Dunaújváros Hetilap

Ingatlanpiac: lassú, de biztos emelkedés

Öcaline - 2020. január 31. 17:21

Feltett szándékunk, hogy a híradások mellett egy-egy tematikus szakértői elemzéssel is szolgáljunk olvasóinknak: ezúttal az ingatlanpiac kerül terítékre. Remény szerint visszatérő vendégként üdvözölhetjük tartalomszolgáltató csapatunkban az Ingatlannet stábját – lássuk a tavaly trendeket!

Idei sorozatnyitó írásunkban arra fókuszálunk, hogyan változott 2019-ben Dunaújváros és környékének ingatlanpiaca – ám ezt nem tehetjük meg legalább címszavas országos és regionális kitekintés nélkül. 

Beszédes számok

A legfőbb jellemző, hogy hazánk ingatlanpiacán a már évek óta tartó áremelkedés lassulni, néhol csökkenni látszik; éves szinten azonban a legtöbb területen még mindig drágulást tapasztalhattunk a tavalyi évben. A kört picit szűkítve, a megyei jellemzők legfontosabb mutatója, hogy egyre differenciáltabbá váltak az éves változások. A mellékelt táblázat jelentős különbségeket mutat: Fejér megye általunk vizsgált települései közül a vizsgált időszakban egyedül Sárbogárdon lettek alacsonyabbak a lakóingatlanok – a novemberi 140 ezer Ft/m² átlagár némi visszaesést  mutat a januári 150 ezer Ft/m²-hez képest. (Rácalmáson szintén 10 ezer forintos volt az éves változás, de itt 180 ezer Ft/m²-ről 190 ezer Ft/m²-re drágultak meg az ingatlanok.)

Dunaújvárosban az eladásra kínált házak és lakások árai is emelkedtek – összességében 12 százalékkal, 270 ezer Ft/m²-re drágultak a vizsgálta 11 hónapban. Érdekes hasonlóság, hogy a drágulás aránya lényegében megegyezik az országos szinttel, ugyanakkor elmarad a megyei, összességében produkált 20 százalékos növekedéstől. Székesfehérvár éppen megütötte a megyei változás mértékét – ennek köszönhetően tavaly novemberben már átlépte a korábban elképzelhetetlenül magasnak tartott, 400 ezer forint feletti átlag négyzetméteráras álomhatárt. 
Érdekes ugyanakkor, hogy sem a nominálérték, sem a növekedés mértéke tekintetében nem a megyeszékhely a csúcstartó: Gárdony és Mór lakóingatlanai 60, illetve 90 százalékos áremelkedéssel szintet léptek a jelzett időszakban. A tavaly novemberi átlagárak Gárdony esetében 420 ezer Ft/m²-ig kúsztak (ezzel megyei szinten listavezető lett a Velencei-tó partján lévő város), míg Mór esetében a 300 ezer Ft/m² ár a legnagyobb arányú növekedés mutatója – megyei viszonylatban.
De vissza Dunaújvároshoz: az országos szinttel megegyező arányú változás egyrészt azt jelzi, hogy a város még mindig jelentős potenciállal bír befektetői szempontból – hiszen a remek infrastrukturális adottságok, a kedvező földrajzi elhelyezkedés, valamint a főváros viszonylagos közelsége ellenére egyelőre elmaradt az igazi felívelés –, másfelől éppen a jövő szolgálhat kedvező fejleményekkel.
 
Mi várható idén?

A mértékadó ingatlanpiaci elemzők két tényezőt valószínűsítenek a 2020-as évben: egyfelől az árak emelkedési üteme terén már lassulás várható, ugyanakkor a drágulás valószínűleg tovább folytatódik. Ez utóbbinak az egyik kiváltó oka, hogy továbbra is dinamikusan nő a kereslet a lakások iránt. Úgy tűnik, hiába szűnik meg a kedvezményes lakás áfa, a beruházóknak ez sem szegi kedvét. 
Dunaújvárosra és térségére vonatkoztatva még egy kedvező jelenséggel számolhatunk: országos viszonylatban egyértelmű trend, hogy a forgalom egyre inkább a kisebb, olcsóbb területek felé koncentrálódik, e téren a városi trend egyértelműen a már említett emelkedés irányába mutat.

(Forrás és táblázat: Ingatlannet; fotó: DO-archív)
 

A rovat további hírei: Közélet

Felszámolás alatt a DVCSH Kft., várják a hitelezők jelentkezését!

Felszámolás alatt a DVCSH Kft., várják a hitelezők jelentkezését!

2023. jan. 27.

A Székesfehérvári Törvényszék január 12-én tette közzé a Cégközlönyben a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság (DVCSH Kft.) felszámolásának elrendelését. Fontos a dátum, máris kiderül, miért!

DSTV: ismét véradás a Petőfi iskolában

DSTV: ismét véradás a Petőfi iskolában

2023. jan. 27.

Régi-új helyszínen szerveztek véradást városunkban, derül ki a DSTV összegzéséből. A Petőfi iskolát kereshették fel a napokban azok az önkéntesek, akik vállalták a "csapolást" három embertársuk megmentése érdekében. Hangkép.

A szolidaritási hozzájárulás csökkentését kérik a képviselők

A szolidaritási hozzájárulás csökkentését kérik a képviselők

2023. jan. 26.

Az év első rendes ülését tartotta a közgyűlés; a testület összesen 31 témát tárgyalt a nyílt és kettőt pedig zárt ülésen. A napirendi pontok között voltak igazán fajsúlyosak is – amelyek százmilliókat, milliárdokat jelentenek a városnak.

A pentelei zsidóság sorsa a II. világháború alatt

A pentelei zsidóság sorsa a II. világháború alatt

2023. jan. 26.

Tragikus sorsok, tragikus korszak, vészterhes történet: a holokauszt időszakának dunapentelei eseményeire fókuszál Kronászt Margit történész-muzeológus vendégposztja.

Harmincnál több napirend vár a képviselőkre a közgyűlésen

Harmincnál több napirend vár a képviselőkre a közgyűlésen

2023. jan. 25.

Pontosabban 29+2 – a naptári év első nyílt ülése után két tételről döntenek zárt ajtó mögött a Városháza közgyűlési termében csütörtökön.

Tóth Kálmán: "Visszahoztuk a fényt Dunaújvárosba"

Tóth Kálmán: "Visszahoztuk a fényt Dunaújvárosba"

2023. jan. 25.

Önkormányzati évértékelő sorozatunk utolsó előtti állomása a 9-es választókerület – itt Tóth Kálmán  a képviselő, aki szerint az átgondolt, hatékony munka és a közösségek összefogása a fejlődés kulcsa.

Évindító, visszatekintő, időutazó beszélgetés Barta Endrével

Évindító, visszatekintő, időutazó beszélgetés Barta Endrével

2023. jan. 25.

Eredetileg egy klasszikus évértékelést, visszatekintést kértünk Barta Endre humán alpolgármestertől, aztán évekre visszanyúló, talán egy kicsit az összefüggéseket is boncolgató beszélgetés lett belőle. És talán olvasóink sem bánják, de időben visszautaztunk 2019-ig, ott kezdjük…