartalomszolgáltató csapatunkban az Ingatlannet stábját – lássuk a tavaly trendeket!

Idei sorozatnyitó írásunkban arra fókuszálunk, hogyan változott 2019-ben Dunaújváros és környékének ingatlanpiaca – ám ezt nem tehetjük meg legalább címszavas országos és regionális kitekintés nélkül. 

Beszédes számok

A legfőbb jellemző, hogy hazánk ingatlanpiacán a már évek óta tartó áremelkedés lassulni, néhol csökkenni látszik; éves szinten azonban a legtöbb területen még mindig drágulást tapasztalhattunk a tavalyi évben. A kört picit szűkítve, a megyei jellemzők legfontosabb mutatója, hogy egyre differenciáltabbá váltak az éves változások. A mellékelt táblázat jelentős különbségeket mutat: Fejér megye általunk vizsgált települései közül a vizsgált időszakban egyedül Sárbogárdon lettek alacsonyabbak a lakóingatlanok – a novemberi 140 ezer Ft/m² átlagár némi visszaesést  mutat a januári 150 ezer Ft/m²-hez képest. (Rácalmáson szintén 10 ezer forintos volt az éves változás, de itt 180 ezer Ft/m²-ről 190 ezer Ft/m²-re drágultak meg az ingatlanok.)

Dunaújvárosban az eladásra kínált házak és lakások árai is emelkedtek – összességében 12 százalékkal, 270 ezer Ft/m²-re drágultak a vizsgálta 11 hónapban. Érdekes hasonlóság, hogy a drágulás aránya lényegében megegyezik az országos szinttel, ugyanakkor elmarad a megyei, összességében produkált 20 százalékos növekedéstől. Székesfehérvár éppen megütötte a megyei változás mértékét – ennek köszönhetően tavaly novemberben már átlépte a korábban elképzelhetetlenül magasnak tartott, 400 ezer forint feletti átlag négyzetméteráras álomhatárt. 
Érdekes ugyanakkor, hogy sem a nominálérték, sem a növekedés mértéke tekintetében nem a megyeszékhely a csúcstartó: Gárdony és Mór lakóingatlanai 60, illetve 90 százalékos áremelkedéssel szintet léptek a jelzett időszakban. A tavaly novemberi átlagárak Gárdony esetében 420 ezer Ft/m²-ig kúsztak (ezzel megyei szinten listavezető lett a Velencei-tó partján lévő város), míg Mór esetében a 300 ezer Ft/m² ár a legnagyobb arányú növekedés mutatója – megyei viszonylatban.
De vissza Dunaújvároshoz: az országos szinttel megegyező arányú változás egyrészt azt jelzi, hogy a város még mindig jelentős potenciállal bír befektetői szempontból – hiszen a remek infrastrukturális adottságok, a kedvező földrajzi elhelyezkedés, valamint a főváros viszonylagos közelsége ellenére egyelőre elmaradt az igazi felívelés –, másfelől éppen a jövő szolgálhat kedvező fejleményekkel.
 
Mi várható idén?

A mértékadó ingatlanpiaci elemzők két tényezőt valószínűsítenek a 2020-as évben: egyfelől az árak emelkedési üteme terén már lassulás várható, ugyanakkor a drágulás valószínűleg tovább folytatódik. Ez utóbbinak az egyik kiváltó oka, hogy továbbra is dinamikusan nő a kereslet a lakások iránt. Úgy tűnik, hiába szűnik meg a kedvezményes lakás áfa, a beruházóknak ez sem szegi kedvét. 
Dunaújvárosra és térségére vonatkoztatva még egy kedvező jelenséggel számolhatunk: országos viszonylatban egyértelmű trend, hogy a forgalom egyre inkább a kisebb, olcsóbb területek felé koncentrálódik, e téren a városi trend egyértelműen a már említett emelkedés irányába mutat.

(Forrás és táblázat: Ingatlannet; fotó: DO-archív)
 

A rovat további hírei: Közélet

DS Híradó: fókuszban a választás!

DS Híradó: fókuszban a választás!

2020. február 18. (kedd)

Természetesen a vasárnap rendezett időközi országgyűlési választás került a DS Híradó tegnapi adásának vezető anyagába. Ellenzéki diadal és további aktualitások máris itt!

Megállapodást kötöttek – élhet a gyár!

Megállapodást kötöttek – élhet a gyár!

2020. február 13. (csütörtök)

Visszavonta a létszámleépítést, kétlépcsős bérfejlesztést tervez az ISD Dunaferr Zrt., így a szerdára időzített tüntetés is elmaradt az Orosz Nagykövetség előtt. A megegyezés hírét közleményben üdvözölte a város önkormányzata.

A költségvetésről is döntött a közgyűlés

A költségvetésről is döntött a közgyűlés

2020. február 13. (csütörtök)

Néma főhajtással, majd a „Dunaújváros Sportjáért” Díj ünnepélyes átadásával kezdődött a közgyűlés nyílt ülése a Városháza „C” szárnyában csütörtökön délelőtt. Ezt követően 40 napirend tárgyalása során több zsebbevágó tételről, így a város büdzséjéről is döntöttek a képviselők.

DS Híradó: közmeghallgatás, kiállítás

DS Híradó: közmeghallgatás, kiállítás

2020. február 13. (csütörtök)

Közmeghallgatás a városházán, helyesírási verseny a Gárdonyiban, kiállítás a Bartókban - érdekes és aktuális tartalmakkal jelentkezett a DS híradó tegnapi adása.

Egészségügy: áttörés a hálapénz-fronton? (2.)

Egészségügy: áttörés a hálapénz-fronton? (2.)

2020. február 12. (szerda)

Amint arról múlt heti nyitányunkban beszámoltunk, sorozatot kezdtünk a magyar egészségügy egyik legvitatottabb eleme, a hálapénz egyszerre neuralgikus és roppant aktuális témájáról. A második részben a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet kerül a fókuszba – monstre interjúnk első felvonása dr. Mészáros Lajos főigazgató főorvossal; lesz folytatás! 

DVCSH: változik az ügyfélfogadás

DVCSH: változik az ügyfélfogadás

2020. február 12. (szerda)

Technikai okból módosul az ügyfélfogadási rend a DVCSH Építők útja 7. alatti ügyfélszolgálatán pénteken. Rövidítés a hajtás után.
 

Közgyűlés: negyvennél több napirenddel

Közgyűlés: negyvennél több napirenddel

2020. február 11. (kedd)

A "Dunaújváros Sportjáért" Díj ünnepélyes átadásával kezdődik a közgyűlés nyílt ülése a Városháza "C" szárnyában csütörtökön délelőtt – az ünnepi eseményt követően negyvennél több napirend vár a képviselőkre.