Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Látogatás Lesznóban: a visegrádi országoknak más jelent a szabadság...

Öcaline - 2020. január 27. 12:36

Különleges rendezvényen vett részt Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester és az általa vezetett delegáció a lengyelországi Leszno városában a napokban. Összeállításunk nemcsak a napokban tett látogatást eleveníti föl, de bemutatja Dunaújváros legfiatalabb, de legaktívabb testvérvárosi kapcsolatát is.

Leszno majd' 900 kilométerre fekszik városunktól, és jeles jubileumhoz ért a közelmúltban: most ünnepelte függetlenedésének 100 éves évfordulóját. A német elnyomás alól 1920 január 17-én szabadult fel a terület, mikor a Versailles-i béke keretében a független Lengyelországhoz csatolták – ennek az eseménynek a tiszteletére rendeztek ünnepséget és programsorozatot.
Ahogyan azt Barta Endre elmondta, Dunaújváros önkormányzata számára rendkívül fontos, hogy a jövőben a testvérvárosi kapcsolatok ne csak papíron létezzenek, de valós együttműködések, közös projektek is megvalósuljanak:
– Múlt heti látogatásunk során nem csak minket, de két cseh testvérváros küldöttségét is vendégül látták lengyel barátaink. A beszélgetések során kiderült, velük már számos projektben vesznek részt, melyhez hasonlókat a közeljövőben mi is szeretnénk kialakítani. Épp ezért két kollégámmal – Eva Modrzejewskával, a dunaújvárosi lengyel nemzetiségi önkormányzat elnökével és Tiger Szabolcs nemzetközi kapcsolatok szakértővel – közösen aktív tárgyalásokat folytattunk több lengyel kollégával.
Nem is kell sokáig várni az első közös programra; mint azt a humán ügyekért felelős alpolgármester elmondta, már tavasszal lesz olyan együttműködés, ami a testvérvárosi kapcsolat hozadékaként valósul meg:
– Egyeztettünk a lesznói városi galéria vezetőjével egy március végén, a lengyel-magyar barátság napján nyíló kiállításról, ahol dunaújvárosi művészek alkotásai jelennek majd meg. Találkoztunk a lengyel könyvtár vezetőjével is, aki számos jó ötletet és megvalósítható javaslatot tett felénk. Beszéltünk a sport fontosságáról, mely alapján várható, hogy barátságos nemzetközi mérkőzések szervezésébe is belevágunk. Végül, de közel sem utolsósorban tárgyaltunk a gazdasági együttműködések lehetőségéről is; a tapasztalatok megosztása mindkét fél javára válhat. 

Az egész napos program reggel vezetett városnézéssel kezdődött Lesznóban: a kis kereskedőváros a porosz megszállás idején virágzott fel igazán, leghíresebb lakója pedig Johannes Amos Comenius volt. A városnézés után a magyar delegáció részt vett a város ünnepi közgyűlésén, ahol prominens felszólalók emlékeztek meg a függetlenség és a lengyel nemzeti összetartás fontosságáról. Ebéd után a könyvtárat látogatták meg, ahol Aleksander Mikołajczak, a lesznói egyetem rektorhelyettese tartott előadást a kulturális együttműködések fontosságáról. Kora délután katonai felvonulás és megemlékezés következett, melyet Jarosław Mika, a lengyel hadsereg főparancsnoka vezényelt le. A megemlékezés során Barta Endre alpolgármester, a cseh testvérvárosok polgármestereivel közösen helyezte el az emlékezés koszorúját a hősök emlékművénél. A fennkölt pillanatokat könnyedebb program követte – koncert, melyen az 1910-20-as évek lengyel slágereit énekelték neves művészek. Érdekesség, hogy egy eredetileg magyar dal lengyel feldolgozása is elhangzott. Az estét gálavacsora zárta, melynek a külföldi delegációkon túl a határon túli lengyel kisebbségekért felelős miniszter, Jan Dziedziczak volt a díszvendége, elevenítette fel Barta Endre:
– Jan Dziedziczakkal már a beszélgetés elején közös nevezőre jutottunk: megegyeztünk, hogy Közép-Európa népei számára, akik többször szenvedtek más hatalmak elnyomása alatt, mást jelent a szabadság. Nekünk meg kellett küzdenünk ezért a múltban, küzdünk a jelenben és küzdeni fogunk a jövőben is. Szerencsénk van, mert nem vagyunk magunkra hagyva: a történelem bizonyította, a lengyel-magyar barátság a harcokban edződött meg igazán. Ez a kapcsolat a mai napig fontos nekik is és nekünk is. A testvérvárosi együttműködés, a tervezett közös projektek sora ennek a barátságnak a további ápolását jelenti. Alpolgármesterként most először jártam külföldön és nagyon sok megerősítést kaptam, hogy jó úton járunk itt Dunaújvárosban.

(Forrás: Dunaújváros Hetilap; szöveg: Nemes Orsolya)

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!