Dunaújváros Hetilap

Ingatlanpiac: lassú, de biztos emelkedés

2020. január 31. (péntek) 17:21 - Öcaline

Feltett szándékunk, hogy a híradások mellett egy-egy tematikus szakértői elemzéssel is szolgáljunk olvasóinknak: ezúttal az ingatlanpiac kerül terítékre. Remény szerint visszatérő vendégként üdvözölhetjük tartalomszolgáltató csapatunkban az Ingatlannet stábját – lássuk a tavaly trendeket!

Idei sorozatnyitó írásunkban arra fókuszálunk, hogyan változott 2019-ben Dunaújváros és környékének ingatlanpiaca – ám ezt nem tehetjük meg legalább címszavas országos és regionális kitekintés nélkül. 

Beszédes számok

A legfőbb jellemző, hogy hazánk ingatlanpiacán a már évek óta tartó áremelkedés lassulni, néhol csökkenni látszik; éves szinten azonban a legtöbb területen még mindig drágulást tapasztalhattunk a tavalyi évben. A kört picit szűkítve, a megyei jellemzők legfontosabb mutatója, hogy egyre differenciáltabbá váltak az éves változások. A mellékelt táblázat jelentős különbségeket mutat: Fejér megye általunk vizsgált települései közül a vizsgált időszakban egyedül Sárbogárdon lettek alacsonyabbak a lakóingatlanok – a novemberi 140 ezer Ft/m² átlagár némi visszaesést  mutat a januári 150 ezer Ft/m²-hez képest. (Rácalmáson szintén 10 ezer forintos volt az éves változás, de itt 180 ezer Ft/m²-ről 190 ezer Ft/m²-re drágultak meg az ingatlanok.)

Dunaújvárosban az eladásra kínált házak és lakások árai is emelkedtek – összességében 12 százalékkal, 270 ezer Ft/m²-re drágultak a vizsgálta 11 hónapban. Érdekes hasonlóság, hogy a drágulás aránya lényegében megegyezik az országos szinttel, ugyanakkor elmarad a megyei, összességében produkált 20 százalékos növekedéstől. Székesfehérvár éppen megütötte a megyei változás mértékét – ennek köszönhetően tavaly novemberben már átlépte a korábban elképzelhetetlenül magasnak tartott, 400 ezer forint feletti átlag négyzetméteráras álomhatárt. 
Érdekes ugyanakkor, hogy sem a nominálérték, sem a növekedés mértéke tekintetében nem a megyeszékhely a csúcstartó: Gárdony és Mór lakóingatlanai 60, illetve 90 százalékos áremelkedéssel szintet léptek a jelzett időszakban. A tavaly novemberi átlagárak Gárdony esetében 420 ezer Ft/m²-ig kúsztak (ezzel megyei szinten listavezető lett a Velencei-tó partján lévő város), míg Mór esetében a 300 ezer Ft/m² ár a legnagyobb arányú növekedés mutatója – megyei viszonylatban.
De vissza Dunaújvároshoz: az országos szinttel megegyező arányú változás egyrészt azt jelzi, hogy a város még mindig jelentős potenciállal bír befektetői szempontból – hiszen a remek infrastrukturális adottságok, a kedvező földrajzi elhelyezkedés, valamint a főváros viszonylagos közelsége ellenére egyelőre elmaradt az igazi felívelés –, másfelől éppen a jövő szolgálhat kedvező fejleményekkel.
 
Mi várható idén?

A mértékadó ingatlanpiaci elemzők két tényezőt valószínűsítenek a 2020-as évben: egyfelől az árak emelkedési üteme terén már lassulás várható, ugyanakkor a drágulás valószínűleg tovább folytatódik. Ez utóbbinak az egyik kiváltó oka, hogy továbbra is dinamikusan nő a kereslet a lakások iránt. Úgy tűnik, hiába szűnik meg a kedvezményes lakás áfa, a beruházóknak ez sem szegi kedvét. 
Dunaújvárosra és térségére vonatkoztatva még egy kedvező jelenséggel számolhatunk: országos viszonylatban egyértelmű trend, hogy a forgalom egyre inkább a kisebb, olcsóbb területek felé koncentrálódik, e téren a városi trend egyértelműen a már említett emelkedés irányába mutat.

(Forrás és táblázat: Ingatlannet; fotó: DO-archív)
 

A rovat további hírei: Közélet

Pedagógusdíjak: évtizedekes pályákat ismertek el a Városházán (galériával)

Pedagógusdíjak: évtizedekes pályákat ismertek el a Városházán (galériával)

2020. szeptember 24. (csütörtök)

A Dunaújváros Érdemes Pedagógusa, a Dunaújváros Oktatásügyéért, a Pedagógus Életpályáért Emlékérem és a Dunaújváros Ifjúságáért díjakat adta át a Városházán Pintér Tamás polgármester és Barta Endre alpolgármester. Az elismeréseket követően fogadás várta a megjelenteket.

Őszi lomtalanítás – elsőként a Római városrészben (galériával)

Őszi lomtalanítás – elsőként a Római városrészben (galériával)

2020. szeptember 24. (csütörtök)

Új rendszer szerint, városrészenként szervezik meg az őszi lomtalanítást városunkban – elsőként a Római városrész kerül sorra, méghozzá most szombaton. Felhívásunkhoz rendhagyó, egy olvasónk által készített fotókból válogatott extra képtárat mellékelünk; a ráadás: DSTV-hangkép.

Tervre terv – lendületben az Innopark

Tervre terv – lendületben az Innopark

2020. szeptember 24. (csütörtök)

Az elmúlt hónapok tűzoltása után a helyi gazdaság egyik fontos bázisává válhat az Innopark Nonprofit Kft., hangsúlyozta lapunk érdeklődésére Dr. Huszti Zsolt ügyvezető.  A feladat nem egyszerű, de komoly tervek egész sorát valósíthatják meg a közeljövőben, ígérte. Interjú.

Együtt lehetünk büszkék a hőseinkre!

Együtt lehetünk büszkék a hőseinkre!

2020. szeptember 23. (szerda)

Múltidéző pillanatok és szép szavak: ünnepi eseménysorozat helyszíne volt a bázis ma délelőtt, immár hivatalosan is Dunaújváros első olimpikonja, a Dunaferr Sportegyesület örökös bajnoka, Nyers László nevét viseli a radari küzdősport centrum.

DSTV: "Az acél szépsége" – könyvbemutató a múzeumban

DSTV: "Az acél szépsége" – könyvbemutató a múzeumban

2020. szeptember 23. (szerda)

A Vasmű aranykoráról szóló könyv bemutatójának adott otthont az Intercisa Múzeum második emeleti előadóterme a napokban. Az acél szépsége címet viselő kötet szerkesztője Szente Tünde, aki összesen 35 érintett bevonásával foglalta össze Horváth István, a Dunaferr korábbi vezérigazgatójának dunaújvárosi pályafutását. Hangkép.

Európai Mobilitási Hét: környezettudatos kínálat a ligetben (galériával)

Európai Mobilitási Hét: környezettudatos kínálat a ligetben (galériával)

2020. szeptember 22. (kedd)

Gazdag kínálattal, színes programmal ért véget az Európai Mobilitási Hét eseménysorozata: a Klímavédelmi Akciónap és Autómentes Nap eseményeivel a Vasvári iskola előtt és a Petőfi ligetben várták az érdeklődőket.

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Szabó Zsolt a Gombos-ügyről

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Szabó Zsolt a Gombos-ügyről

2020. szeptember 22. (kedd)

A "Rajta, Újváros!" Egyesület frakciója megdöbbenéssel értesült Cserna Gábornak, a Fidesz helyi elnökének a kirohanásáról, amelyben közgyűlési mandátumának visszaadására szólította fel Gombos Istvánt, hangzott el Szabó Zsolt frakcióvezető Városházán tartott ma délelőtti sajtótájékoztatóján.